Maar wat zou Valve nou gaan maken?
Dat weet nog niemand, maar we zijn al bekend met een aantal geruchten – die heel goed zouden kunnen kloppen – en de rest kunnen we erbij speculeren. De Steam Box is een kleine PC, bedoeld om aan een televisie te koppelen. Het apparaat wordt in samenwerking met Valve ontwikkeld, maar niet door Valve zelf. Gabe Newell heeft in een recent interview nog gezegd alleen zelf hardware te willen maken als de markt daarom vraagt. Hij laat dat liever over aan de mensen die er verstand van hebben. Daarom zal de Steam Box een product zijn van een PC-maker met een gevestigde naam.
De hardware in de Steam Box is standaard PC-hardware: volgens de geruchten een Core i7-processor, 8 gigabyte aan RAM-geheugen en een videokaart van Nvidia. Ik denk dan verder aan een flinke harde schijf en een SSD-schijf voor het lekker snelle opstarten.
Door de gestandaardiseerde hardware kan elke PC-maker een vergelijkbare PC bouwen als hij dat wil. Dat past bij Valve’s filosofie dat de hardwaremarkt open zou moeten zijn. Meerdere malen heeft Newell aangegeven dat de spelcomputers – en dan met name die van Microsoft en Nintendo – veel te gesloten zijn, om over de iPhone en iPad nog maar niet te spreken.
Een Steam Box is echter meer dan alleen dan een kleine PC met vaste specificaties. De kracht zit ook in de software die Valve gaat leveren. De PC’s zullen draaien op Windows 7 of 8, maar na het opstarten wordt meteen fullscreen een app geopend, we noemen het voor het gemak maar even het het Steam Box Operating System (SBOS).
Deze software is meer dan een nieuwe versie van het huidige Steam, volgens mij moeten we groter denken. Het is een op zichzelf staande hub die qua functionaliteit vergelijkbaar is met het dashboard van de Xbox 360. Vanuit deze hub kun je verschillende apps bereiken. Denk aan de Steam-gamewinkel en je Steam-gamesbibliotheek, maar ook een videobibliotheek, bijvoorbeeld via een Netflix-app. Toegang tot een browser mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Als de Steam Box een succes wordt en er steeds meer PC’s in de huiskamer aan de televisie worden gekoppeld, dan gaan ontwikkelaars hun bestaande Windows-programma’s hiervoor optimaliseren (voor zover ze dat nog niet gedaan hebben natuurlijk). De programma’s kunnen ook gedownload worden vanuit de Steam-winkel, net zoals Apple doet met de App Store in OS X. Binnen SBOS verschijnen shortcuts naar deze programma’s, en misschien zelfs widgets, bijvoorbeeld met de laatste releases op Netflix. Gezien de open insteek van Valve, zal er zelfs een Origin-app kunnen komen voor SBOS.
Het aansturen van de Steam Box kan natuurlijk nog altijd via toetsenbord en muis, maar dit is niet ideaal in combinatie met zitten op de bank. Het apparaat zal daarom volledig te bedienen zijn met een controller, maar waarschijnlijk ook met een soort afstandsbediening- of zelfs een remote desktop-app op allerlei verschillende touchscreenapparaten. Meer hardwaremakers zullen bovendien met betere oplossingen komen om de toetsenbord-en-muiservaring ook op de bank mogelijk te maken (zoals de FRAGnStein of Ikea's Dave-bureau).
Waarom kan alleen Valve dit maken?
Valve is naar mijn idee de enige partij die met een Steam Box kan komen. Zij hebben namelijk bijna alle benodigde ingrediënten. De eerste is natuurlijk games: Steam is verreweg het grootste digitale distributiesysteem voor PC-games ter wereld. Er ligt al een enorme gamesbibliotheek klaar, met games in alle soorten en maten voor allerlei prijzen, die zo op de Steam Box geïnstalleerd en gespeeld kunnen worden.
Bovendien heeft Valve zijn eigen games; nu stap ik even van speculeren over naar dromen, maar hoe gaaf zou het zijn als Half-Life 3 een lanceertitel is voor de Steam Box? Voorgeïnstalleerd op en geoptimaliseerd voor het apparaat.
Minstens zo belangrijk als games; Valve kan rekenen op consumentenvertrouwen. Valve deelt volgens mij samen met Blizzard de eerste plek als het gaat om meest gewaardeerde gamebedrijf voor PC. “Don’t be evil” is het motto van Google, maar past misschien nog wel beter bij Valve.
