Favorieten van de Redactie
Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey is het echte vervolg op Mario 64

Mario is weer een vrije vogel

Geschreven door Michel Musters op
We hebben een fantastisch gamejaar achter de rug en we hebben allemaal volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2017 en de Top 100 van 2018 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2017. Vandaag: Michel met Super Mario Odyssey.

Er zijn allerlei redenen op te noemen waarom de Switch een groot succes is (bijvoorbeeld de 10 miljoen verkochte exemplaren van de console in 9 maanden tijd), maar in mijn ogen ligt het maar aan één ding, namelijk twee games: Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey. Met dat duo voelt het alsof Nintendo terugkeert naar zijn hoogtijdagen van 3D-games, de Nintendo 64-generatie. Laat ik daar nu net de mooiste herinneringen aan hebben.

Grenzeloze mogelijkheden

Hoewel ik al begon te gamen op de NES, kijk ik met de grootste weemoed terug naar de tijd die ik met mijn Nintendo 64 doorbracht. Zowel Super Mario 64 als The Legend of Zelda: Ocarina of Time hebben mij maanden-, zo niet jarenlang aan de buis gekluisterd gehouden. Ik weet nog goed dat ik Super Mario 64 in een lokale speelgoedwinkel zag draaien en ik alles om mij heen vergat toen ik voor het eerst de blauw-roodgekleurde loodgieter met de analoge stick vooruitduwde. Niet veel later stond de Nintendo 64 thuis te pruttelen.

Super Mario 64

De vrijheid die Super Mario 64 spelers gaf was ongekend. Het voelde alsof werkelijk álles kon gebeuren in de vijftien 3D-levels die de game rijk is. Het spel zat propvol met moeilijk te vinden sterren, geheime routes en een overdaad aan details.

De daaropvolgende driedimensionale Mario-games hebben, ondanks de meestal hoge kwaliteit, nooit hetzelfde ontzag bij mij kunnen opwekken als die Mario-game uit ’96. Super Mario Sunshine bood ook open omgevingen, maar was minder verrassend dan Mario 64. De Super Mario Galaxy-games en Super Mario 3D World ruilden de vrijheid van Super Mario 64 in voor strakkere, lineaire levels die meer leken op de 2D-games. Pas op de Switch lijkt Nintendo een genre dat het op de Nintendo 64 zelf groot had gemaakt, de driedimensionale openwereldgame, weer met volle overgave te omarmen.

super Mario Galaxy

Ontdaan van knellende ketenen

Eerst met Zelda: Breath of the Wild, daarna met het in oktober verschenen Super Mario Odyssey. Die platformgame is wat mij betreft het eerste échte vervolg op Super Mario 64, door eenzelfde soort open levels te bieden waar rondlopen en zoeken naar geheimen net zo belangrijk is als de klassieke platformactie. De loodgieter is weer vrij om te gaan en staan waar hij maar wilt, met uitmuntend leveldesign dat exploratie alleen maar aanmoedigt.

Natuurlijk is de tijd verder gegaan sinds de Nintendo 64. Waar levels in Mario 64 vaak nog abstract oogden, koos Nintendo met Mario in Odyssey voor (relatief) realisme. Mario maakt een wereldreis met zijn luchtschip en komt zo op de meest uiteenlopende plaatsen, van een bevroren woestijn tot New Donk City, de meest ‘realistische’ locatie ooit in een Mario-spel. Juist dat level voelt als een grote speeltuin waarin je urenlang rond kunt springen, kunt stuiteren op de motorkappen van taxi’s en in elke uithoek wel een geheim is te vinden. Dankzij een paar goed verstopte rioolpijpen die naar afgezonderde gebieden leiden worden ook de Mario-beginselen niet vergeten: uitdagende platformsecties waarbij je meer dan eens in een afgrond stort. Nog maar eens proberen dan maar. En nog eens.

Super Mario Odyssey

Een viering van decennia Mario

Samen met mij zullen veel volwassen gamers dankzij Odyssey Super Mario hebben ‘herontdekt’, of je hem in de tussentijd nou uit het oog bent verloren of hem altijd bent blijven volgen. Sterker, het lijkt alsof Nintendo zelf ook zijn immens populaire mascotte opnieuw heeft leren kennen en fans heeft gegeven waar ze al jaren om schreeuwen: een moderne Mario-platformer waarin vrijheid centraal staat.

Daarbij puilt de game uit van de referenties naar voorgaande Mario-games. Bijna elke game van de loodgieter krijgt wel een eigen referentie in het spel –door de vele kleding die je kunt verzamelen, maar ook door allerlei missies waarin de geschiedenis van Mario nog eens in beeld wordt gebracht.

Super Mario Odyssey

Mario 64-fans zullen na het uitspelen van Odyssey hun geluk niet op kunnen. Het kan geen toeval zijn dat – zonder te spoilen – de beloning voor het einde van de game bereiken zo samenhangt met Super Mario 64. De cirkel is compleet, Mario is weer als vanouds. Wat een fenomenale terugkeer van een gamebedrijf én de grootste gamemascotte die er bestaat.

Dit artikel delen:

Lees meer

De 25 beste games van 2017 Alle games die Kerstmis vieren op een rijtje
2

Reacties op: Super Mario Odyssey is het echte vervolg op Mario 64

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 25 december 2017 10:33
  Met dat duo voelt het alsof Nintendo terugkeert naar zijn hoogtijdagen van 3D-games, de Nintendo 64-generatie.
  Vind dit nergens op slaan want op de Wii had Nintendo groot succes ook met zelda en mario en ook nog eens de beste verkochte console voor hun. En ook de games verkochten veel meer dan n64.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Freeman

  • 25 december 2017 12:54
  Mario Odyssey is ook een heerlijk vervolg zoals een 3D Mario mag zijn. Na dat je de storyline hebt uitgespeeld begint het spel pas, dat is wel opmerkelijk. Ik hoop toch dat ze bij het vervolg meer aan Zelda BOTW gaan denken ik een Mario jasje, echt open wereld met oneindig mogelijkheden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.