Deals

Black Friday Deals: Gamelaptops

Zo kies je een draagbaar alternatief voor een desktop

Geschreven door Gamer.nl Deals op
Hoe vind je de juiste gamelaptop wat zou nou eigenlijk een beetje goede deals? Daar maken we je vandaag wegwijs in.

Anno 2022 zijn gaming-laptops onze vooroordelen al lang en breed ontstegen. Natuurlijk, een gelijk geprijsde desktop zal doorgaans beter presteren, maar het mobiele alternatief staat ook niet meer in de kinderschoenen. Deze draagbare apparaten komen in allerlei vormen, maten en prijzen, en bieden competitieve prestaties.

Een flexibel gamesysteem

Waar traditionele desktops qua prestaties de hoogste ogen gooien, zijn het de laptops die schitteren in veelzijdigheid. Ze dienen niet alleen als alternatief voor de vertrouwde tower op je bureaublad, een laptop is computer, scherm, toetsenbord, mousepad en speakers ineen. En ja, met zoveel factoren om te overwegen in één aankoop kan het lastig zijn ‘het perfecte notebook’ te vinden.

Des te belangrijker is het dan ook om allereerst te bepalen hoe je een gaming-laptop überhaupt in gebruik gaat nemen. Is het vooral een vervanger voor je desktop of moet je er ook vaak mee op pad? Leun je meer naar het eerste, dan ben je beter af met een grotere vorm, waarin het belang van toetsenbord, mousepad en speakers deels vervalt — daar heb je waarschijnlijk immers al betere opties voor liggen. Denk je de laptop ook vaak te willen gebruiken op school of werk, dan ben je al snel gebonden aan hoogstens 15-inch grootte en heb je baat bij features als beter accurendement en stille koeling.

laptop

Knopen doorhakken voor componenten

Afhankelijk van die eisen (en natuurlijk je budget) ontstaat een aanbod in verschillende modellen — elk met een afgewogen greep uit componenten. Wat betreft de ratio prijs-prestaties mag je tegenwoordig van laptops verwachten dat ze desktops prima bij kunnen benen als die desktops circa twee jaar ouder zijn. De mobiele varianten van voornamelijk CPU’s en GPU’s lopen namelijk grofweg één generatie achter op die van de desktops, als het aankomt op prestatie versus prijs.

Een beetje hedendaagse gamelaptop is uitgerust met minimaal een tiende generatie Intel Core i5 of Core i7 en Nvidia’s Geforce GTX 3050. Besteed je meer, dan kun je geleidelijk aan opschalen tot snellere Core i12-processoren en een Geforce RTX 3080 — momenteel de beste mobiele GPU. Met hogere prijssegmenten komt uiteindelijk ook meer RAM-geheugen, wat boven de 16GB vooral activiteiten naast games (zoals zware creatieve software of livestreaming) tegemoetkomt.

Qua opslag doe je er goed aan een NVMe-SSD van minimaal 500 GB op te zoeken — of überhaupt één of meer schijven met die interface. Dit snellere (en fysiek kleinere) type SSD laat je laptop vlotter opstarten en houdt laadtijden kort. Bij duurdere modellen mag je tot wel 2 TB aan die razendsnelle opslag verwachten, terwijl budgetmodellen daarin juist kosten drukken. Maar vrees niet: losse NVMe-chips zijn in trek, met momenteel dalende prijspunten. Mocht je 500 GB dan bijvoorbeeld te krap worden, dan kun je tegen die tijd voor een schappelijk bedrag je laptop (laten) uitbreiden.

De keuze in beeldschermen verbreedt

Tegenwoordig mag je van alle laptopfabrikanten verwachten dat ze een gemeen stukje systeem bouwen. Ieder notebook-boer heeft toegang tot efficiënte componenten, vaak bijgestaan door minstens zo efficiënte koelsystemen. Waarin gamelaptops onderling meer verschillen, is wat voor schermen ze op die vernuftige hardware laten draaien.

