Column

Waarom het einde van The Last of Us: Part 2 zo goed is

Tijd voor spoilers

Geschreven door Erik Nusselder op
The Last of Us: Part 2 laat je constant dingen doen die je haat, met mensen waar je een hekel aan wilt hebben. En het laat zien dat de mensen die je wel mag, ook lang niet perfect zijn. Dit komt allemaal perfect samen in het emotionele einde van de game.

Let op: dit artikel staat vol met spoilers voor The Last of Us: Part 2!

Het werd mij al snel duidelijk dat Joel deze game niet zou overleven. Het spel begint met een biecht aan zijn broer Tommy, terwijl je in gruwelijk detail nog eens te zien krijgt hoe hij onschuldige ziekenhuismedewerkers omlegt om Ellie te redden. Tegen haar wens in, waardoor haar leven nu weinig zin meer heeft en de mensheid verdoemd is.

De boodschap is duidelijk: hier moet Joel voor boeten. Dat dacht ik eigenlijk al gelijk toen het tweede deel werd aangekondigd. Ik had het erg zwak gevonden als Joel doodleuk weer de held was geweest na al die brute moorden. Er moest een afrekening plaatsvinden, mentaal dan wel fysiek. Het werd allebei: zijn relatie met Ellie is verpest en hij heeft zijn keuze met de dood moeten bekopen.

Ellies ellende

Desondanks is het makkelijk om te juichen voor Joel. Hij deed het immers uit liefde, en we willen allemaal geloven dat liefde altijd wint. Ellie komt in deel twee een stuk slechter over. Al haar keuzes lijken gebaseerd op haat. Tegen het einde van de game laat ze zelfs haar gevonden geluk met Dina en baby JJ achter om wraak te nemen op Abby, Joels moordenaar. Joel gaf alles op voor de liefde, Ellie geeft de liefde op voor haat.

last of us, last of us 2, last of us part 2

Dit komt je misschien rauw op je dak vallen, maar wat had je dan verwacht? Kijk wie haar vaderfiguur was. Joel heeft haar leven beroofd van alle betekenis door op een bloederige manier in te grijpen. Ellie is woedend als ze dat ontdekt en verbreekt het contact met Joel. Ze heeft het idee dat haar leven geen zin meer heeft, want haar lotsbestemming is onvervuld gebleven. Wie dacht dat Ellie weer een vrolijk en bijdehand meisje zou zijn in deze game, ziet ze vliegen.

Als speler heb je in het eerste deel een band opgebouwd met Ellie, dus het is niet vreemd dat je graag aan haar kant wil staan. Maar als je kijkt naar wat ze allemaal heeft meegemaakt, is het meer dan logisch dat ze niet alleen maar een liefdevolle vrouw is geworden. Ze maakt keuzes waar je waarschijnlijk een hekel aan hebt, maar dat is juist de boodschap. Ellie is een mens, gevormd door haar ervaringen, en mensen maken niet altijd de juiste keuzes.

Abby’s lessen

Natuurlijk heeft ze alle reden om Abby te haten. Ze is er getuige van hoe Joel op gruwelijke wijze wordt vermoord. Op dat moment had ik ook een vurige hekel aan Abby, ook al was ik het niet eens met Joels keuze aan het einde van het eerste deel. Wat is dit voor een meedogenloos mens. Eerst gered worden door Joel en hem vervolgens alsnog omleggen?

Ik wilde er eerst niks van hebben. “Is dit echt het punt dat jullie willen maken?”, dacht ik bij mezelf.

Het is dan ook een enorm gewaagde keuze van Naughty Dog om je in de tweede helft van de game met Abby te laten spelen. Ik wilde er eerst niks van hebben. “Is dit echt het punt dat jullie willen maken?”, dacht ik bij mezelf. “Moet ik nu Abby aardig gaan vinden of zo?” Maar potverdorie, het lukte ze wel. Abby is een enorm gelaagd personage en kan bij mij uiteindelijk op meer sympathie rekenen dan Ellie. Ik wilde Abby dolgraag haten, maar hoe meer ik speelde en haar verhaal verder ontdekte, hoe meer ik gecharmeerd raakte.

