De zomerse zondag van 6 mei gaat de geschiedenis in als één van de gezelligste dagen van Gamer.nl. Niet enkel omdat er een leuke - en soms flink troll-waardige - discussie ontstond over de voor- en nadelen van pc-gaming, maar ook omdat consolegaming kritisch werd besproken. Omdat geen gamemedium objectief als de beste beschouwd kan worden, wordt deze keer de gameconsole in de spotlight gezet. Als trouwe pc-gamer veeg ik het stof weer eens van mijn consoles af en zet ik zeven grote voordelen van consolegaming op een rijtje.

1. Je zit weer even goed

Consolebezitters hebben het maar gemakkelijk: zelfs op hun oude en trage consoles – sommige smartphones hebben betere hardware – kunnen de allernieuwste games nog worden gespeeld. Skyrim, Dishonored, FIFA 2013 en straks zelfs Grand Theft Auto V: het is allemaal geen probleem. De gemiddelde console gaat ongeveer vijf tot zes jaar mee, wat voor een technologisch product een zeer respectabele levensduur is. Omdat vrijwel alle consolegames speciaal voor de betreffende console worden ontwikkeld, draaien veel games soepel genoeg om lekker te kunnen gamen. Het is niet nodig om Grand Theft Auto V met meer dan honderd frames per seconde te draaien. En dat is zo fijn aan de console: een hogere framerate of betere graphics zijn vaak mooi meegenomen, maar absoluut geen vereiste voor consolegaming, omdat de games veelal voor de console zijn geoptimaliseerd.

2. Meer waard voor je geld

De prijs van een console zal voor veel gamers een belangrijk punt zijn. De Xbox 360 werd voor een introductieprijs van 299 en 399 euro op de markt gebracht voor respectievelijk het instap- en basismodel. Dat is een goede prijs voor een apparaat waar je de komende jaren nog veel plezier van gaat hebben. PC-gamers zijn in die zin te verwend: zij merken heel snel als hun hardware is verouderd en hebben vaak de drang om games op de hoogste instellingen te draaien. Omdat je bij consoles games altijd op de beste instellingen draait, krijg je (uiteindelijk) veel meer waard voor je geld. En daarbij merk je toch niets van alle prachtige pc-graphics die je mist als je enkel op een console speelt.

3. Speciaal en exclusief

Als ik een game in één van mijn consoles stopt, werkt het gewoon. Het is bijna magisch. Waar ik van alle perikelen van Windows 8, de incompatibele drivers en talloze crashes soms knettergek word, hebben mijn consoles (bijna) nooit last van een compleet willekeurige crash. Dat komt mede omdat er bij consoles minder piraterij bestaat: gamers kópen gewoon de games die ze graag willen. Door deze statistieken hebben grote uitgevers als Rockstar ook besloten om games pas veel later op de pc of in sommige gevallen helemaal niet op de pc uit te brengen. Daarmee worden consoles op de eerste plaats gezet, want het levert meer geld op. Om nog niet eens van de gave exclusieve consolegames te spreken: ik noem onder andere Halo 4, Red Dead Redeption en de meeste Nintendo-games. Dat moeten pc-gamers allemaal missen.

4. Geen slecht uitgevoerde ports

Omdat de consoles veelal als het belangrijkere medium worden gezien, lijken de pc-versies vaak op afgeraffelde eindproducties. Het bekende woord ‘port’, dat vaak te pas en te onpas wordt gebruikt, is hier hét voorbeeld van. Bij een console heb je weinig last van slechte ports, omdat de meeste games primair voor consoles worden ontwikkeld. Dat komt niet alleen de gameplay ten goede, maar ook game-elementen als een HUD of de online lobby. Zo is de hud van Skyrim uitstekend geschikt voor consolegamers, maar klikken en scrollen pc-gamers zich een ongeluk om het zoveelste hoopje drakenbotten te verkopen. Bij pc-gamers wordt er toch wel vanuit gegaan dat ze met de muis wel ‘ergens op kunnen klikken’.

5. Van einzelgänger naar sociaal gamebeest

Als rasechte pc-gamer ben ik vooral een enorme einzelgänger als het om gamen draait. Ik game soms wel online (zowel met de redactie als met vrienden), maar de echte sfeermaker blijft een console. Wie heeft er niet Mario Kart, Singstar of Pro Evolution Soccer tegen anderen gespeeld, waar je elkaar eens in het echt verrot kunt schelden of een high-five kunt geven. Deze sociale factor is mogelijk één van de belangrijke eigenschappen van een console, want je kunt op de bank gamen en toch nog sociaal zijn - met of zonder gezelschap. Dit komt ook grotendeels door het gemak van een controller: de meesten weten – zonder een lange uitleg te krijgen – hoe ze deze moeten gebruiken. Zelfs je nichtje van acht jaar oud kan jouw consolegames spelen.

6. Lenen, ruilen en tweedehands kopen

Als je ooit in een gamewinkel bent geweest, heb je vast wel eens het tweedehands gamesrek gezien. Het staat daar vol met toffe games voor de helft van de prijs. Ik erger mij al een aantal jaar dat het nooit echt lukt om pc-games tweedehands te kopen en verkopen, en dat ook het uitlenen van pc-games door de meeste online beveiligingen en andere beperkingen vaak niet eens mogelijk is. Pc-gamers worden verblijd door gamesoftware als Origin en Uplay, terwijl consolegamers heel gemakkelijk consolegames kunnen ruilen of voor een paar tientjes hele toffe koopjes kunnen vinden.

7. Je kunt lekker trololololololen op Gamer.nl

Wie denkt dat pc-gamers alleen maar kunnen trollen op Gamer.nl, heeft het mis. Zo posten console-gamers bij een nieuwsbericht over GTA V ‘volgende maand voor console, volgend jaar voor de pc!!!11!!1’ en bij de review van Assassin’s Creed III wensen ze pc-gamers veel speelplezier toe, maar dan wel pas voor de volgende maand. Ook in het artikel met de zeven redenen om een game-pc te kopen, waren ze volop aanwezig. Hopelijk geeft de voorgaande zes redenen consolegamers weer wat meer zelfvertrouwen op met die gedateerde graphi.., ehm, nog steeds zeer bevredigende console te gamen.