Favorieten van de Redactie
Mario Rabbids

Krankzinnige strategieën in Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Nintendo had het zelf niet beter kunnen doen

Geschreven door Jacco Stoete op
We hebben een fantastisch gamejaar achter de rug en we hebben allemaal volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2017 en de Top 100 van 2018 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2017. Vandaag: Jacco met Mario + Rabbids: Kingdom Battle.

Toen het concept van Mario + Rabbids: Kingdom Battle uitlekte, wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Een cross-over tussen de geliefde personages van Mario en de gehate Rabbids van Ubisoft kon alleen maar verschrikkelijk worden, toch? Na de officiële onthulling op E3 2017 was het eindelijk duidelijk dat het spel een turn-based tactical rpg in de stijl van XCOM ging worden. Als fan van XCOM, Fire Emblem en Final Fantasy Tactics was mijn interesse gewekt.

Typisch Nintendo

Spoel door naar het einde van 2017 en ik kan niets anders zeggen dan dat Mario + Rabbids: Kingdom Battle de verrassing van het jaar was voor mij. Van onlogisch concept tot vijfde in de top-10 van bestverkochte Switch-titels van het jaar – achter de grote namen van Nintendo zelf. Uitgever Ubisoft en regisseur Davide Soliani verdienen hiervoor dan ook meer dan alleen een schouderklopje. Ze verdienen een staande ovatie, want Nintendo had het zelf niet beter kunnen doen

Mario + Rabbids: Kingdom Battle is namelijk exact wat je zou verwachten als de Japanse gameontwikkelaar een tactische rpg op de markt zou brengen. De game barst van de kleurrijke omgevingen en zit vol grappige momenten, maar bevat ook spelelementen die voor iedereen makkelijk te begrijpen zijn. En hoewel het verhaal misschien niet extreem bijzonder is, heeft Ubisoft het voor elkaar gekregen iets leuks van de bloedirritante Rabbids te maken. Door een bizar ongeluk botst hun wereld met die van Mario en nemen ze bepaalde karaktereigenschappen van de besnorde Nintendo-mascotte en zijn vrienden over. Dit resulteert in hilarische momenten wanneer je nieuwe personages vrijspeelt. Het bewijst ook maar eens dat het niet uitmaakt in wat voor situaties Mario geplaatst wordt, het werkt eigenlijk vrijwel altijd.

Vrijheid, variatie en vooral veel plezier

Qua gameplay is Mario + Rabbids: Kingdom Battle toegankelijk, maar gelaagder dan je zou denken. Door je de keuze te geven met wie je wil bewegen, waar je personages hebben wil op het speelveld of wanneer je een actie wil uitvoeren, ontstaat er ontzettend veel diepgang. Iedere situatie kan op verschillende manieren aangepakt worden en het is aan jou om de meest effectieve te vinden. Tijdens gevechten houd je bijvoorbeeld rekening met de speciale krachten van jouw personages. Mario moet (helaas) altijd mee en mag maximaal met één ander personage uit persoonlijke vriendenkring gepaard worden. Er moet daarnaast minimaal één Rabbid meedoen

Gelukkig heeft ieder personage een unieke rol en vaardigheden die binnen die rol passen. Deze variatie bevindt zich ook onder de vijanden, waarvan er in iedere nieuwe Kingdom weer nieuwe en onverwachte versies opduiken. De wapens die jij en je tegenstanders gebruiken hebben ook bepaalde elementen die je extra voordeel kunnen geven en volledige gevechten kunnen doen omslaan. Mario + Rabbids: Kingdom Battle is misschien wat simpel voor ervaren spelers van tactische rpg’s, maar des te toegankelijker voor nieuwkomers binnen het genre. Wie wat extra uitdaging wil kan na iedere eindbaas terug een Kingdom in om extra missies te voltooien. Deze zijn een stuk lastiger dan de levels die je in het hoofdverhaal speelt, lastig genoeg om menig tactici aan het zweten te brengen.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle toont aan dat niet alleen Nintendo weet hoe Nintendo-spellen gemaakt moeten worden. De game is een ode aan de spelontwikkelaar en een teken dat de Japanse grootmacht hopelijk eindelijk iets losser met zijn intellectueel eigendom omgaan. Mijn hoop voor 2018 is dat we nog zo’n verrassing op Nintendo Switch krijgen. Mario + Rabbids heeft mijn 2017 namelijk net dat kleine beetje mooier gemaakt. En dat in een jaar vol ijzersterke games.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: De toekomst van Zelda en PlatinumGames Win twee kaartjes voor de Hearthstone Championship Tour
0

Reacties op: Krankzinnige strategieën in Mario + Rabbids: Kingdom Battle

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.