Na jaren door onzin filteren, lijkt de toekomst nu dus eindelijk concrete vorm aan te nemen. Zo valt er in het nieuwe nummer van het Amerikaanse tijdschrift Game Informer te lezen dat Sony en Microsoft hun nieuwe consoles rond de Game Developers Conference eind maart onthullen. De GDC wordt van 25 tot en met 29 maart gehouden.

Sony’s PlayStation 4, ook wel ‘Project Orbis’ genoemd, en de nieuwe Xbox, zouden ieder op een eigen evenement onthuld worden. Op deze manier krijgen de systemen de volle aandacht, in plaats van dat ze de spotlight moeten delen met de concurrentie op de E3. Op deze gamebeurs, die begin juni plaatsvindt, zijn er nog honderden andere producten die om aandacht schreeuwen. Door de onthullingen al eerder te doen, zou de focus volledig op de nieuwe spelcomputers komen te liggen. De bijbehorende games kunnen dan mooi op de E3 schitteren. 

Vooralsnog zijn de Apple-achtige evenementen alleen nog maar een gerucht, maar er is meer bijval. Zo zou Sony Home Entertainments vicepresident gezegd hebben dat de jongens van PlayStation iets groots aan het voorbereiden zijn. De focus lag grotendeels op E3, maar hij sloot niet uit dat er hiervoor al een grote aankondiging zou komen. Dat zou dan wel pas in mei zijn, wat de berichtgeving over eind maart tegenspreekt. De precieze tijd daargelaten, lijkt wel duidelijk dat Microsoft en Sony druk in de weer zijn.

De prijs

Tijdens de technologiebeurs CES, die onlangs plaatsvond, werd helaas nog niets concreets bekendgemaakt. Toch was de komst van de nieuwe spelcomputers al goed te voelen, en niet alleen maar omdat er ineens een paar concurrenten in de markt zeiden te springen. Daarnaast werden de nodige televisies een 4K-resolutie getoond, waardoor het gerucht dat de volgende generatie deze resolutie ondersteunt, weer rondging

Onderzoeksgroep Baird Equity zou bijvoorbeeld op de beurs vernomen hebben dat beide consoles rond de 400 dollar gaan kosten, wat hopelijk vertaalt naar soortgelijke bedragen in euro's. 600 euro (zoals de PS3 tijdens de lancering) zou in ieder geval uit den boze zijn.

Baird Equity verwacht ook dat Sony en Microsoft nog voor E3 een apart evenement organiseren waarbij ze de nieuwe consoles uit de doeken doen. De E3 zou vervolgens het moment zijn voor de pers om zelf aan de slag te gaan met de nieuwe generatie.

Zou ie er zo uit komen te zien? Nee. 

Wanneer komen ze?

Die onthullingen en hands-on-sessies zijn natuurlijk leuk, maar nog belangrijker is wanneer de spelcomputers uitkomen. Is het dit jaar al, en wie is er als eerste? Ook hier heeft Baird Equity iets over te zeggen. De onderzoeksfirma zegt op te hebben gevangen dat Sony zijn PS4 eerder op te markt wil brengen dan de Xbox 720. Een logische voorspelling, gezien de achterstand die de PS3 de eerste jaren opliep, omdat de console een heel jaar na de Xbox 360 kwam. Baird Equity heeft verder nog een specifieke maand voor ogen: PS4 in oktober, Xbox 360 in november. 

Ook het gerucht van Game Informer noemt de PS4 als startschot van de nieuwe generatie, met de kanttekening dat Microsoft hier misschien een stokje voor wil steken. "We horen dat Sony in het bijzonder vastberaden is om niet als laatste uit te komen, zoals de PS3 dat deed vorige generatie. Dus we zullen moeten zien hoe snel het de PS4 de deur uit kan krijgen, en of Microsoft gemotiveerd genoeg is om te voorkomen (dat Sony de eerste is)."

Een console of een PC?

Terug naar Baird Equity. Het bedrijf doet ook wat voorspellingen over de hardware. Beide consoles zouden gebaseerd zijn op PC-technologie, in plaats van speciale consolechips. Oftewel: (krachtige) hardware die tegenwoordig al in de duurste PC’s zit, gecombineerd met unieke technologieën als Kinect en Move.

Het voordeel bij het gebruik van PC-hardware is dat het gemakkelijker wordt voor ontwikkelaars. Die zijn al gewend om te ontwikkelen voor de technologie, omdat deze reeds bestaat. Het zou er ook voor zorgen dat Sony en Microsoft de kostprijs relatief laag kunnen houden, omdat er geen gespecialiseerde chips geproduceerd moeten worden. In dat geval zou Sony zijn fans niet weer aan hoeven te raden om meerdere baantjes er op na te houden.