Favorieten van de Redactie
Disco Elysium

Disco Elysium stal voor mij afgelopen jaar de show

Niet groot en overweldigend, maar klein en intiem

Geschreven door Tom Kerkhof op
In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Tom met Disco Elysium.

Elden Ring is zonder twijfel de game die ik dit jaar met het meeste plezier heb gespeeld. Daar kan ik geen doekjes om winden. Het is ook de beste game die dit jaar is uitgekomen – en dat heeft iedereen inmiddels ook al minstens twintig keer gehoord. Terecht ook, want het is gewoon een dijk van een game. Maar tóch sluit ik het jaar niet af met een lofzang over FromSoftware’s epische meesterwerk.

Die eer gaat namelijk naar een fantastische game die ik pas veel later een kans hebben gegeven dan hij verdient: Disco Elysium. Episch is niet het juiste woord om het te omschrijven, maar een meesterwerk is het zonder meer. De visuele stijl is adembenemend, het schrijfwerk is van torenhoog niveau en de muziek is eveneens geweldig. De hele ervaring zit zo bomvol met sfeer dat het moeilijk was er niet meteen door meegesleept te worden. Ik houd van hobocop Harry, heb een speciaal plekje in mijn hart voor Kim Kitsuragi en denk met weemoed terug aan de charmante puinzooi van een stad die zich Revachol noemt.

Disco Elysium

Vrijheid is geen gelijkheid 

Vrijheid is een belangrijk onderdeel van Disco Elysium. Het spel schotelt je duidelijke doelen voor, maar duwt je zelden een specifieke richting op. In plaats daarvan geeft het je de kans om alles op je eigen tempo te doen, naar eigen inzicht en grotendeels op de door jouw gekozen volgorde. Fouten maken hoort erbij – als je beoogde aanpak niet lukt, is er altijd een andere manier waarop je een probleem kunt oplossen. Soms kan dat gewoonweg niet meteen en dan dient een mislukking niet als ontmoediging, maar juist als duidelijk leermomentje. Je nieuwsgierigheid is je beste raadgever: het spel nodigt je uit om overal op af te gaan, alles te beleven en te onderzoeken.

Het spel nodigt je uit om overal op af te gaan, alles te beleven en te onderzoeken

Elden Ring kun je grotendeels op dezelfde manier omschrijven. Die game heeft ook een uitnodigende spelwereld voor ambitieuze avonturiers, met meer te zien en te beleven dan je je in eerste instantie voor mogelijk houdt. Het grootste verschil tussen beide spellen zit hem - naast hoe actievol de gameplay is - in de ruimtelijke beleving. The Lands Between zijn vele malen groter dan Revachol, en zo voelt het ook daadwerkelijk als je om je heen kijkt. In Elden Ring doemt aan de horizon altijd weer een imposante toren, een duistere kasteel of een ander interessant aangezicht op dat je aandacht trekt en je weglokt van wat je eigenlijk aan het doen was. Het is dan ook niet moeilijk om te verdwalen. Meer dan honderd uur rondzwerven was voor mij alsnog niet genoeg om alles te vinden wat in die wereld verborgen zit. Elden Ring is groot – misschien wel té groot.

Dead or alive, you’re coming with me 

Want hoe intrigerend die wereld ook is, en hoe goed uitgewerkt de gameplay ook mag zijn, mijn aandacht verslapte op den duur. Ik had alles wel gezien voor mijn gevoel, en wilde graag door naar een nieuw avontuur. Een avontuur dat niet zo intimiderend voelde en zich vooral volledig richtte op een intieme, meeslepende beleving. Disco Elysium bleek die ervaring ten voeten uit. Tijdens het genieten van mijn waanzinnige uitstapje in Revachol, ontdekte ik opnieuw hoe fijn ik het vind om opgeslokt te worden door het verhaal van een videogamewereld. De stad waarin Disco Elysium zich afspeelt is eigenlijk helemaal niet zo groot, maar toch kun je er uren in rondlopen zonder je te vervelen. Er is gewoon zoveel oog voor detail, tal van interessante personages met wie je kan praten, onwijs veel achtergrond informatie en genoeg situaties om te onderzoeken.

Disco Elysium

Met de Switch in de hand, op de bank – of in bed, nog even voor het slapengaan – praatte ik zo uren met ‘Call Me Manana’ en Tommy Le Homme, kreeg ik slaande ruzie met Jean-Luc Measurehead en deed ik mijn best om vooral heel stoer en onbevreesd over te komen op mijn geliefde compagnon luitenant Kitsuragi - met wisselend succes. Mijn doel in Revachol was om een moord op lossen, maar de mysteries die me om de oren vlogen wisten me daar telkens weer van af te leiden. Ik omarmde wat het was om als echte hobo – pardon, hobocop – door het leven te gaan, besloot dat communisme mijn way of life moest worden en heb me wellicht minder populair gemaakt bij de kinderbescherming. Maar dat rotjoch Cuno vroeg er om, dus het was het waard. Ook al nam Kim het me niet bepaald in dank af draaide hij wel bij toen ik met overtuiging het lichaam van het moordslachtoffer met één enkel pistoolschot uit de boom wist te schieten. Want ik ben immers een superstar cop, en die zijn cool.

