Stel je eens een spel voor waarbij je als Moslim ongelovigen moet bekeren. Willen ze niet voor je op de knieën, dan is alles geoorloofd om de heidenen uit te roeien, van autobom tot het verklaren van de jihad. Het is misschien een redelijk controversieel thema, het wordt nog controversieler als de makers van het spel een demo bij allerlei moskeeën en buurthuizen zouden uitdelen. In een mum van tijd zie je oververhitte kamerleden allerlei vragen stellen over dit verwerpelijke spel. Sterker nog, de makers zouden worden afgeluisterd en misschien zelfs aangehouden. Tenslotte is tegenwoordig alles geoorloofd in de strijd tegen het terrorisme, en niet niet gelovigen.

Het bovengenoemde scenario is namelijk werkelijkheid. Dit spel bestaat en het wordt onder een grote religieuze doelgroep verdeeld. Alle islamofoben kunnen echter opgelucht ademhalen, het betreft hier namelijk geen Moslims en moskeeën, maar Christenen die in een kruistocht-stemming zijn. De Amerikaanse maker van Left Behind: Eternal Forces is van plan om een miljoen demo disks via kerken en pastorale netwerken te verspreiden. Iedereen moet de blijde boodschap horen zou je denken of spelen hier andere belangen?

Ontwikkelaar Left Behind Games richt zich op conservatieve, evangelische gamers tussen de 13 en 34 jaar. Een groep die al bekend is met het woord van de Heer. Waarom komt men dus met een spel dat wel een heel sterk indoctrinatie luchtje heeft? Mensen met een negroide uitstraling afknallen in Grand Theft Auto zorgt voor een rel alsof het einde der tijden nabij is, maar het bekeren of anders omleggen van anders-denkenden is wel geoorloofd.

Nu is het thema erg dubieus, de makers gaan nog een stap verder door het spel van allerlei spyware te voorzien. Left Behind Games is een samenwerkingsverband met het Israelische (hoe kan het ook anders) Double Fusion aangegaan. Dit bedrijf levert advertenties in spelletjes. Op zichzelf is dit natuurlijk al verwerpelijk, het wordt echter vervelend als men ook gaat bijhouden hoe lang het spel door de gamer gespeeld wordt, wanneer die het speelt, welke advertenties die allemaal gezien heeft en welke het best bekeken zijn, wat zijn geografische locatie is en nog meer persoonlijke gegevens, die dan allemaal netjes naar de adverteerders worden gestuurd.

Dit wordt de Christelijke gamertjes echter niet verteld. Je wilt er tenslotte  niet mee te koop lopen dat je je eigen publiek bespioneert. Helaas voor de gamers zullen de advertenties en spyware er niet voor zorgen dat het spel goedkoper wordt. Als er geld verdiend kan worden laten veel mensen hun principes vallen, zo ook Left Behind Games.

De bijbel waarschuwt voor wolven in schaapskleren, en het wachten is dan ook tot Left Behind Games haar tanden laat zien. In Amerika zullen ze er echter niet zo'n probleem van maken. Er komt namelijk geen bloed voor in het spel en van indoctrinatie zijn ze in de States al helemaal niet vies.

// Een overzicht van het thema van de game, de speleigenschappen, screenshots en meer, vind je op de gamepagina van Left Behind: Eternal Forces, te vinden op http://www.gamer.nl/left_behind_eternal_forces