Column

Zij zonder PlayStation 5 groeten u

Spijt van een vorige column

Geschreven door Erik Nusselder op
Wat was hij toch zeker van zichzelf, de Erik Nusselder uit april van dit jaar. Vol arrogantie schreef hij de column ‘Waarom ik de nieuwe consoles al heb voorbesteld’ op deze website. En toch staat diezelfde Erik Nusselder nu met lege handen voor u. Zijn arrogantie is genadeloos afgestraft.

Ik wist zo zeker dat ik slim was geweest. Wauw, in april al een pre-order voor de volgende generatie consoles! Let wel: dat was nog voordat ze überhaupt onthuld waren en we wisten hoe duur ze zouden worden. Een pre-pre-order noemde ik het zelfs in die column. Nu blijkt dat ik natuurlijk lang niet de enige was met dat idee. Of in ieder geval dat de lokale Nedgame meer klanten op hun vroege pre-orderlijstje heeft geschreven dan de hoeveelheid consoles die ze ontvingen op lancering.

Zo kwam hoogmoed voor de val en ben ik op moment van schrijven alsnog niet in het bezit van een PlayStation 5. Gelukkig ben ik lang niet de enige die dit lot is beschoren. Zo ongeveer heel Nederland greep naast die nieuwe console, vooral doordat plotseling iedereen hem wilde hebben. Een dergelijke hype rondom een nieuwe console heb ik nog niet vaak gezien.

Natuurlijk, eerder verschenen consoles waren ook uitverkocht en lange tijd moeilijk verkrijgbaar, met de Wii als een bekend voorbeeld. Maar de enorme vloedgolf aan klanten die nu op elk beschikbare apparaat afkomt, is ongekend. Coolbue hield een soort loting om te bepalen welke gelukkige klanten een PlayStation 5 mochten kopen (wat mij betreft het nieuwe toppunt van kapitalisme). Ze hadden 180 beschikbare consoles en er kwamen 80.000 mensen opdagen. 80.000! Voor 180 consoles! Dat is *pakt rekenmachine* een kans van minder dan een kwart procent!

ps5 review

Opboksen tegen Xbox

Ik mag trouwens niet teveel zeuren, want ik heb wel gewoon een Xbox Series X gekocht. Die is inmiddels ook populair, maar in april wilde echt nog helemaal niemand die hebben. Dat was nog voordat Microsoft Bethesda overnam, of überhaupt games had laten zien. Het was ook voordat de PlayStation 5 zo ontzettend uitverkocht was, dat mensen uit wanhoop maar een Xbox kochten.

Hoewel de Series X een mooi apparaat is, valt er alleen nog niet zoveel op te spelen. Ik start daarom vooral oudere games op, die nu beter en sneller draaien. Dat is leuk en aardig, maar iedereen om mij heen geniet nu van de hype van Astro’s Playroom, Spider-Man: Miles Morales en Demon’s Souls. Dus ondanks dat de gamewinkel mij verzekert dat ik in de tweede lading van begin december zit, besloot ik om toch een poging te wagen een PlayStation 5 op de kop te tikken. Ik heb volgende week immers een weekje vrij (ja, expres genomen voor de PlayStation 5 - ik verwijs graag terug naar eerder genoemde arrogantie).

Zodra je er met wat afstand naar kijkt, zie je dat het al die uren moeite niet waard is voor die minuscule kans dat je ergens doorheen komt.

BCC verkoopt kennelijk games

Ik voegde mij daardoor bij een enorme meute fanatiek F5’ende gamers, die het minste of geringste sprankje hoop aanklampten om vervolgens uren achter hun beeldscherm te zitten. Zo zou BCC ”ergens op 18 november” zijn handjevol consoles in de verkoop doen. Ik had geen idee dat de BCC games verkocht, maar goed. In tientallen tweets zei de klantenservice dat zij ook niet wisten hoe laat de verkoop zou starten en dat dat ook niet zou worden aangekondigd. In één tweet werd gezegd dat het ”vanaf middernacht” zou kunnen zijn, waarmee ze bedoelden dat het op elk moment op 18 november kon gebeuren, tussen 00:00 en 23:59 uur.

Voor de meute betekende die tweet dat ze dus om middernacht live gingen. Om kwart voor 12 lag de website van BCC eruit door het drukke internetverkeer. Sommigen bleven de hele nacht wakker, rammend op hun F5-toets, in de veronderstelling dat iemand bij de BCC misschien om 5 uur ‘s nachts de verkoop aan zou slingeren. Nee, het gebeurde gewoon om kwart voor 9 ‘s ochtends. Zoals verwacht knalde de site eruit en waren de consoles vijf minuten later uitverkocht, waardoor de meute verbouwereerd achterbleef. “Hoe kan dat nou, ik heb helemaal geen PS5 voorbij zien komen??!”, tweetten zij. Nou, dat is dus wat er gebeurt wanneer er 80.000 mensen op een handjevol consoles duiken, beste Twitteraar. Dan was die kapitalistische loting van Coolblue toch zo gek nog niet. Daarvoor heb je immers niet een hele nacht overgeslagen en je F5-toets vermorzeld.