Het is een lastige koorddans voor Naughty Dog, want ik zou het ook heel goed snappen als je geen sympathie op kunt brengen voor Abby’s situatie. Zij heeft Joel vermoord, het personage waar je in de vorige game mee speelde. Het is dan makkelijk om te vergeten dat Joel haar vader heeft vermoord en nog veel ergere dingen heeft gedaan. Gelukkig wist Naughty Dog bij mij wel de juiste snaar te raken.

Abby en Ellie

Abby heeft ook veel gemeen met Ellie. Ook zij verliest vrijwel alles door haar lust naar wraak. Natuurlijk heeft ze een goede reden om Joel te haten, maar ze raakt er alles door kwijt. Denk aan haar relatie met Owen, die door haar obsessie op de klippen loopt. Zodra ze hoort dat Mel zwanger is van Owen, beseft ze dat het voorgoed voorbij is. Ze heeft nog wel seks met hem, maar er zit geen toekomst in.

last of us 2

Haar woede is wel een stuk meer gefocust dan die van Ellie, die in haar wanhoop alles en iedereen op haar pad omlegt. Abby laat Ellie tot twee keer toe leven, omdat ze alleen met Joel een appeltje te schillen heeft. Een nobele aanpak, maar wel eentje die haar duur komt te staan. Ellie slacht immers de vrienden en geliefden van Abby af.

Abby is de eerste die de belangrijkste les van deze game leert: mensen zijn mensen, of ze nou bij jouw groepje horen of niet. Abby redt de twee kinderen Yara en Lev uit een benarde situatie, omdat haar eigen mensen op ze jagen. En dat terwijl die twee horen bij de Scars, een groepering waar Abby’s WLF mee in oorlog is. Abby brengt ze in veiligheid en verzorgt Yara’s gebroken arm.

Als Yara later wordt doodgeschoten in een confrontatie met de WLF, is Lev woedend. “Those were your people!”, schreeuwt hij beschuldigend tegen Abby. Zij zegt daarna waarschijnlijk de belangrijkste zin uit de hele game: “Lev, you’re my people.“

Ik hoop op een goed einde, maar dat is natuurlijk ijdele hoop.

Dankzij dit soort momenten begin ik Abby steeds meer te mogen, wat ervoor zorgt dat ik eigenlijk niet verder wil spelen. Ik weet namelijk al wat er komt: als ik straks weer terugkom in het aquarium, zie ik hoe Ellie Abby’s geliefden heeft vermoord. Ik wil het niet zien en die wens blijkt terecht, want het is een hartverscheurende scène. Als ik daarna met Abby naar het theater sluip, weet ik niet of ik nou voor haar of voor Ellie moet juichen. Het gevecht tussen de twee is voor mij dan ook heel verwarrend en ik ben blij dat iedereen het overleeft.

De eindstrijd

Ik hoop op een goed einde, maar dat is natuurlijk ijdele hoop. Ellie laat haar nieuwe geluk met Dina en JJ achter om toch weer achter Abby aan te gaan. Ik ben het er zo vreselijk mee oneens, maar Ellie is ook maar een mens. Geplaagd door PTSS en schuldgevoelens zegt ze de liefde vaarwel en omarmt ze de haat.

En daar staat ze dan, tegenover haar aartsvijand, die helemaal is uitgemergeld na een lange tijd in gevangenschap te hebben geleefd. Abby heeft haar les geleerd en wil helemaal niet vechten, maar Ellie dwingt haar door een mes op de keel van Lev te zetten. Ze heeft Abby waar ze haar wil hebben, met haar hoofd onder water, als ze plotseling een flashback naar Joel krijgt. Het is de eerste keer in lange tijd dat je een positieve herinnering aan Joel ziet, na al die PTSS-nachtmerries waar Ellie mee kampt. Op dat moment besluit ze om niet door te zetten. Ik denk niet dat ze Abby vergeeft, maar ze ziet in ieder geval hoe zinloos het allemaal is. Misschien herkent ze Joel en zichzelf wel in Abby en Lev: twee mensen die zo veel hebben verloren, maar zo veel om elkaar geven.

