Uiteraard begint ook deze conferentie met een opkomst van Shigeru Miyamoto die nog zoeter is dan honing gemengd met suikerwater. De Mario-bedenker komt op het podium voor de allereerste aankondiging van de show, Pikmin 3 voor de Wii U.  Roze vliegende Pikmin, blauwe bloemen, kabbelende riviertjes: als nirvana ontworpen zou worden door Nintendo, zou het ogen als Pikmin 3. Daarmee is deze derde telg een typerende Nintendo-game en dus de perfecte aftrap van de E3-conferentie.

Nintendo of America-hoofd Reggie Fils-Aime betreedt vervolgens het traditiegetrouw hagelwitte podium om onze vermoedens te bevestigen. “Vandaag draait het helemaal en alleen om games”, aldus Film-Aime, wiens lichaam naar eigen zeggen wederom helemaal ready is. De vriendelijke reus zegt met Nintendo’s nieuwe console op drie vlakken, te weten games, social en entertainment, te willen schitteren. Zo zal het entertainmentgedeelte van de console worden verreikt met apps van Youtube, Hulu, Netflix en Amazon Video en wordt het sociale aspect  gekenmerkt door het al eerder aangekondigde Miiverse.

Grote namen

De rest van de conferentie gaat vooral in op dat derde vlak: games. Met New Super Mario Bros. U wordt het tempo weer opgepakt. Helaas weet die game minder te imponeren dan Pikmin 3 eerder deed. We hoopten op een innovatieve en hectische coöperatieve ervaring, maar zien een ongedetailleerd en verrassend leeg ogend coöpavontuur. Het betreft hier een Nintendo-product, dus de game zal vast goed worden en met vijf spelers een vermakelijk ervaring zijn, maar zo oogt New Super Mario Bros. U vooralsnog niet. Het lijkt ons dan ook stug dat deze titel gelijk tijdens of na de consolelancering verschijnt.

Batman Arkham City Armored Edition oogt daarentegen als een perfecte third party-launchtitel, gezien het spel op interessante wijze gebruikmaakt van de Wii U-controller, bijvoorbeeld om de omgeving te scannen en de Batarang te besturen. Ook een andere, compleet nieuwe Wii U-titel van Warner Bros, Scribblenauts Unlimited, lijkt uitermate geschikt voor het touchscherm van de controller. Het concept van een open wereld waarin je elementen naar eigen smaak kunt aanpassen of introduceren is bovendien een interessante.

Een compilatie toont andere third party-titels die hun opkomst op Nintendo’s console maken. Van sommige games in het filmpje wisten we dat al (Ninja Gaiden 3, Aliens Colonial Marines), andere zijn een complete verrassing (Tank! Tank! Tank!, Tekken Tag Tournament 2, Trine 2: Directors Cut) en één lekte net voordat de conferentie van start ging uit (Mass Effect 3). Later wordt dat rijtje nog uitgebreid met Lego City Undercover (voorheen Lego City Stories), dat met zijn GTA-achtige vrijheid in een speelse Lego-wereld verreweg de meest imponerende Wii U-titel van de conferentie is.

Minder grote namen

Ook Ubisoft doet een duit in het zakje met Just Dance 4 (niet voor ons) en  ZombiU (niet zo indrukwekkend en het richten met de Wii U-controller lijkt een absolute crime). Ook Assassin’s Creed III, Rayman Legends en Avengers: Battle for Earth maken hun opkomst op de console. Het zijn zeker geen onaardige titels, maar het zijn na de persconferentie van Ubisoft gisternacht, waarin de namen van deze games werden getoond, evenmin verrassingen.

En verder? Zoals Reggie al beloofde toont de gehele resterende conferentie de ene na de andere Wii U-game, maar eigenlijk wist van die titels ons geen enkele te imponeren. Wii Fit U oogt simpelweg oersaai, het dansen met de gigantische controller in Sing ziet er te belachelijk uit om serieus genomen te worden en de afsluiter van de conferentie, NintendoLand, krijgt in onze ogen tijdens de conferentie veel te veel aandacht. Zie die laatste game als een virtueel pretpark met op Nintendo-games georiënteerde attracties in de vorm van minigames. Klinkt leuk, maar de getoonde spelletjes oogde verschrikkelijk simplistisch. We schrijven NintendoLand niet af, maar het spel is tijdens de conferentie in ieder geval niet goed uit de verf gekomen.

Er wordt ook nog tijd besteed aan de Nintendo 3DS, waarvoor New Super Mario Bros 2, Paper Mario Sticker Star, Luigi’s Mansion: Dark Moon, Castlevenia Lord of Shadow,  Disney Epic Mickey, Scribblenauts Unlimited en  Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance worden getoond. Het bestaan van sommige titels uit dat rijtje was bij ons al bekend, daarom verwachten we meer games voor het apparaat te zien op de aparte Nintendo 3DS-conferentie morgen. Laten we dat in ieder geval hopen, want goede, exclusieve games kan de vooralsnog karige 3DS-line-up in dit stadium wel gebruiken.

Het beste door gebrek aan beter

Was de Wii U-conferentie (want dat was het eigenlijk) dan slecht? Niet bepaald. Nintendo toonde veel games met potentie en de Wii U is tot leuke dingen in staat, zo bleek onder meer uit beelden van Batman Arkham City: Armored Edition. Aan de andere kant misten we een echte mega-aankondiging, iets wat eigenlijk voor iedere persconferentie deze E3 geldt. Een nieuwe Metroid of Zelda had echt korte metten met de concurrentie gemaakt. De vele exclusieve titels die wel werden getoond maken dit uiteindelijk de beste conferentie van de drie consoleboeren, maar dat is vooral door gebrek aan beter.