Favorieten van de Redactie

Hier moet Sekiro staan, maar er staat Tetris 99

Ron zal Nintendo nooit begrijpen

Geschreven door Ron Vorstermans op
Het is traditie op Gamer.nl om aan het einde van het jaar uitgebreid terug te blikken en vooruit te kijken. Dat doen we uiteraard met de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2019 en Top 100 van 2020, maar in deze rubriek kiezen Gamer.nl-redacteuren individueel hun favoriete game van dit jaar. Vandaag vertelt Ron Vorstermans over Tetris 99. Soort van.

Tetris 99 is niet mijn game van het jaar! Door zijn nietsontziende eindbazen krijgt Sekiro die eer. Weet je wat raar is aan Sekiro? Dat ik die game na een half jaar ausruhen weer oppakte en meteen een moeilijke minibaas versloeg. Het zwaardvechten heeft zich blijkbaar genesteld in mijn spiergeheugen. En welverdiend, want Sekiro is gemaakt met dezelfde meedogenloze focus die van spelers wordt vereist. Sekiro is zo’n game die precies de juiste hoeveelheid wortel voorhoudt. Sekiro schreeuwt continu: je kunt dit, ook al lijkt het nu onmogelijk. Ik heb echt intens van die uitdaging genoten.

Sekiro

Enfin, ik schrijf dit artikel niet over Sekiro en dat heeft een goede reden. Ik kon er niet mee leven dat niemand over Tetris 99 wilde schrijven. Dat zegt ook wel wat over dit gamejaar. Ik heb nog nooit zoveel moeite gehad met het samenstellen van een GOTY-lijst voor de podcast. Er waren geen duidelijke uitschieters, maar bovenal was er weinig vernieuwends. Ja, we praten weer over crpg’s, Outer Wilds is een frisse adventuregame en met battle chess zag een nieuw genre het levenslicht, maar verder is het wachten op de nieuwe consoles en de vele titels die naar 2020 zijn uitgesteld.

En dan is er nog dat ene Japanse bedrijf dat systematisch onvoorspelbaar blijft

Nintendo is zo slecht in consistent zijn dat Nintendo soort van avant-garde is. Je zou mij moeiteloos kunnen wijsmaken dat Nintendo in 2020 een Nintendo 64 Mini zonder HDMI-aansluiting gaat aankondigen Ik bedoel: het is 2019 en de Switch is nog steeds nauwelijks een online console. Multiplayergames als Splatoon 2 bevatten matchmaking-foutjes die we kennen uit het tijdperk van de inbelmodem. Om te chatten heb je een app op je telefoon nodig die zó slecht geïntegreerd is dat veel Switch-bezitters niet eens weten dat die app bestaat.

Ja, dat klopt allemaal, maar het is Nintendo, denk je waarschijnlijk. ‘De magie van Nintendo.’ Gelul natuurlijk. Je kunt als bedrijf niet overleven op enkel de hoop dat alles goedkomt of door te teren op je naam. Kijk maar naar Bioware. In de praktijk is Nintendo gewoon een berekend creatief bedrijf dat Japanse normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan. Dat verklaart ook Tetris 99. Tetris is een tijdloze GameBoy-klassieker en battle royale-games zijn populair; Nintendo was slim genoeg beide te combineren. Tetris 99 is bovendien simpel in opzet en daarom erg geschikt om te combineren met een online service.

Tetris 99

Tot dusver de zakelijke analyse, want dat Tetris 99 daadwerkelijk bestaat en mijn meest gespeelde game van 2019 is, is compleet, compleet, compléét krankzinnig. Laten we wel zijn: ieder bedrijf in de game-industrie wilde in 2019 een puntje van de Fortnite-taart. Iedere uitgever kwam met een battle royale-game met ‘een haakje’. Oh, de haakjes. Geen cirkel, maar een vierkante map! Fortnite, maar zonder het bouwen! Perks! Battle royale in vr! Noem het maar op of mijn mailbox zag het in persberichtvorm langskomen. De battle royale-hypetrein rijdt nog steeds: ook in 2020 verwachten we nog een heleboel soortgelijke modi.

