Special
top 100

De Top 100 van 2020: Deel 3: 40 t/m 26

We gaan door!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2020 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag worden de nummers 40 tot en met 26 behandeld!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2020 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan en lees ook deel 1 en deel 2 van de lijst.

40. Gears Tactics

Ontwikkelaar: Grounding Inc.
Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 2020

Het Gears of War-universum leent zich uitstekend voor meer dan alleen cover-based shooters. Gears Tactics is dan ook totaal iets anders dan wat we gewend zijn: een turn-based strategiegame die zich aan het begin van de Locust-oorlog afspeelt. Marcus Fenix is nergens te bekenen: ruim twaalf jaar voor de eerste game nemen spelers de controle over Gabe Diaz, de vader van Gears 5-protagonist Kait Diaz. Diaz is noodgedwongen de Ukkon op te sporen en uit te schakelen, een Locust die zeer dodelijke monsters produceert.

Over de gameplay is nog weinig bekend, behalve dat spelers vergelijkbaar met X-Com hun team aansturen, uitrustingen samenstellen en het zo nu en dan opnemen tegen een eindbaas. Elke zet wordt van dichtbij in beeld gebracht, waarmee Gears Tactics plots oogt als de traditionele shooter-delen. Volgens ontwikkelaars Splash Damage en The Coalition wordt de campagne met een speelduur van veertig uur behoorlijk lang en is er ook een Xbox One-versie in de maak, maar die verschijnt later dan de pc-versie.

39. Hades

Ontwikkelaar: Supergiant Games
Platforms: pc
Releasedatum: 2020

Hades is al een tijdje speelbaar, maar de volledige versie verschijnt in 2020. Er zijn veel redenen om enthousiast te worden van Hades, zoals het feit dat ontwikkelaar Supergiant Games eerder verantwoordelijk was voor titels als Bastion en Pyre. Hades is echter een totaal andere game: een roguelike beat ‘em up waarin je als Hades’ zoon Zagreus uit de onderwereld probeert te ontsnappen. Ontwijken, schieten en slaan vormt de basis van de gameplay, dat naarmate de game vordert steeds interessanter wordt. Iedere playthrough biedt namelijk nieuwe boons, waarmee Zagreus z’n krachten upgradet.

Dat maakt de game niet alleen gevarieerd, maar ook verhaaltechnisch interessant. Hades’ onderwereld wordt namelijk ook bewoond door andere prominente figuren uit de Griekse mythologie, die hun specialiteiten hebben als het gaat om upgrades. Naarmate spelers verder komen, wordt ook duidelijk welke goden willen verhuizen naar de Olympusberg en Zagrues dus helpen of juist tegenwerken. Per update wordt het verhaal van Hades uitgebreid, waarmee de uiteindelijke versie het definitieve einde van de game bevat.

38. Session

Ontwikkelaar: Crea-ture Studios
Platforms: pc en Xbox One
Releasedatum: 2020

Skateboarden is een ware kunst, dat is wat Session wil bewijzen. De spirituele opvolger van Skate 3 laat een Tony Hawk-achtig puntensysteem daarom voor wat het is en haalt gratificatie uit het uitvoeren van een truc na talloze keren op je gezicht te zijn gegaan. De besturing van Session vereist daarom wat gewenning, met twee analoge sticks die elk één voet van de skater besturen, maar eenmaal in de flow voelt het behoorlijk natuurlijk.

Verder is Session behoorlijk gericht op straatskaten. Een groot deel van de momenteel beschikbare stad is gebaseerd op New York City, maar andere delen zijn volledig ontworpen door ontwikkelaar Crea-ture Studios. Er zijn daarom allerlei trappen, relingen, schansen en quarter pipes om los op te gaan, en dankzij de level editor kunnen ook objecten in de wereld worden geplaatst. Session is momenteel beschikbaar via early acces op pc en binnenkort op Xbox One, met een definitieve release later in 2020.

Session

37. Bravely Default 2

Ontwikkelaar: Silicon Studio
Platforms: Switch
Releasedatum: 2020

De Bravely Default-franchise begon ooit als een Final Fantasy spin-off, maar producer Tomoya Asano besloot dat het tijd werd voor iets nieuws. Het resultaat was een jrpg die zeer veel gemeen heeft met traditionelere Final Fantasy-titels, een destijds hele fijne ervaring op de 3DS. Binnenkort verschijnt na een aantal spin-offs het vervolg, dat in opzet zeer vergelijkbaar lijkt te worden. Spelers volgen vier nieuwe helden, samen de Heroes of Light genoemd, die vier kristallen uit de handen van het kwaad proberen te houden.

