Favorieten van de Redactie
Immortality

Immortality is een game vol liefde voor film

Die meerdere Game Awards had moeten winnen

Geschreven door Erwin Vogelaar op
In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Erwin met Immortality.

Vergeleken met het spelen van games, besteed ik veel meer tijd aan het kijken naar series en films. Het is dus extra leuk als die media samenkomen. Dat gebeurt met de games van Sam Barlow, die eerder Her Story en Telling Lies maakte.

Met Her Story deed Barlow in 2015 iets heel spannends. Allereerst viel op hoe serieus deze FMV-game was, met heel degelijk schrijf- en acteerwerk. Daarnaast beleefde je het verhaal compleet non-lineair. Je moest in een computerdatabase naar fragmenten zoeken om een mysterie te ontrafelen. Iedereen die de game speelde volgde hun eigen pad daarin en had dus een unieke ervaring.

Vervolg Telling Lies was minder goed. Het was wederom een non-lineaire FMV-game en qua pure kwaliteit werden er wel enorme stappen gezet. Voornamelijk het sterke acteerwerk viel op, met duidelijk een hoger budget om enkele bekende koppen aan te trekken. Toch bleef deze game niet zo hangen als Her Story. De extra gimmick was deze keer dat je eenzijdige gesprekken bekeek van mensen die via videobellen communiceerden en dat werkt toch niet zo lekker. Ook het verhaal zelf was niet zo bijzonder.

Daarom was ik voorzichtig benieuwd naar de nieuwste game van Barlow: Immortality. Aangezien de game direct op Game Pass stond, hield niets mij tegen om het gewoon te proberen.

Immortality1

 Wat is er met Marissa Marcel gebeurd? 

Immortality vertelt het verhaal van actrice Marissa Marcel. Dit talent, dat niet bang is om haar kleren uit te trekken ten dienste van de kunst, heeft drie films gemaakt die alle drie nooit zijn uitgekomen. In Immortality bekijk je achter elkaar willekeurige fragmenten uit die films. Dat gebeurt door op voorwerpen of personen te klikken, waarna je naar een fragment wordt gestuurd waar dat voorwerp of die persoon ook te zien is.

Een belangrijke reden waarom Immortality een van mijn favoriete games van het jaar is, is de manier waarop de game is gemaakt. Dat merk je vooral bij de oudste film van de drie: Ambrosio. Die is echt gefilmd zoals dat vroeger ook gebeurde, waardoor het aanvoelt als een film uit die tijd. Zelfs achter de schermen wordt dat doorgetrokken. Dat straalt zoveel liefde voor het medium film uit.

Ook het acteerwerk is spot on. Je ziet niet alleen fragmenten van de films die Marissa heeft gemaakt, maar dus ook een hele hoop beelden achter de schermen. De acteurs van Immortality spelen dus de rol van acteurs die rollen in verschillende films spelen. 

Immortality1

Mijn grootste probleem waren de pruiken die Manon Gage (Marissa Marcel) op kreeg. Ik hoopte dat er nog een reden was voor deze goedkope haarmonsters waarvoor je bij RuPaul's Drag Race direct naar huis zou worden gestuurd, maar helaas: het waren gewoon slechte pruiken. 

Er helemaal anders naar kijken

Hoewel ik zag dat de game met veel liefde en aandacht was gemaakt, klikte het in eerste instantie niet. Ik ben daarom blij dat ik door heb gezet, want Barlow voegt een uitstekende twist toe. Dit is niet een game die pas na zoveel tijd goed wordt, maar een die na zoveel tijd hetgeen wat je hebt beleefd een andere lading geeft.

Het non-lineaire karakter van Immortality krijgt met de twist extra lagen, omdat je soms terug kunt spoelen voor nieuwe ontdekkingen. Op die manier maak je ook kennis met nieuwe personages die er al die tijd al waren, maar zich nu pas kenbaar maken. Je kijkt overal anders naar. Deels doordat overal een geheim verstopt kan zitten, maar ook door de nieuwe draai in het verhaal.

Dat is zó tof gedaan, dat ik daarna een tijdje moeite had om weer naar reguliere series en films kijken. Wat is het toch eigenlijk saai om die lineair op vaste snelheid te kijken, zonder dat je op zoek gaat naar extra lagen. Was ik hier nou zo'n liefhebber van?

Ik snap na het uitspelen van Immortality niet honderd procent hoe de vork in de steel steekt. Er zijn ongetwijfeld een stapel artikelen en een reeks video's te vinden van slimme mensen die haarfijn uitleggen wat elk detail betekent, maar ik heb daar totaal geen behoefte aan. Zo werkt kunst niet. Ik heb mijn eigen unieke ervaring met Immortality en mijn eigen interpretatie. Dat is tussen mij en de game.

Immortality is verkrijgbaar voor pc, Xbox Series X en S, mobiel via Netflix Games en Game Pass. Lees hier voorgaande artikelen uit de Favorieten van de Redactie-rubriek.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zelda: Tears of the Kingdom heeft onlinefunctionaliteiten MSI bevestigt miniled-paneel voor Titan GT77-laptop
1

Reacties op: Immortality is een game vol liefde voor film

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    do365nic

    • 29 december 2022 11:51
    Leuk artikel. Als deze nog steeds op gamepass staat, ga ik hem ook wel eens proberen. Ik houd wel van interactieve verhalen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.