Column
Epic, Steam

Waarom zijn we zo boos op de Epic Games Store?

Terechte of misplaatste woede?

Geschreven door Erik Nusselder op
Pc-gamers moeten de laatste tijd wennen aan een fenomeen dat consolegamers allang kennen: exclusiviteit. De tijden dat je als pc-speler zonder zorgen een game kon opstarten en hij het altijd doet, zijn mede door de Epic Games Store voorgoed voorbij. Daar zijn veel mensen niet blij mee.

Veel klagers voelen zich gedwongen om wéér een launcher te installeren, terwijl ze daar helemaal geen zin in hebben. Eerlijk gezegd vind ik de felle reacties nogal overtrokken. Natuurlijk is het een beetje vervelend dat je moet gaan nadenken in welk programma je welke game ook alweer had staan, maar je kunt ook gewoon een spel opstarten vanaf je computer, dan zie je vanzelf wel welke launcher er opstart. Maar goed, laten we kijken naar de argumenten om boos te zijn om te zien of klagers een punt hebben.

The Division 2

Exclusiviteit

Veel mensen klagen over de exclusieve titels die Epic naar zich toe weet te trekken. Games als Metro: Exodus, The Division 2 en Ashen kun je wel bij Epic spelen, en niet op Steam. Vervelend natuurlijk, maar is het echt zo erg om nog een launcher te installeren? Kennelijk wel, want toen Epic de exclusiviteit van Metro: Exodus aankondigde, kregen de vorige games in de serie een review bomb te verduren op Steam. Hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld bij Borderlands 3.

Toegegeven, de timing van sommige aankondigingen was niet best. De exclusiviteit van Metro werd zo vlak voor de release bekendgemaakt, dat hij al een tijdje als pre-order te bestellen was op Steam. Dat verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs.

Maar de waarheid is dat dit soort deals er nou eenmaal bij horen. Als je als nieuw bedrijf een stukje van de markt wil veroveren op je concurrentie, moet je iets hebben wat zij niet hebben en klanten naar jouw winkeltje lokt. Epic probeert dat enerzijds door gratis games weg te geven en anderzijds door exclusiviteit te bedingen. Het is ook niet alsof Epic de eerste is die dit doet. EA is bijvoorbeeld al een stuk eerder van Steam vertrokken en biedt zijn games alleen op het eigen platform Origin aan, en ook Oculus heeft exclusives die alleen in hun eigen winkel te koop zijn.

Daarnaast is het aantrekkelijk voor bedrijven om hun games in de Epic Store te verkopen, omdat ze een lagere marge vragen dan Steam. Het zijn zakelijk slimme beslissingen, maar daar hebben wij als gamers natuurlijk geen boodschap aan. Toch lijkt het me niet onoverkomelijk om een extra programma te installeren. Het is in ieder geval niet iets waar alleen Epic zich schuldig aan maakt.

Epic Games Store

Epic zelf

Een deel van het probleem ligt volgens mij dan ook aan het feit dat we het over Epic hebben. Het bedrijf heeft gigantisch succes behaald met Fortnite en zwemt in het geld. Niet alleen door de inkomsten van die game, maar ook door hun veelgebruikte Unreal Engine.

Voor veel mensen lijkt het misschien alsof een rijk bedrijf met geld komt strooien en daarmee de klandizie van gamers kan kopen. Dat stuit een beetje tegen de borst en zorgt ervoor dat mensen zich niet prettig voelen bij het bedrijf. Aan de ene kant begrijp ik dat prima, maar aan de andere kant voel ik me zelf ook niet zo prettig bij Valve. Voor mijn gevoel laten zij Steam al langer versloffen, van hun achteloze houding over het cureren van hun winkel en de verantwoordelijkheid voor walgelijke producten, tot het niet ingrijpen als ontwikkelaars het doelwit zijn van onverdiende review bombs en scheldpartijen.

De Epic Games Store is echt puur een winkel, en niet een plek waar je lekker wat hangt en rondneust

Privacy

Er zijn wat zorgen geuit over de privacy van gamers in de Epic Games Store en dat is natuurlijk altijd een riskant punt. Een gebruiker ontdekte bijvoorbeeld dat Epic ongevraagd je Steam-data scant als je van hun winkel gebruikmaakt. Volgens het bedrijf gebeurde dit alleen om je vriendenlijst uit Steam te kunnen importeren en werd de data alleen gebruikt als je daar toestemming voor gaf.