Vermoedelijk bevat de game wederom een turn-based vechtsysteem, met de unieke twist dat personages beurten kunnen opsparen of juist een voorschot kunnen nemen. In de vorige delen speelde een flexibel job-systeem daarbij ook een grote rol, dat het mogelijk maakt om vaardigheden van meerdere professies te leren. Verder is er nog weinig bekend over Bravely Default 2, behalve dat de ontwikkelaars van zowel de vorige delen als Ocopath Traveler terugkeren.

36. Super Meat Boy Forever

Ontwikkelaar: Team Meat
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One, Switch iOS en Android
Releasedatum: 2020

Super Meat Boy Forever is zoals de ondertitel al doet vermoeden al een eeuwigheid in ontwikkeling. Het lijkt er gelukkig op dat de game in 2020 eindelijk verschijnt en we aan de slag kunnen met een vervolg op de geprezen indiegame. In tegenstelling tot Super Meat Boy, waarin een stuk vlees kamer voor kamer naar de overkant springt en glijdt, is Super Meat Boy een endless runner. De game kent ruim 7200 levels, die zich bij iedere poging in een andere volgorde presenteren.

Los van dat moet Super Meat Boy Forever aanvoelen als een volwaardig vervolg, met een uitgebreider verhaal en vijftig minuten aan bijbehorende geanimeerde tussenfilmpjes. Hierin staat de relatie tussen Super Meat Boy en Super Meat Girl centraal, waarvan de laatste ook speelbaar is. Verder bevat de game andere nieuwigheden, zoals eindbaasgevechten die langer duren dan het gemiddelde level. Mocht de game daadwerkelijk in 2020 verschijnen, dan staat ons inderdaad een oneindig speelbare platformer te wachten.

35. Little Nightmares 2

Ontwikkelaar: Tarsier Studios
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc
Releasedatum: 2020

In 2017 kwam Tarsier Studios met Little Nightmares, een schattige, maar oprecht spannende horror-platformer. Binnenkort verschijnt het vervolg, dat meer van de wereld en het hoofdpersonage Six onthult. De game speelt zich bijvoorbeeld buiten The Maw af, het schip vol angstaanjagende mensen uit het eerste deel. Dat opent deuren naar nieuwe, minstens net zo duistere omgevingen, zoals een bos met een bloeddorstige jager en een school met een enge lerares.

Een hoop draait hierbij om perspectief. Spelers nemen ditmaal de controle over kleine jongen Mono, die samen met Six aan alle gevaren probeert te ontsnappen. De twee zijn piepklein vergeleken met de enge volwassenen in de buitenwereld, dus puzzelt en springt het duo zo geruisloos mogelijk door levels. Hoewel de game geen coöperatieve modus bevat - volgens Tarsier om het horrorgevoel in stand te houden - speelt samenwerking tussen Mono en Six een grote rol. Bovendien is de jongen niet vies van geweld, waardoor spelers zich op bepaalde momenten kunnen verdedigen met objecten in de spelwereld.

34. Sports Story

Ontwikkelaar: Sidebar Games
Platforms: Switch
Releasedatum: 2020

Aan sportgames geen gebrek, maar Sports Story belooft net als diens voorganger Golf Story iets bijzonders te worden. Het eerste deel is namelijk meer rpg dan golfgame, waarin de protagonist bereid is om alles op te geven voor de sport. Daarbij volg je een uitgebreide verhaallijn, speel je golfgerelateerde minigames, maak je vrienden en vijanden en is er zelfs ruimte voor ontspanning als strandfeestjes.

Sports Story breidt de formule uit met nog veel meer sporten, zoals tennis - waarvoor je een hele opleiding volgt - voetbal, honkbal en volleybal. De omgevingen van de game zijn daardoor ook bijzonder gevarieerd, met grote tuinen, stranden, mijnen en sportscholen waar allerlei sporten worden beoefend. Volgens ontwikkelaar Sidebar Games is sport echter maar een klein deel van de ervaring en zijn kerkers verkennen, minigames en zelfs spionage onderdeel van de gameplay. Combineer dat met geestig schrijfwerk en Sports Story is absoluut een indiegame om naar uit te kijken.

