Preview

Cyberpunk 2077

Een game uit de toekomst

Geschreven door Jacco Peek op
Nadat veel gamers intens hebben genoten van The Witcher 3, zijn alle ogen gericht op de volgende rpg van CD Projekt Red. Cyberpunk 2077 is deze E3 eindelijk uit de doeken gedaan. Achter gesloten deuren werden vijftig minuten van het spel getoond. We hebben veel openwereldgames gezien, maar nog niets zoals Cyberpunk.

Cyberpunk 2077 is kort samengevat een first-person shooter rpg die The Witcher, Grand Theft Auto en Deus Ex met elkaar combineert. De game speelt zich af in Night City, een duizelingwekkend grote metropool waarin megacorporaties de dienst uitmaken en vechten tegen georganiseerde misdaad.

Als speler bestuur je V, een huurling en Cyberpunk die het niet zo nauw neemt met de regels en dodemansklussen aanneemt alsof het niets is. Aan het begin van de game kies je geen klasse, maar stel je wel je eigen personage samen. Geslacht, lichaamsbouw, tatoeages en zelfs een eigen achtergrondverhaal hebben hierbij invloed op de gameplay. Daarbovenop komen nog zes statistieken die je speelstijl bij aanvang van de game bepalen, maar daarover later meer.

Welkom in Night City

De demonstratie begint met een spectaculaire missie in een ongezellig gebouw van Scavengers. Dat zijn mensen die andere mensen ontvoeren voor hun implantaten. Implantaten, bijkomende drugs om deze in toom te houden en de eurodollar zijn de grootste oorzaak van ellende in de stad. Voor V en haar kameraad Jackie de reden om het rovershol binnen te dringen en een vermist meisje te redden.

Direct valt op dat Cyberpunk echt speelt als een shooter, waarmee deze eerste missie ontzettend spectaculair is. Schadecijfers en bloed vliegen in het rond terwijl Jackie en V hun vijanden verrot schelden en overhoop schieten, en zelfs de ontblote borsten van het meisje worden in beeld gebracht. Het eerstepersoonsperspectief geeft een rauw randje aan de brute actie, en dat kunnen we absoluut waarderen.

Nadat wordt uitgelegd dat V relaties aan kan gaan met npc’s en dat daar uiteraard ‘volwassen beelden’ bij horen, krijgen we wat context over Night City. V woont in een megagebouw, een samenleving binnen de grotere samenleving met een eigen economie. De stad is opgedeeld in zes districten met unieke kenmerken en gebouwen. In V’s appartement zelf kun je het vliegverkeer observeren vanuit het raam, kleding aantrekken en missies aannemen. Het duurt dan ook niet lang voordat we een lift naar beneden pakken en de adembenemende stad binnengaan.

De eerste indruk van Night City is vrij overweldigend, omdat er zoveel te zien is op het scherm. We zien kleuren van neonlichten die overdag zelfs schijnen, burgertenten, vliegende schepen, npc’s die de weg oversteken en zelfs een verdwaalde kat. Mensen op straat dragen unieke kapsels en kleding, doen hun eigen ding en hebben allemaal een stem. Cyberpunk 2077 is technisch niet alleen indrukwekkend, ook lijken er weer absurd veel details in de game te zitten. Ook worden we geïntroduceerd aan de sportauto waarin je de stad kunt verkennen vanuit een eerste- of derdepersoonsperspectief. Rijden voelt erg soepel aan en doet ons denken aan GTA.

Implantaten, drugs en kleding

Voordat V haar volgende missie begint, gaan we even langs de Ripperdoc, de plek waar je nieuwe implantaten koopt. Een korte blik vertelt ons dat er veel soorten aanpassingen zijn, waaronder upgrades voor je ogen en handen. De nieuwe optische scanner geeft V de mogelijkheid om zich beter voor te bereiden op vijanden van een hoger level en de nieuwe wapengrip verbetert haar reflexen en de schade die ze aanricht. Kleding heeft ook invloed op de statistieken Hacker, Tech, Cool, Intelligence, Reflexes en Constitution. Kledingstukken hebben daarnaast ook additionele bonussen, zoals een betere reputatie op straat. Puffers geven je een tijdelijke boost in de desbetreffende vaardigheden.

Mocht je je zorgen maken over het feit dat de game speelt als een shooter, weet dan dat Cyberpunk niet onderdoet voor alle statistieken en systemen uit The Witcher 3. Het uitstekende keuzesysteem uit die game is ook weer terug en is meer gelinkt aan de gameplay. Beslissingen over wie bijvoorbeeld een gijzelaar wegdraagt of tijdens ieder gesprek je pistool kunnen trekken, kunnen van grote invloed zijn. Door de nieuwe scanner kan V haar kans inschatten tegen sterkere vijanden en op basis daarvan beslissen in te stemmen met een deal. Keuzes bepalen hoe vredig zaken verlopen, of hoe alles in de soep loopt.

Cyberninja

V en Jackie moeten een militaire robotspin, die je met de universele plug aan de zijkant van je hoofd kunt besturen, kopen van de lugubere Melstrong-bende. Deze ‘mensen’ streven er naar volledig machine te worden en vervangen zoveel mogelijk onderdelen van hun lichaam, waardoor we uiterst gespannen onderhandelen met mensen met halve hoofden, rode lichten als ogen en stijlloze kabelkapsels. Uiteraard worden V en Jackie erin geluisd door hun opdrachtgever en breekt een hels gevecht los.

