Column
Xbox

Wat Crackdown 3 zegt over de strategie van Microsoft

Xbox is het nieuwe Netflix?

Geschreven door Ron Vorstermans op
In de Gamer.nl Podcast stelde een luisteraar de vraag: “Heb je dat ene artikel van Polygon gelezen, en wat vond je ervan?” Dat had ik. Het artikel gaat over Crackdown 3 - een matige game - en wat een matige game zegt over de huidige strategie van Microsoft, dat steeds meer leunt op Xbox Game Pass. Het is geen wiskunde, maar dat is prima, want speculeren is veel leuker.

Even terug naar 2014: Crackdown 3 werd aangekondigd met een vloedgolf aan grote woorden. Microsoft roemde 'the power of the cloud' als de technologische fundering van 'een volledig verwoestbare metropool'. Inmiddels ligt Crackdown 3 na jaren uitstel in de winkels, maar het spel stelt teleur. Natuurlijk baalt Microsoft, maar Crackdown 3 is tegelijkertijd een mogelijke voorbode van een strategie die voor Microsoft steeds rendabeler lijkt te worden.

Polygon kaart dat kundig aan. Het falen van Crackdown 3, een game geplaagd door uitstel en grote beloftes, wordt tegelijkertijd opgevangen door Xbox Game Pass. Crackdown 3 is een hele simpele, traditionele game die veel mensen geen zestig euro waard is. De kans dat Crackdown 3 de winkels uitvliegt is nihil. Maar Microsoft heeft nu Xbox Game Pass, zeg maar, Netflix voor games. En als je Game Pass hebt wordt het opeens aanlokkelijk om Crackdown 3 een kans te geven. Je hebt er immers al voor betaald, soort van.

Crackdown 3

Heel kort door de bocht: de doelgroep van Crackdown 3 is de Xbox Game Pass-bezitter, al ware het tegen wil en dank. Maar stel nou dat het niet tegen wil en dank was, en dat Microsoft doelbewust gaat inzetten op kleine tot middelgrote exclusieve projecten, enkel om een contentstroom naar Game Pass te kunnen garanderen?

Misschien lees je ze al tussen de regels door: de parallellen met Netflix. Ze worden ook in het artikel van Polygon aangehaald. Zowel Xbox Game Pass als Netflix beschikken over een rijk assortiment aan (exclusieve) titels en voor een laag maandbedrag is het erg verleidelijk om het abonnement te laten lopen. Want stel, je geeft niets om Crackdown, dan heb je altijd nog Forza, Halo, Gears of War of talloze indietitels die het aanbod verrijken. Er is voor ieder wat wils op Xbox Game Pass, ongeacht of het veel geld heeft gekost om dat aanbod te maken. Zolang er steeds maar iets nieuws is.

Mij doet Crackdown 3 een beetje denken aan de Marvel-series op Netflix. Die Marvel-series zijn niet per se heel erg goed, maar ook niet heel erg duur om te maken. Wel zijn ze vermakelijk genoeg om te kijken, want tja, ik betaal toch al voor Netflix. Ik zou ze nooit apart streamen of kopen, maar in het kader van zo’n abonnement geef ik ze graag een kans.

Xbox Game Pass

AAA versus ‘AA’

Xbox Game Pass komt bovendien met veel interessante mogelijkheden. Ik zei het eerder al: Game Pass werkt zolang er steeds maar iets nieuws is. Denk daarbij eens aan de distributie van AAA-games zoals Gears of War. Game Pass biedt Microsoft de mogelijkheid om de hoofdmodus bijvoorbeeld uit te brengen in maandelijkse delen, wat perfect aansluit op een abonnementsdienst. Bovendien sluit dat de retailketen niet direct buiten, want de game kun je alsnog gewoon voor zestig euro in de winkels leggen en al dan niet later uitbreiden. Het mes snijdt zo aan twee kanten, maar soit, het is de vraag hoeveel gamers klaar zijn voor zo’n ontwikkeling.

Abonnementen zijn de laatste jaren dankzij diensten als Spotify en Netflix in elk geval steeds toegankelijker en normaler geworden. Sterker nog: op het vlak van abonnementen experimenteert Microsoft er momenteel op los. Het bedrijf lanceerde vorig jaar Xbox All Access in de VS: een dienst om een Xbox te leasen. Voor 35 dollar heeft de gebruiker toegang tot Xbox Live Gold, Xbox Game Pass én een Xbox One X. Op dit moment ligt de dienst stil, maar volgens Microsoft keert het abonnement terug in 2019.

