Fun

De beste gamegerelateerde 1 april-grappen ooit

Wie zegt dat de game-industrie geen humor heeft?

Geschreven door Michel Musters op
Hoewel lang niet alle 1 april-grappen daadwerkelijk humoristisch zijn, zijn er binnen de game-industrie ook genoeg ‘obvious fakes’ te vinden die in ieder geval indrukwekkend zijn vanwege de moeite die er in is gestoken. Dit zijn volgens Gamer.nl de leukste aan games gerelateerde 1 april-grappen van de afgelopen jaren.

1 april geeft gamers een beetje een dubbel gevoel. Natuurlijk is wat humor nooit verkeerd, maar als dat betekent dat er geweldige projecten worden aangekondigd die vervolgens nep blijken te zijn, dan moet er door een zure appel gebeten worden. Daarom vallen 1 april-grappen waarbij het zowat meteen duidelijk is dat het een grap is, vaak veel beter in de smaak. Wij werden niet blij van die keer dat Valve Half-Life 3 op Steam plaatste, maar hier kunnen we wel om lachen.

De Zelda-film

Website IGN maakte de grootste droom – en tegelijk ook grootste nachtmerrie – van veel gamers werkelijkheid door op 1 april 2008 aan te kondigen dat er een film gebaseerd op The Legend of Zelda in de maak was. Natuurlijk trapte niemand er in, aangezien iedereen met een (digitale) kalender wel twee keer nadenkt voordat men dergelijk groot nieuws vertrouwt, maar na het kijken van de trailer is dat misschien maar beter ook.

Assassin’s Creed Kinect

Ubisoft had ons een aantal jaar geleden goed te pakken. De bewegingsgevoelige technologie voor Xbox 360 was nog erg populair, maar tegelijkertijd bracht het hardcore gamers niet de diepgaande ervaringen die ze zochten. De schok was dan ook groot toen bleek dat Ubisoft aan een Assassin’s Creed voor Kinect werkte. Al vrij snel werd duidelijk dat het allemaal een grote grap was en konden we juist wel lachen om de bewegingen die de acteurs in het filmpje maakten – vooral het verschuilen in hooi. Ook de Wii-versie aan het einde is een grappige toevoeging.

De Hearthstone-mmo

Stel je voor, een mmo gebaseerd op Hearthstone, waar je met je personages kunt gaan en staan waar je maar wilt… huh, is dat niet gewoon World of Warcraft? Oh, Blizzard…

Roach is expres buggy in The Witcher 3

Een van de leukste 1 april-grappen van de afgelopen jaren is absoluut de developer diary van CD Projekt Red, waarin de studio dieper in gaat op Roach, het paard waar spelers op rijden in The Witcher 3: Wild Hunt. Veel spelers klaagden na de release van de game over diverse bugs die met het paard te maken hebben, maar de developer diary onthult dat het allemaal onderdeel van het plan is. Wie had dat gedacht?

PlayStation Flow

Ook Sony deed vaak genoeg mee met de grappen en grollen. In 2015 kondigde het via een filmpje PlayStation Flow aan, een virtual realitybril voor onder water… juist ja. De bril zou het mogelijk maken om zwemscènes realistisch te beleven. Je hoeft alleen de game te pauzeren, de bril mee te nemen naar het zwembad en in het water te springen. Geniaal! Jammer dat de bril nooit is uitgekomen, zeg…

Vang Pokémon op Google Maps

Soms zijn 1 april-grappen zo geniaal dat ze uiteindelijk werkelijkheid worden. Startte je Google Maps op 1 april 2014 op met je telefoon, dan kon je over de hele wereldkaart pokémon zien en vangen. Het is dus niet alleen zo dat onderstaand filmpje het concept uitlegt, het was ook echt mogelijk om te doen. Wie had gedacht dat twee jaar later Nintendo en Niantic dit kunstje als inspiratie zouden gebruiken voor de wereldhit Pokémon Go?

Sega Bass Fishing of the Dead

Je hebt Sega Bass Fishing. Je hebt House of the Dead. Ook Typing of the Dead bestaat. Combineer die games, hussel ze een beetje door elkaar en wat krijg je? Sega Bass Fishing of the Dead. Sega plaatste dit filmpje echt op haar Youtube-kanaal. Zombievissen vangen en vervolgens neerschieten, te gek voor worden natuurlijk. Alhoewel het Nederlandse Vlambeer een paar jaar na dit filmpje een gigantische hit scoorde met de iPhone-game Ridiculous Fishing, waar je in feite hetzelfde doet, maar dan met normale vissen. Toeval?

ChocoGo

We meldden het net al even: vorig jaar was Pokémon Go een gigantische hit. Hoewel de game geïnspireerd lijkt door een 1 april-grap, leverde het succes van het spel vervolgens weer nieuwe 1 april-grappen op. Zoals dit filmpje van Square Enix, waarin mensen ‘echte’ Chocobo’s konden vangen.

Rock Band-bordspel

Soms is het een beetje pijnlijk om 1 april-grappen van voorgaande jaren terug te kijken. Neem deze grap van Harmonix uit 2012. De studio, verantwoordelijk voor de eerste Guitar Hero-games en daarna Rock Band, slaat in dit filmpje al die plastic instrumenten aan gort om vervolgens een bordspel gebaseerd op Rock Band te spelen. Vooral pijnlijk omdat bijna niemand meer muziekgames speelt, maar bordspellen al honderden jaren bestaan en dat voorlopig ook wel zullen blijven doen…

Optimus Prime in Titanfall

Nog eentje van IGN, die maken er jaarlijks overduidelijk een meesterwerkje van. Zo werd in 2014 downloadbare content voor Respawn Entertainments Titanfall aangekondigd. Optimus Prime uit het Transformers-universum zou speelbaar worden in de shooter. Eigenlijk had dit heel passend geweest, aangezien de game om het besturen van gigantische robots draait.

Far Cry 3 Blood Dragon

Je kunt 1 april natuurlijk ook als excuus gebruiken om een vaag ogende game aan te kondigen en dan na 1 april doodleuk melden dat het een échte game is. Dat is precies wat Ubisoft deed met Far Cry 3 Blood Dragon. Na de toch wat serieuse Far Cry-games leek het zeer onwaarschijnlijk dat Blood Dragon, dat daadwerkelijk op 1 april werd aangekondigd, werkelijkheid zou worden. En nu is het een van de leukere Far Cry-titels.

Laat het hieronder vooral weten als je zelf nog leuke aan games gelateerde 1 april-grappen kent.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Call of Duty gaat terug naar WWII Sony geeft Destiny 2 wederom uit in Japan
6

Reacties op: De beste gamegerelateerde 1 april-grappen ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The Chosen One

  • 1 april 2017 11:53
  Dit artikel bevat niet genoeg ostrich. Slecht artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Porsche

  • 1 april 2017 14:20
  De Zelda-film? Dacht dat AC film een grote grap was ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 1 april 2017 14:38
  @porsche en die was nog vermakelijk met een pilsje en een zak chips

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BossieX13

  • 1 april 2017 17:04
  Ik mis helaas de Dual Headed Ogres van WOW als nieuw speelbaar ras.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 1 april 2017 23:30
  Aankondiging van Half Life 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 1 april 2017 23:56
  @therussian auw…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.