33. Dreams

Ontwikkelaar: Media Molecule
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: 14 februari 2020

Een week na het verschijnen van de gesloten bèta wisten we het zeker: Dreams is een bijzonder project. Dankzij uitgebreide middelen om eigen games en ervaringen te bouwen lijken de mogelijkheden eindeloos: van werkende first-person shooter-campagnes en accurate nabootsingen van WipEout, tot standbeelden en levende kunstwerken die een mooi verhaal vertellen. Het creëren van eigen games is wellicht intimiderend, maar gelukkig neemt Dreams spelers aan de hand om ze op weg te helpen.

Bovendien is de community van de game zeer toegewijd en is het door een fijn onlinesysteem eenvoudig om samen te werken. Zo zijn sommige spelers gespecialiseerd in soundtracks of levelontwerp, die apart erkenning voor hun werk kunnen krijgen. Spelers kunnen ook makers volgen, waardoor ze à la Kickstarter op de hoogte blijven van nieuwe versies of projecten. Dreams is daarom niet alleen leuk voor mensen die graag zelf dingen maken, maar ook voor gamers die nieuwsgierig zijn naar kleine indieprojecten. Momenteel is de bètaversie van Dreams speelbaar, maar op 14 februari verschijnt de volledige versie.

Dreams

32. Yakuza: Like A Dragon

Ontwikkelaar: Ryu Ga Gotoku Studio
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: 2020

Yakuza: Like A Dragon, ook wel bekend als Yakuza 7, is een belangrijk deel voor de franchise. Nadat het verhaal van Kazuma Kiryu mooi is afgerond, is het de beurt aan een nieuwe protagonist: de excentrieke Kasuga Ichiban. Het verhaal begint met Ichiban die de schuld van een moord van de rivaliserende bende op zich neemt, en na achttien jaar celstraf ontdekt dat de Yakuza hem totaal zijn vergeten. De man zint logischerwijs op wraak, exact zoals een Yakuza-game betaamt.

Like A Dragon bevat ook een nieuwe omgeving, namelijk het Isezaki Ijincho-district van Yokohama. Na verschillende delen in Tokyo rond te hebben gelopen moet de havenstad een frisse wind zijn, hoewel je er dezelfde geinige activiteiten vindt als voorgaande delen. De grootste ommekeer van de game is echter het beurtelingse vechtsysteem, dat de game plots omtovert in een jrpg. Kasiga Ichiban en zijn team, dat je gedurende de game rekruteert, vallen om de beurt aan met onder andere elementaire aanvallen. De game bevat zelfs een job-systeem, waarmee verschillende vechtstijlen worden vrijgespeeld. Of dit goed uitpakt blijkt later in 2020, maar Yakuza: Like A Dragon belooft in ieder geval een innovatief deel te worden.

Yakuza 7

31. Vampire The Masquerade: Bloodlines 2

Ontwikkelaar: Hardsuit Labs
Platforms: pc, PlayStation 4 en Xbox One
Releasedatum: 2020

Vrijwel niemand had ooit verwacht dat culttitel Vampire The Masquerade: Bloodlines een vervolg zou krijgen. De game heeft goede ideeën, maar de uitvoering werd behoorlijk afgeraffeld omdat de game per se voor Half-Life 2 moest verschijnen. Het resultaat was een ruwe diamant, dat dankzij intrigerend schrijfwerk en een hele sombere vampierwereld in Los Angeles behoorlijk indruk maakte. Bloodlines 2 lijkt deze karaktereigenschappen gelukkig ook te bezitten. De game speelt zich af in Seattle, waar tegen de regels van de vampierorde in een grote hoeveelheid mensen is gebeten en omgetoverd tot wezens van de nacht.

Middenin de chaos die hieruit voortkomt word je wakker als een van de nieuwe vampiers, onderaan de voedselketen. Dat laatste is een saillant detail, want dat betekent dat spelers gedurende de game naast allerlei vampierkrachten ook een reputatie op moeten bouwen bij verschillende facties en bendes. Bloodlines 2 heeft volgens de ontwikkelaar een vrij flexibel verhaal, waarin missies voor verschillende opdrachtgevers kunnen worden uitgevoerd, wat weer invloed heeft op de relatie tussen bendes. De keuzes die spelers maken, los van de keuze om verschillende soorten bloed te drinken en specialisaties in verschillende typen vampierkrachten, maken Vampire The Masquerade: Bloodlines 2 een intrigerende game.

