Favorieten van de Redactie
Half Life: Alyx

Half-Life: Alyx is alles dat virtual reality dit jaar nodig had

We krijgen ein-de-lijk goede triple-A-games in vr

Geschreven door Bastiaan Vroegop op
Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2020 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over de spellen die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze hebben gemaakt. Want ondanks de coronacrisis bleven die games ‘gewoon’ uitkomen. Vandaag: Bastiaan Vroegop met Half-Life: Alyx.

Hoewel virtual reality in de afgelopen vier jaar flink op stoom kwam, zijn we nog lang niet op het punt waar ik nu graag wilde zijn. De technologie werkt fantastisch, maar het aanbod qua games - hoewel inmiddels vrij groot - rust nog grotendeels op experimentele titels en kleine indies. Spellen als Astro Bot: Rescue Mission en Beat Saber zijn vooral gevestigde namen onder vr-gamers, die mensen zelden weten te overtuigen om een eigen headset te kopen.

Met Asgard's Wrath probeerde Oculus in 2019 een triple-A-ervaring in vr neer te zetten: een geweldig spel dat ook goed werd ontvangen. Het werd echter nooit de blikvanger die virtual reality op dit moment echt nodig heeft: een game die hordes mensen met een PlayStation of Xbox overtuigt deze technologie toch eens een kans te geven. Maar dat was 2019 - inmiddels hebben we Half-Life: Alyx om dat gat mee te vullen.

half life alyx

Eindelijk een ‘vervolg’

Ik hoef de gemiddelde Gamer.nl-bezoeker waarschijnlijk niet uit te leggen waarom een nieuwe Half-Life zoveel koppen kan keren. Er zijn weinig franchises waarbij zo lang op een vervolg is gewacht. En hoewel Half-Life: Alyx strikt gezien een prequel is, nemen velen inmiddels genoegen met zelfs het kleinste beetje informatie om het verhaal verder te duiden. Het is een game met een einde dat zowat alles dat we over Half-Life dachten op zijn kop zet, en daarmee voor velen onder ons verplichte kost.

Het is inmiddels de perfecte game om naar te wijzen als iemand een volgende keer vraagt "of er nou wat in vr te spelen is". Dat doet mij als vr-evangelist goed - in de jaren hiervoor ging het al snel over games in nieuwe franchises of met experimentele ideeën, die alleen de meest fanatieke gamers over de streep trekken. Maar er is nóg een reden waarom de game dit jaar bovenaan mijn lijst staat. Hij is, heel lomp gezegd, gewoon heel erg goed. Het is niet alleen een goede vr-game, maar slaat ook alles op spelcomputers uit het veld.

Lekker graaien

Want wie had gedacht dat Half-Life zo ontzettend logisch in virtual reality aanvoelt? Het lagere tempo van schietpartijen, de rustige momenten voor puzzels en de stealthsegmenten worden allemaal perfect geaccentueerd door de technologie. Het is een game die volledige concentratie van je verlangt, wat in vr perfect bijdraagt aan het gevoel van (excuseer de cliché) immersie. Iedere stap die je zet en kogel die je lost doet ertoe, en je staat er perfect bij stil. Je bent er immers 'echt'.

Het is inmiddels de perfecte game om naar te wijzen als iemand een volgende keer vraagt "of er nou wat in vr te spelen is".

Het zwaartekrachtpistool uit Half-Life 2 is ingeruild voor een paar handschoenen, die meteen een probleem oplossen waar veel vr-games last van hebben. Ze laten je objecten van ver weg naar je toe trekken. Hierdoor graai je net zo gretig als in gewone 2D-games, zonder door je rug te gaan tijdens het constante bukken richting de grond. En omdat deze mechanic is verpakt in speciale zwaartekrachtgadgets, voelt het nooit alsof je een onnatuurlijk systeem bedacht door een gameontwerper gebruikt. Half-Life: Alyx speelt zo natuurlijk als een 'gewoon' spel, zonder dat je ooit je handen omruilt voor een archaïsch voelende gamecontroller.

Tegelijkertijd smelt Alyx subgenres samen met een elegantie die we de afgelopen jaren slechts spaarzaam bij andere games zagen. Het ene moment schiet je vol zelfvertrouwen in het rond, om iets later bang rond te sluipen om vijanden in een duister riool te vermijden. Het is nooit puur een actie- of stealthgame, maar pakt onderdelen hieruit op momenten dat ze het verhaal dienen.

