De wereld van Allods Online is door catastrofe na catastrofe verscheurd en bestaat nu uit losse eilanden, ofwel allods. De wereld is verdeeld in twee kampen, de League en Empire, die grofweg overeen komen met de Horde en Alliance in World of Warcraft. Allods Online is echter geen rechtstreekse kopie en biedt bijvoorbeeld een aantal nieuwe rassen, zoals de Gibberlings. Dit zijn drie kleine behaarde onderdeurtjes die altijd bij elkaar blijven. Deze drie-eenheid is schattig, en het zou ons niks verbazen als na de lancering een enorme hype ontstaat rond de idance-functie van deze kleintjes: Gibberling Boybands!

Eigen schip

Allods Online claimt nog meer unieke features te hebben, die het spel moet onderscheiden van de concurrentie. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om je eigen astrale schip te ontwerpen, en zo heen en weer te reizen tussen de allods. Dit moet leiden tot een totaal nieuwe speelervaring, zoals het voeren van gilde-oorlogen op zelf ontworpen schepen. Spelers kunnen dan het schip besturen, de kanonnen bemannen, of de lucht verkennen met vernuftige apparatuur. Ook zullen deze schepen functioneren als persoonlijke schatkamer, en zal het raiden later in het spel spullen opleveren om je schip te verbeteren. Helaas zit Allods Online nog in de bètafase, en is het nog niet mogelijk om deze functies uit te proberen.

Wel is de openingsfase speelbaar, zo ongeveer tot level 20. Wij waren vooraf erg sceptisch omdat de game wel erg veel doet denken aan World of Warcraft. De spellen hebben dezelfde stijl, de interface is praktisch hetzelfde, en zelfs de personages hebben wat van elkaar weg. Gelukkig verdwijnt deze sceptische houding als sneeuw voor de zon wanneer je voor het eerst gaat spelen. De wereld heeft een typische MMO-uitstraling, maar voelt luchtig aan. Dit uit zich ook in de quests. Vaak is dit een taak waar je tegenop kijkt, maar in Allods Online word je meegezogen in de overduidelijk aanwezige verhaallijn. Natuurlijk zijn er ook de standaard quests die je moet uitvoeren, maar er wordt aangegeven wanneer je aan het werk bent met de hoofdlijn van het verhaal en wanneer niet. Zo biedt Allods Online je de keuze om te gaan voor een verhalende, of voor een prestatiegerichte spelervaring.

Beroepen

Ook zijn er een aantal beroepen om uit te oefenen, zoals kleermaker, mijnwerker en kruidenverzamelaar. Waar in World of Warcraft het maken van een paar honderd nutteloze armbanden tijdrovend en saai is, maakt Allods Online gebruik van minigames om je beroep uit te oefenen. Zo maximaliseer je bijvoorbeeld de kwaliteit van een product met een soort gokautomatensysteem.

Op dit moment zijn we er van overtuigd dat Allods Online een unieke speelervaring te bieden heeft. Daarbij is het ook nog eens gratis om te spelen, het businessmodel draait om de optionele microtransacties. In de in-game winkel kun je met echt geld diverse superieure items kopen. Het is niet duidelijk hoe duur dit precies is, en in hoeverre dit invloed heeft op het spel. Bij een verkeerde balans kunnen spelers die veel geld uitgeven de gratis spelers gaan domineren. Het zal moeten blijken hoe die verhoudingen zich ontwikkelen. Voorlopig is Allods Online een MMO van enorme omvang, die je niets hoeft te kosten en toch een bijzondere spelervaring biedt. De eeuwige vergelijking met World of Warcraft is vermoeiend en onvermijdelijk, maar hopelijk zal Allods Online zich ontwikkelen als een uniek spel dat op zichzelf kan staan.

Geïnteresseerd in Allods Online? Wij geven 100 bèta-keys weg voor deze game. Vul het woord "Allods" in in het onderstaande veld, controleer je gegevens en wellicht kun jij binnenkort aan de slag met deze game.