The Last of Us

Ik heb vaak de kritiek voorbij zien komen dat deze conclusie betekent dat heel Ellies reis voor niks was. Maar dat is volgens mij het hele punt van de game. Wraak en haat leveren je niks op, alleen maar ellende. Abby is al haar vrienden kwijt en is verstoten uit haar groep, Ellie is Joel kwijt en nu ook haar relatie. Ze gaat zo op in haar wraak, omdat haar leven verder zinloos lijkt.

Het einde

En dan dat einde. Dat verwoestende, perfecte einde. Ellie komt thuis in een verlaten huis, waar Dina niet meer op haar wacht. Ze probeert gitaar te spelen, maar dat gaat niet meer omdat ze twee vingers mist. Ze is letterlijk alles kwijt. Als je daar geen tranen van in je ogen krijgt.

Dan volgt de laatste flashback, waarin je ziet hoe ze nog één keer met Joel praat. Hoezeer zijn keuze haar leven ook heeft getekend, ze vindt toch een manier om te werken aan hun relatie. Wie weet kan ze hem zelfs ooit vergeven. En als zij Joel kan vergeven voor die onvergeeflijke daad, kan Ellie zelf misschien ook vergeven worden voor haar acties. Ze laat de gitaar achter, en daarmee Joel. In het laatste shot zie je Ellie weer op pad gaan, maar waarheen wordt niet duidelijk. Ik hoop naar Dina.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Crash Bandicoot 4 en Cyberpunk 2077-presentatie 4 miljoen exemplaren van The Last of Us: Part 2 verkocht in eerste weekend
61

Reacties op: Waarom het einde van The Last of Us: Part 2 zo goed is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • controvi

  • 27 juni 2020 08:53
  Dit artikel maakt mij blij.
  Als je gaat zoeken op internet kom je zelden mensen tegen die verder kijken dan alleen de dood van Joel.
  Ik ben het helemaal eens met je artikel.
  Er zit zoveel met achter elk personage dan alleen maar goed en slecht.
  In mijn gedeelte met Abby realiseerde ik me al snel dat Abby best wel het recht had om via te zijn op Joel.
  Misschien ging ze wat ver maar iedereen is anders en zo is Abby dat net zo goed.
  Toen ik steeds meer zag wat Ellie deed tegenover wat Abby deed zien je dat Abby alleen voor Joel kwam terwijl Ellie de halve stad aan het uitmoorden is om wraak te nemen tegen 1 persoon.

  Stomme is dat de wlf dat ook weer een beetje aan zichzelf te danken hebben.
  Die zijn immers constant in strijd met de scars.
  Die zijn nog meer triggerhappy dan de wlf.
  Geen genoeg word ook dat, wellicht niet in de meeste details, uitgelegd waarom er zo een harde strijd is.

  Al in al is tlou2 een verhaal wat misschien niet iedereen doorheen kan komen omdat de game flink omdat tegen wat er gewend zijn.
  De hoofdpersonages krijgen en helden dood en de tegenstander wint het toch niet, als plot armor.

  Matt als je openstaat voor duurt soort dingen en verder durft te kijken naar hoe mensen echt zijn is deze game en verademing tegenover al die standaard Hollywood ish story games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mrmonkey

  • 27 juni 2020 10:11
  Goed verwoord artikel en zo'n beetje hoe ik het ook heb ervaren. Zeer goed geschreven verhaal en nog fantastisch vormgegeven, grafisch, de muziek, hoe alles geacteerd is, weergaloos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 27 juni 2020 10:33
  Mijn probleem is niet met de dood van joel en hoe hij dood is gegaan ook al zit dat gedeelte niet lekker.

  Wat mij steekt is dat ellie, abby laat gaan op het laatste moment. De gehele game draait om wraak en dan op het laatste moment voor 0 redenen laat ze abby gaan.