Toch is het geen goede look en is het absoluut een terechte reden om je zorgen te maken. Tegelijkertijd lijkt het een klein probleem dat in de kiem gesmoord gaat worden, en heeft Steam zelf ook de nodige veiligheidsrisico’s en oplichters op hun platform gehad. En ja, ook Steam verzamelt je data. Dat doen bijna alle bedrijven tegenwoordig. Het is niet iets dat we toe moeten juichen en we moeten ons blijven verzetten tegen dit soort praktijken, maar het is niet alsof Epic zich hier – tot nu toe, voor zover we weten – extra schuldig aan maakt.

Steam

Ontbrekende opties

Er zijn ook terechte punten te noemen om een beetje ontstemd te zijn over de ‘verplichting’ om Epics launcher te downloaden. De belangrijkste: hun winkel is gewoon niet zo best. Het is een kale, weinig interessante plek waar veel opties ontbreken die je bij Steam wel hebt.

De Epic Games Store is echt puur een winkel, en niet een plek waar je lekker wat hangt en rondneust. Er zijn niet of nauwelijks manieren om iets met je vrienden te doen, een community te beginnen, achievements te vergelijken, op forums te discussiëren of recensies achter te laten en te lezen wat anderen van een game vinden. Allemaal opties waar we door Steam aan gewend zijn geraakt.

Er zijn dus echt legitieme redenen om Epics launcher te weigeren, en het is prima als je daar voor kiest. Persoonlijk ben ik blij dat de bijna-monopolie (nee, ik vergeet GOG niet) van Valve doorbroken wordt. Ik hannes veel liever met zeven verschillende launchers op mijn pc, dan dat ik geen keuze heb en ben overgeleverd aan de grillen van één enkele winkel.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Watch Dogs 3 in Londen en Gearbox reageert op slechte reviews Patrice Désilets over Ancestors, Assassin’s Creed en Amsterdam: 1666
43

Reacties op: Waarom zijn we zo boos op de Epic Games Store?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 13 april 2019 10:13
  ik heb metro exodus gekocht op epic en sindsdien ben ik er helemaal klaar mee.
  door dat er geen controller support in zit is het echt een nachtmerrie een beetje normaal te spelen (niet met alle games maar wel met games die slecht zijn afgestemd op de controller, aka, metro)

  krijg om de 10 min een email dat mijn account is gehackt (had inmiddels een wachtwoord met hoofdletters strepen en onderstrepen die onmogelijk is om te onthouden) en ben al 4x geforceerd uitgelogd uit de epic launcher omdat iemand blijkbaar weer inlogt op mijn account terwijl ik metro speel (singeplayer game btw).

  heb inmiddels de game verwijdert (zit op 30% ongeveer van de game) en koop geen games meer op epic. ik heb het wel geprobeerd tenminste :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 13 april 2019 10:52
  @Markus88 Ik kreeg ook steeds meldingen van hackers op mijn Epic account maar sinds ik 2-staps aanmelding heb komen ze er niet meer in. Even wat meer werk maar een stuk minder gezeik. Helaas verkopen/lekken grote bedrijven onze wachtwoorden steeds vaker…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 13 april 2019 11:57
  @Markus88 Ik vraag mij af of je wellicht een betere beveiliging op je PC moet hebben? Ik wil geen aannames doen, maar als ik het op mijzelf betrek, ik heb de Epic launcher geinstalleerd, heb 6 games (inclusief 4 gratis games) en ook Metro.

  Sinds ik de launcher gebruik heb ik nog nooit een forced password change gehad, geen rare mailtjes, ben nog nooit uitgelogd, aka nog nooit enige hinder ondervonden die jij hebt ervaren.

  Als ik het vergelijk met World of Warcraft, ik heb al sinds 2006 een account, en ik ben NOG NOOIT gehacked, terwijl een vriend van mij al 3 keer een melding van "poging tot hacken" heeft gehad, en 1 keer daadwerkelijk gehacked is.

  Om de Epic Launcher direct als zondebok aan te wijzen lijkt me wellicht een beetje voorbarig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 13 april 2019 13:30
  @Krytuun snap ik dat je die conclusie trek.. want het lijkt echt alsof ik niks van beveiliging weet haha :P.. maar nee dat zit wel goed. zelfs 2-stappen verificatie ook nog en ze komen er nog heel simpel doorheen..

