Favorieten van de Redactie
Super Mario 3D World

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is de leukste Mario-game

Twee weken quarantaine waard

Geschreven door Jacco Peek op
Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2021 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over de spellen die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze hebben gemaakt. Vandaag: Jacco met Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.

2021 was voor mij het jaar van de heruitgaven. Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl, Mass Effect: Legendary Edition, Nier Replicant ver.1.22474487139: veel games in mijn denkbeeldige toplijstje verschenen al eens eerder. Dat zegt iets over het afgelopen gamejaar, maar ook over onze gezamenlijke drang om terug te keren naar het vertrouwde. In die categorie was mijn persoonlijke hoogtepunt dit jaar Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, de leukste Mario-game.

Dubieuze relatie

Voor iemand die een Nintendo-podcast host, heb ik een behoorlijk dubieuze relatie met Super Mario. Enerzijds was het m’n eerste Game Boy-game, mijn kennismaking met platformers en mijn eerste stappen in het medium an sich. Anderzijds heb ik die besnorde loodgieter na bijna twintig jaar nog steeds niet onder controle. Wanneer Mario namelijk vaart maakt, springt en vervolgens landt op een platform, heeft hij de neiging een stukje door te glijden. Die mechaniek is al zo oud als de weg naar Rome en voor velen een kwestie van spiergeheugen om te controleren. Voor mij is het de reden om voor de honderdste keer de afgrond in te storten.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, een uitgebreide remaster van de Wii U-game, maakt de situatie nog een stuk complexer. Hoewel levels relatief lineair zijn, zorgt het isometrische camerastandpunt ervoor dat het soms érg moeilijk is om te zien waar je met je pootjes terechtkomt. Tel daar de tijdsdruk, plakkerige kattenpootjes van Cat Mario en de mogelijkheid om elkaar - per ongeluk - op te tillen bij op, en 3D World voelt alsof ik voor het eerst Mario speel.

Het resultaat is dat ik ontzettend, maar dan ook ontzéttend slecht ben in de game. Het einde van een level halen zonder tig keer ten onder te gaan is al een uitdaging, laat staan ‘in samenwerking’ alle groene sterren in een level te verzamelen. Ik gooi m’n partner per ongeluk van een platform, ren in alle haast tegen een vijand op of presteer het om direct uit de ‘respawn-bubbel’ gekomen wéér te sterven.

Normaliter levert dat een bak frustratie op, zoals met name tweedimensionale Mario-games regelmatig bijna in de prullenbak belandden. 3D World heeft als enige Mario-game wonderbaarlijk genoeg het tegenovergestelde effect: pure hilariteit. Ik kan niet anders dan om mezelf lachen als ik de collectieve levens van m’n co-op-partners en mijzelf verspil, vaak zo hard dat spelen praktisch onmogelijk wordt. Het is jaren geleden dat een game dát wist te bewerkstelligen.

Partygame

Bovenstaande is niet per se een gevolg van mijn eigen onkunde, maar vooral van uitstekend gamedesign. Nintendo weet namelijk ontzettend goed waar de kracht van Super Mario 3D World ligt, al is de game daar altijd op afgerekend door puristen. 3D World hangt niet aan elkaar met ingenieuze platformpuzzels of een arsenaal aan complexe bewegingen voor Mario, maar gooit spelers samen met anderen in een onvoorspelbare wereld waarin je met een beetje aanklooien al een heel eind komt. Sterf je, dan is er eigenlijk vrij weinig aan de hand. Kortom: Mario 3D World is een pure partygame, geen platformer.

Ik kan niet anders dan om mezelf lachen als ik de collectieve levens van m’n co-op-partners en mijzelf verspil.

Daarom is Bowser’s Fury overigens zo’n boeiende toevoeging. Na forse kritiek op de grote hoeveelheid Nintendo-heruitgaven zonder noemenswaardige nieuwe content, is de kleinschalige extra Mario-game een welkome verrassing. Daarbij betreft het bijna het tegenovergestelde van 3D World: een open wereld met pure platformuitdagingen. Wie Mario wél onder controle heeft en ambieert alle Cat Shines in de wereld te verzamelen, heeft aan Bowser’s Fury een behoorlijke kluif. Ergens maakt dat de oorspronkelijke game compleet, en is het mogelijk een voorbode van welke richting de franchise inslaat.

Leukste, niet beste

Is 3D World de beste Mario-game? Natuurlijk niet. Die eer gaat nog altijd naar Super Mario Bros. 3, World, Mario 64 of Galaxy, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Het is echter wel de leukste game in de franchise, juist omdat het onberispelijke co-op-fun boven klassieke platformgameplay stelt. Zelfs een Mario-veteraan, die de superloodgieter nog altijd niet onder controle heeft, wist er de leukste momenten van 2021 mee te beleven. Zo leuk dat hij al huilend van het lachen zijn broer met Covid besmette. Waren al die avonden plezier twee weken quarantaine waard? Stiekem wel.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury is verkrijgbaar voor de Nintendo Switch. Lees hier de recensie van Gamer.nl.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pagan: Control-dlc voor Far Cry 6 verschijnt volgende week Nieuwe The Elder Scrolls Online-content wordt deze maand onthuld
5

Reacties op: Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is de leukste Mario-game

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  woutzorz

  • 6 januari 2022 10:39
  Haha ik moest eigenlijk net iets te hard lachen om het tweede filmpje xD
  Heb ook erg veel plezier beleefd aan deze game. 3D world is een van de redenen dat ik het afgelopen jaar een Switch aangeschaft heb

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 6 januari 2022 11:14
  Ik had deze game al voor de Wii U, maar ik heb m toch eens gekocht voor de Switch en het is niet alleen voor Bowsers fury dat ik blij ben dat ik m gekocht heb. 3D World is namelijk echt een geweldige game en waarschijnlijk had ik m niet voor een tweede keer doorlopen op de Wii U. Nu dus wel en ik heb er weken plezier aan beleefd weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 6 januari 2022 12:48
  wij hebben hem al op de wii u. de grote rede om hem (nog) niet op de switch te halen.
  Kan je bowsers fury al gelijk spelen of moet je eerst het orginele spel uitspelen?
  en ben je lang bezig met de extra content?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 6 januari 2022 13:16
  @xXDannyNLXx Je kunt Bowser's Fury meteen spelen, je hoeft niet eerst 3D World uit te spelen. Ik denk dat je zo'n 6 tot 8 uurtjes zoet bent met Bowser's Fury. Het is wel erg leuk gedaan imo!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 6 januari 2022 14:02
  Bowser's Fury was voor mij echt een aangename verrassing! Je bent er inderdaad zo'n 6 tot 8 uurtjes zoet mee (als je 'm 100% uitspeelt). Ik hoop dat de volgende 3D Mario game gebaseerd wordt op Bowser's Fury! Een HELE grote open wereld waar je allerlei verschillende opdrachten moet voltooien om sterren (of iets wat erop lijkt) te verzamelen. Dat lijkt me geweldig zeg… Een open wereld 3D Mario game! <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.