GNL20
gamer 20

De eer om te schrijven over je favoriete game

Mooier kan niet

Geschreven door Ron Vorstermans op
Ja, jongens en meisjes, Gamer.nl wordt twintig jaar. Ik loop hier al twaalf jaar rond en heb volgens mijn Google Drive-mapje tegen de vijfhonderd artikelen geschreven (en er nog veel meer nagekeken). Het schrijven is mij nog steeds heel dierbaar, en er is geen artikelreeks leuker om te schrijven dan de ‘Favorieten van de Redactie’.

Waarom nestelen herinneringen over games zich in ons hoofd alsof we ze zelf fysiek hebben meegemaakt? Over die vraag denk ik vaak na, want hoe ouder ik word, hoe meer ‘normale’ herinneringen vervliegen. Hoewel ik menig vakantie en uitgaansavond dus vergeet, weet ik gek genoeg nog precies waar ik was toen ik bijvoorbeeld The Last of Us uitspeelde. Maar het uitspelen van The Witness spant de kroon: die gehele week in aanloop naar het moment suprême staat in mijn geheugen gegrift.

Eer

Gelukkig is er op Gamer.nl plek om over zulke herinneringen te schrijven. Aan het einde van het jaar dient zich daar traditioneel een prachtig moment voor aan: de artikelreeks Favorieten van de Redactie. Ik houd van dit format. Niet omdat het simplistisch en doeltreffend is - nou ja, dat ook - maar vooral omdat het iets van een eer wegheeft. Schrijven voor Gamer.nl heeft (vind ik, tenminste) prestige. Onze gameredactie vertolkt jaren aan kennis en ervaring, en die manifesteert zich als zij in de pen klimt om vanuit die kennis en ervaring over games te schrijven.

Maar voor de reeks Favorieten van de Redactie is kennis of ervaring bijzaak. Het format gaat erover wat games bij ons losmaken als fans, wat games goed maakt - niet voor jullie als publiek, maar voor onszelf. We mogen in deze artikelen naar hartenlust raaskallen. En dat je als liefhebber van games mag schrijven voor mensen die games net zo liefhebben als jijzelf, is in mijn optiek de grootste eer die een liefhebber zich wensen kan. Ik zal nooit voor lief nemen dat er mensen zijn die dit allemaal lezen, daarom neem ik iedere recensie en artikel onverminderd serieus.

Nu snap ik dat je misschien denkt: maar jullie zijn zo traag hier, of jullie schrijven feitelijke foutjes in nieuwsberichten daar. Soit, dat sentiment begrijp ik. Maar vergeet niet dat we als relatief kleine website moeten werken met een kleine kantoorredactie waarbij het nieuws vooral afkomstig is van stagiairs die de fijne kneepjes nog moeten leren. In die zin is Gamer.nl ook een springplank. De mogelijkheden zijn niet legio. Het enige dat we kunnen doen met een klein budget is artikelen schrijven als liefhebbers, voor liefhebbers. Daarin schuilt onze kracht.

The Witness

Een goed voorbeeld van zo’n Favorieten van de Redactie-tekst is The Witness. In een verpauperd studentenhuis in Tilburg wachtte ik al lang op het volgende meesterwerk van Jonathan Blow. Vervolgens zat ik na de release een week lang opgehokt met huisgenoten, kladblokjes ter hand, de meest ondoenlijke puzzels op te lossen. Samen verkenden wij de spelmechanieken van een ogenschijnlijk ondoenlijk avontuur. Ik hoef in de ze tekst niets meer kwijt over The Witness, want alles wat ik erover zeggen wil staat in deze Favorieten van de Redactie-tekst gedocumenteerd.

Ik ben trots op die tekst omdat ik er nog steeds achtersta. Maar ik ben vooral trots op die tekst omdat ik me nog steeds voel zoals ik me toen voelde: ik was ontdaan door wat een game kan losmaken. Dat is wat deze artikelreeks in principe is: een documentatie van wat een game met je heeft gedaan. Vergelijk ze eens met recensies. Recensies zijn zakelijke meningen, consumentenadviezen bijna. Recensies leunen niet per se op gevoel, ze roepen bij mij zelden echt emotie op. Ik vind het veel mooier om mijn oude Favorieten van de Redacties-stukjes terug te lezen. Als ze goed geschreven zijn, vertolken ze precies wat ik voelde toen ik de game speelde. En als ik dat tekstje van The Witness lees, weet ik precies waarom ik zo lang in dat verpauperde huis in Tilburg heb gewoond.

De komende weken ga ik samen met andere redactieleden over oude Gamer.nl-avonturen schrijven omdat onze prachtige website twintig jaar wordt. Denk aan tripjes, denk aan quotes van redactiefilosoof Michel Musters, denk aan de teksten en podcasts die mij het meest zijn bijgebleven. Samen met andere redactiegenoten is GNL20 vooral het vieren van Gamer.nl. Maar ik wilde deze artikelreeks ook even aangrijpen om te vieren dat we op Gamer.nl überhaupt kunnen schrijven over games. Als recensenten van Gamer.nl worden we wel eens zuur genoemd, maar er is niets zuurs aan het schrijven over je favoriete hobby.

Daar ben ik op mijn 29ste even dankbaar voor als twaalf jaar geleden.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Elder Scrolls Online-uitbreiding brengt je terug naar Skyrim Frostpunk krijgt prequel-dlc
2

Reacties op: De eer om te schrijven over je favoriete game

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 16 december 2019 12:36
  "Recensies zijn zakelijke meningen, consumentenadviezen bijna. Recensies leunen niet per se op gevoel, ze roepen bij mij zelden echt emotie op."

  Eigenlijk is dit jammer en misschien wel een gemiste kans. In principe is een recensie namelijk een verkoopverhaal. Niet van de game, maar van je mening. Je wil dat je mening landt en emotie is daarin ontzettend belangrijk. Daarnaast lijkt me het verwerken en oproepen van emotie in een verhaal over een medium dat bedoeld is om emoties op te roepen niet onlogisch.

  (O.a.) Aartjan van Erkel heeft hierover wel interessante dingen geschreven; misschien de moeite om die eens te googelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 16 december 2019 17:00
  Ik moet The Witness echt weer eens een kans geven.. Ik ben er ooit aan begonnen, vond het tof, best wat puzzels opgelost, ik voelde me slim, maar er was iets.. ik kwam volgens mij vast te zitten, wist niet meer wat ik moest doen, of iets werkte niet meer, ik voelde me dom zoiets.. Ik heb het weggelegd en eigenlijk nooit meer naar omgekeken. . dom..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.