De meute en ik namen het daarbij niet alleen op tegen elkaar, maar ook tegen mensen die hun pre-order vervolgens voor het dubbele bedrag op Marktplaats zetten. Wat een ongelooflijk asociale zet is dat, een fluim recht in het gezicht van normale mensen die gewoon een console willen kopen voor zichzelf. Je overtreedt er geen wet mee, maar als je het doet vind ik je wel een ongelooflijke eikel. Daar moet je dan maar mee leven.

Ik heb het pre-orderen daarom al vrij snel opgegeven. Zodra je er met wat afstand naar kijkt, zie je dat het al die uren moeite niet waard is voor die minuscule kans dat je ergens doorheen komt. Het afstruinen van alle geruchten - de Wehkamp heeft ze morgen! O, nee, de Wehkamp krijgt ze toch helemaal niet - is niet bepaald goed voor je gemoedstoestand.

Van pre-order naar post-chaos

Zelfs de gelukkigen die wel net op tijd de PlayStation in hun digitale winkelmandje wisten te schuiven, waren nog niet helemaal veilig. Want waar president Trump zijn vrees uitsprak voor verkiezingsfraude door postbezorging, bleek vooral het afleveren van nieuwe consoles gevaar te lopen. PostNL raakte blijkbaar een pallet Xbox-consoles kwijt, waardoor een trouwe luisteraar van onze podcast dagenlang moest worstelen met de klantenservice van beide bedrijven.

Maar ook waar alles normaal verliep, bleek de postdienst niet opgewassen tegen de enorme aantallen consoles die de deur uit moesten. Veel PlayStation 5-consoles kwamen pas na de officiële release bij klanten aan, tot groot verdriet van mensen die soms expres een dag vrij hadden genomen om hem in ontvangst te nemen. Die mensen moesten vervolgens toekijken hoe hun vrienden Astro’s Playroom inmiddels al twee keer hadden uitgespeeld. Geen onvertogen woord over de postbezorgers en -sorteerders overigens, die er ook niet zoveel aan kunnen doen dat ze met te weinig zijn om die stapels pakketten allemaal op tijd rond te brengen.

Beste PlayStation 5-bezitters, wij zonder PS5 groeten u. Geniet van jullie Spider-Mans, Astrobots en Demon’s Souls. Ik gun het jullie van harte. Maar houd een beetje rekening met jullie F5’ende medemens en steek ons de ogen niet ál te hard uit. Heel fijn dat de DualSense zo’n makkelijke Share-knop heeft, maar gebruik hem nog even met mate. Of heet die nu de Create-knop? Ik weet het niet, ik heb geen PS5!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: PlayStation 5-lancering en veel reviews Rockstar kondigt Cayo Perico Heist met nieuw gebied aan voor GTA Online
38

Reacties op: Zij zonder PlayStation 5 groeten u

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Aquemini

  • 21 november 2020 08:29
  Zij met een PlayStation 5 groeten terug 😎

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Daan6661

  • 23 november 2020 12:14
  @Aquemini heheh amazon nl ftw

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 21 november 2020 08:39
  Deze generatie is de eerste keer dat jet voor mij niet automatisch een PS5 wordt… ik ben erg benieuwd of alle recent door Microsoft opgekochte studios hun games ook nog op de PS5 uitbrengen. Een nieuwe elder scrolls die alleen op de xbox uitkomt bijvoorbeeld betekent geen PS5…
  Ik wacht een jaar om te zien joe de situatie zich ontwikkelt, en koop dan wel een console in een aantrekkelijke bundel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 21 november 2020 08:56
  Ik had hem vrij vroeg bij mediamarkt gepreordered (dacht ik) maar zat niet bij de gelukkige, helaas. Had al een email van Media markt ontvangen op 16 november dat ik niet tussen de gelukkige zat dus was toen gelijk op marktplaats wezen koekeloeren. heb er toen 1 weten te scoren voor 700 euro omdat ik er nog redelijk vroeg bij was.. Zie ze nu gaan voor 1000 euro en hoger. 700 euro is TEVEEL maar heb het er voor over haha ;P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 21 november 2020 09:55
  @Markus88 *facepalm*

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 21 november 2020 12:43
  @Markus88 mede door jouw wordt dit in stand gehouden. Gewoon nooit doen, dan maar even wachten. Dit geld trouwens voor alles, kaartjes artikelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 21 november 2020 19:19
  @GoofyZ3 je kan ook overdrijven he.. Als ik het geld heb en gewoon zin heb in de ps5 met demons souls en Spider-Man laat mij dan lekker! 😂 Je kunt mij ook veel plezier wensen ipv zo negatief te doen, toch? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Daan6661

  • 23 november 2020 12:20
  @Markus88 Nee Markus, dit is het internet. Hier gunnen we elkaar niks en positieve mensen hebben wel wat beters te doen dan op comments te reageren op een willekeurige game site :P

  Ik had hem wel ontvangen via de "reguliere weg". Hij is die 700 ballen wel waard!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Daan6661

  • 23 november 2020 12:18
  @GoofyZ3 Vraag en aanbod, zo werkt de economie. Als hij het er voor over heeft, lekker laten doen toch?