En dan kan het ook nog rekenen op vertrouwen van ontwikkelaars: de grote ontwikkelaars kunnen niet zonder Valve en rekenen vaak op de Steamworks-software van het bedrijf om achievements, multiplayer en kopieerbeveiliging voor hun games te regelen. Onafhankelijke ontwikkelaars zijn ook heel blij met Valve, omdat Valve niet zo moeilijk doet als Sony en Microsoft over het uitbrengen van games. Vele indie-games hebben bovendien bewezen dat ook kleine titels zeer succesvol kunnen zijn op Steam.
Ergens zou je verwachten dat een hardwaremaker en niet een softwaremaker met een standaard zou komen in de PC-markt. Dat willen de hardwaremakers natuurlijk ook wel, maar er zijn te veel partijen en de concurrentie is daarvoor te groot. Valve is een buitenstaander, maar wel een met een hele goede naam. Hardwaremakers zien hier hopelijk niet zozeer een concurrent, maar een kans. Dit is vergelijkbaar met hoe Samsung Android eerst beschouwde als een concurrent voor zijn eigen mobiele besturingssysteem Bada, om vervolgens de grootste successen in de mobiele markt te boeken met zijn eigen Android-telefoons.
Waarom is dit goed voor Valve?
Dit is natuurlijk een inkoppertje. Als de Steam Box een succes wordt, dan versterkt Valve de positie van Steam enorm. Meer dan het nu al is, wordt Steam hét standaard distributieplatform voor PC-games. Ook Steamworks wordt populairder voor ontwikkelaars; als meer consumenten Steam gaan gebruiken, willen gamemakers Steam nog liever in hun games integreren. Bovendien kan Valve zijn positie boven de concurrentie verder uitbouwen. Als Valve het voor elkaar krijgt dat gamers EA’s Origin gaan opstarten vanuit Steam, dan is dat natuurlijk de ultieme overwinning.
Waarom is dit goed voor de consument?
Ten eerste is dit fantastisch nieuws voor de huidige Xbox 360- en PlayStation 3-gebruiker. Zij krijgen er als het ware een nieuwe optie bij: een computer waar net zo makkelijk net zo veel games op te spelen zijn, maar dan met de multifunctionaliteit van een PC. Browser bij de hand, evenals als volwaardige toegang tot Facebook en een uitgebreide mediaspeler.
Een voordeel van de Steam Box ten opzichte van een willekeurige andere PC is dat hij gewoon in de huiskamer kan staan en het een lekker simpel apparaat is, zolang je een simpel apparaat wilt. Dit is hoe Apple steeds meer Macs verkoopt: door gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide mogelijkheden te combineren (toegegeven, het geile uiterlijk helpt ook mee).
Om die vergelijking door te trekken: mensen snappen wat ze kopen als ze een Mac aanschaffen. Er zijn maar een paar modellen: een iMac of Mac Pro als desktop of een Macbook Pro of Macbook Air als laptop. Door de jaren heen is dit ook nauwelijks veranderd. Vergelijk dit eens met de PC-markt, waar je doodgegooid wordt met hardware van verschillende merken in allerlei soorten en maten. De gemiddelde consument snapt helemaal niets van de PC-markt. Met de Steam Box komt er een standaard en kan er orde geschapen worden in de chaos.
Ook de huidige PC-gamer mag in zijn handjes knijpen met de Steam Box. Uiteraard is de Steam-schil om Windows, het SBOS, gewoon te omzeilen en kun je het apparaat ook als doodgewone Windows-PC gebruiken. Wie heeft het over Netflix als je mediacenter XBMC kunt installeren? En je hebt wel het voordeel dat je PC waarschijnlijk een geruime tijd mee kan, ontwikkelaars gaan immers hun game optimaliseren voor de Steam Box. Volgens de bronnen van The Verge denkt Valve aan een update om de drie of vier jaar.
Bovendien gaat de Steam Box een nieuwe doelgroep aanspreken (de console-gamer dus), wat de PC-markt een nieuwe impuls geeft en ervoor zorgt dat steeds meer game-ontwikkelaars de PC weer als volwaardig platform gaan zien. Weg met die laffe ports en gewoon weer volwaardige PC-games!
Waarom is dit goed voor de PC-industrie?
Grotere afzetmarkt = meer €. Dat is niet zo moeilijk. Maar daarnaast zit de industrie al jaren verlegen om een standaard. Game-ontwikkelaars moeten te veel tijd steken in het optimaliseren van hun games voor een enorme hoeveelheid PC’s met verschillende configuraties. Niet dat dat nu helemaal gaat verdwijnen met een Steam Box, maar het kan er in ieder geval voor zorgen dat één configuratie leidend is.