Ik vind het typisch Nintendo om zich aan die strijd tussen allemaal piefpafpoefgames te onttrekken, maar toch de leukste, meest originele game in het genre op te leveren. Bovendien ben ik volledig verliefd op het idee dat iemand Tetris 99 daadwerkelijk gepitcht heeft. Dat iemand bij Nintendo dacht: Fortnite is populair, Tetris was ooit een ding, laten we ze combineren, want het is 2019 en dit is wat de mensen willen. En dat toen iemand dacht: wat een goed idee.

In die zin is Tetris 99 de meest Nintendo-achtige Nintendo-game van de afgelopen tien jaar. Vooral omdat Tetris 99 wel een battle royale-game is, maar niet een die inspringt op de bestaande vraag. Dat zou natuurlijk veel te logisch zijn.

Dit artikel delen:

Lees meer

Travis Strikes Again: No More Heroes is een game van bezinning CES 2020: Persconferenties en verwachtingen
7

Reacties op: Hier moet Sekiro staan, maar er staat Tetris 99

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  WijvanWCeend

  • 4 januari 2020 14:43
  Ik speel ook met grote regelmaat een potje Tetris 99. Ik vind de battle royal mechanic prima uitgewerkt. Je tetris skills worden behoorlijk op de proef gesteld, het is me nog nooit gelukt om een top 3 finish te halen. Ik kom er wel steeds dichter bij :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • EdwinVP

  • 4 januari 2020 20:24
  @WijvanWCeend ik heb inmiddels 76x bovenaan gestaan wat zeker een voldoening geeft maar daarna kan je de Invictus mode proberen (alleen beschikbaar als je eens nr1 bent geweest in de normale Tetris99)… Jeetje dat is moeilijk en gaat snel. Tot op heden is nr 2 t hoogste maar t is zo verslavend. Zag dat ik al meer dan 1000 potjes gespeeld heb. Oopsss hehe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Crono

  • 4 januari 2020 18:58
  Ik snap je hele opbouw betreffende het online deel en hoe nintendo dit aanpakt. Maar noem me maar een oude rot en laat mij aub mijn games lekker zelf spelen. Geen multiplayer online maar mensen die naast me zitten. De reden dat ik dit zeg is dat in mijn gevoel veel.game ontwikkelaars afgelopen jaren naar mijn inziens eerst begonnen met het multiplayer deel te maken (omdat het moet en iedereen het wil) Maar dat hierdoor waarvoor je de game koopt de single player, gameplay en verhaal helemaal vergeten wordt. Tegenwoordig is het standaard om een single player van 10 a 15 uur te droppen ( vaak ook niet af, nee daar hebben we DLC voor). Je kan zeggen wat je wilt over nintendo maar elke game die ze uitbrengen is naar mijn inziens het tegenovergesteld wat andere game ontwikkelaars doen ( niet alle game ontwikkelaars)

  Dus ik zou zeggen laat nintendo vooral zich blijven focussen in waar zij goed in zijn. Innovatief zijn en games uitbrengen en het liefst zonder multiplayer online.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • whaha

  • 4 januari 2020 23:10
  @Crono Nou, ik zou het anders wel fijn gevonden hebben hoor om in een lobby met mijn vrienden te kunnen zitten tijdens het uitbroeden van eitjes in Pokémon Shield.
  Maar ik snap je punt. Stiekem ook wel benieuwd naar Luigi's Mansion 3 in die context.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DeeZet

  • 5 januari 2020 04:41
  @Crono


  Last of Us, Uncharted , Horizon Zero Dawn, Days Gone, Concrete Genie, Killzone, Bloodbourne, God of War, Ico, Shadow of the Colossus, The Last Guardian, Death Stranding, Journey, Nier Automata, Dark Souls, Sekiro Shadows Die Twice, Gran Turismo Sports, Driveclub, Infamous, Ratchet and Clank, Gravity Rush, Ghost of Tsushima, Driveclub, Demon Souls, Dreams, Tearaway, MGS, Death Stranding….  Nier Automata blaast alles omver van de laatste 20 jaar. Er over vertellen is de ervaring spoilen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 6 januari 2020 09:51
  @DeeZet Wat doen ps2 spellen in deze lijst? Of gaan we games uit de afgelopen 30 jaar erbij halen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • whaha

  • 4 januari 2020 23:06
  Zelden zó moeten lachen om een column. Nintendo is inderdaad niet consistent en ik kan me die vergadering waar Tetris 99 gepitched werd erg goed voorstellen. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.