Verplichte kost

Dat maakt het bijna jammer dat Alyx zo'n dure set-up vereist - het is één van de weinige grote vr-games die een flinke game-pc en daarvoor bedoelde bril vereist. In voorgaande jaren had ik iedereen geadviseerd een headset te halen voor een game als deze, maar het wordt eind 2020 steeds duidelijker dat vr meer richting zelfstandige brillen zoals de Oculus Quest beweegt. Dit jaar verscheen ook een nieuwe Medal of Honor voor vr op pc, maar mijn eerste ervaringen daarmee zijn lang niet zo positief.

Maar wie de pc al in huis heeft, kan gelukkig de recente Quest-brillen aansluiten om deze game alsnog te ervaren. En dat ben je jezelf dan eigenlijk ook verplicht.

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer details van Hollow Knight: Silksong naar buiten gebracht Ring Fit Adventure motiveert me om altijd te blijven bewegen
6

Reacties op: Half-Life: Alyx is alles dat virtual reality dit jaar nodig had

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Sabor

  • 2 januari 2021 11:35
  Compleet eens met het hele artikel! Voor mij ook game van het jaar en ik hoop dat er nog vele VR titels volgen die net zo indrukwekkend zijn en lekker spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 2 januari 2021 12:47
  Ik ben heel benieuwd naar de game, maar om hiervoor zo diep in de buidel te moeten tasten…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 2 januari 2021 14:34
  @BertThaBest Ik heb al een behoorlijke investering gedaan paar jaar terug voor de optimale PSVR set-up. PS4 ingeruild voor een Pro, Headset, nieuwe hdmi kabels, setje Moves en een Aim Controller. Plus RE7, Astrobot, Blood &Truth, Farpoint en Firewall. En een hele zwik andere titels inmiddels. Ongeveer €1000++ bij elkaar. Geen seconde spijt van, entertainment van grote klasse!

  Ik ben een groot Half-Life liefhebber en zou er m'n linker nier voor geven Alyx vandaag nog te spelen. Ik wil binnenkort al aan de PS5 en nog ff een capabele game pc met headset er tusendoor frommelen is me gewoon wat te gortig. Organen oké, maar niet nog meer spaargeld aan tech verkwanselen.. It…must..stop…😱

  Ik reken op ondersteuning van Valve op de PS5 in de toekomst, het MOETMOETMOET!! Zo. Dus ik ga geduldig en beheersd eerst van Hitman 3 en Sniper Elite VR genieten. Nu momenteel de closed beta van Alvo aan het uitwonen en die is dolle pret! Firewall en CoD's bastaardkind.. Love it. Cheers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 2 januari 2021 14:20
  Jammer dat je er een index van 1000 euro voor moet kopen, voor de beste ervaring (voor mij dan) en vervolgens enkel middelmatige games nog kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 2 januari 2021 18:53
  @Aquemini Ik heb zelf een Quest 2 en dat werkt ook goed, jammer van de Facebook verplichting indd alleen 1000 euro vind ik teveel voor de ervaring die VR nu bied. Mocht ik echter geld teveel hebben dan zou ik ook wel een Index hebben aangeschaft. Een nadeel van de Quest 2 is de field of view van 90 graden net zoals de meeste headsets die echt omhoog moet bij volgende releases. Groot voordeel is dat je bijna alle games wireless via Virtual Desktop kan spelen wat echt een hele grote plus is.

  Behalve Half Life Alyx kun je ook oude titels in VR spelen wat echt tof is alleen er missen nog wel veel grote titels mede door waarschijnlijk de kleine markt voor VR vergeleken met gamen op het platte scherm. Er zitten genoeg titels tussen waar je de potentie van VR in een bepaald aspect ervaart alleen je zult voor langere en mooiere games die meerdere game mechanics combineren echt grote game ontwikkelaars nodig hebben.

  Ondanks dat VR een stuk goedkoper is geworden zijn voor high end games in VR nog best stevige specs nodig met een VR bril erboven op wat de groei van deze markt echt tegen houd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 3 januari 2021 17:09
  Top game, hopelijk komen er nog betere spellen uit. Boneworks is ook vet btw, en meer replay waarde vanwege de arena's. Half life heeft weinig replay waarde, ik hoop dat er een keer een goeie arena komt, alleen dat upgrade van die wapens is dan zo slecht, misschien tussendoor pauzes, ruim de tijd om gratis up te graden en ammo te pakken en dan weer een knop in drukken en verder gaan. Gewoon kopieren van boneworks, iets wat goed werkt mag je best kopiëren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.