De E3 was dit jaar een waar gekkenhuis. Naast alle fantastische games die onthuld werden, ging de meeste aandacht toch wel uit naar de aankondiging van de Playstation 3 en Xbox 360. Niet verwonderlijk, want de komst van een nieuwe console is, als je ziet hoe fanatiek sommige gamers hun speeldoos aanhangen, bijna vergelijkbaar met de komst van de Messias. Nu hoeft onze lieve heer niet na te denken over het getalletje dat hij achter zijn naam plakt, bij de Sony en Microsoft ligt dit toch anders.

Aangezien Sony eerder met haar console begonnen is, loopt ze numeriek gezien altijd voor op de Xbox van Microsoft. Naast de specificaties was het dan ook de vraag hoe de nieuwe consoles genoemd zouden worden. Sony koos met de Playstation 3 een logische naam. Drie komt tenslotte na twee. Op het hoofdkantoor van Microsoft zag men waarschijnlijk de bui al hangen, want een Xbox 2 steekt een beetje flets af tegenover een Playstation 3. Voor de doorsnee consument die nergens iets van weet, lijkt die 3 beter dan de 2. Een probleem waar ook processorfabrikant AMD in het verleden mee worstelde, aangezien de kloksnelheid van haar processoren altijd lager was dan die van concurrent Intel. Via een nieuwe indexering wist men dit "euvel" te verhelpen, wat vast een positief effect op de verkopen heeft gehad.

Microsoft heeft hier kennis van genomen, want de Xbox 2 werd omgedoopt tot Xbox 360. Leuk voer voor allerlei speculaties. Staat de 360 voor het aantal graden, wat weer duidt op een soort surround ervaring, loopt Sony nu opeens 357 consoles achter of kun je er 360 dagen mee gamen? Misschien is het zelfs de bedoeling dat de consument gaat denken dat de Xbox 2 gewoon 120 keer beter is dan de PS3. Niemand, behalve de marketingafdeling van de softwaregigant, weet het antwoord.

Nu zal het voor de meeste gamers worst wezen hoe hun speeldoos genoemd wordt, het gaat erom wat ie kan en welke games ervoor verschijnen. Qua games moeten we echter nog even wachten, want de Xbox 360 (je gaat je gewoon nu al afvragen met welke naam ze hierna komen) ligt pas tegen het einde van dit jaar in de winkels. Het enige wat overblijft zijn specificaties, droge cijfers en nummertjes.

Dit is naast het domein van de marketeer, ook de speelgrond van de fanboy. Hoewel bijna nog niemand met een van beide consoles heeft gespeeld, zijn er al gedreven voor- en tegenstanders, die elkaar via allerlei manieren proberen te bestrijden. De meeste fanboys zijn kleine mannetjes die niets beters te doen hebben dan met een groot bord voor hun kop het internet te vervuilen. Het was dan ook opmerkelijk dat Microsoft besloot om in de huid van een doorsnee fanboy te kruipen. Via hun eigen "Major Nelson" werd op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat het bij Sony prutsers zijn en dat de Playstation 3 alleen maar goed als boekensteun is.

Mister Nelson zou voor zijn uitgebreide vergelijking gebruik hebben gemaakt van de officiele specificaties. Dat hij die heeft van de Xbox, daar twijfel ik niet aan. Hoe betrouwbaar zijn PS3 specificaties en interpretatie van deze gegevens zijn, is een tweede. Zelfs als de specifacties kloppen, dan zeggen de grafieken nog steeds niet zoveel, aangezien het NIET om de hardware draait, maar om de games. Iets wat zelfs een fanboy nog zou moeten snappen, en wat ook wel door Microsoft wordt erkend. Toch kon men het niet laten om Sony nu al zwart te maken. Misschien dat Sony reageert met een kamikaze Zero die zich in het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond boort, de tijd zal het leren.

Alle discussies tussen "gamers" over welk platform beter is, moeten minimaal nog een jaartje wachten, als beide consoles beschikbaar zijn. Voor zowel Sony als Microsoft, en gamers die een van beide religies aanhangen, geldt dat men de huid nog niet moet verkopen voordat de de beer geschoten is. Doe men dit wel, dan is men niet slimmer dan de consument die denkt dat de Xbox daadwerkelijk 120 keer beter is dan de Playstion 3.