Favorieten van de Redactie
Skyrim

Skyrim is onderweg nog beter

Zes jaar later nog steeds belachelijk goed

Geschreven door Jacco Stoete op
We hebben een fantastisch gamejaar achter de rug en we hebben allemaal volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2017 en de Top 100 van 2018 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2017. Vandaag: Jacco met The Elder Scrolls 5: Skyrim.

Ik hou me in. Ik ga het spel niet kopen. Na meer dan duizend uur speeltijd op Xbox 360 in 2011 is er niets meer wat me kan verbazen. Ik heb iedere hoek van de wereld gezien en op iedere mogelijke manier gespeeld. Toch begint het weer te kriebelen. Langzaam hoor ik de iconische soundtrack in mijn achterhoofd opkomen. Het begint met doffe trommels, lompe kreten en een steeds luider wordend strijkorkest. Ik slaap slechter door deze nostalgische geluiden. Wanneer de muziek haar hoogtepunt bereikt, bezwijk ik en ren ik naar de winkel om The Elder Scrolls 5: Skyrim op Nintendo Switch aan te schaffen.

Alweer Skyrim

Soms kan ik het nog steeds niet geloven. Terwijl ik in de trein zit, vecht ik tegen draken met mijn Orc of sluip ik door kerkers met mijn Argonian. Ik betrapte mezelf er zelfs op dat ik vrijwel exact hetzelfde pad volgde waar ik zes jaar geleden mee begon. Dit keer zit ik alleen niet meer aan het beeldscherm op mijn bureau gekluisterd, maar ben ik vrij om te spelen waar ik wil. Een absolute verademing en eentje die ik in 2011 nooit binnen zo’n korte tijd had verwacht.

Skyrim Frostfall

Het is ondertussen één grote grap geworden. Bethesda doet hard zijn best om zoveel mogelijk geld uit The Elder Scrolls 5: Skyrim te melken. Dit is ook de reden dat ik het spel op pc heb overgeslagen en de Special Edition op PlayStation 4 en Xbox One links heb laten liggen. Ik had genoeg van de game gezien. In eerste instantie was ik dit ook van plan met de Nintendo Switch-versie. Met games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey in het verschiet had ik Skyrim helemaal niet nodig. Uiteindelijk is het een van mijn meest gespeelde games van het jaar geworden.

De perfecte combinatie

Ik was de magie van Bethesda vergeten. Fallout 4 was voor mij persoonlijk een lichte teleurstelling en ik vond The Elder Scrolls Online eerder komisch dan goed. Skyrim op Nintendo Switch heeft al mijn vertrouwen in Bethesda weer nieuw leven in geblazen. Van de levende wereld die ze hebben gecreëerd tot de omgevingsgeluiden, een hoop moderne games kunnen nog veel leren van een ervaring als deze. De game is eindeloos lang te spelen dankzij de honderden unieke missies en verhalen. Soms ontdek je, zelfs na meer dan duizend uur, dingen die je nog niet eerder hebt gezien. Mijn liefde voor Skyrim is groter dan ooit en ik schaam me er niet voor.

Skyrim VR

Een groot deel van deze liefde is te danken aan de Nintendo Switch. Het spel draait vrijwel altijd stabiel op 30fps en ziet er op het kleine scherm verrassend goed uit. Zodra je deze versie van Skyrim op een groter scherm gaat spelen, verdwijnt die roze wolk een klein beetje. Ik gebruik mijn Switch gelukkig voornamelijk als handheld en heb hier dus weinig last van. Soms zette ik zelfs Super Mario Odyssey even opzij om verder te gaan met mijn queeste als Dovahkiin. Skyrim en Switch gaan simpelweg te goed samen.

Als je vorig jaar had gezegd dat The Elder Scrolls 5: Skyrim een van mijn favoriete spellen van 2017 zou worden, had ik je uitgelachen. Het blijkt nu dat het Bethesda is die het laatste lacht en dat vind ik helemaal niet erg.

Dit artikel delen:

Lees meer

Yoshida hint naar nieuw Final Fantasy 14-evenement 'Televisieserie The Witcher wordt niet verwaterd'
6

Reacties op: Skyrim is onderweg nog beter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lord Ganon

  • 2 januari 2018 10:53
  Jacco … je weet dat ze hier speciale cursussen voor hebben, he? :P

  Ik heb hem links laten liggen, als jij zegt 1.000 uur, dan weet ik al zeker dat ik dat nooit ga redden met mijn studie/baan etc. De enige omvangrijke game die ik tot nu toe echt meer dan 250 uur heb gespeeld, is Zelda. Maar dan was mijn vrije tijd ook wel een beetje op :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 2 januari 2018 12:02
  De beste versie is imo nog steeds die van 2011 met een berg mods en een ENB, alhoewel SE met rencente ENB updates toch wel in de buurt begint te komen. Qua gameplay merk je wel dat het inmiddels een oude game is. Met recente concurrentie zoals Witcher, Horizon en AC:Origins is de lat voor de volgende Elder Scrolls games imo ook erg hoog gelegd: ze zullen het combat systeem flink overhoop moeten halen en een veel vollere wereld moeten creeren om weer een beetje mee te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 4 januari 2018 11:21
  @Clay

  Ik begrijp echt niet waarom je die drie games als voorbeeld noemt…The Witcher is nog een beetje begrijpelijk, maar een third person game heeft vanzelfsprekend andere combat dan een first person game…ik zie dan ook echt niet in waarom een Elder Scrolls game opeens zijn combat zou moeten aanpassen. De hele reeks (samen met Fallout) draait daar ook veel minder om. Natuurlijk moet combat fijn spelen en geen frustratie zijn/kennen, maar kom op…als je dit in één adem noemt met AC: Origins…dat heeft net zoveel met Elder Scrolls te maken als dat Fifa 18 dat heeft.

  Elder Scrolls heeft altijd al gedraaid om het echte rpg gevoel…een degelijk verhaal in een wereld waar zoveel in te doen, ontdekken en te side-questen is en waarin je zoveel vrijheid voelt dat je echt een 'rol aanneemt' in plaats van krijgt aangemeten. Dat gevoel, dat principe doet geen van de door jou genoemde games, zelfs de Witcher, dat niet.

  Een volgende Elder Scrolls moet juist vooral helemaal niet teveel veranderen, maar dezelfde trend voortzetten vanaf de voorgaande delen. Laat ze aub niet, nooit, never niet kijken naar lineaire actie games met een rpg-like progressie boompje. Daar hebben we er al genoeg van :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 2 januari 2018 12:36
  Ik wil em ook, maar heb em al op de pc en ps, dan vind ik 60€ toch wat zonde

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 2 januari 2018 15:10
  De beste manier om skyrim te spelen, is imho toch echt in VR. Skyrim op een beeldscherm heeft me nooit echt kunnen boeien, maar nu in (PS)VR kan ik er geen genoeg van krijgen. Het gevoel van echt met een knots zwaaien of het idee krijgen dat de vuurballen echt uit je handen komen. Oog in oog staan met een gigantische draak, Omhoog kijken in de gigantische, prachtige grotten van blackreach. Tegen die beleving in gaming, "being there", kan maar weinig op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BabyMooCow

  • 4 januari 2018 08:26
  NVT ENB , 130+ mods en it is weer speelbaar. Ook op een normale scherm. Legacy of the Dragonborn en Bruma maakt het weer leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.