Iedere multiplayer game kent ze wel, mensen die zich voor het eerst tussen het online wapengeweld mengen. Ik heb het hier over newbies, nieuwkomers of n00bs zoals ze door de “veteranen” genoemd worden. Mensen die te herkennen zijn aan gedrag wat jij drie maanden geleden al niet meer deed. Een voorbeeld van dat gedrag is als een newbie als een gek naar het dichtstbijzijnde vliegtuig loopt en die vijf seconden na take-off in de berg weet te prikken. Een ander voorbeeld is dat, als zo'n newbie eenmaal met z'n hebberige handjes een vlag te pakken heeft, hij meteen het dichtst bijzijnde ravijn inspringt, of dat nu met opzet of per ongeluk gebeurt. Als laatste komt het vaak voor dat de newbie z'n wapens niet kan controleren en zijn eigen teammaten afschiet. Granaten en rocketlaunchers zijn hierbij zijn favoriete wapens. Vaak zijn dit soort newbies te herkennen aan een min-iets score op het scorebord van de desbetreffende game.

Als fanatieke UT2K3 speler, zie ik dit soort gedrag bijzonder vaak voorkomen. Of het nu uitschelden van andere teammates is, teamkillen of gewoon algemeen dom gedrag, je ontkomt er meestal niet aan als je een willekeurige public server binnengaat. Wat helaas ook vaak gebeurt, is dat de spelers die het spel al langer hebben, en het spel beheersen, de newbies helemaal de huid vol gaan schelden als het level ten einde is. Teksten als:'OMG YOU FUCKING NOOB, LEARN TO CONTROL THE GAME!!' en 'My team sucks so hard, fuck you guys' komen helaas vaak voor. En tegen dat soort figuren wil ik het eigenlijk in deze column hebben. Je mag dan erg goed zijn in het spel, sommige mensen zijn dat niet. Fouten maken hoort er nu eenmaal bij, dat is namelijk menselijk. Niet iedereen is die geweldige fragmachine die jij bent. En een nieuwkomer tijdens zijn eerste gamesessie helemaal de grond in trappen omdat jij zo nodig je duizendste partij verliest, wie help je daar nu mee? Jezelf niet, want je scheldt iemand uit die je als een lagere levensvorm beschouwd. En de nieuwkomer ook niet, want die heeft er niks aan als hem de huid wordt vol gescholden. In plaats van diegene nu eens rustig op z'n fouten te wijzen, aanwijzingen te geven over hoe het beter kan en hem te helpen een vliegende start te geven met het spel, verneder en treiter jij die persoon in kwestie nu alleen maar. De newbie zal vaak al snel de 'proserver' verlaten en z'n heil zoeken op een andere server. Onwetend dat daar nog een “pro” klaar staat om hem precies hetzelfde te vertellen. Na deze eerste confrontaties met het online gebeuren kunnen er twee dingen gebeuren.

Het eerste wat voorkomt is dat de nieuwkomer, geïrriteerd door het commentaar van deze zogenaamde pro's, nog harder het spel gaat oefenen om uiteindelijk net zo goed (of beter) te worden als de mensen die hem eerst nog de huid vol scholden. Uiteindelijk zullen deze figuren dan naast jou staan op de ranglijst. Voor de community is dit alleen maar goed. Jij als fragmachine hebt nu tegenstanders die eindelijk wat tegenstand kunnen bieden, en dat wil toch iedereen? Niks is er zo leuk als een clanwar die je op het nippertje wint. Misschien kan je deze mensen wel rekruteren om zo je eigen team sterker maken. Als ze jouw naam, als plaaggeest, tenminste niet vergeten zijn...

Het bovenstaande gedrag zal echter zeer weinig voorkomen. Het volgende zal je veel vaker zien, namelijk dat de nieuwkomer na een paar van deze confrontaties met de betere spelers, het spel, vaak wat gedesillusioneerd, in de kast zal zetten om er nooit meer naar om te kijken. Misschien soms nog een botmatch, of een keertje op een lanparty, maar het online gebeuren is voor deze persoon verpest. Jij, als pro, hebt zo eigenhandig de community zitten te verpesten. Wat uiteindelijk alleen maar in je eigen nadeel is. Ten eerste zorgt dit voor een kleinere community. Met een kleinere community achter de game zal je zien dat de originele developer ook steeds minder geneigd is zich te bemoeien met de game of toekomstige patches te maken. Ze kunnen hun energie toch veel beter steken in een sequel? De community is toch maar zo klein, die is hun aandacht niet waard. Dit zullen de clans die deze game zo graag spelen (en vaak tot hun afgrijzen nog veel bugs in het spel zien die opgelost kunnen worden door patches) niet erg waarderen. Toch zijn de clans voor een deel schuldig aan het verkleinen van een community, en daarmee het verkleinen van developer support.

Als deze 1337spelers nu eens gingen nadenken voordat ze hun scheur opentrokken zouden ze zien dat ze met hun gedrag de game niet helpen. Langzaam maar zeker helpen ze zelf de game naar de knoppen met hun doorzichtige gedrag. Tuurlijk, op een gegeven moment zal je, als je een groot gedeelte van de newbies zijn weggepest, alleen maar goede spelers en clans overhouden, maar echt groot zal die community niet zijn. De kans dat die games, met zo'n kleine community, aandacht krijgen van online cups en competities is erg gering. Aan de mainstream is namelijk geld te verdienen, aan een hardcore fanbase niet. En laten die cups en competities nu net het leukste zijn van een online game.

Een derde schadelijke reden is als dit soort nieuwkomers met hun eerste game meteen worden weg gescholden, ze dit soort gedrag de volgende keer, misschien wel in een andere game, gaan overnemen. Deze nieuwkomers hebben dan allang door dat de grootste bek het wel wint online. Ook deze nieuwkomers zullen de mensen die weer slechter als zijn dan zij, gaan uitschelden en zo is de cirkel weer rond.

Nu weet ik wel dat het wel niet zo'n vaart zal lopen, maar een betere wereld begint wel bij jezelf. Ik heb al zo vaak gescheld op forums en ingame meegemaakt, dat komt bij elke game voor. Vaak zijn het hier de pro's tegen de nieuwkomers. Het ene kamp verwijt de ene dat ze niks weten en kunnen en het andere kamp gaat hier weer even hard tegenin. En niemand wordt hier beter van, geloof me.

Hoe dan ook, ik zou graag willen dat jullie als pro's de volgende keer twee keer nadenken voordat jullie de nieuwkomers de server af schelden. Laat zien hoe het moet, uiteindelijk zal je hierdoor een gezonde en vriendelijke community overhouden, wat zich weer reflecteert op het spel en de public servers. Om zo uiteindelijk uit te komen op een leuk spel online, waar (bijna) iedereen het naar z'n zin heeft.

Dit is een utopie, een dagdroom van een gamer die eigenlijk aan zijn huiswerk had moeten zitten, maar ik heb deze droom liever dan de werkelijkheid. Een werkelijkheid van onwetende newbies tegen schreeuwgrage pro's.