Favorieten van de Redactie
Astro's Playroom

Astro’s Playroom prikkelt de zintuigen met puur plezier

Hadden we even nodig

Geschreven door Lars Cornelis op
Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2020 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over de spellen die dit jaar de meeste indruk op ze hebben gemaakt. Want ondanks de coronacrisis bleven die games ‘gewoon’ uitkomen. Vandaag: Lars Cornelis met Astro’s Playroom.

Eigenlijk had ik mij voorgenomen om geen enkel artikel te beginnen met wat voor een verschrikkelijk saai strontjaar 2020 was. Maar in dit geval moet het toch even: wat een verschrikkelijk saai strontjaar was 2020. De beperkingen in onze mogelijkheden, het niet of nauwelijks reizen of uitgaan, steeds thuiswerken en dus veel uit hetzelfde raam staren: het stompt de zintuigen af. En toen was daar Astro’s Playroom.

Als een tsunami van vrolijke kleuren, geluiden en trillingen stroomde Astro’s Playroom mijn opgedroogde ziel binnen. Het aanstekelijke GPU Jungle-liedje penetreerde direct mijn trommelvliezen en vestigde zich als een haakworm in mijn gehoorgang. Maar dat bleek slechts het begin.

astro's playroom

Endorfine die je voelt

Opvallend zijn natuurlijk de talloze verwijzingen naar vijfentwintig jaar PlayStation-geschiedenis. Het is niet alleen knap dat zelfs de stoerste personages als Kratos en Solid Snake zo koddig zijn neergezet, die tientallen easter eggs zijn óók een slimme manier om je aandacht nóg meer naar het scherm en in de spelwereld te trekken. Ik wilde elk grapje en elke detail ontdekken en zat dus zo ongeveer vastgelijmd aan de televisie. Als een kind in een snoepwinkel keek ik mijn ogen uit en stelde ik mij open voor deze pure endorfine-injectie.

Astro’s Playroom is een game waardoor je echt ‘aan’ gaat staan. Het is geen game die je met halve aandacht speelt terwijl je een beetje op je telefoon zit te koekeloeren.

Maar Astro’s Playroom weet meer zintuigen te prikkelen dan alleen je ogen en oren. Deze game benut immers ook alle mogelijkheden van de DualSense-controller. Je doet de game tekort door het af te toen als een techdemo, maar uiteindelijk demo’t Astro’s Playroom natuurlijk wel een hoop tech. De tikjes wanneer Astro Bot rondwandelt; de tikjes die net wat anders voelen wanneer de regen op zijn parapluutje tikt; het geritsel wannneer je door gras loopt: Astro’s Playroom prikkelt zelfs de tastzin. En zelfs dat heeft iets vrolijks, iets gezelligs. Alsof je zelf hoog gras tussen je tenen voelt kietelen, of luistert naar de regen die zachtjes op het zolderraam tikt.

Astro’s Playroom is een game waardoor je echt ‘aan’ gaat staan. Het is geen game die je met halve aandacht speelt terwijl je een beetje op je telefoon zit te koekeloeren. De game dringt zich op aan al je zintuigen en laat ze niet met rust – op een goede manier. Steeds valt er wat nieuws te zien en te ontdekken. Heb je gezien dat de regen PlayStation-symbolen vormt op de grond? Ben je al eens door het PlayStation Home-logo gesprongen? En wist je dat je het PlayStation-logo op de PS2 in het laboratorium kunt draaien door er een klap aan te geven?

Astro's Playroom

Deze game verdient Platinum

Heb ik je al verteld op wat voor geweldige manier ik mijn allereerste Platinum Trophy heb gepakt? Die verdiende ik dus door letterlijk een Platinum Trophy op te pakken in mijn PlayStation-museum. Ik geef normaal echt helemaal geen zak om Trophies, maar hoe vet is dat?

Astro’s Playroom ademt van de eerste tot de laatste seconde pure euforie uit. Alles is gezellig, vrolijk, aanstekelijk en barst van de leuke details. De game laat je nieuwe en louter positieve dingen voelen. Alleen al vanwege Astro’s Playroom is het doodzonde dat de PlayStation 5 zo schaars is, want ik denk dat meer mensen deze geweldige game goed zouden kunnen gebruiken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Digital Foundry vat de beste graphics van 2020 samen Animal Crossing: New Horizons hielp mij de lockdown door
5

Reacties op: Astro’s Playroom prikkelt de zintuigen met puur plezier

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 26 december 2020 10:49
  Moet de game nog gaan spelen en zodra ik klaar ben met Ghost Of Tsushima gaat dit zeker gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoepieRoepie84

  • 26 december 2020 13:23
  Helemaal mee eens, hartstikke leuk en veels te kort. Als je start met de game die controller, zit je echt van: hey gaaf! Het voegt echt iets toe. Ik hoop hier echt een vervolg van te zien. No brainer instant buy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 27 december 2020 14:18
  @RoepieRoepie84 ze komen vast wel nog met een volledige game! Astro Bot Rescue Mission begon immers ook als een demo level voor de VR. Ik heb iig goede hoop :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 december 2020 17:40
  Helemaal mee eens. Door deze game ben ik echt helemaal verkocht aan de Dual sense.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 26 december 2020 18:49
  Tekorten zijn er alleen in de Europese markt.

  In de US staan gewoon weer stapels.
  Zo jammer weer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.