  Dat iemand die zooi pre-ordered om door te verkopen houd je niet tegen. Wel kunnen de grote verkopers iets tegen de bots doen die het oneerlijk maken voor menselijke consumenten.

  Kaartverkoop wordt nu langzamerhand ook al beter gereguleerd.

  Helaas staan we aan het begin van het internet tijdperk en zijn hier nog geen gangbare oplossingen voor. Op grote schaal gaan wij mensen niet tegen houden dingen te kopen die "te duur" worden aangeboden, dus we kunnen het maar beter accepteren dan het zo is i.p.v. het mensen kwalijk nemen die net een rib hebben uitgegeven om dat ze iets graag willen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 24 november 2020 09:53
  @Markus88 700? Dat is vergeleken met mij nog een koopje. Ik heb hem voor EUR 850,- gekocht op Marktplaats (discversie). Waar ik me het meest over verbaas is dat die kerel 4(!!!) PS5's kon verkopen en ik en vele met mij er finaal naast grepen via Bol, Coolblue en noem alle sites maar op. Wat doen wij dan fout en hij zo goed?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 21 november 2020 08:58
  Ik met een PlayStation 5 groet u terug. Sinds donderdag ook mijn Xbox serie x niet meer aangehad. Demon souls, Spider-Man maar zeker ook astrobot. een aaneenschakeling van fantastische Easter eggs zorgde bij mij voor een langdurige lach op mijn gezicht. Dit voelt echt als nieuw de besturing de lay-out als ademt games games games. Hulde aan Sony om wederom weer een fantastische machine af te leveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 november 2020 09:16
  Ja had hem bij Amazon.es besteld maar daar zit geen beweging in de bezorgstatus.

  Met die roversbende van PostNL kan ik geen medelijden hebben. Ben te vaak thuis geweest om een briefje in de bus te vinden.

  Ik voel mee met iedereen die er geen heeft.

  Er wordt in het artikel niet gerept over al die 🤬scalpers die voor veel geld een PS5 proberen te verkopen.

  Snap dat je het vrolijk wilt houden maar daar erger ik me gewoon aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 21 november 2020 09:58
  @bigds9fan mensen die hun console op Marktplaats zetten worden expliciet genoemd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 21 november 2020 10:06
  @bigds9fan is het artikel aangepast of heb je echt zo slecht gelezen?!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 21 november 2020 10:23
  @bigds9fan 'De meute en ik namen het daarbij niet alleen op tegen elkaar, maar ook tegen mensen die hun pre-order vervolgens voor het dubbele bedrag op Marktplaats zetten. Wat een ongelooflijk asociale zet is dat, een fluim recht in het gezicht van normale mensen die gewoon een console willen kopen voor zichzelf. Je overtreedt er geen wet mee, maar als je het doet vind ik je wel een ongelooflijke eikel. Daar moet je dan maar mee leven.'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 november 2020 11:37
  @ErikNus Dan heb ik er overheen gelezen.

  Sorry.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 21 november 2020 09:54
  Ik hen naar aanleiding van die collumn in april een Xbox bij Nedgame gepreordered. Anders was ik waarschijnlijk ook daar te laat geweest als ik het op de launch had laten aankomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spoelly

  • 21 november 2020 10:21
  Ik groet ook alle mensen met een PS5 op dit moment geniet er van en tof dat jullie er één hebben kunnen bemachtigen. Daarnaast een bepaalde vinger naar mensen die hem op marktplaats voor het dubbele willen verkopen. Door jullie zit ik nu niet te genieten van een pracht apparaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 21 november 2020 10:25
  Leuk artikel Erik! Ik weet nog dat ik twijfelde om ook zo'n vroege pre-order te plaatsen maar ik heb me eigenlijk ingehouden omdat ik twijfelde of de gamemania en nedgame niet over de kop zouden gaan dit jaar… Uiteindelijk mazzel gehad via bol.com!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 21 november 2020 10:31
  @Omnikon thanks!
  Haha damn ik voel me zo dom dan.
  Ik was ook gewoon wakker tijdens de Bol verkoop en had prima mee kunnen doen, maar ik dacht 'nah ik zit wel goed met die preorder bij de nedgame joh'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.