Dat klinkt ook weer zo dramatisch, maar de omgang tussen uitgevers en gamers lijkt soms wel erg op een relatie. In het geval van Prey 2 eentje die zijn beste tijd gehad lijkt te hebben. We kunnen schreeuwen wat we willen, onze liefde nog maar eens betuigen; de kans dat we de game ooit nog gaan zien wordt er niet groter op. Bethesda heeft alle kaarten in handen. Misschien weet het allang dat het er nooit meer van gaat komen, maar wij tasten nog vrolijk in het duister.

Zo gaat het meestal, de uitmaker weet nu eenmaal eerder dat het einde in zicht is. Voor de andere partij, wij gamers, is de klap des te groter als de knoop dan eindelijk wordt doorgehakt. We hebben de afgelopen maanden met weemoed teruggedacht aan die ene vette E3-trailer van Prey 2. Ook bleven we hoop houden op een goede afloop, hoe onzeker de zogenaamd ‘onveranderde’ status van de game ook is. Dat doen we nog steeds, want ook al is het buiten de ‘het spel is niet geannuleerd’-berichtgeving verdacht stil rondom Prey 2, het kan er nog altijd van komen.

Moeten we dat eigenlijk wel willen, is dan de vraag. In het geval van Prey 2: waarschijnlijk niet. Die game begon als titel van Human Head Studios, maar wat die ontwikkelaar er nu nog mee te maken heeft, is onduidelijk. Volgens geruchten zou Human Head in november van vorig jaar al het werk aan de game hebben neergelegd, om zo een beter contract met Bethesda's moederbedrijf ZeniMax af te dwingen. Sindsdien is er echter niets meer vernomen van Human Head en ook Bethesda ziet Prey 2 niet bepaald als prioriteit; de game is van de nieuwe website van de uitgever verdwenen. Maar! “De game is niet geannuleerd”.

Wat dan wel? Hoe je het ook wendt of keert, Prey 2 zal nooit de game worden die op de E3 van vorig jaar is getoond. Als de ontwikkeling stilletjes is doorgegaan binnen Human Head, was het veel logischer geweest voor Bethesda om de game weer even kort te tonen. Maar dat is niet gebeurd, waarmee het veel aannemelijker wordt dat Prey 2 voorlopig in de ijskast is gezet. Human Head is daarmee automatisch van het project, want Bethesda gaat de studio niet betalen om stil te zitten.

Mogelijk komt Prey 2 ooit nog weer eens terug, maar dan waarschijnlijk niet door Human Head, en mogelijk ook niet als de ambitieuze bounty hunter-game. Misschien dat Human Head deze visie nog op Sleeping Dogs-achtige wijze bij een andere uitgever kwijt kan. Al oogde Prey 2 nog lang niet zo af als True Crime: Hong Kong (de originele naam van Sleeping Dogs) ooit deed, toen Activision zich als partij terugtrok. Wij kunnen op dit moment niets anders dan afwachten, tot Prey 2 als iets heel anders wordt aangekondigd, of tot de stekker er definitief uit blijkt. Gelukkig is The Last Guardian nog altijd in ontwikkeling.