We stelden gisteren dat Microsoft vorig jaar maar moeilijk overtuigde tijdens zijn conferentie en dat in de periode daarna naar verwachting ook niet deed. Over Sony valt niet hetzelfde te zeggen, want de PlayStation 3-bezitter heeft best een mooi en evenwichtig jaar gehad. Helaas sloeg de Japanse uitgever op andere vlakken de plank mis. Zoals Tretton dat ook na E3 doet met het opsommen van slaapverwekkende statistieken, zeg maar.

Exclusieve PlayStation 3-titels

Uncharted 3: Drake’s Deception, een in één woord geweldige game. Twisted Metal, zeer vermakelijk en bovendien een reboot van een belangrijke franchise van Sony. Resistance 3, een sterke titel binnen een serie die rap naam heeft gemaakt. inFamous 2, kwam snel uit na de E3 maar was desalniettemin vermakelijk. Ratchet & Clank: All 4 One, vooral ‘gewoon leuk’. Starhawk, lijkt een beetje te zijn ondergesneeuwd, maar komt toch echt deze week uit.

Dit zijn misschien games die niet allemaal nog vers in je geheugen zitten, maar als je ze opsomt en tegenover de exclusieve line-up van Micrsoft zet, komt Sony er stukken beter vanaf. Toch valt beide uitgevers het verwijt te maken dat ze recentelijk weinig interessants hebben uitgebracht, hoewel Sony die strijd uiteindelijk wint - dankzij Twisted Metal (maart).

Het is vooral goed om te zien dat Sony het niet hierbij gaat laten, want hoewel we er vorig jaar niets van hebben vernomen, zitten titels als God of War: Ascension, The Last Guardian, The Last of Us en het nog in nevelen gehulde Agent nog altijd in de pijpleiding. Dat zijn toch zeker niet de minste namen, en ze zorgen ervoor dat de komende E3-conferentie van Sony waarschijnlijk de meest spannende gaat worden.

Zwieberen, zwaaien en falen

Het werd vorig jaar al duidelijk dat Sony PlayStation Move nog niet heeft afgeschreven. Logisch, want de Move is nog relatief nieuw. Net als Microsoft met de Kinect, toonde het bedrijf daarom hoe je de bewegingsgevoelige controller in kunt zetten om hardcore games – in dit geval Sony NBA 2K12 en Resistance 3 - interessant te maken voor een breder publiek. Wij waren niet overtuigd, en moesten zelfs concluderen dat niemand van ons op verdere compatibiliteit met de Move zit te wachten.

Een jaar later kunnen we stellen dat de PlayStation Move verrassend weinig moeite heeft gedaan om te overtuigen, zowel als extraatje in games als bij diens voornaamste focus. Zoals tijdens de vorige E3-conferentie bleek, ondersteunen verscheidene games het speeltje, maar de Move heeft in al die spellen simpelweg geen indruk gemaakt door enkel een optionele toevoeging te zijn. Neem Resistance 3: leuk met de Move, maar allerminst een must.

Move-afhankelijke games hebben al helemaal weinig indruk gemaakt op ons. Wellicht dat Sorcery en de aankomende PlayStation Store-titels Datura en The Unfinished Swan een ommekeer inluiden, maar tot zij het tegendeel bewijzen mag de PlayStation Move langzaamaan worden afgedaan als een gefaalde poging zowel het brede publiek als de gamer aan te spreken. Sony gaf daarbij zelf al aan niet tevreden te zijn over de Move-verkopen in 2011, en over de afzet in 2012 zijn de Japanners opvallend stil…

Vita

Sony wist ons vorig jaar te verrassen met de Vita. Het apparaat zag er slick uit, toverde prachtige beelden op het bewegingsgevoelige scherm en was bovendien ook nog eens schappelijk geprijsd. We waren enthousiast, en zijn dat puur en alleen over de hardware eigenlijk nog steeds. Helaas, zo blijkt nu, zijn wij daarin een van weinigen: de nieuwste handheld van Sony deed al slechte zaken in Japan, maar lijkt ook in het Westen nog niet het massale verkoopsucces te zijn waarop de uitgever hoopte.

Misschien heeft dat te maken met de line-up, want die is na de launch eigenlijk tamelijk hetzelfde gebleven. Toegegeven, met onder meer FIFA Football, Uncharted: Golden Abyss, Rayman Origins en Super Stardust Delta deed de uitgever tijdens de Vita-lancering goede zaken, maar veel beters ligt er op de korte termijn – met uitzondering van Resistance: Burning Skies - niet in het verschiet.

Kijken we naar de titels die uiteindelijk nog geen releasedatum hebben, dan worden we stukken vrolijker. Namen als Assassin’s Creed, Call of Duty, Bioshock, Killzone en LittleBigPlanet kunnen een platform als de Vita naar een hoger niveau tillen, al weten we over de kwaliteit nog weinig en worden bijvoorbeeld Killzone en LittleBigPlanet niet ontwikkeld door respectievelijk Guerilla Games en MediaMolecule. Wordt deze E3 ongetwijfeld vervolgd.

Twaalf maanden later

Onze mening over Move is niet echt veranderd. We staan we min of meer in de startblokken om het als oninteressant af te schrijven, maar daar kan deze E3 heel misschien nog verandering in brengen. Verder heeft Sony exact gedaan wat het vorig jaar beloofde: exclusieve titels afleveren waar de fan op zit te wachten. Afijn, het kan altijd nog beter, maar vergeleken met de exclusieve Xbox 360-line-up gaat de PlayStation 3 dit jaar in ieder geval met de kwantiteitstrofee naar huis.