  het leuke is, zeg net heel stoer fuck epic store.. en zie net dat world war z uitkomt in 3 dagen op epic store en niet steam.. ennnn gekocht. shame on me :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 april 2019 21:24
  @Markus88 Dat kan helemaal niet. Enige wanneer ze met 2factor er doorheen kunnen komen is als jouw email client dan ook gehackt zou zijn. Dus iets zegt mij dat jouw verhaal niet klopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 13 april 2019 18:40
  @Markus88
  Wat kan Epic eraan doen dat Metro geen controller support heeft?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 14 april 2019 09:39
  @CroniC steam heeft van zich zelf controller support.. dus als je even snel je knoppen wilt veranderen of gevoeligheid van de sticks, open je je steam overlay, controller settings en dan kun je je controller zodanig aanpassen helemaal zoals jij zelf wilt. had dat graag ook gezien bij epic en ik ben niet de enigste die er zo over denkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 april 2019 21:23
  Denk dat dat dan toch compleet aan jezelf ligt. Want zou je ook bij Steam geen gebruik maken van 2factor dan heb je daar ook hetzelfde gezever. Enuh, om dat 10 minuten een email dat je account gehackt is? laat me raden, je klikt dan op de link en gaat inloggen…….
  Bij ALLE accounts of dat nu Steam, of google of Epic is, moet je wanneer je het kunt 2factor aanzetten, dan heb je dat hele gezever niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 15 april 2019 09:19
  @SuperDre ja man. ik klik op alle spam e-mails om mijn account even uit te lenen aan andere en dan vervolgens weer 10 minuten bezig zjjn met alles veranderen. wat denk je nou zelf? wat schiet ik er mee op om hier over te liegen haha. zijn genoeg forums met hetzelfde probleem als mij dus zo ongewoon is het niet.

  wel raar is dat wanneer ik "gehacked" ben diegene mijn naam en email en mijn ps4-xbox-switch account disconnect, en wat andere kleine dingetjes verandert maar verder niks..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 13 april 2019 10:24
  De exclusiviteit vind ik zelf ook een mager argument. Dat de Epic Launcher mager is vergeleken met Steam is daarentegen wel een sterk argument. Ik mag hopen dat Epic hier flink mee aan de bak gaat anders hebben ze denk ik een korte sterke groei om daarna weer te zakken. Mij persoonlijk boeit het mij niet zo. Op Steam gebruik ik die functies nauwelijks. De workshop en user reviews zijn voor mij het belangrijkste. Ik hoop dat zoiets er wel komt.

  Beetje off-topic: de f2p Unreal Tournament is zo'n beetje verlaten door Epic vanwege Fortnite, geloof ik. Het zou wel tof zijn als ze zouden zeggen: "Hé modders, hier heb je alle tools die je nodig hebt, go your gang and don't bang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 13 april 2019 12:01
  @DevTrunks Ben het met je eens dat de functionaliteit van Epic "nog" achter loopt.

  Steam is echter ook zeer zeer karig gelaunched en is door de jaren heen een fenomeen geworden. Geef het tijd en ik weet dat de Epic launcher beter wordt.

  Daarnaast krijg je van Steam nagenoeg nooit gratis games.

  Soms betrap ik mij er ook op dat ik een game "liever op steam haal" maar daarnaast heb ik ook zeer veel fysieke games van oa ubisoft die via uPlay gaan.
  Ik ben wat dat betreft ook voor een open markt en ga er vanuit dat elke launcher zijn kwaliteiten gaat hebben in de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stommylee

  • 13 april 2019 10:26
  Ik vind het nogal geklaag aan het verkeerde adres. Game ontwikkelaars geven miljoenen uit aan het ontwikkelen van games. Ze stoppen al hun creativiteit en energie erin om een product af te leveren waar ze trots op zijn. Een product waar tevens het gevoel van eigen bezit in zit. Het is hún creatie.
  Vervolgens spendeert Steam een dagje aan programmeerwerk zodat het via hun platform verkocht dient te worden vraagt en vraagt hoeveel? 20% van de omzet? Meer? Dan is het volledig logisch en terecht dat je naar alternatieve zoekt. Wanneer ik een boek schrijf dan ga ik ook niet met de duurste uitgever in zee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 13 april 2019 12:05
  @Stommylee "Een dagje programmeer werk" is toch wel de onderschatting van de eeuw. Er komt echt wel wat meer kijken bij het opzetten EN onderhouden van een online shop van de schaal die steam inmiddels heeft.
  Of ze daarvoor de marges moeten vragen die ze doe kan je inderdaad over discuseren (ze vragen overigens 30%). Die margens kunnen en moeten lager. Maar met een dagje programmeer werk onderschat je die boel wel effe gigantisch hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 14 april 2019 00:58
  @darkmanwls Toch. Zelfs 20% vind ik al veel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 14 april 2019 14:22
  @bigds9fan Is t ook, maar dat was totaal niet t hoofdpunt van mijn argument :)
  Het ging erom dat zijn "een dagje programmeerwerk" wel heel kort door de bocht was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Slyvan25

  • 13 april 2019 11:12
  Ik vind de epic games store echt bagger als je het vergelijkt met steam. Personelijk game ik als het kan op linux en omdat epic games nu games naar de epic games store halen kan ik die niet tot moeilijk doen. Steam mag mischien minder game developer vriendelijk zijn maar tja die moeten ook wat verdienen om alle werknemers te kunnen betalen.