Vampire the masquerade

30. Minecraft Dungeons

Ontwikkelaar: Mojang
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch
Releasedatum: 2020

Minecraft is een van de populairste games van het afgelopen decennium, dus het is logisch dat er allerlei soorten vertakkingen van de franchise ontstaan. De meest interessante spin-off komt begin 2020 uit. Minecraft Dungeons wordt gemaakt door een zeer klein team binnen Mojang en is zoals de naam al doet vermoeden een dungeon crawler in het Minecraft-universum. Dat betekent een variëteit aan mobs, waaronder nieuwe, bekende wapens en items en een blokkerig uiterlijk.

Om Dungeons toegankelijk te houden – en zich te onderscheiden van genregenoten – bepalen wapens en uitrusting de klasse van elke speler. Ook kunnen spullen worden betoverd voor bepaalde strategische bonussen, net zoals in de hoofdgame. Dat maakt het vinden van loot, zoals optionele schatkisten in de willekeurig gegenereerde kerkers, interessanter met meerdere spelers. De game is sowieso toegespitst op co-op, waarbij men zowel lokaal als online het verhaal en de pittigere endgame-levels samen kunnen trotseren. Al met al klinkt Minecraft Dungeons als een leuke, niet al te complexe coöptitel.

Minecraft Dungeons

29. Medal of Honor: Above and Beyond

Ontwikkelaar: Respawn Entertainment
Platforms: Oculus Rift
Releasedatum: 2020

Medal of Honor: Above and Beyond is niet alleen een bijzondere titel omdat Medal of Honor terugkeert als vr-game, maar ook omdat Apex Legends-ontwikkelaar Respawn Entertainment aan het roer ervan staat. In veel opzichten is Above and Beyond een klassieke Medal of Honor die ons doet denken aan de hoogtijdagen van de franchise: spelers worden in de Tweede Wereldoorlog gedropt en vechten om West-Europa te bevrijden.

Toch is dat in virtual reality behoorlijk bijzonder. Spelers zien de actie van dichterbij en hebben bovendien veel mogelijkheden tot interactie met de omgeving. Denk aan het oppakken en gooien van granaten, om de hoek leunen en schieten met zwaar aanvoelende wapens. De game belooft ook een moordend tempo te hebben, dat weinig onderdoet voor de klassieke Call of Duty- en Medal of Honor-games. Volgens Respawn moet de campagne ruim tien uur duren, dus wellicht wordt Medal of Honor: Above and Beyond een extra reden om de Oculus Rift in huis te halen.

28. Tell Me Why

Ontwikkelaar: Dontnod
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2020

Dankzij een drietal verschillende teams binnen Dontnod is het mogelijk om in rap tempo nieuwe titels uit te brengen. In de zomer van 2020 komt de Life is Strange-ontwikkelaar met Tell Me Why, een verhalende game over een tweeling die middels een telepathische band elkaars herinneringen delen. Tyler en Alison zijn sinds hun moeilijke jeugd tien jaar van elkaar gescheiden geweest, waarna ze in de plaats Delos Crossing te Alaska elkaar weer treffen.

Los van het mysterie in Delos Crossing is Tell Me Why gebouwd rondom het idee dat de manier waarop kinderen gebeurtenissen beleven beïnvloedt wie ze als volwassenen worden. Dat gevoel van perspectief keert terug in de gameplay, waarbij spelers als Tyler en Alison spreken met bewoners van het dorp en jeugdherinneringen vanuit verschillende invalshoeken herleven. Verder is Tell Me Why dapper genoeg om voor het eerst een transgender hoofdpersoon – Tyler – in de hoofdrol te plaatsen. Dontnod zegt nauw samen te werken met verschillende instanties om het verhaal zo natuurlijk mogelijk neer te zetten.

27. Axiom Verge 2

Ontwikkelaar: Thomas Happ Games
Platforms: Switch
Releasedatum: 2020

Met een klassieke pixelart-stijl, een sciencefictionsetting en interessante vaardigheden is de eerste Axiom Verge een prachtige ode aan Super Metroid. Hoewel de game ouderwets oogt, verdient het absoluut een plek tussen de beste metroidvania’s van dit moment. Na vijf jaar noeste arbeid bracht Thomas Happ de game uit, om volgend jaar met een langverwacht vervolg te komen.

