Favorieten van de Redactie
PUBG

Avonturen met vrienden in PlayerUnknown's Battlegrounds

De vriendengroep maakt de game

Geschreven door Wout van Aken op
We hebben een heerlijk gamejaar achter de rug en de redactie heeft weer volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2018 en de Top 100 van 2019 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2018. Vandaag: Wout met Player Unknown's Battlegrounds.

Dit jaar kocht ik van mijn eerste maandloon een nieuwe game-pc om samen met een stel vrienden PUBG te spelen. Hoewel de battle royale-game inmiddels stevige concurrentie heeft van het grote succes dat Fortnite heet en steeds meer games een dergelijke modus toevoegen, heeft PUBG dit jaar een plekje in mijn hart veroverd. Mijn passie voor de game ligt niet aan een specifiek element waar de game in excelleert (nog steeds is PUBG verre van geoptimaliseerd), maar aan het feit dat er een digitale speeltuin wordt neergezet waar je speelplezier volledig ingevuld kan worden door de groep vrienden waarmee je speelt.

PUBG

Serieus plezier

Onze groep speelt PUBG over het algemeen niet serieus. Dat komt deels omdat we gewoon niet goed zijn in shooters. Het heeft echter ook met onze groepsdynamiek te maken. Het is prachtig om te zien hoe PUBG je met een stelletje idioten uit een vliegtuig gooit en je geen instructie krijgt over hoe je het einde en de felbegeerde Chicken Dinner moet behalen. Vaak kiezen we eerst een locatie om te verdedigen (stiekem altijd school of Pecado), inclusief spontane liedjes die ontstaan(‘’PiePaPecadooOoooOoo)’, die door de speakers galmen alsof Cazimir, een van mijn medespelers, de lokale volkszanger is.

Eenmaal aangekomen begint de jacht naar loot, waarna de laatste vriend (Laurens) ook eindelijk eens landt (het is ongelooflijk hoe lang sommige spelers hier over doen). Inmiddels is de meeste loot al gepakt, wat resulteert in een overgebleven shotgun. Laurens een shotgun geven is echter levensgevaarlijk, aangezien hij vervolgens deuren opent door er simpelweg op te schieten. So much for stealth.

PUBG

Open Mic

Als we stealth toch uit het raam gooien, gaan we meteen all the way. Gretig maken we gebruik van de Open Mic-functie om "Get Ready for Launch"en “And his name is John Cena!’’ over de speakers heen te knallen. Maar ook de Open Mic van ander spelers zorgt voor vermaak. Eén van de leukste momenten ontstond toen we een tweetal tegenkwamen dat in een huisje nietsvermoedend aan het communiceren was via Open Mic. We slopen dichterbij, gooiden een handgranaat naar binnen en konden meegenieten van een "oh fuck!", gevolgd door nog meer gescheld, terwijl we de auto stalen en wegreden met een dubbele kill. Heerlijk.

Van elkaars banden lek schieten, tot hysterisch schreeuwend wegrennen voor shotguns: PUBG-sessies zitten propvol onzinnig vermaak

Voertuigen

Ik geef het toe, ik kan het niet laten om gebruik te maken van voertuigen in PUBG. Nou is dat niet zozeer een probleem, want soms kan het zeer nuttig (of zelfs vereist) zijn om snel grote delen van de map te overbruggen voordat je in de Blue Zone terechtkomt. Ook tegen snipers is een buggy of busje een stuk geschikter dan met je groep over een open vlakte lopen. Het grote probleem is dat ik een fan ben van motoren. Die zijn heerlijk snel, maar zo ongelofelijk onstabiel. Als ik niet probeer een onmogelijke sprong op een gebouw uit te voeren - dat ziet er immers zo tof uit in de filmpjes - dan knal ik zonder het in de gaten te hebben wel tegen een steen aan, waardoor mijn metgezel ook meteen het loodje legt.

Er zijn ook beschamend veel deathcams te vinden waarin ik vol tegen een boom aan knal of in een ravijn stort. Maar je leeft voor die kills waar je volledig vanuit het niets met volle vaart een random speler platrijdt en de momenten dat je metgezellen hun adem inhouden wanneer je weer eens het luchtruim in schiet. Sorry, jongens!