  Ik heb nog nooit van mn leven gehad dat mijn steam account gehackt was tot tegenstelling van epic games die de ene sql injection hebben gehad na de andere. Ik gebruik de launcher zelf enkel voor de unreal engine maar sinds de attentie die epic games op zich heeft gevestigt blijven mn wachtwoorden niet safe daarop. Het is wel soms leuk om te zien waar die 13 jarige skids wonen aangezien ze gewoon letterlijk niet eens hun best doen om die te verbergen.

  Bedankt epic games echt super goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 13 april 2019 11:33
  Vind het gezeik op de EGS nogal overdreven en dan met name het feit dat er een extra launcher geïnstalleerd moet worden, het zogenaamde masterrace(ugh😪) wil wel modden, overclocken en weet ik veel wat nog meer maar een extra launcher installeren is too much hassle en daar snap ik geen reet van.
  De EGS bestaat nog maar net en dan is het in mijn ogen ook logisch dat het nog niet zon compleet pakket is als wat steam aanbied maar die bestaan geloof ik al meer dan 10 jaar dus die hebben aardig de tijd gehad om te groeien. Geef Epic die tijd dan ook en ga niet zo lopen bitchen dat het nog niet de volledige functionaliteiten heeft als steam. En als nieuwe speler op de pc markt moet je wel grote exclusives naar je toe trekken anders gaat niemand van je launcher gebruik maken maar dat snappen de pc gamers kennelijk niet, ze willen altijd op hun wenken bediend worden en gaat het niet zoals ze willen gaan ze reviewbombs plaatsen(triest). Heb zelf alle consoles en een game pc staan maar heb gewoon de Epic launcher geïnstalleerd en heb tot nu toe al een paar spellen gratis gekregen die ik anders nooit had gekocht maar wel cool waren om te spelen(subnautica bijvoorbeeld).
  Ieder zijn mening natuurlijk maar je kan het ook overdrijven met zeiken op de EGS, geef ze de tijd om de boel compleet te maken en te polijsten en dan komt het denk ik wel goed, Epic heeft munten zat om er wat moois van te maken en ik denk dat dat uiteindelijk ook wel goedkomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 13 april 2019 12:10
  @Undefused Wat een non-argument zeg "Steam bestaat al 10 jaar en EGM nog net dus is het niet raar dat EGM functies mist."

  Dan bekijk je het dus echt verkeerd. De juiste manier is dat steam inderdaad jaren geleden uit kwam, in een tijd dat er nog geen standaard was voor een game platform. EGM komt NU uit, in een tijd dat die standaard er wel is. En voldoet niet aan die standaard. Ze hadden om zich heen kunnen kijken en kunnen zien wat voor een functionaliteiten de anderen hebben en die er gelijk in kunnen zetten.

  Jij wil de EGM van nu vergelijken met de steam van jaren geleden, maar dat is de praktijk niet. De praktijk is dat de steam van nu tegenover EGM staat, en dan schiet EGM zwaar tekort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 13 april 2019 16:33
  @darkmanwls snap jullie beide wel. Klopt wat je zegt dat bepaalde functies voor nu de standaard bepalen maar wat Undefused zegt klopt ook. Deze functies hoewel nu nog niet aanwezig zullen echt wel komen maar om met iets op de markt te komen wat een exacte copie is dan je concurent vindt ik eerder een zwakte bod. Beter is om deze markt rustig te betreden en bekijken waar behoefte aan is. Veelal lees ik ook dat steam functies heeft die niet handig zijn of veel gebruikt worden. Is het dan nuttig deze allemaal op day-one te hebben? Persoonlijk denk ik dat je het gros van je klanten beter bedient door de basis aan te bieden, games games en nog meer games. Als je dat goed beheerst breid dan langzaam uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 13 april 2019 19:12
  @Jumpman Leuk verhaal, alleen is het zo dat zelfs de basis-features ontbreken, zoals een shoppingcart… de store had nooit in deze staat gereleased mogen worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.