Dit is niet een verhaal dat per se waar hoeft te zijn, laten we dat voorop stellen. Uncharted 4: A Thief’s End heeft ongetwijfeld meer tijd nodig en Sony bracht de afgelopen jaren wel vaker exclusieve titels in het voorjaar uit.

Maar stiekem begint het er wel op te lijken. Afgelopen najaar zou oorspronkelijk het debuut van Ready at Dawn op de PlayStation 4 moeten betekenen. De studio speelde zich in de kijker bij Sony door twee steengoede God of War-games voor de PlayStation Portable te maken. Een grotere beloning kon de ontwikkelaar zich niet wensen: Ready at Dawn mocht als een van de eerste studio’s aan de slag met Sony’s PS4 om een consolewaardig actieavontuur te maken. Het nam flink wat jaren in beslag, maar het tussentijdse (en uiteindelijke) resultaat mocht er zeker zijn.

Ook potentiële system seller The Order: 1886 werd doorgeschoven

Een ideale titel om met veel fanfare in het najaar te lanceren, zou je denken. Precies op tijd om de PS4 van een exclusieve system seller te voorzien. Maar dat gebeurde niet. Al in mei van 2014 werd The Order: 1886 doorgeschoven naar begin 2015. In ruil daarvoor schoof Sony geen andere grotere titel naar voren. LittleBigPlanet 3 werd wel middenin het najaarsgeweld gegooid, maar verscheen ook gewoon voor de PlayStation 3. Het was alsof Sony zei: laat die kaskrakers het maar met elkaar uitvechten. Zolang de meeste consumenten de nieuwste Call of Duty, Far Cry, Fifa of Assassin’s Creed maar voor de PS4 kopen, zit het bedrijf goed. En als ze net de nieuwe generatie spelcomputers instapten, dat ze dan voor Sony’s nieuwe spelcomputer gingen, en niet de Xbox One.

Kaper op de kust

Die aanpak leek grotendeels te werken. De meeste blockbusters verkochten inderdaad het beste op PS4, zo tonen verkoopcijfers van november en december aan. Sony verkocht ook weer een aantal miljoen extra exemplaren van de console tijdens de feestdagen, waardoor het totaal eind 2014 de 18,5 miljoen aantikte. Inmiddels zijn er zelfs al ruim twintig miljoen van over de toonbank gegaan. Microsoft is minder happig om Xbox One-verkoopcijfers te delen, maar wist vorig jaar wel te melden dat het tegen november tien miljoen consoles had verscheept. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn: Sony heeft een flinke voorsprong. Maar de kaper op de kust is hard bezig aan een inhaalslag. De Xbox One verkocht in november in de Verenigde Staten zelfs beter dan de PS4, dankzij enkele zeer scherpe acties van Microsoft.

Uncharted 4: A Thief's End gaat niet direct de strijd aan met Rise of the Tomb Raider

En zo komen we uit in de tweede week van maart. Met de zomer nog in het verschiet, durft niemand al aan de druilerige dagen eind dit jaar te denken. Behalve Sony dan. Het bedrijf stelde afgelopen woensdag alvast zijn najaarstopper uit. Uncharted 4 komt pas ergens in de lente van 2016 en zal dus niet direct de strijd aangaan met Rise of the Tomb Raider. Wat er dan overblijft? Vooralsnog niets. Tenzij Sony op de E3 een klapper onthult en al enkele maanden later in de winkels legt, heeft het voor de feestdagen niets groots op stapel staan.

Dus komt het in de herfst weer op hetzelfde neer. Er komt weer een nieuwe Fifa, er gaan geruchten over Black Ops 3, Assassin’s Creed: Victory is al uitgelekt en de concurrentie wordt ongetwijfeld nog heviger in de paar weken tussen eind oktober tot halverwege november. Sony lijkt zich er niet in te mengen. Zolang er meer PS4’s dan Xbox Ones in omloop zijn, heeft het de retailers in zijn zak. En de doorsnee consument? Die koopt de console die het populairst is. Of in ieder geval die waar zijn vrienden op spelen. Uitgevers volgen uiteraard braaf hun klanten. Zo bouwt Sony de voorsprong van zijn PS4 rustig verder uit. Zo heeft Microsoft de vorige generatie ook gewonnen, toch?