Favorieten van de Redactie
Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 is eindelijk de beste racegame voor iedereen

Zo kunnen subtiele aanpassingen de boel in balans brengen

Geschreven door Joe van Burik op
Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2021 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over de spellen die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze hebben gemaakt. Vandaag: Joe met Forza Horizon 5.

Tien jaar geleden verliet Forza de gebaande Motorsport-paden ten faveure van de vele wegen die richting de Horizon leiden. Die formule werd verfijnd met delen twee, drie en vier: nog meer wegen, nog meer automodellen en nog meer mogelijkheden om je (bij voorkeur met vrienden) te vermaken op vier wielen. Van scheuren over modderige akkers in supersportwagens en knotsgekke stunt-speltypes, tot sciencefiction-achtervolgingen achter het stuur van Halo’s Warthog: niets was te gek.

Forza Horizon 5

Maar onderweg raakte Forza Horizon me toch een beetje kwijt. Misschien door de steeds sterker doorsijpelende drang om een soort Fortnite onder de racegames te worden, met voor ieder wel wat wils en een steeds grotere nadruk op het leveren van een mmo-achtige service. Dat in plaats van gewoon een fijne racegame, waarin iedereen zonder al teveel poespas plezier kan maken achter het stuur. Al waren de echte mankementen wel wat fundamenteler dan simpelweg een kwestie van expansiedrift. 

Schaduwkant

Vooral bij Forza Horizon 4. Hoewel ik die game aanvankelijk - net als menig vakgenoot - overlaadde met positieve kritiek, zag ik iets later vooral de schaduwkant ervan. Zoals een schier oneindige hoeveelheid races en andere events op de wereldkaart, waarin simpelweg meedoen al genoeg was om je te overladen met credits en auto’s. Of de verplichte urenlange ‘introductie’, die je dwong om alle vier de jaargetijden te ervaren en zo belette om vlot na de eerste keer opstarten gelijk te kunnen racen met je vrienden. En als je toch eenmaal zover was, deed de game niet echt z’n best om je vergelijkbare auto’s aan te reiken, waardoor je met minder rap materiaal geregeld veroordeeld was tot strijden tegen computergestuurde tegenstanders, terwijl je vrienden in snellere bakken al bijna bij de finish waren.

Forza Horizon 5
Forza Horizon 5
Forza Horizon 5

Logisch gevolg: na de lancering raakte ik deel vier eigenlijk niet meer aan, afgezien van sporadische blokjes om in een nieuwe auto - en een grote glimlach bij de lancering van een even ludieke als substantiële LEGO-uitbreiding. En ik had weinig goede hoop dat ontwikkelaar Playground Games die gamedesign-technische irritaties zou rechtzetten met Forza Horizon 5. Waarom zouden ze dat immers doen met een titel die - mede dankzij Xbox Game Pass - door ruwweg 25 miljoen spelers was aangeraakt?

Oogstrelende beelden

Het tegendeel bleek gelukkig waar. Nou ja, tegendeel: Forza Horizon 5 lijkt in grote lijnen nog steeds heel erg op z’n voorgangers, en dan met name deel vier. Er zijn zelfs mensen die beargumenteren dat het grotendeels dezelfde game is, maar dan in Mexico in plaats van het Verenigd Koninkrijk en met een technische upgrade die voor nóg oogstrelender beelden zorgt, met name op een Xbox Series X. Toch zie ik dat niet zo: juist op subtiele, maar fundamentele onderdelen is deel vijf drastisch verbeterd.

Juist op subtiele, maar fundamentele onderdelen is deel vijf drastisch verbeterd.

Zo is het menu enigszins opgeschoond, waardoor je onder het goed vindbare kopje Accolades concrete events en doelen krijgt aangereikt om naartoe te werken. Win je een race niet? Dan krijg je ook niet de bijbehorende maximale beloning. En hoewel racen in dezelfde sessie als je vrienden nog steeds een relatief stroeve exercitie vormt, kun je in elk geval zonder gedoe kiezen voor een auto waarin je wél een eerlijke strijd aan kunt gaan. Tegelijkertijd is het nog steeds een zeer uitgebreide game, waarin je naast letterlijk op de wereldkaart vooral figuurlijk in de oceaan aan content de weg kwijt kunt raken. Maar met net iets meer houvast en sturing, om te zorgen dat iedereen daadwerkelijk lekker met auto’s kan spelen.

Forza Horizon 5
Forza Horizon 5
Forza Horizon 5

Dweilen of driften

Los van deze objectief benoembare verbeteringen ten opzichte van het vorige deel, is het iets subtielers dat mij met regelmaat in langere sessies Forza Horizon 5 terug zuigt. Misschien het verfijnde rijgedrag, waardoor menig auto minder ‘dweilt’ - eerder een typische Forza-kenmerk - wanneer je ‘m in een drift gooit. Of de vooral voor petrolheads merkbare manier waarop specifieke gebieden op de wereldkaart ontworpen zijn met specifieke soorten auto’s in het achterhoofd: een vulkaan om vanaf te denderen in lompe offroaders, binnenstedelijke straatjes om doorheen te zoeven met hot hatches en junglepaden die zich perfect lenen voor rallymonsters.