Crackdown 3 is zowel een goed als slecht voorbeeld. De game is jarenlang in ontwikkeling geweest, dus van een klein of gemiddeld budget is waarschijnlijk geen sprake. Maar door de kwaliteit van Crackdown 3 (wel oké, geen zestig euro waard) is de game eigenlijk alleen nog interessant voor de Xbox Game Pass-bezitter. Dus, speculatief: als Microsoft werkelijk heil ziet in een ‘Netflix voor games’, zijn games van het kaliber Crackdown 3 nodig voor de toestroom van nieuwe content. Dat betekent dat de uitgever vaker kiest voor games met een middelgroot budget, wat minder AAA-equivalenten van God of War of The Last of Us 2 op de Xbox zou betekenen.

Onontgonnen terrein

Maar let wel: budgettering zegt niets over kwaliteit. Het zegt iets over de schaal waarop een game wordt geproduceerd. Een game wordt niet goed door een AAA-budget (zie ook: Crackdown 3). Een game wordt goed door de mensen die ze maken.

Neem de studio’s die onder de paraplu vallen van Xbox Game Studios (voorheen Microsoft Studios). Microsoft voegde er onlangs nog vijf aan toe, en geen enkele studio in dat rijtje heeft ervaring met AAA-games; een geweldige investering voor Game Pass. Natuurlijk, het ligt voor de hand dat Microsoft niet gaat korten op budgettering voor een nieuwe Halo, daar is de IP veel te belangrijk voor. En Microsoft weet ook dat grote games zorgen voor grote consoleverkopen. Het bedrijf beschikt niet voor niets over studio’s die de stempel AAA gewend zijn. AAA kan naast (het in de gamewereld fictieve) AA bestaan. Netflix telt immers genoeg prestigeprojecten met gigantische budgetten.

Dergelijke ontwikkelingen maken het aanlokkelijk om over Microsoft te speculeren, maar al zou mijn gebrabbel ergens op slaan, dan verwacht ik dat pas te merken wanneer de nieuwe Xbox in de winkel ligt. Microsoft zet met Xbox Game Pass grote stappen, maar het bedrijf zet ze op onontgonnen terrein. Het ligt voor de hand dat het bedrijf de kat nog even uit de boom kijkt. Tegelijkertijd heeft Microsoft zich meer dan Nintendo en Sony uitgesproken over zijn plannen voor de toekomst. De uitgever kondigde zelfs een dienst aan om games mee te streamen op zo’n beetje ieder apparaat met een scherm. Het zogeheten ‘Project xCloud’ valt mooi samen met de geruchten over een versie van de volgende Xbox (‘Scarlett’), die alleen geschikt zou zijn voor streaming.

En om nog even door te speculeren: ik acht het sowieso reëel dat alle abonnementen binnen het Xbox-ecosysteem in de toekomst worden samengevoegd – in elk geval Xbox Game Pass en Xbox Live Gold. In dat geval lijkt het mij niet meer dan logisch dat het game-aanbod op zo’n abonnement wordt toegespitst. Het is enkel te hopen dat dat meer oplevert dan een game van het kwalitatieve kaliber Crackdown 3.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Duurste spel ooit en Scalebound mogelijk als Switch-game Guild Wars 2-ontwikkelaar bereidt zich voor op ontslagronde
18

Reacties op: Wat Crackdown 3 zegt over de strategie van Microsoft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 23 februari 2019 17:36
  Goed artikel ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 23 februari 2019 22:49
  Leuk artikwl maar denk niet dat micro perse a of aa titels gaat maken. Dat crackdown nou niet aan de verwachting deed, zegt niet dat dit perse zo moest zijn om gamepass te vullwn dat doen ze ook genoeg met 3r party titels. Zo als de laastr tombraider elke maand kom er genoeg bij denk eerder wel dat ze de netflix voor games wilen maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Unimatrix80

