Dames en heren, welkom bij een nieuwe aflevering van "wie van de drie". De spelshow waarbij een kandidaat via allerlei slimme vragen moet raden wie de waarheid spreekt en wie niet. De drie gasten moeten de kandidaat juist misleiden, zodat hij aan het eind van de show de verkeerde gast kiest. Vanavond moet onze kandidaat raden wie de echte next-generation console zal aanbieden. Geen gemakkelijke opgave, zo kunnen wij u nu al vertellen. Als extra moeilijkheidsgraad mag de kandidaat de drie gasten niet zien.

Meneer 1 kunt u vertellen waar u vandaan komt: "Ik kom uit het Amerikaanse Redmond", zo laat een stoere mannenstem horen. Een stoere uitstraling is belangrijk voor de consument, maar niet al te stoer, dat schrikt namelijk de minder geemancipeerde vrouwtjes af. De tweede gast zegt met een autoritaire stem uit Japan te komen. Autoriteit is ook belangrijk. Als je de grootste bent en autoriteit uitstraalt, dan verkoopt je console vanzelf. Daarna vraagt de kandidaat aan meneer 3 waar hij vandaan komt: "Ik kom ook uit Japan", zo klinkt het vrolijk. Humor, pret en plezier, daar kun je als console gewoon niet zonder.

De eerste vragenronde heeft geen duidelijk beeld opgeleverd. Op naar ronde 2, en het is meneer 2 die het spits mag afbijten. "Heeft u veel ervaring met consoles?". "Zeker, wij zijn al sinds de jaren '90 bezig met spelcomputers en hebben op dit moment het grootste marktaandeel." Dat klinkt veel belovend. Is het dan meneer 2 die met de echte next-generation console komt?

We hebben de andere twee nog niet gehoord. De derde kandidaat blijkt zich namelijk nog veel langer met gaming en consoles bezig te houden. Dat kan van meneer 1 niet gezegd worden, die komt net kijken. Maar hoe belangrijk is ervaring? Het gaat tenslotte om de next-generation en niet de afgelopen generaties.

De show nadert z'n einde, wie o wie is de echte next-gen console. Onze kandidaat heeft een idee, maar hij is nog niet helemaal zeker. Gelukkig is er nog tijd voor een laatste vraag: "Waarom bent u de nieuwe generatie spelcomputers?". Meneer 1 weet zich maar nauwelijks te beheersen om niet uit z'n stoel te schieten en tierend op het podium uit te leggen hoe fantastisch zijn spelcomputer is. "Je moet weten dat wij de mooiste graphics bieden, veel games in de aanbieding hebben, een goed netwerk bezitten en het belangrijkste, we zijn er al". De spelcomputer van meneer 1 is namelijk al beschikbaar. Een duidelijk gelopen race, of toch niet?

Meneer 3 lijkt nauwelijks onder de indruk. "Wij hebben al jaren lang een trouw publiek en onze nieuwe spelconcepten en download opties maken onze console toch echt de optie voor de toekomst. De tweede gast gelooft het allemaal wel. "Onze console laat niets van de competitie heel. Hij mag dan misschien wat duurder zijn, kwaliteit mag wat kosten en dat gaat men ook met onze speeldoos krijgen. Onze console zal net zo'n groot succes  als zijn voorganger worden".

"Ja mensen, lastige vragen en dubbelzinnige antwoorden", zo gaat de quizmaster verder. "Hopelijk heeft onze kandidaat voldoende informatie om de echte next-gen te kiezen. "Ik wil toch nog een extra vraag stellen", zo vraagt de kandidaat, en de quizmaster heeft daar geen problemen mee. "Hoe zit het met de next-generation gameplay?"

En dan blijft het stil, want twee van de gasten weten ook wel dat mooiere plaatjes, grotere levels en meer tegenstanders allesbehalve next-gen zijn. Meneer drie wil nog zeggen dat zijn nieuwe controller heel revolutionair is, maar beseft dan dat de show ging om de next-generation console, en niet controller, en houdt wijselijk zijn mond.

Een ijzige stilte ontstaat en de kandidaat staat met grote ogen te kijken. Hij zou nu eigenlijk zijn keuze bekend moeten maken, maar hij heeft gewoon geen idee. "Is het misschien een truc" vraagt hij zich stilletjes af. "We houden u niet langer in spanning. Wil de echte next-generation console opstaan", zo doorbreekt de quizmaster de stilte.

Alle drie de gasten blijven echter zitten...