Favorieten van de Redactie

Nintendo Switch Sports laat me mijn passie delen met m’n ouders

Herhaalt feilloos wat Wii Sports ook al flikte

Geschreven door Jari Klapwijk op
In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Jari met Nintendo Switch Sports.

Het is misschien even schrikken om Nintendo Switch Sports in deze rubriek terug te zien. Tussen alle blockbusters en verborgen parels lijkt het ietwat magere sportspel waarin je met je Joy-Con moet zwiepen toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Toch maakte de game me enorm blij, op een heel andere manier dan een Elden Ring en Tunic ooit zouden kunnen doen.

Nintendo Switch Sports

Om dat te verklaren moeten we de klok even terugdraaien naar een decemberavond in 2008. Destijds verraste de goedheiligman me enorm. We kregen namelijk een Wii voor het hele gezin en dat was reden voor een feestje. Na talloze uren te hebben gespeeld op mijn Game Boy Advance en Nintendo DS, was de stap naar een thuisconsole een hele grote en bereikte mijn Nintendo-liefde een hoogtepunt. Waar ik verwachtte dat games als Mario Kart Wii en Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen mijn hart zouden stelen, maakte de veredelde techdemo Wii Sports stiekem de meeste indruk.

Met z’n allen 

Niet in de laatste plaats omdat de hele familie meedeed. Eerst speelde ik vooral met m’n zussen, maar na verloop van tijd raakten ook mijn ouders verslingerd aan de potjes tennis. Dat was voor mij heel erg bijzonder. Mijn ouders hadden nooit eerder een controller aangeraakt en hadden daar normaliter ook geen enkele behoefte aan. Toch wist de Wii een gevoelige snaar te raken en werd er bijna dagelijks een balletje geslagen. Zwiepen en zwaaien was daadwerkelijk voor iedereen leuk. Het ging zelfs zover dat ze meermaals zonder mij en m’n zussen stonden te spelen en dat ze als enigen van het gezin de Pro-rang behaalden. Daarvoor moest je duizend punten verdienen. 

wii sports

Vooral de wedstrijden tussen m’n ouders waren razend spannend. Daar keek ik vol bewondering en plezier naar. Het zijn herinneringen die ik tot op de dag van vandaag koester. Goede herinneringen aan Super Mario World, Mario vs. Donkey Kong en Mario Kart DS vallen daarbij haast in het niet. Uiteraard is dit verhaal alles behalve uniek: Nintendo veroverde met de Wii meer dan honderd miljoen huishoudens en staat tot op de dag van vandaag bekend als de console die iedereen aan het gamen kreeg.

De waarde daarvan wordt door doorgewinterde gamers wel eens onderschat. De Wii wordt al gauw gezien als ‘die stomme console voor casuals’. Nintendo heeft met de console echter een flink aandeel gehad in het populairder maken van games bij een groter publiek. Het bedrijf bedacht een concept waar iedereen aan mee kon doen en liet velen hun eerste stapjes in virtueel speelplezier zetten. De naam Wii is niet voor niets afgeleid van het Engelse woord voor ‘wij’. De Wii en Wii Sports brachten mensen samen voor de tv en daar ben ik Nintendo voor altijd dankbaar voor. 

Nintendo Switch Sports

Helaas moesten de tennistijden een keer ophouden. Ik kan me niet herinneren wanneer dat precies gebeurde, maar op een gegeven moment namen we afscheid van de potjes tennis op de virtuele velden. De Wii verdween in de kast en het was, tot mijn grote spijt, over met de pret.

Oude tijden herleven 

Toen de Nintendo Switch-versie van het spel in februari werd aangekondigd tijdens een Nintendo Direct kon ik mijn enthousiasme dan ook nauwelijks bedwingen. Meteen spookte de vraag door mijn hoofd: zouden oude tijden gaan herleven of zou de game dit keer niet bij iedereen aanslaan? Als kleine jongen was het al geweldig om met m’n ouders te gamen, maar nu zou het nog specialer zijn om mijn passie - waar ik tegenwoordig zelfs gedeeltelijk mijn werk van heb gemaakt - met ze te delen.