  Ik heb de game zelf nog niet gespeeld maar heb vernomen dat de game erg langdraadig is en saai word. Nu weet ik niet of ik daar zelf ook last van ga hebben als ik het ga spelen. Als ik het ooit ga spelen want ik heb genoeg gezien om zelf het plaatje van de game in te vullen. Scheelt 60 euro.

  Denk dat ik vrij weinig mis als ik deze voor de komende tijd over sla

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 juni 2020 10:42
  @Shinjite met alle respect, maar als je het niet heb gespeeld (of alles hebt gekeken), kan je er niet echt over oordelen. Het wordt zo prachtig opgebouwd. Ik vind het juist mooi dat ze Abby toch laat gaan, omdat ze daarmee toch een stukje menselijkheid behoud. Ze keert zich af van de obsessie die haar helemaal heeft opgeslokt.

  Maar goed, het is zeker geen perfecte game en het mooie is dat iedereen zijn eigen interpretatie er op los kan laten. Ik vond hem ook wat te lang ja, maar wel een prachtig meesterwerk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BB-StylaZ

  • 28 juni 2020 05:51
  @Shinjite
  Ik denk dat je veel mist dan eigenlijk. En geloof me,net als geschreven,het scenario van Abby,is goud waard om te spelen. Ik haatte haar ook in de eerste uren….tot ik begon met haar verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 29 juni 2020 21:05
  @Shinjite hey ik heb de game echt net uitgespeeld. Ben zelf aangereden met opzet in 2008 en ik wou heel lang die gene terug pakken en toen ik hem tegen kwam in een club in niemands land, deed ik het niet hoe graag ik het wou en maar toen ik de angst in ze ogen zag had ik er al vrede mee. Maar over de game dat Joel dood ging was bij eerste trailer al een gerucht en hield ik al rekening mee. Verder had iemand wat gespoiled dat ellie dood ging en die gaat niet dood waar door ik heel blij was met het einde. Verder kan je zien dat veel reviews die zeggen beide gaan dood hebben dus de game nooit gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mrmonkey

  • 27 juni 2020 10:43
  @Shinjite Er is geen saai of langdradig moment geweest, naast het geweldige verhaal is de gameplay-combat erg intens en onderhoudend en verveeld nooit.

  Misschien het spel eerst zelf spelen voordat je met ongefundeerde comments komt misschien ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 juni 2020 10:44
  Hallo allemaal!
  Hier mogen we lekker vol spoilers discussiëren over de game. Op de rest van de site liever niet :)

  Zoals altijd, laat elkaar in de waarde! Gelukkig hoef ik dat tegen de meeste van jullie niet te zeggen ❤ Beledigende berichten worden verwijderd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sebas002

  • 27 juni 2020 11:50
  Ik vond juist het einde erg tegenvallen omdat je bijna een oneindige hoeveelheid mensen ombrengt door bijv letterlijk infected los te maken om achter de guards te gaan in het laatste level. Heel de game heeft Ellie nergens moeite mee om te doen wat ze moet doen om haar tegenstanders om te brengen, ze maakt duidelijk de keus om te vertrekken bij Dina om achter de persoon te gaan die ze het meest haat en dan op het allerlaatste moment een change of heart te hebben vond ik ongeloofwaardig.
  Het einde zelf rijmt niet met wat je er heel de game voor gespeeld hebt.
  Wat ik wel mooi vond was op het moment dat ze de gitaar terug zet, het scherm heel sterk overeen kwam met het main menu van tlou1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 juni 2020 12:20
  @sebas002 hmmm interessant. Dat blijft natuurlijk een vreemde balans, omdat nou eenmaal een game is en je daarin veel mensen moet vermoorden.
  Ik had zelf wel het gevoel dat het haar wat doet. Als ze terugkomt van Nora, trillen haar handen helemaal. En ze heeft natuurlijk een flinke portie PTSS tegen het einde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sebas002