Het laatste stuk van de demo toont pas echt hoe snel en gevarieerd de gameplay van Cyberpunk is. De ontwikkelaars tonen wat later beschikbare vaardigheden, waaronder kogels die via de muur weerkaatsen, wall jumps, als een spin over de muur kunnen klimmen, door muren kijken en kogels die hun doel volgen. De ontwikkelaar die de game speelde ging tekeer als een losgeslagen cyberninja en maakte op spectaculaire wijze korte metten met een eindbaas die de boel romdom V aan gort schiet. De missie had ook op andere manieren kunnen eindigen als je andere keuzes had gemaakt, zo wordt ons verzekerd.

Een game uit de toekomst

Het moge duidelijk zijn dat Cyberpunk 2077 indruk heeft gemaakt. De uitgebreide opties voor speelstijlen, de gedetailleerde en bruisende stad en de duizelingwekkende actie hebben ons een voorproefje gegeven van hoe games er in de toekomst uitzien. CD Projekt Red heeft in potentie een nieuw meesterwerk in de maak en we kunnen niet wachten er zelf mee aan de slag te gaan.

Cyberpunk 2077 is in de maak voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en heeft nog geen releasedatum.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fallout 76-bèta verschijnt eerst voor Xbox One David Beckham laat zich inscannen voor PES 2019
14

Reacties op: Cyberpunk 2077

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 19 juni 2018 10:51
  Zonder twijfel kopen dus. Ik kan niet wachten om het te gaan spelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 19 juni 2018 10:53
  Wat heb ik onvoorstelbaar veel zin in deze game. The Witcher 3 staat voor mij op eenzame hoogte wat betreft worldbuilding en quests en zo te zien wordt dat met deze game minstens geëvenaard. Wat een helden bij CDPR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Archer83

  • 19 juni 2018 11:36
  Ik vond the Witcher 3 altijd wat overrated, maar dit lijkt me veelbelovend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 19 juni 2018 14:17
  @Archer83 Ik vond deel 1 en 2 ook beter. De open wereld vond ik nergens een toevoeging en het is het minste verhaal van alle delen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HazeRon

  • 20 juni 2018 07:27
  @Archer83? 😂 Whaat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aka-NiN

  • 19 juni 2018 12:04
  Ben wel benieuwd naar deze game, maar ben er nog niet van overtuigd dat het iets voor mij is. GTA is totaal niet mijn setting dus alles wat het daarmee gemeen heeft, is voor mij enigszins een minpunt. Maar ik wil de game zeker nog niet afschrijven, want CDPR kennende, zal het een prima game worden :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 19 juni 2018 12:16
  @Aka-NiN Ik denk het enige wat je met GTA kan vergelijken is dat je af en toe in een auto zit, maar daar houd het wel op, denk eerder aan deus ex

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 19 juni 2018 12:56
  Mijn enige twijfel is de 1st person .. hoe dan ook instant buy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 19 juni 2018 13:00
  Na het lezen van dit artikel voel ik me een beetje misbruikt.

  "Na het verschijnen van het meesterwerk The Witcher 3, zijn alle ogen gericht op de volgende volgende rpg van CD Projekt Red." - twee keer 'volgende'.
  "dodemansklussen" - dit woord bestaat niet
  "en zelfs de ontblote borsten van het meisje worden niet geschuwd." - 'het tonen van' ontbreekt
  "In V’s appartement zelf kun je het vliegverkeer observeren" - 'zelf' weglaten
  "Het duurt dan ook niet lang voordat we lift naar beneden pakken" - DE lift
  "en zelf een verdwaalde kat." - en zelfS
  "Ook worden we geïntroduceerd aan de sportauto" - ik denk dat het andersom is
  "waarin je de stad kunt verkennen vanuit een eerste- of tweedepersoonsperspectief" - derdepersoonsperspectief, neem ik aan?
  "en de schade die ze doet." - Je doet geen schade, je brengt schade aan.
  "Kledingstukken hebben ook additionele bonussen" - bonussen zijn al additioneel
  "Korte beslissingen" - kleine beslissingen?
  "V en Jackie moeten een militaire spinrobot, " - robotspin?

  En er staan nog een stuk of acht komma's verkeerd. Even bijkomen van deze literaire ghetto.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 19 juni 2018 13:21
  http://i0.kym-cdn.com/photos/images/original/000/616/861/ba7.jpg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 19 juni 2018 13:30
  @Apetjoek Je hebt helemaal gelijk hoor. Er is iets misgegaan en er is een nog niet aangepaste versie online verschenen. Hopelijk is de tekst inmiddels een stuk beter leesbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 19 juni 2018 14:03
  @Apetjoek Excuses, zoals Michel zegt hoorde deze versie niet online te komen. Ik hoop dat je inmiddels bent bijgekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jay27

  • 19 juni 2018 17:59
  "hoorde de deze" - 1 "de'tje" teveel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Archer

  • 19 juni 2018 20:47
  @Apetjoek wat ik alleen niet helemaal begrijp is waarom jij je misbruikt voelt.

  Vreemde woordkeuze tenzij het natuurlijk niets inhoudelijks te maken heeft met je eerdere opsomming van, zoals jij het noemt, "literaire ghetto"?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.