Disco Elysium is kunst 

Disco Elysium is best wel vreemd, soms verontrustend en regelmatig filosofisch. Het is ook weergaloos vormgegeven. Het is gewoon kunst. Naast dit alles is het ook een van de tofste verhalende games die ik heb gespeeld. Het is een ontzettend intieme ervaring, omdat bijna niemand dezelfde spelervaring zal hebben als jij. Daar zijn simpelweg te veel verschillende keuzes en speelstijlen voor, die iedereen weer anders meemaakt. Vrienden die het spel hebben gespeeld (en mij het hebben aangeraden, waarvoor dank) hebben hun ervaring ook met me gedeeld, en ondanks het feit dat we best vaak op een lijn zaten, bleek al snel dat we bepaalde situaties toch héél anders opgelost hadden. De tijd vloog ook voorbij in Revachol. Soms was ik zo drie uur verder terwijl ik maar met drie personages had gepraat en een nieuwe jas had gevonden – maar het verveelde geen seconde.

disco elysium
Disco Elysium

Disco Elysium is boven alles ook gewoon een onvergetelijke ervaring die voor mij persoonlijk het broodnodige contrast biedt met alle grootse triple A openwereldgames met honderden uren gameplay die ons tegenwoordig om de oren vliegen. Zelda laat je los in een gigantische zandbak, God of War is niet langer een korte, intense ervaring, maar lang en episch, en Elden Ring steekt de onvergeeflijke soulslike ervaring in een openwereldjasje. Die aanpak slaat aan, dus het is een enorm veilige keuze. Ook ik kan stuk voor stuk van deze games genieten, maar ze staan voor mij niet op hetzelfde niveau als het kunstwerkje dat Disco Elysium heet. Dat een eventueel vervolg er waarschijnlijk niet in zit, steekt me misschien nog wel meer dan dat er nog altijd geen Bloodborne 2 is (nou ja, bijna dan).

Maar goed, ik krijg net van mijn gruwelijke stropdas te horen dat de enige remedie tegen dit probleem is om méér Disco Elysium te spelen, dus pak ik mijn Switch maar weer en reis ik af naar de kades van Martinaise.

Disco Elysium is verkrijgbaar voor pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Nintendo Switch. Lees hier voorgaande artikelen uit de Favorieten van de Redactie-rubriek.

Dit artikel delen:

Lees meer

MAGFest ontvangt kritiek na steek richting gamesite Kotaku Win It Takes Two
7

Reacties op: Disco Elysium stal voor mij afgelopen jaar de show

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • brushaway

  • 6 januari 2023 12:51
  En toch na dag 2 in het spel hem neergelegd omdat ik vastliep, ondanks dat ik me erg had vermaakt. Goed om het dit weer toch weer op te gaan pakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mrakd

  • 6 januari 2023 14:23
  Ben gewoon afgehaakt tijdens het lezen van het stuk doordat Elden Ring zoveel genoemd wordt. Kom over paar maanden wel terug bij Gamer.nl als niet in elk artikel dat spel aangehaald wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkSlide.nl

  • 6 januari 2023 15:17
  @mrakd ja het is echt niet normaal meer. Overal wordt er over gesproken. Elden Ring hier, Elden Ring daar. Het is een invasie! Wist je dat je in Elden Ring ook invasies kunt doen? Je dringt dan iemand anders zijn spelwereld binnen die online aan het spelen is. Dat is echt zo leuk om te doen! Het kan zomaar een heel intens en spannend gevecht worden. Moet je eens proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MoodyBanter

  • 6 januari 2023 18:42
  Kijk, het is een zeer vet spel, goede Final Cut ook. Dus daar sta ik volledig achter.

  Maar… de consoleversie is in 2021 uitgekomen en de originele release was 2019. Dus eigenlijk geef je hier nu mee aan dat 2022 als gamejaar zo bagger was, dat we maar een oude parel opnieuw moeten gaan ophemelen. Stak er naast Elden Ring verder niets uit?

  Op basis van de gegeven context ga ik dan persoonlijk ook eentje uitlichten: GTA V is in 2022 op de PS5 uitgekomen, echt GOTY voor mij, zeker GTA online. Zoveel detail, fijne online servers en wat een vernieuwing. 10/10 would still play na 10 jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Chinco

  • 6 januari 2023 19:23
  @MoodyBanter dat is wel heel zuur gedacht. Ik ontdekte vorig jaar pas Tokyo Mirage Sessions #FE Encore en vind dat een van de betere. Net als Cris Tales. Wil niet zeggen dat er geen goede games uitkwamen, toch? Chaos;Head/Child, bijvoorbeeld. Ik heb gewoon een grote backlog en dan kom je ineens een pareltje van een paar jaar eerder tegen die je achteraf gezien niet had moeten laten liggen…

  Edit: bedenk me nu dat Disco Elizium ook bij op mijn backlog niet, na dit artikel. En ik kon al een generatie overslaan en nog genoeg te gamen hebben…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 6 januari 2023 19:56
  @MoodyBanter
  Nu moet ik zeggen, ik vond 2022 inderdaad niet zo'n heel goed gamejaar, maar dat doet er verder niet toe. De artikelreeks gaat om iedereens favoriete game-ervaring van het jaar 2022 - ongeacht of de game ook uitgekomen is dit jaar.
  Ik had ook helemaal over Elden Ring kunnen schrijven, maar om toch nog enige bijval te geven aan enkele lezers: dat zou niet heel uniek zijn…
  Ik vond Disco Elysium, dat ik toevallig echt pas dit jaar speelde, gewoon zo goed dat ik daar even aandacht op wilde vestigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Buuzne

  • 7 januari 2023 11:12
  Dankje, leuk artikel. Ga ik zeker nog een keer halen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.