Er is nog zeer weinig bekend over Axiom Verge 2. Momenteel is de game enkel bevestigd voor Nintendo Switch en bevat het volgens de ontwikkelaar een uitgebreider universum, nieuwe personages en nieuwe vaardigheden. In de eerste trailer van de game krijgen we hier al wat van te zien, met een iets gedetailleerdere stijl, uiteenlopende omgevingen, boemerangs en spinnenrobots om bepaalde plekken te bereiken. Wat ons betreft is dat meer dan genoeg om een nieuwe Axiom Verge te verantwoorden.

26. Streets of Rage 4

Ontwikkelaar: Dotemu
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch
Releasedatum: 2020

Jawel: in 2020 verschijnt zowaar een vervolg op Streets of Rage 3. Ontwikkelaar Dotemu, dat onder andere ook Wonder Boy: The Dragon’s Trap maakte, heeft de franchise voorzien van een nieuw likje verf. Hoewel het gaat voor een jaren ‘80-tekenfilm, lijkt de game voornamelijk op een stripboek. Personages zijn voorzien van dikke lijnen en het strijdtoneel is gedetailleerd en grimmig.

Qua gameplay lijkt de game exact te worden wat je ervan verwacht: eindeloze reeksen vijanden om in elkaar te meppen. Verschillende oude personages keren ook terug, zoals Axel Stone and Blaze Fielding, evenals nieuwe personages als Cherry Hunter met haar meedogenloze gitaaraanvallen. De grootste innovatie van de game is wellicht dat speciale aanvallen de gezondheidsbalk van spelers aanvullen, en risico nemen dus wordt beloond.

Morgen gaan we gestaag door met de Top 100 van 2020; dan zijn nummers 25 tot en met 11 aan de beurt. Tot dan!

Deze Top 100 van 2020 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Tom Kerkhof, Michel Musters, Jacco Peek en Erik Nusselder.

Dit artikel delen:

Lees meer

Disco Elysium veranderde hoe ik naar rpg’s kijk Death Stranding liet mij naakt voelen
7

Reacties op: De Top 100 van 2020: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 29 december 2019 10:05
  Nog steeds niks interessants voor mij; al lijkt me Session wel aardig. Als dit zo doorgaat, wordt 2020 het jaar van m’n backlog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 29 december 2019 12:25
  Inderdaad, leuk voor velen maar niets voor mij. Hopelijk in de laatste 22 nog iets leuks voor mij. Sowieso al 3 games die ik ga halen wat al goed is voor mij qua tijd 😇

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 29 december 2019 12:56
  Naast Cyberpunk 2077 en The Last of Us 2 kijk ik ook erg uit naar Sniper Elite en Zero Caliber voor de PSVR, maar ik betwijfel of die in deze lijst zijn meegenomen. Misschien nog een aparte top 20 alleen voor VR-games in 2020 zou wel wat vollediger overkomen, aangezien daar toch ook best wel wat interessante dingen op de releaselijst staan.

  Naar verluidt zijn er nu al meer dan zes miljoen PSVR's verkocht, en dat is nog van voor Black Friday. Ook al is het misschien peanuts in vergelijking met de sales van consoles, ik zou er hier gewoon graag wat meer aandacht voor zien. @Gamer.nl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Franky2006

  • 29 december 2019 18:22
  Streets of Rage 4 lijkt me nog wel wat, eerste 3 delen helemaal grijs gespeeld. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 29 december 2019 23:06
  Aan de lage aantallen reacties te zien vrees ik dat de meeste gamers niet warm lopen voor dit lijstje voor vandaag

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 30 december 2019 04:25
  Weet nog niet zeker of ik hem ga halen maar vindt eigenlijk dat elke PS4 bezitter Dreams in de gaten moet houden, de mogelijkheden zijn echt oneindig. Zou best wel is een game kunnen zijn die veel mensen halen alleen al om 1x in de paar weken gewoon een paar uurtjes de nieuwste creaties van andere te checken, als mensen er echt genoeg tijd in steken kunnen er zomaar volledige indie games gemaakt worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Doctor X

  • 30 december 2019 15:55
  Beter staat Mount & Blade: Bannerlords wel in de top 25. Enige game waar ik echt naar uitkijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.