Met Call of Duty Modern Warfare 3 wordt de toon vroeg gezet. Het is haast hip om de Call of Duty-licentie geen warm hart toe de dragen, maar na het zien van de beelden kun je niet anders dan concluderen dat de serie als geen ander weet hoe het een spectaculaire achtbaanrit voorschotelt. Al duikend worden er onderzeeërs geïnfiltreerd, om na een spectaculaire speedboatachtervolging een brandend New York te ontvluchten. Ja, we kennen dergelijke gameplay uit eerdere Call of Duty-telgen, maar dat maakt de beelden niet minder indrukwekkend.

Als Tom Crui… excuses, Don Mattrick het podium opkomt, wordt na wat PR-geleuter een level uit de nieuwe Tomb Raider-game getoond. Wat vooral opvalt is dat de nieuwste game uit de serie een wat duistere en hardere insteek kent. Zo kermt Lara kermt van de pijn als ze vroeg in het level een spies uit haar lijf trekt, en is de grimas op haar gezicht bij iedere stap die ze zet voelbaar. Hoewel de omgevingen net als Lara schitterend ogen, zijn het met name de animaties die de show stelen. Van de gameplay hebben we nog weinig gezien, maar het zou ons niet verrassen als Lara een geduchte concurrent voor meneer Drake wordt.

Enthousiasme?

Met Modern Warfare 3 en Tomb Raider bereikt Microsoft exact wat het wil. Iedere journalist in de zaal zit op het puntje van zijn stoel. De toon voor een overweldigende conferentie is gezet. Helaas is dat schijn. Als Microsoft-oudgediende Peter Moore het podium opkomt om aan te kondigen dat vier toekomstige EA Sports-titels Kinect-ondersteuning kennen, kakt de conferentie spijtig genoeg in. Dat heeft verder vrij weinig te maken de doelgroepfocus. Het probleem ligt eerder bij de aanpak die Micrsoft hanteert om ware 360-gamers te enerveren: vanaf halverwege de conferentie staat Kinect net als vorig jaar grotendeels centraal.

Zo zal Mass Effect stemherkenning bevatten. Dat lijkt goed te werken, maar zitten Mass Effect-gamers op die ‘immersie’ te wachten? Ook Ghost Recon Future Soldier ondersteunt het bewegingsgevoelige besturingssysteem. Je kunt nu je wapens in een speciale modus roteren, uit elkaar halen en testen op de shooting range – wat onzettend knullig oogde trouwens. Vervolgens geeft Ubisoft te weten dat alle toekomstige Tom Clancy-titels Kinect ondersteunen. Dus het is aannemelijk dat we ook in Rainbow Six kunnen zwiepen en zwaaien. Nou, jippie. Ontploft je kop al van enthousiasme?

Dan kunnen we het nieuwe dashboard – met stemherkenning – beter waarderen. Het simplisme in de menu’s is weer teruggekeerd en de stemherkenning lijkt even simpel als goed te werken. Ook is het tof dat UFC-evenementen tegenwoordig live via Xbox Live te volgen zijn. Uiteraard zul je daarvoor geld moeten neerleggen, maar de interactieve mogelijkheden (je kunt onder andere gokken wie er wint) zullen fans enkel toejuichen. Overigens zullen wij Nederlanders er waarschijnlijk niet van mee kunnen genieten. Niet dat dat uitmaakt, gezien de UFC-gevechten rond 4 uur ’s nachts worden uitgezonden.

Exclusief

“De Xbox zal altijd om games draaien“, stelt een bezwete Phil Spencer van Microsoft vervolgens. “Alles wat we vanaf nu tonen, komt alleen uit op de Xbox 360.” Dat klinkt leuk, maar dan hopen we toch dat daar nieuwe titels tussen zitten. En dat is, zo verklappen we alvast, niet het geval. Dat neemt niet weg dat Cliffy B. de show steelt door samen met Ice T (overigens een uitgesproken en fervent Gears of War-fan) de coöp te tonen. Waar Gears of War 3 vorig jaar wat flauwtjes oogde, ziet de gameplay er dit jaar fenominaal uit. Robots, allesverslindende gebouwenhoge monsters en scheldwoorden: Gears of War 3 sluit de trilogie in traditie af.

Ook de trailer van Ryse ziet er spectaculair uit. We zien massale veldslagen en indrukwekkende omgevingen in het oude Rome. Wat we echter niet zagen aankomen is dat de game enkel speelbaar is met Kinect. Hoewel de nieuwe game van Crytek er dus geweldig uitziet, zetten we vraagtekens bij de besturing. Willen we ‘m echt al zwiepend en zwaaiend spelen? De aangekondigde Halo-remake, Halo Anniversary, weet ons eerder te overtuigen. De Halo-remake ziet er grafisch compleet up-to-date uit. Daarnaast zal ‘ie voor een zacht prijsje in de winkel liggen, kent ‘ie naast de normale multiplayer één Firefight-map en kun je op ieder moment wisselen tussen het moderne en klassieke uiterlijk.

Niets geleerd

Ook Peter Molyneux kondigt een Xbox-eigen titel aan: Fable The Journey, een niet-traditionele Fable-game die al zittend met Kinect te spelen is. An sich lijkt het werken – en het universum van Fable is natuurlijk tof, maar op de een of andere manier hadden we toch hoop dat de game meer zou zijn dan een verkapte on-rail-shooter. Dat Minecraft, een echte gamers-game, voor Kinect verschijnt, vinden we wat dat betreft toffer nieuws. Dat zien we namelijk prima uit de verf komen, hoewel de vraag of de hardcore-doelgroep het op Kinect wil spelen wederom boven komt drijven.

En dan volgen een hoop Kinect-titels die ons simpelweg niet boeien. Door Disneyland lopen met Kinect. Leuk voor de kids, niet voor ons. Honkballen en tennissen in Kinect Sports? Leuk, én vermoeiend. Spelen met Elmo in de nieuwe Disney-titel van Double Fine? Awesome, als je vier bent. Een beetje aankloten met de toffe technologische mogelijkheden van het vandaag al speelbare Kinect Funlabs? Gaan we doen, maar niet langer dan een half uurtje. Begrijp ons niet verkeerd: de Kinect-titels ogen alsof ze van hoge kwaliteit zijn, maar het zijn niet onze games. Waarom er dan zo de nadruk op leggen in de conferentie? We hoopten toch dat Microsoft van vorig jaar had geleerd.

Microsoft sluit af met een vrij nietszeggende trailer van Halo 4. We wisten al kort voor de conferentie dat ‘ie aangekondigd zou worden, maar de impact is ook om een andere reden minder groot. Waar Bungie voor kwaliteit garantstaat, moet 343 Studios zich nog bewijzen. En dat is eigenlijk tekenend voor de nasmaak van de conferentie: de impact bleef uit. Microsoft toonde veel toffe hardcore-titels, maar geen van die titels zagen we niet aankomen. Ook aan de Kinect-games viel kwalitatief niets aan te merken, maar Kinect moet zich als volwaardige besturingsmethode nog bewijzen. Microsoft heeft het hart dus overduidelijk op de goede plek, maar slaat net als vorig jaar de plank weer mis door Kinect door de strot van de klassieke Xbox-doelgroep te duwen.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3