Op 29 april was het eindelijk zover. Ik downloadde Nintendo Switch Sports en tot mijn grote blijdschap waren beide ouders wel te porren voor een potje tennis. De eerste paar wedstrijden gingen wat moeizaam. Het tempo ligt, met name op gras, vrij hoog, dus het was voor ons allemaal een beetje wennen. Na wat oefenpotjes voelde de game gelukkig als thuiskomen. Net als vroeger werden de rally’s al gauw langer en werden we steeds fanatieker. Tot op de dag van vandaag slaan we nog geregeld een balletje.

Dit keer voelt het extra goed, omdat mijn moeder al twee jaar met de gevolgen van longcovid kampt. Ik zal jullie de details besparen, maar zo’n slepende ziekte waardoor je je eigen lichaam nauwelijks herkent is met name psychisch heel zwaar en gun je echt niemand. Het doet me dan ook erg goed dat we toch weer wat actiefs kunnen doen samen. We zijn dan wel meer dan tien jaar verder, maar we staan weer met een enorme lach op ons gezicht te tennissen, alsof er in al die jaren niets is veranderd.

Gamen met je familie, wat wil een mens nog meer?

Als je de game objectief beoordeelt kom je misschien niet op een heel hoog cijfer uit. De mogelijkheden zijn eigenlijk veel te beperkt, er zijn te weinig sporten, het is belachelijk dat je zonder Nintendo Switch Online-abonnement geen cosmetische items kunt vrijspelen, de Sportsmates vallen niet bepaald in de smaak en het feit dat honkbal ontbreekt is onvergeeflijk. Maar toch levert Nintendo Switch Sports een van meest meest bevredigende game-ervaringen van het jaar. Gamen met je familie, wat wil een mens nog meer?

Nintendo Switch Sports is verkrijgbaar op Nintendo Switch. Lees hier voorgaande artikelen uit de Favorieten van de Redactie-rubriek. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Gran Turismo 7 en Beat Saber krijgen PlayStation VR2-ondersteuning Ontwikkelaar hint mogelijk naar The Last of Us: Part 3
5

Reacties op: Nintendo Switch Sports laat me mijn passie delen met m’n ouders

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AgeQned

  • 5 januari 2023 12:07
  Ik vind het een heerlijke game om zo nu en dan even online te spelen of met de vrouw, familie of wie dan ook. Speel sinds de release en er staat al 130 uur op de teller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 5 januari 2023 14:01
  In dat opzicht ben ik het met de schrijver eens.

  Heb de game zelf ook gekocht day one en dan puur voor bowlen wat ik ook openlijk toegeef. Wist wat ik kon verwachten dus erover klagen doe ik niet direct. Maar dat je alleen online cosmetics kan unlocken is belachelijk natuurlijk.

  Net zo irritant is dat wanneer je dat doet, het compleet random is wat je krijgt. Ik bowl duw ik wil daar nieuwe stuff voor. Ik hoef geen nieuwe racket of wat dan ook want dat ben ik niet aan het spelen. Beetje rare keuze om dat zo te doen.

  En het ontbreken van golf, honkbal en wat dan ook. Je had maar 5 sporten bij release. En nee, ik tel tafeltennis niet apart want het is hetzelfde idee als tennis. Wii sports had er 11 of zo.

  Leuke game maar de executie was nogal teleurstellend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 5 januari 2023 15:06
  Mijn Vader vond gamen verschrikkelijk en kon ook nauwelijks begrip opbrengen voor mijn hobby gamen. Maar Wii Sports van de de aller eerste Wii, bracht ons op magische wijze samen in de woonkamer. En vooral bowlen was een terug kerende thema bij hun thuis. Hij had notabene zelfs een Wii aangeschaft voor alleen Wii Sports en dan alleen bowlen.

  Deed mij ook een traantje wegpikken toen ik een jaar geleden de Wii weer eens aansloot om te bowlen met mijn kleine meid en daar de Wii-personage van mijn Vader tegen te komen. (Voor context mijn Vader is een aantal jaar geleden overleden)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JariKlapwijk

  • 5 januari 2023 20:57
  @Ichi Mooie herinnering!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 6 januari 2023 13:45
  Ik wil dit spel ook nog aanschaffen vooral om bowlen en tennis en is golf ook goed uitgewerkt of valt die tegen?.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.