Het is overigens maar goed dat er meerdere PC-configuraties blijven. Hardcore gamers moeten natuurlijk de mogelijkheid houden om een PC in elkaar te zetten met de snelste processor en nieuwste videokaart om de graphics van hun games op standje “belachelijk überultra” te zetten. Dat zal niet verdwijnen, wat ook helemaal niet het streven van Valve is.
De Steam Box kan ook bepalend worden voor de acceptatie van nieuwe technieken. DirectX 11-ondersteuning zou bijvoorbeeld een enorme boost kunnen krijgen als Valve besluit een DirectX 11-kaart in de Steam Box te bouwen. Nvidia’s Physx-techniek – die kan zorgen voor aanzienlijk realistischer physics in games – is nu nog verre van een standaard, maar zou dat wel kunnen worden als de videokaart in de Steam Box het ondersteunt. Ontwikkelaars zouden vervolgens veel meer gaan doen met deze veelbelovende techniek, want momenteel is Physx niet veel meer dan een leuk extraatje in sommige games.
Waarom heb je in godsnaam dit artikel geschreven?
Omdat ik onwijs enthousiast geworden ben door een gerucht. Ik ben van origine een PC-gamer die enkele jaren geleden volledig is overgestapt op spelcomputers. Waarom? De PC staat niet meer in de woonkamer en als je samenwoont is het niet zo gezellig als je uren in de studeerkamer zit. Een gaming-laptop vind ik veel te duur, dus zo’n Steam Box klinkt mij als muziek in de oren.
En ik ben de enige niet, ik denk oprecht dat een Steam Box de PC-industrie kan geven waar het al jaren op zit te wachten: een standaard. Ik loop dan misschien erg hard van stapel, maar de optimist ziet dat de Steam Box kan zorgen voor een revolutie in de gamesmarkt. Dus Valve, maak alsjeblieft die PConsole.
Update 9 maart, 7:47 - Helaas deelt Valve het enthousiasme niet, of het bedrijf vindt de tijd er nog niet rijp voor. Waar het in ieder geval op neerkomt is dat Valve's Doug Lombardi zegt dat Valve niet werkt aan de Steam Box.
Reacties op: Alsjeblieft Valve, ga die Steam Box maken!
Flip_Side
randy9112
Grote kans dat het besturings systeem dan ongeveer 't zelfde gaat doen voor de console markt als android ooit deed voor de smartphone markt.
Wormpaul
Bovenstaand is misschien lichtelijk overdreven maar ik wil gewoon een console qua gebruik en dan met de kracht van een pc en ook waar je weer ouderwets de muis/toetsenbord kan gebuiken…(daar moeten toch opties voor mogelijk zijn…)
slammer
Aquemini
Toch blijf ik er bij dat de ontwikkeling aan de hardwarekant een leuk iets is, maar wat heb je hier nou aan als er geen software (lees= games) beschikbaar is die deze Valvepc (en alle andere high end pc) daadwerkelijk aan het werk zetten. En gaan we dan echt de komende jaren standariseren op "Core i7-processor, 8 gigabyte aan RAM-geheugen en een videokaart van Nvidia." Ik heb dit namelijk sinds vorig al in mijn pc zitten. Ik heb dus gelijk, dat ik de komende 7,8 of 9 jaren niks meer hoef te upgraden, omdat de next gen consoles sowieso fixed zijn de komende tijd en deze valvebox ook.
Stel ik koop over 2/3 jaar een dx12 gpu met allemaal stoere nieuwe toeters en bellen, maar alle games worden toch gemaakt op de eerder genoemde standaard, waar zit dan het verschil met de huidige situatie? Waarom pakken ze het verdienmodel van games niet aan! John Carmack zegt dat hij pc games alleen kan maken van de omzet uit consolegames, das toch gewoon triest?!?
Spataan
Spuitsmurf
Xanadu
LoveCat
Revin
Vind het een erg interessant idee en artikel.
cyberbeast41
droidfan
Verder het feit dat zij op deze manier een setup kunnen neerzetten die leidend is vind ik ook misleidend. Mijn grootste hekelpunt van PC-gaming is dat mijn setup al veel te snel achterhaald is en ik dus alweer achter de feiten aan loop. Ik denk dat dit ook gewoon gaat gelden voor deze box.
Tot slot denk ik dat de combinatie van windows niet goed zal uitpakken. Windows is een redelijk fors OS. Daarbij komt dat dit van een 'concurrent' is. Dan denk ik dat je eerder moet houden bij Linux en een soort SteamOS, waarbij vele functies geïntegreerd worden zoals het web. Want ik denk niet dat Valve dit als een volwaardige pc wil neerzetten maar als gamecomponent met een aantal extra functionaliteiten, en laat het web nu net al die extra functionaliteiten bevatten. (denk aan extensions ed.)