  • 24 februari 2019 00:42
  Crackdown bewust in de AA categorie maken/plaatsen vind ik vergezocht, maar de strategie de Microsoft nu voert met gamepass en het leasen van consoles inclusief Xbox live zie ik zeker toekomst in. Zeker omdat dit soort spelen dan inderdaad ook gespeeld gaan worden. De meerwaarde van de game gedownload op jouw eigen console hebben staan neemt steeds verder af plus de samenwerking met o.a. Nintendo (switch) die ze waarschijnlijk aangaan is brilliant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 24 februari 2019 02:23
  @Unimatrix80 mee eens ik had nooit crackdown gekocht ook niet als het een 9 had gehad. Maar door gamepass heb ik hem gespeeld en de singel player heb ik zo door gespeeld en was exht leuk en niet een 5 maar eerder een 7 in mijn ogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 24 februari 2019 09:39
  Voor ieder wat wils toch op deze manier. De tijden van alle games spelen is al lang voorbij voor mij, dus z’n pass is niks voor mij. Geef mij maar die paar top titels per jaar waar je graag tijd voor vrij maakt. Voor MS is dat helaas op het systeem van Sony.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 24 februari 2019 10:06
  @Aquemini dat geldt ook voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 24 februari 2019 10:47
  @Aquemini, idd gewoon goeie games maken. Met dat gelul van meest krachtigste console ooit. En niks in huis hebben en een game pass triest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 24 februari 2019 10:53
  Ik denk dat de reden dat Crackdown op de Gamepass zit is om de telleurstellende reden, je kan de game aanschaffen voor een euro en in feite “niet zeuren” we komen jou met dit super aanbod tegemoet voor ons falen, en je hebt zelf altijd de optie om de game echt voor jezelf te kopen.
  Ik vind dit een mooi gebaar van MS en een indirecte erkenning van een veel belovende titel die telleurstelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 24 februari 2019 11:00
  @Devenace
  Crackdown is helemaal geen belovende titel geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 25 februari 2019 09:49
  @Battlestar28 Ik bedoelde Crackdown 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xtclunatic

  • 24 februari 2019 11:00
  @Devenace
  Lijkt me niet dat de reden is. Ze hebben al eerder aangegeven dat veel toekomstige microsoft titels gewoon vanaf dag 1 naar de game pass komen. Volgens mij gaat dit ook met de nieuwe halo en gears gebeuren, zodra deze uitkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 24 februari 2019 15:14
  @xtclunatic ze zeiden alle gamrs komen nu naar gamepass dus ook gears 5 en halo op dag 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 25 februari 2019 09:49
  @xtclunatic Ok wist ik niet, dus hun verdien model gaat de Gamepass worden.
  Wat voor ons gamers betekend dat je geen game meer echt voor jezelf hebt.
  Voor mensen met een kleine portemonnee is dit een uitkomst, alle games tot je kind zn beschikking een jaar lang voor de prijs van 1 full game.
  Voor de concurrent is dit ook een stomp.
  Ik zelf kijk er anders naar, je zal dus altijd gebonden of verbonden moeten blijven om je MS games te kunnen blijven spelen.
  Hoe dan ook ik blijf old school en blijf mijn games kopen zolang ik er het geld voor heb, zowel fysiek als digitaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 24 februari 2019 11:41
  @Devenace Crackdown 1 is gratis om publiciteit te generen voor Crackdown 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 25 februari 2019 06:22
  Als ze met opzet een mediocre game wilde ontwikkelen. Dan had micro$oft de dollars wel bespaard en Terry Crews niet ingehuurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 26 februari 2019 09:13
  Goed artikel. Ik ben altijd alleen bang dat ze met dit soort diensten inderdaad kwalitatief minder sterke games gaan maken. Alsof het een excuus is, omdat je er door de game pass toch "niet/weinig" voor betaalt.
  Misschien niet zozeer dat ze dat per se zo willen, maar dat de druk te groot gaat worden dat er altijd wel wat nieuws moet zijn om te spelen.

  Beetje hetzelfde idee als dat we nu al zien. Grote games die niet af zijn en op dag een (en later) meteen een patch geven. Het MOEST immers in de winkels liggen.

  En naast dit alles, heb jij straks als consument nóg minder zeggenschap over je games. Als de game eraf wordt gehaald, dan zit je. Iets waar ik met Netflix ook al zo'n hekel aan heb. Het hele rechten systeem over media zal eerst een drastische verandering moeten onder gaan wil dit echt interessant worden voor mij, laat staan een daadwerkelijke vervanging.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MARQ242

  • 26 februari 2019 10:17
  Misschien allemaal leuk en aardig voor de casual gamer. Maar persoonlijk vind ik het aanbod van gamepass niet erg boeiend. Een paar leuke titels die je met een gratis proef abbo kan uitspelen. Als dit het komende business model voor Xbox is ben ik bang dat ik op een gegeven moment naar PS ga overstappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 februari 2019 09:46
  @MARQ242 Beetje vage reden om van xbox af te stappen als gamepass niet je ding is. Het zal niet de enige manier zijn om te kunnen games met een xbox, dus dat is een beetje gek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.