In het budgetsegment regeert nog altijd de gulden, doch ietwat verouderde, standaard van 1080p- en 60Hz-schermen. Stap je op naar het middensegment of hoge segment, dan mag je al snel meer keuze verwachten. Daar mogen competitieve gamers uitwijken naar hogere verversingssnelheden (tot wel 300Hz), terwijl film- en fotoliefhebbers op kunnen schalen naar haarscherpe 4K-resoluties, een breder (HDR-)kleurbereik en/of professioneel gekalibreerde tinten.

Wat betreft die displays kun je tegenwoordig vanaf circa 1500 euro je smaak laten zegevieren. Voor die prijs scoor je fraai presterende gamelaptop met een 120Hz-verversingssnelheid of resolutie boven de 1080p. Zoek je dan ook nog een plaatje dat enigszins realistisch oogt, dan behoren schermen met 100 procent dekking op het sRGB-kleurenspectrum evenals tot de mogelijkheden. Vanaf 2500 euro is het verbeteren van meerdere van die factoren de norm.

Tweezijdige afbeelding van een NVIDIA-laptop, welke aantoont hoe gamelaptops tegenwoordig steeds dunner en strakker kunnen worden.

Stoere vormen en overdreven RGB

Dan is er natuurlijk nog de form factor, los van de fysieke (scherm)grootte. En dat is, op zijn zachtst gezegd, nogal een smaakkwestie. Gaming-laptops hebben staan nu eenmaal bekend om een opzichtig overdreven uitstraling. Stoere prenten, futuristisch lijnenwerk of ingebouwde discoverlichting: niet iedereen is even wild van de zogenaamde gaming aesthetic op notebooks.

Maar goed, voor ieder is wat wils — en ook daarin groeit de keuze. Liefhebbers van dat uitgesproken design mogen aankloppen bij Asus’ Republic of Gamers Strix, de Raider- en Titan-lijnen van MSI of het Predator-dochtermerk van Acer. Deze leveren, naast gamegerichte prestaties, ook dat extra beetje flair. Denk aan RGB underglows en verlichting vanuit het display of uitbundiger ontwerp in vorm. Met de laatste komt soms betere koeling, meer connectiviteit of zelfs een mechanisch keyboard, maar ‘onopvallend’ is het zelden te noemen.

Zoek je gameprestaties in een wat subtieler of strakker jasje, dan ben je beter af met bijvoorbeeld een Razer Blade, HP’s Omen-vaandel, de nieuwere Lenovo Legion-modellen, MSI’s Stealth- en Leopard-serie of de nieuwe Zephyrus-reeks van ROG. Ook hier vind je nog vaak een RGB-toetsenbordje, maar de apparaten zelf ogen in ieder geval niet alsof ze voortdurend ‘gaming’ in je gezicht willen brullen. Juist die soberdere insteek wint anno 2022 aan meer terrein.

MSI GE66

De beste koop maken

Tot dusver onze tips om je op pad te helpen naar een volgende, mobiele gamemachine. Mocht deze Black Friday een mooie deal in gaming-notebooks verschijnen, hopen we dat je hiermee weet waar je op moet letten voor de beste koop..

Blijkt het je alsnog lastig om een knoop door te hakken, schroom dan vooral niet de kennis van je medemens in te schakelen. Tik je technische vrienden aan op Discord, beroep je op de hands-on ervaringen op Gamer.nl of stel je vragen hieronder. Er is ongetwijfeld een mede-gamer die je wil vertellen over aan- en afraders in het laptop-landschap.

Dit artikel delen:

Lees meer

Black Friday Deals: Gaming headsets CD Projekt Red geeft na release pas info over Cyberpunk 2077-dlc
1

Reacties op: Black Friday Deals: Gamelaptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • gimbal2

    • 26 november 2020 15:47
    Als je nu nog met 500gb opslag komt aankakken voor iets wat voor gaming bedoeld is dan neem je jezelf in de maling. Ik heb een schijf van 1TB en daar moet ik al redelijk poortwachtertje spelen. Met 500gb installeer je misschien een paar games en dan mag je hopen dat extra DLC je niet in de voet schiet. Mijn Borderlands 3 installatie groeide van ongeveer 80gb naar 140-150gb+ met alle DLC erbij.

    Doe het jezelf niet aan want dan ga je echt binnen een paar weken al shoppen voor uitbreiding. Minimaal 1TB.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.