Ik denk wel dat zij met een Steambox een dergelijk gat in de markt kunnen opvullen van gebruikers die zweven tussen console en pc, maar ik denk niet dat dit gezien kan worden als plaatsvervanger voor een pc.
dapyroo
Edit:
Ok de prijzen van accesoires en games voor consoles zijn niet belachelijk maar hoger, en online gamen is ook gratis op de PS, goed punt. Toch zou het me niet verbazen als gamen op een PS of XBOX uiteindelijk duurder is dan gamen op een PC. De meerprijs voor een gamepc boven een gewone PC is minder dan de prijs van een console. Bovendien kan je zelf kiezen hoeveel geld je in je PC wilt steken. De meeste nieuwe spellen draaien nog best op een gamepc die 4 jaar geleden voor 600 euro is gekocht, alleen wel op low.
1 Ik hoop dat Valve gebruik gaat maken van Linux, of iets anders open source. De prijs en afhankelijkheid van MS Windows zullen alsnog een rem zijn voor een dergelijk systeem. Bovendien hoeft een OS niet zo zwaar te zijn en zo'n lange boottijd te hebben. Auto update moet goed kunnen werken voor zowel drivers als OS als game.
Edit:
Valve zoekt programmeurs om games om te zetten van Windows naar Linux. Dit betekend dat mijn hoop uit zou kunnen komen.
http://www.valvesoftware.com/job-SenSoftEngineer.html
2 Ik hoop dat alle hardware wordt ondersteund, zowel AMD als NVIDIA als Intel. Ik hoop dat ze openCL gebruiken ipv Nvidia Physx. Dat houdt de concurrentie levend.
Edit:
Het huidige standaardplatform zal gebruikt kunnen worden om de eerste versie van het "SBOS" stabiel te krijgen. Hopelijk gaan ze hierna steeds meer hardware ondersteunen. Dus dat het product van Valve een dedicated OS voor pc gamers wordt in plaats van een windows app. In het originele artikel op "the verge" zeggen ze dat ze een soort "mirror" van android willen maken maar dan toegewijd aan gamen. Android is een OS gebaseerd op Linux.
Wanneer ze de Alienware x51 zoals genoemd als basis gebruiken, gebruiken ze al een computer die meerdere configuraties kan hebben. Zie de site van Dell.
Edit2: ondanks de update zal een groot gedeelte van dit verhaal, het stuk over "SBOS", wel kunnen kloppen. Het volgende staat op kotaku:
“We’re prepping the Steam Big Picture Mode UI and getting ready to ship that, so we’re building boxes to test that on,” he said, referring to a new Steam interface that will make the online gaming service easily useable for people who want to play Steam games on a PC that’s connected to their TV.
Heer Mida
Goldrusher
Je kunt zowat alle USB-apparatuur gebruiken, online is gratis en de games kosten je vanuit de UK amper 40 euro, en ze zakken razendsnel in prijs.
Dylan93
Aquemini
Bobbiescie
1. In principe is het een PC, toch? Maar is de combi van muis + toetsenbord niet de kracht van de PC? En deze kun je niet gebruiken op een bank, in ieder geval niet gemakkelijk. Dus wat is dan het voordeel ten opzichte van een 'reguliere console'?
2. Wat hierboven al genoemd wordt, de hardware als standaard neer zetten? Je krijgt toch altijd 2 groepen? De ene groep die dit apparaat gaan gebruiken, en dan de mensen die jaarlijks hun PC upgraden. Deze mensen kunnen dan de max. uit hun games halen, daar waar de andere groep met de 'veroudere' hardware blijft zitten. (Wat nu eigenlijk ook al het geval is)
Ben benieuwd of iemand 't mij uit kan leggen :-)
En ik ben neutraal, dus ik pleit niet vóór het één, of tégen het andere! :-)
Aquemini
En hoeveel hardwarefabrikanten zijn er dan? er zijn 2 gpu chip bakkers en 2 cpu chipbakkers. Enkel op motherboard gebied is meer keuze, maar daarop zijn er weer standaard chipsets. Heeft niks met verzadiging te maken, meer concurrentie.
Teknootje
Aantal keren wat besteld in het verleden bij Play.com, na een maand niks binnen. Ga je mailen en is het er in 1x binnen een week. En komt een maand later nog eens een 2e exemplaar van het spel (das dan wel weer voordelig :) )