PUBG

Friendly Fire

Wanneer de avond vordert en Chicken Dinners uitblijven, daalt ook het niveau. Het zou mij niets verbazen als de verhouding tussen vijanden en vrienden die geraakt worden door flashbangs bij ons compleet verkeerd ligt. Soms drop je net iets te ver van de andere spelers af, waardoor de actie uitblijft en we die zelf maar gaan creëren. Van elkaars banden lek schieten, tot hysterisch schreeuwend wegrennen voor shotguns: PUBG-sessies zitten propvol onzinnig vermaak. Zo had Laurens op een gegeven moment besloten dat het zijn levenswerk was om een motor een flatgebouw in te rijden via de trap. Hij kwam vervolgens vast te zitten op de derde verdieping, waar die uiteindelijk het loodje legde door een toevallige voorbijganger. Prachtig is om daarna op de killcam te zien hoe deze speler rustig aan het looten was, maar afgeleid wordt door een vreemd kabaal in het trappenhuis. De verwarde zoektocht naar het kabaal en de lichte aarzeling vlak voor de kill maakte het helemaal af.

Adrenaline

Toch zijn er ook overwinningen behaald met deze groep idioten. Met behulp van helden als Mikko-ik-heb-in-het-leger-gezeten tot Jasper-soms-schiet-ik-per-ongeluk-raak, kunnen we soms genieten van een Chicken Dinner. Of neem Cazimir, die tweede werd met zijn verstoppertjestactiek (om vervolgens een disconnect te krijgen, waardoor hij alsnog dood ging in de Bluezone). De keer dat we een halfuur lang uitgebreid aan het looten waren, om daarna met vier spelers met de dikste guns een vluchtende speler te missen, die vervolgens met de laatste auto wegreed en ons achterlaat in de Blue Zone, vergeten we maar even.

Het mooie aan PUBG vind ik dat de game je zoveel emoties laat voelen. Van dubbel liggen van het lachen met je vrienden, of een gil van pure angst vanuit je broer, tot de intense adrenaline wanneer je in de End Game belandt: ik was vergeten dat je zó intens betrokken kon zijn in een game.

Tot en met volgende week kan je op Gamer.nl elke dag een nieuwe Favoriet van de Redactie verwachten waarin we de games behandelen die ons dit jaar het meest hebben gegrepen.

Dit artikel delen:

Lees meer

De Top 100 van 2019: Deel 4: 25 t/m 11 Mijn goede game-voornemens voor 2019
4

Reacties op: Avonturen met vrienden in PlayerUnknown's Battlegrounds

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Devenace

  • 29 december 2018 13:03
  Speel zelf op de Xbox, of ik speel alleen of met een team dat ik ken, vaak volwassen Britten.
  Maar beland of kies je voor een random team is de kans de laatste tijd zo groot dat of ze je teamkillen voor de fun, of niet reviven of in een party zitten en ze hun eigen agenda trekken. Redelijk irritant dit gedrag. De laatste teamkill was met drie zuiderlijke Amerikanen die in de party zoveel lawaai en geluid maakte dat ik uit de party ging, en dat viel verkeerd waardoor ze met zijn drietjes op mij gingen hunten :) wat ook wel weer resulteerde in mijn mooiste headshot kill met een slr op mijn team “mates”, maar algemeen gewoon frustrerend. Maar al met al een verslavende game die mij keer op keer blijft roepen, en het concept is zo simpel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 29 december 2018 20:30
  Ik denk dat deze game in mijn top 3 staat van dit jaar. Het is gewoon erg leuk met vrienden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 30 december 2018 01:36
  Toch deze game maar eens oppikken, dat rotzooi trappen met je squadje en je eigen plan maken spreekt me wel aan. Ik heb Fortnite ook een kans gegeven, maar die pakte me niet zo. De overdreven cartoony stijl vind ik gewoon meer passen bij een platformer ofzo. Ik speel veel Battlefield, en de grote open maps met voertuigen en naar eigen inzicht aanvallen/verdedigen met conquest vind ik verreweg het leukst. Het gaat lastig worden mn clanmaatjes ervan te overtuigen dat ze PUBG eens een kans moeten geven, BF is voor sommigen een soort religie geworden na ongeveer dertien jaar de serie spelen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • m0nk

  • 1 januari 2019 10:48
  PUBG is voor mij game of the year, ondanks de bugs en alle "tekortkomingen". Voor mij is het de enige BR game, zeker na de release van Vikendi! In squads echt mooie dingen meegemaakt en solo en duo heel wat chicken dinners binnen gehaald. Speel met een vast groepje vrienden. Soms is het lachen, en soms bloed serieus. Mocht je nog niet spelen, pik hem op voor die paar euro en cu @ Vikendi! :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.