Forza Horizon 5 is daarmee de ultieme racegame voor iedereen. Of je nou gewoon een racespelletje wilt spelen zonder al teveel gedoe, of je wildste autofantasieën wilt beleven met dank aan de eclectische mix aan voertuigen die zich met gevoel laten besturen. Fijn dat we elkaar weer gevonden hebben.

Forza Horizon 5 is verkrijgbaar op Xbox Series X en S, Xbox One en pc (en Game Pass). Lees hier de Gamer.nl-recensie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Steam breekt opnieuw record qua gelijktijdige gebruikers PUBG Mobile-cheatmakers moeten 10 miljoen dollar betalen
9

Reacties op: Forza Horizon 5 is eindelijk de beste racegame voor iedereen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ali3n8tor

  • 10 januari 2022 10:15
  nou niet voor mij dus. Nog geen week gespeeld en daarna nooit meer aangeraakt. ik haat al die artificial opsmuk missies in forza, rij het bos in om een auto te vinden, maak een foto hiervan blabla. met continue popie-jopie geleuter uit de speakers (net als in Dirt met de DJ's, so much cringe). Kan me moeilijk focussen op de races met al die onzin erom heen.

  Geef mij maar een gewone pure lap-racer en al dat open-world gedoe in racegames kan me gestolen worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 10 januari 2022 11:27
  @ali3n8tor Welke onzin zitten er in de races zelf dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SandR

  • 10 januari 2022 13:25
  @ali3n8tor

  rij het bos in om een auto te vinden - optioneel
  maak een foto hiervan blabla - optioneel
  continue popie-jopie geleuter uit de speakers - kan je uitzetten in de settings

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 10 januari 2022 13:31
  @SandR oh nou ok… dan is het nu de allervetste game die ik ooit gespeeld heb.

  (not)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 10 januari 2022 15:17
  @ali3n8tor

  Hahaha jou laatste reactie is wel schitterend grappig als ik mag zeggen.

  Niet dat ik het helemaal met je eens ben maar dat maakt ons mens toch. We houden nu eenmaal van verschillende dingen.
  Die foto’s en zo vind ik ook wel afleiden van de kern maar toch op zich een leuke afleiding op een serieus genre als racen.
  Nu moet ik wel zeggen dat ik het racen op zich schitterend vind. Dus daarom deel ik je mening niet.
  Maar je hebt de game wel geprobeerd dus dat betekend dat je mening wel eerlijk is. En niet vanaf de zijlijn geroepen
  Ik ken ook mensen die de e game al afkeuren enkel op een gevoel dat je ook andere dingen doet dan racen
  Zonder te proberen bedoel ik. Dat mag ook, maar het eerlijkste is proberen toch?

  Jammer dat je de game niet zo leuk vond. Ga ervan uit dat je toch wel genoeg te spelen hebt van andere games . :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 10 januari 2022 16:25
  @watashi wa maurice desu. het racen in forza is zeker niet wat mij stoort, dat zeg ik ook nergens, maar de algehele aankleding eromheen vind ik doodvermoeiend.

  het artikel hier over open world vermoeidheid beschrijft precies wat ik ook met de game ervaren heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 11 januari 2022 08:22
  @ali3n8tor
  Kan me voorstellen dat het voor fans van de wat serieuzere racegamers inderdaad weinig aan is en te schreeuwerig. Voor mensen zoals ik, die eigenlijk nooit racegames aanraken, is het echter de ideale game. Juist die losse opdrachten, die eigenlijk niks met racen te maken hebben, vind ik leuk. Het houdt het boeiend voor me.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 10 januari 2022 15:35
  Erg leuke game. Zo af en toe lekker een stuk cruisen of racen. Het enige wat ik minder vond, is die cheesy intro. Zodra je daar vanaf bent, is het echt genieten op jouw eigen tempo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mole28

  • 10 januari 2022 16:30
  De Forza Horizon spellen zijn al jarenlang mijn meest favoriete race games!
  Hoewel ik vroeger altijd steevast voor Gran Turismo en Forza motorsport ging, had ik dat track racen wel een keer gezien. De eerste Forza Horizon was dan ook een hele verademing.
  Ik vind het juist geweldig om van race naar race te moeten rijden en allerlei challenges te moeten doen.
  Het leuke van de Forza spellen (zowel Motorsport als Horizon) is dat je het zo arcade of zo sim als je wilt kunt instellen. Ik heb het meestal een beetje in het midden staan.
  Ik moet wel zeggen dat Forza Horizon 3 tot nu toe mijn favoriet in de serie is, maar dat komt misschien ook wel omdat ik toen meer tijd had om de game te spelen dan dat ik voor deel 4 heb gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.