Alle verwarring daargelaten was Nintendo vorig jaar simpelweg de winnaar van de E3. Uiteraard, de persconferentie was geen kassucces, maar kijkend naar enkel en alleen al de line-up van de 3DS, verdiende de uitgever niets dan lof. Nintendo was vorig jaar bovendien de enige uitgever die het durfde om alvast met nieuwe hardware op de proppen te komen (handhelds daargelaten). Wellicht hadden ze gezien de gedateerde Wii geen keuze, maar alsnog was de grafische hoer in ons in zijn nopjes.

Wii U

Laten we even vooruit lopen op de huidige gang van zaken: de Wii U. Over de kwaliteit van de line-up zoals die de vorige keer getoond werd, kunnen we alvast kort zijn, want die is heel aardig, maar moet (en zal) nog aangevuld worden met unieke en vooral exclusieve titels. Bij derde partijen staan onder meer games als Battlefield (nog onbenoemd), Darksiders 2, Aliens: Colonial Marines, Assassin’s Creed 3, Ghost Recon Online, Tekken (nog onbenoemd) en Batman: Arkham City in de planning. Zoals gezegd zijn dat niet de minste namen, maar het zijn ook absoluut geen verrassingen.

De Wii U zal het daarom vooral moeten hebben van exclusieve titels, gezien die traditiegetrouw – we zagen het ook bij de 3DS en Wii - het maximale uit de innovatieve mogelijkheden van het apparaat weten te persen. En die mogelijkheden, die zijn er genoeg. Naast full HD-ondersteuning, kent de Wii U ook nog eens ’n gyroscoop (zoals de meeste smartphones die hebben), de mogelijkheid tot videochatten en een bewegingsgevoelig scherm op een gigantische, maar qua vernuftige controller. Onlangs lekte er bovendien een intern promotiefilmpje uit van Ubisoft, dat toonde hoe de Wii U-controller Near Field Communication gebruikt om data van personages à la Skylanders in te laden.

Daar moet Nintendo vast wat leuks mee kunnen doen, en Reggie Fills Aime beloofde ons vorig jaar dan ook de hardcore gamer met de Wii U weer in zijn armen te willen sluiten. De voortekenen zijn gunstig. Miyamoto gaf al te kennen dat Pikmin 3 eraan komt en na het afronden van Kid Icarus: Uprising, gaat Masahiro Sakurai ook aan de slag met een nieuwe Super Smash Bros.-game. Verder kunnen we een nieuwe Mario-game en ongetwijfeld een vervolg in de The Legend of Zelda-serie verwachten. Als die games allemaal snel na launch uitkomen (en misschien wel enkele tijdens), dan hebben we echt geen reden tot klagen. En als kers op de taart gaan we de nieuwe Mario en Pikmin gegarandeerd op de persconferentie van Nintendo in actie zien, zo zei de legendarische bedenker onlangs zelf.

De Nintendo 3DS

Vooralsnog blijft het een beetje tasten in het donker met de Wii U. Over de 3DS kunnen we veel concreter zijn. Vorig jaar werd namelijk de ene na de andere game voor het apparaat uit de doeken gedaan. Uiteindelijk is de 3DS-bezitter de afgelopen twaalf maanden met genoeg games, waaronder Mario Kart, Super Mario 3D Land, Metal Gear Solid en Kid Icarus: Uprising, spelende gehouden. Maar eerlijk is eerlijk, er is ook troep voor het apparaat verschenen, vooral – en daar komt die oude vloek weer opdagen – van externe, zogeheten third-party ontwikkelaars.

De 3DS kende een stormachtig jaar. Op het ene moment wist het apparaat te appelleren (net na de prijsdaling bijvoorbeeld), maar vervolgens was er weer een lange periode waarin de handheld nauwelijks met interessante (first party) titels bediend werd (om de aankondiging van de knullige Circle Pad Pro, een ‘opklikbaar’ tweede pookje, maar even te vergeten). Toch zijn we positief, want met New Super Mario Bros 2, Fire Emblem: Awakening, Luigi’s Mansion 2 en Paper Mario in het vooruitzicht hebben we zeker iets om naar uit te kijken.

Nu de handheld na zijn prijsdaling goed verkoopt, probeert Nintendo de verloren winstmarge – een prijsdaling heeft natuurlijk ook zijn keerzijde – op gedegen exclusieve Nintendo-games te verhalen. Laten we daarnaast niet vergeten dat er onlangs een concurrerende handheld is verschenen. De concurrentiestrijd op de handheldmarkt is eerlijker dan ooit nu Nintendo Sony niet uit de weg gaat, maar juist opzoekt. Dat blijkt op zijn minst uit de aankondiging van de Circle Pad Pro.

 

Twaalf maanden later

Reggie had het vorig jaar tijdens de conferentie heel even over de filosofie van Nintendo en het is ook vandaag de dag nog een veelbesproken onderwerp. Ergens na de lancering van de Wii verlegde het bedrijf de voornaamste doelgroepfocus, waardoor die echte Nintendo-fan een beetje in de vergetelheid raakte. Het was daarom goed om vorig jaar te horen (en nu terug te zien) dat zowel de aangekondigde line-up van de Wii U als die van de de 3DS een publiek probeert te bedienen dat hogere eisen stelt dan de gemiddelde huismama. Deze E3 is voor Nintendo de ideale gelegenheid om gehoor te geven aan die eisen.