De drie grote persconferenties van de E3 zijn voorbij en we kunnen alvast onze meningen gaan vormen. Voor velen was de presentatie van Nintendo een grote teleurstelling, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Dat we oninteressante games krijgen van een bedrijf dat voorheen altijd de beste first party line-up had, dat zij zo. Waar ik echter enorm in teleurgesteld ben is de neiging van Nintendo om tegenwoordig meer accessoires te maken dan daadwerkelijke games. Dit maakt de Wii de duurste console van deze generatie.

De duurste console van deze generatie, misschien kijk je bij die woorden een beetje vreemd op. Als je immers naar de prijzen van de consoles zelf kijkt, dan betaal je voor een PlayStation 3 toch echt fors meer dan je voor de Wii neerlegt. Dat klopt op papier, totdat je de randvoorwaarden er bij gaat halen. Laten we eerst eens vaststellen dat de Wii, nog meer dan zijn concurrenten, bedoeld is om gespeeld te worden met meerdere personen. Wie speelt er immers Wii Sports in zijn eentje? Nintendo heeft het altijd voor ogen gehad om het hele gezin te laten Wii-en met elkaar. Kijk maar eens naar alle promotionele foto's van de Wii.

Zoals bij iedere console krijg je bij de Wii echter maar één controller, wat op zich geen probleem is. Wil je het met meerdere mensen spelen, dan koop je gewoon een nieuwe Wiimote en je bent klaar. Of toch niet? Want wat als je tegen elkaar een ingewikkelder spelletje dan Wii tennis wilt spelen, al is het maar Wii boxing? Dan heb je, inderdaad, een extra Nunchuk nodig. Twintig euro extra: je betaalt nu zestig euro per controller.

Toen besloot Nintendo dat Wii Fit wel leuk was, en zo kwam het Wii Balance Board. Tachtig euro per stuk. Laten we voor het gemak zeggen dat je er een in huis haalt, omdat je anders niet kunt snowboarden tegen elkaar in Shaun White Snowboarding of tegen elkaar kunt drummen in Wii Music. En toen kwam de E3-presentatie van dit jaar. Maar liefst twee nieuwe Nintendo games werden er aangekondigd en, tel je mee, maar liefst twee accessoires. Eindelijk krijgen we voice chat voor de Wii, dat voorlopig alleen in Animal Crossing te gebruiken is. Voorlopig kun je dat echter nog niet los kopen en dus tel je vijftig euro neer voor een microfoontje.

En toen kwam de nieuwe versie van Wii Sports én wéér een nieuwe accessoire, de Wii MotionPlus. Krijg je nog een gratis bij aankoop van Wii Sorts Resort ook, dan heb je er welgeteld één. Maar zoals ik al zei, de Wii speel je met het hele gezin, en dus moet je er nog drie bijkopen. Laten we erop gokken dat de MotionPlus twintig euro extra kost, net zoals de Nunchuk. Betaal je voor een volledige Wiimote 80 euro per stuk. Dat is in totaal, mits je de Balance Board en de microfoon er bij neemt, zo'n zeshonderdveertig euro! Een Xbox Elite met camera en vier controllers en een jaar live kost je slechts vijfhonderdnegentig euro en voor een PlayStation 3 met vier controllers en een camera betaal je zelfs maar vijfhonderdvijfenzestig euro. En wij maar denken dat de PlayStation 3 zo duur was.

En nu hoor ik een aantal mensen al denken, maar Gijs, je hoeft al die accessoires toch niet te kopen. Dat klopt, maar zonder Balance Board, en waarschijnlijk al helemaal zonder MotionPlus, kun je straks waarschijnlijk niet eens de nieuwste games spelen. Dus je zult sowieso minstens een van alles moeten hebben. En het allerergste? Nintendo sprak op de E3 alsof ze ieder jaar weer een nieuw apparaatje zullen introduceren. De Wii goedkoop? Laat me niet lachen.