Compilatie
Familie spellen

Gezellige spelletjes voor de hele familie/vriendengroep

Om samen te spelen

Geschreven door Laura Kempenaar op
Hoewel het hartstikke tof is om met je vrienden Call of Duty te spelen of splitscreen James Bond op de N64, zijn dat niet de meest toegankelijke games voor iedereen. Maar nu het weekend is, is het natuurlijk wel leuk om met vrienden leuke dingen te doen.

De onderstaande spellen zijn ideaal voor grotere gezelschappen, zodat zelfs je technisch antieke vader en je niet zo snuggere tante ook met plezier mee kunnen doen.

That’s You!

Type: Quiz/Komedie

Platform: PlayStation 4

Aantal spelers: maximaal 6

Prijs: 19,99 euro, maar gratis voor PS Plus-leden

Familie spellen

Dankzij het PlayLink-programma van Sony heeft PlayStation 4 een flinke uitbreiding gekregen op het gebied van partygames. Een spel in deze reeks is That’s You, een partygame die je uitdaagt je kennis over je vrienden te testen. Je downloadt That’sYou! in de PlayStation-store en daarna moet elke speler het ook nog downloaden op zijn of haar mobiel via de Google Play Store of de Apple App Store. Vervolgens kun je gaan spelen en vuurt de game meer dan duizend vragen op je af, waaronder een gedeelte waarin je je vrienden moet tekenen of foto’s moet imiteren. Het zijn allemaal originele, vreemde opdrachten die hoe dan ook op de lachspieren werken.

Keep Talking and Nobody Explodes

Type: Samenwerken/VR

Platform: PlayStation VR of PC/Mobiel met vr-headset

Aantal spelers: maximaal 4

Prijs: 14,99 euro

Familie spellen

Een van de mensen uit de groep krijgt de vr-bril op en wordt dan geplaatst in een virtuele kamer met een bom, die onklaar gemaakt wordt door puzzels op te lossen. Help! De enige manier om te overleven is de vrienden/familie in te schakelen die de handleidingen van de verschillende puzzels hebben. Dit spel laat zien dat communicatie topsport is, want als de persoon bij de bom niet duidelijk is in uitleggen wat hij of zij ziet, dan kan het zo gedaan zijn. Het leuke is dat de handleidingen fysiek op papier zijn, waardoor iedereen toch nog iets in zijn handen kan houden en zich nuttig kan voelen, ook als de bom toevallig geen puzzels heeft waar die specifieke handleiding op van toepassing is (ze worden namelijk willekeurig gegenereerd).

It’s Quizz Time

Type: Quiz

Platform: PC, Xbox One en PlayStation 4

Aantal spelers: maximaal 8

Prijs: 19,99 euro

Familie spellen

Weet je nog hoe fantastisch Buzz was? Dat spel met die speciale afstandsbedieningen en die grappige quizvragen, maar bovenal de charismatische onweerstaanbare presentator Buzz? Het was een hit op elk feestje. Goed nieuws, want de makers van Buzz (Snapfingerclick) zijn terug met It’s Quiz Time, een game waarin je letterlijk duizenden vragen voorgeschoteld kunt krijgen, die je ditmaal niet met een apart kastje maar met je smartphone kunt beantwoorden. Het leuke aan It’s Quizz Time is dat iedereen mee kan doen en “gelijk” is in dit spel. Niemand hoeft de quizmaster te zijn, dus iedereen kan meedoen. En dat kunnne veel mensen zijn, want met maximaal 8 spelers is dit een spel voor de wat grotere gezelschappen.

Who Lurks

Type: Puzzelen

Platform: Mobile

Aantal spelers: maximaal 6

Prijs: Gratis

Familie spellen

Een leuk offline spel is natuurlijk Weerwolven, maar het nadeel daarvan is dat iemand altijd de verteller moet zijn, de persoon die alles weet en alles uitvoert. In Who Lurks wordt dat je iets makkelijker gemaakt. Bovendien is de setting ook veel moderner: je bevindt je met je groep op een ruimteschip en het is de bedoeling dat je in groepsverband ontdekt wie de buitenaardse indringer van het stel is. Een spel waarin je niemand kunt vertrouwen, maar je toch sommige mensen in vertrouwen moet nemen. Het is heel tof om even een andere rol aan te nemen en misschien wel keihard te liegen tegen de mensen die het allerdichtst bij je staan.

Mario Party

Type: fun

Platform: Nintendo-platformen

Aantal spelers: meestal 4

Prijs: hangt van het platform af

Familie spellen

Een gamefranchise die al de partynaam draagt en eigenlijk al sinds het begin der tijden een gangmaker is op feestjes, dat is natuurlijk Mario Party. Het maakt eigenlijk vrij weinig uit op welk platform je een Mario Party doet: de mini-gameverzameling van Mario is altijd een laagdrempelige manier om niet-gamende mensen te enthousiasmeren voor een avondje gamen. Juist omdat er voorafgaand aan elk spelletje een uitleg is die binnen drie seconden te begrijpen is, kan iedereen aanschuiven voor een fijn potje plezier met de bekende personages uit Mario.