  • 27 juni 2020 12:58
  @ErikNus dat klopt en ik heb zelf geen ervaring of enige vorm van deskundigheid van wat PTSS met iemand doet buiten dat het mensen compleet in de war brengt met angstverschijnselen.
  Je zou zelfs kunnen zeggen dat Abby+Lev een soort nieuwe Joel+Ellie worden door zo met elkaar op te trekken en dat Ellie zich dit realiseerd door het triggeren van de positieve herinnering waardoor ze haar laat gaan.
  Hetgeen over het gameplay element van veel killen begrijp ik alleen moeten we ook niet vergeten dat door het sneak element je bijna niemand hoeft te vermoorden (boss fights daar gelaten). Als je dit dan combineerd met het feit dat Ellie opgelucht of zelfs blij is als ze random npc's ombrengt versterkt het juist het gevoel dat het goed is om te moorden waardoor het einde voor mij ongeloofwaardig overkwam. Ik had het graag anders gezien of met wat meer uitleg over waarom nu ineens. Misschien is dat dan ook weer wat het eind symboliseerd, Ellie die alleen wegloopt omdat zelf ook niet meer weet wie ze nu precies is en daar naar opzoek gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 27 juni 2020 14:03
  @sebas002 Ik heb zelf heel veel stukken gesneaked en heb bijvoorbeeld geen enkele hond doodgemaakt (los van die in het aquarium, die is onvermijdelijk). Dus op zich is het doden van NPC's een keuze van de speler. Sure, het wordt in zekere zin beloond. Het is eigenlijk de easy way out in de meeste gevallen, zeker als je over dempers en pijlen beschikt. En het maakt het een stuk makkelijker om collectibles en supplies te vinden. (en hey, je krijgt een heleboel ongelooflijk knappe animaties te zien als je wel geweld toepast, alleen daarom al is het het waard). Dat is het mooie aan dit medium. Je zit zelf aan de knoppen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor je acties. 99% van de games stapt daar gemakkelijk overheen (in Call of Duty is er niet echt een andere optie dan de ander gewoon af te schieten), en een enkeling speelt met die interactiviteit en zet je daarmee aan het denken (The Last of Us 2 dus, maar denk ook eens aan Spec Ops: The Line, of in zekere zin ook MGS3). Ik vind dat iig wel een gewaagde keuze altijd, ondanks dat het niet altijd even goed aankomt bij iedereen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 27 juni 2020 16:47
  Heb hem net voor het schrijven van mijn reactie uitgespeeld. Goed artikel en helemaal mee eens. Ik had zeker veel problemen met Abby als personage vanwege Joel.
  Dat niet alleen. Er kwam ook nog eens bij dat ze in de eerste dag constant commentaar had op elke brief/notitie die ik vond. Ik vond dat nogal hypocriet overkomen gezien wat ze zelf heeft meegemaakt en hoe zij daar is mee omgegaan (wraak op Joel).

  Gelukkig werd het voor mij wel recht gezet, om zo'n beetje dezelfde redenen die ik in het artikel lees. Toch maar vreemde mensen helpen, omdat je ze toevallig in het nauw gedreven tegenkomt en op dat moment met dezelfde ellende te maken krijgt. Hierdoor ziet zij dat toch niet allemaal zo zwart/wit is.

  Het gevecht met Ellie vond ik erg moeilijk (en dan heb ik niet alleen over het feit dat ik hem op Survivor had staan). Ik wilde Ellie helemaal niet koud maken en gelukkig gebeurde dat ook niet. Het laatste gevecht is van Ellies kant en op dat moment wilde ik Abby ook niet koud maken. 1 - 1 en beiden leven nog.

  Een goed open eind, zodat wij die allemaal voor onszelf kunnen invullen. Hierdoor zal het je waarschijnlijk ook langer bij blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kenikjou?

