Nu de nieuwe consoles langzaam binnen kruipen (de één wat langzamer dan de ander..) worden er felle discussies gevoerd tussen de verschillende kampen. Sony fanboys, Nintendo lovers en Microsoft strijdkrachten gooien het ene na het andere argument over elkaar heen. Nu is het in deze tijd voor de hand liggend om te gaan schrijven over fanboyisme, jammerlijke argumenten en slechte discussies. Maar dat doe ik lekker niet. Waar ik het wél graag over wil hebben, is een wat algemener vraagstuk: de loyaliteit van gamers aan bepaalde consoles en gamereeksen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er interessante verschillen zijn tussen de loyaliteit bij mannen en vrouwen. Het segmenteringsproces binnen de games-industrie blijft immers m’n interesse hebben.

Loyaliteit is een begrip dat in de marketing veelvuldig gebruikt wordt. Het idee is dat een loyale klant een bedrijf trouw blijft, vaker hetzelfde product koopt (of in ieder geval bij dezelfde producent) en daardoor winstgevender is. Middels bonuskaarten, zegelacties en kortingsbonnen worden we met z’n allen gelonkt om vaker naar dezelfde keten te gaan. Nu klinkt dit als een bedrijfmatig verhaal, maar is het ook op een leuke manier naar de games-industrie te trekken. Want, een ontwikkelaar wil maar al te graag dat jij na deel één in de serie ook deel twee koopt. Nu wordt dit grotendeels bepaald door de ervaringen die je in deel één had: voldeed de game aan je verwachtingen, heb je lol gehad tijdens het spelen, heeft het je voldoening gegeven? Om één van deze vragen positief te beantwoorden moet je in ieder geval een tijdje met de game doorgebracht hebben. En hier komt mijn theorie van geslachtsbepaalde mini-loyaliteit in games naar voren.

Om ‘loyaal’ aan een game te blijven en niet over te stappen op een andere interessante titel, moet het spel je op enige wijze grijpen. Is het level saai, stottert de besturing of vind je het grafisch maar allemaal uitermate teleurstellend, dan schakel je snel over. Maar er zijn ook kleinere facetten die bepalen of je als ‘consument’ overschakelt van de ene naar de andere partij (lees: game). Eén van de facetten die hiermee te maken heeft, is het geslacht van de gamer en hoe er op zijn geslacht ingespeeld wordt.

Onderzoek van Valentyna Melnyk, een Oekraïense onderzoeker die een tijdje in Nederland actief is geweest, wijst namelijk uit dat er duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen zijn wat betreft loyaliteit. Zo blijkt dat mannen meer waarde dan vrouwen hechten aan een zichtbare bevestiging van hun status: ze willen laten zien dat ze erbij horen. Waar ik binnen een game aan kan denken, is dat er een uitgebreid scherm te zien is waarop staat wat er allemaal in de missie voltooid is en dat de singleplayer progressie ook op bijvoorbeeld een Xbox Live account tentoongesteld wordt. Wellicht verklaart dit ook waarom we met z’n allen zo achter de Achievements van de Xbox 360 aanjagen, maar dit is een andere discussie. Maar, mannen: vinden we een bevestiging van dat we het goed gedaan hebben een visuele aanpak hiervan ook beter?

Vrouwen daarentegen voelen zich meer gebonden en daardoor loyaler als er persoonlijke interactie in aanwezig is. Nu is het natuurlijk bijna onmogelijk om iemand op te laten bellen die zegt “Hey, goed potje gespeeld, top!”, maar kun je er wel aan denken dat dit soort dingen via geluidsberichten of videoboodschappen aan de gamer wordt overgegeven. Ik hoop dat de makers van De Sims 3 hier aandachtig naar kijken, want middels dit soort ‘trucjes’ kunnen gamers nog gretiger worden in de overgang van De Sims 3 naar allerlei nieuwe expansies die ook zeker voor deze game gemaakt zullen worden.

Nu ben ik absoluut niet de gek die denkt dat ontwikkelaars zich ook daadwerkelijk bezig houden met dit soort onderzoeken tijdens het ontwikkelen van hun games. Maar, zoals ik onlangs ook al betoogde in een verhaal over de segmentering van gamergroepen, ontwikkelaars gaan steeds vaker op ietwat meer academische wijze te werk en laten marktonderzoek bepalen welke games er ontwikkeld worden. Wellicht zien we in De Sims 4 dan toch ook de mogelijkheid om een lieve dame van Electronic Arts aan de lijn te krijgen die ons vertelt hoe mooi het kapsel van Jaqueline is. Futuristisch gelul, maar wel voer voor een leuke discussie!