Who Can’t Draw

Type: creatief

Platform: Mobile

Aantal spelers: maximaal 8

Prijs: Gratis

Familie spellen

Weet je nog dat spelletje waarbij je een zin in iemands oor fluistert, die persoon diezelfde zin weer doorfluistert en wanneer dat een paar keer gebeurt er uiteindelijk een totaal andere zin uitkomt? Who Can’t Draw is ook zoiets, maar dan met tekenen. Je tekent op je mobiel of je tablet het object dat het spel vraagt en vervolgens wordt die telefoon steeds doorgegeven, waarbij elke speler tekent wat hij of zij denkt te hebben gezien. De laatste persoon moet raden wat de eerste persoon had getekend en nomineren wie de beste en wie de slechtste interpretatie gaf van het object. Wat Who Can’t Draw nog leuker maakt, is dat er speciale packs te downloaden zijn, met onder andere Pokémon en Star Wars als thema.

Fibbage/Jackbox Party Pack

Type:

Platform: Mobile

Aantal spelers: maximaal 8

Prijs: 27,99 euro

Familie spellen

Dit is een van de wat duurdere spelletjes, maar dat komt omdat het een heel pakket is met een heleboel fantastische spelletjes die ideaal zijn om vele avonden mee te vullen. Een van onze favo’s is Fibbage, waarin leugenachtig gedrag wordt beloond. Je telefoon is de controller en je krijgt steeds beweringen te zien waarbij je zelf een woord moet invullen dat je zelf bedenkt. Je moet vervolgens zorgen dat de andere spelers denken dat jij de waarheid spreekt. Dat doe je door je tijdelijk helemaal een expert op het gebied van dat onderwerp te bluffen. Fibbage is ook los te koop voor 7,50 euro tot een tientje op Steam, op PlayStation 4 en op Xbox One.

SingStar

Type: Karaoke

Platform: PlayStation 2, 3 en 4

Aantal spelers: maximaal 2

Prijs: verschilt per console/game

Familie spellen

SingStar is altijd goed, omdat het praktisch een methode is om een karaokemachine van je gameconsole te maken en karaoke is altijd fantastisch. Dat het plezier erin vaak samenhangt met de hoeveelheid alcohol die naar binnen wordt gewerkt, dat laten we maar even buiten beschouwing. SingStar is net als Mario Party verkrijgbaar in verschillende varianten op diverse consoles. Er is een speciale feestliedvariant en bijvoorbeeld eentje met 80’s muziek.

Wii Sports

Type: Bewegen

Platform: Wii (U)

Aantal spelers: maximaal 4

Prijs: verschillend, rond de 20-30 euro

Familie spellen

Als je lekker op de bank wilt hangen tijdens je spelletjesavond, dan kun je Wii Sports beter overslaan, maar anders is dit zeker een aanrader. Het nadeel is dat je wel een Wii of Wii U moet hebben en meerdere remotes voor meerdere spelers, maar het plezier dat je hieraan beleeft is enorm. Dit is waarschijnlijk een van de meest laagdrempelige games denkbaar. Er worden sporten beoefend die iedereen kent, en je hoeft niet heel veel ingewikkelde knoppencombinaties te weten om meteen aan de slag te gaan.

Heads up

Type: raadspel

Platform: Mobile

Aantal spelers: zoveel als je wilt

Prijs: gratis, maar je betaalt wel voor bepaalde thema’s

Familie spellen

Dit is een spel dat je gezellig aan de dinertafel of in de rij voor de Winter-Efteling kunt spelen: Heads Up. In dit Wie Ben Ik-achtige spel houdt een speler een smartphone op zijn voorhoofd, waarbij er vragen moeten worden gesteld om te ontdekken wat diegene is. Dat kan van alles zijn: iets groens, een film, een Halloweengriezel; de gekste thema’s zijn beschikbaar. Je kunt zelfs je eigen thema maken.

Just Dance

Type: beweging

Platform: praktisch alle platformen denkbaar

Aantal spelers: zoveel als je wilt

Prijs: varieert

Familie spellen

Just Dance is een franchise waar inmiddels al tientallen delen van bestaan, soms op het gekke af zoals thema-delen als de Smurfen en ABBA. Maar hoofdgames zijn altijd een feestje om te spelen. Je pakt de choreografieën makkelijk op en in de nieuwe versies kun je met enorme groepen dansen omdat iedereen de app op zijn smartphone kan downloaden en kan meedoen.

Scene it? Box Office Smash!

Type: quiz

Platform: Xbox 360

Aantal spelers: maximaal 4

Prijs: 30 euro

Familie spellen

Voor deze game heb je speciale controllers nodig, maar dan nog kost hij niet heel veel. Hij is dan ook wat oud, maar daarom niet minder geschikt voor een feestje. Scene It biedt een vermakelijk uurtje filmvragen die worden gesteld naar aanleiding van korte scènes en bijvoorbeeld quotes. Dit is een game met een grappige insteek die je bijvoorbeeld terugziet in de gekke achievements zoals Best Actor, die je alleen krijgt als je 35 vragen over prijswinnende acteurs goed weet te beantwoorden. Scene it? is een heerlijk spel voor de filmfan.

Dit artikel delen:

Lees meer

Waarom fighters niet toegankelijk zijn Nieuws van de week: Dark Souls en Rainway
0

Reacties op: Gezellige spelletjes voor de hele familie/vriendengroep

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.