  • 27 juni 2020 17:00
  Het grootste probleem wat ik had met de Last of us 2 was de hoeveelheid speeltijd die we moesten doorbrengen met Abby. Bijvoorbeeld die scène dat je als Abby speelt en moet vechten tegen Ellie. Ook vond ik de verhaallijn met Abby/lev/ ( de naam van die vrouw weet ik op moment niet ) onnodig. Tuurlijk begrijp ik wel dat het doel was om Abby als mens te plaatsen met goede en slechte kanten, maar ik had liever gehad dat de game ons niet zoveel met Abby liet spelen. Want uiteindelijk geef ik persoonlijk niks om Abby of al die andere klootzakken die Joel vermoorden, maar speel ik het spel voor Ellie/Joel. Daarom vond ik het zo jammer dat je in dit deel niet met Joel speelde, en ja ik wist dat de game om Ellie draaide. Desondanks had ik wel meer inbreng van Joel verwacht, hoewel die flashbacks gaaf waren. Ik vond de game zeker niet slecht , maar het haalt het niveau van deel 1 zeker niet. Het verhaal van deel 2 vond ik gewoon een stuk zwakker. Ik denk dat ze zoveel meer konden doen met de wereld van Last of Us 2, dan het verhaal dat we kregen. De gameplay en natuurlijk de grafische kwaliteit waren beide fantastisch. Mede hierdoor vond ik, zoals ik al eerder benadrukte, dit spel helemaal niet slecht. Ik ben persoonlijk teleurgesteld met bepaalde keuzes die het verhaal van dit spel koos.
  7,5/10

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • controvi

  • 30 juni 2020 00:40
  @Kenikjou? Weet je wat stom is.
  Het deel van de game waar ik het .eerste moeite mee had was in het gedeelte waar je door een woonwijk heen moet.
  Dat is voor je bij de claimore vallen komt.
  De stukje stad duurde wat mij betreft te lang en was te groot.
  Abby vond ik juist erg gaaf om te spelen en heb bij haar ook wel de meest intense momenten gehad in de game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kenikjou?

  • 30 juni 2020 18:29
  Je bedoelt die halve open wereld stukje bij Seattle dag 1. Ongeveer direct nadat we weten dat Joel dood is? Als je dit bedoelt ben ik het niet met je eens. Ik vond dat stukje met Ellie en Dina heel erg leuk, lekker nieuwe stukjes ontdekken, ik vond zelfs de ring van Nathan Drake :). Als jij met Abby spelen wel kon waarderen is dat natuurlijk je recht. Ik daarentegen had gewoon moeite om met Abby te spelen en een band met haar en haar vrienden, Owen, Mel, Manny enzovoort te vormen. @controvi

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SavageBear

  • 28 juni 2020 00:10
  Erg goed artikel. Had zelf ook totaal geen behoefte om als Abby te moeten spelen, maar uiteindelijk krijg je wel sympathie voor haar in de storyline met Yara en Lev en ging ik Ellie toch een beetje als de bad guy zien. Ging echt met lood in de schoenen terug naar het aquarium inderdaad, wetende wat Ellie (jij als speler in feite) daar heeft aangericht.

  Ellie en Abby hebben ook veel met elkaar gemeen en eigenlijk heeft Abby exact gedaan wat Ellie heeft gedaan (vader(figuur) wreken), maar dan 'beter' omdat Abby alleen Joel heeft vermoord (weliswaar erg bruut wat ik niet geheel kon verenigen met hoe je haar later in de game leert kennen) maar Ellie slacht iedereen links en rechts af en is compleet verblind door haar zoektocht naar wraak.

  Persoonlijk was de boerderij scene met Dina en JJ voor mij het perfecte einde geweest en had Tommy weg moeten blijven. Maarja ik ben een sucker voor happy endings en dat doet deze game bewust niet om de boodschap echt goed over te brengen. Ik vond het in ieder geval een erg bijzondere en indrukwekkende game die een keer wat anders probeert te doen en je wel echt aan het denken zet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smaakmaker

  • 28 juni 2020 00:10
  Ik vond juist de gameplay vermoeiend je doet ruim 20 tot 25 uur hetzelfde. Ik werd er op een gegeven moment echt moe van. Deur is op slot zoek andere weg. Maar qua verhaal was het erg sterk. Vond alleen dat stuk van abbey naar het zoeken naar lev meer standalone Dlc. Maar ik vind het verhaal van Ellie en Joel vertelt. Dus geen deel 3 meer aub. Want hun zijn voor mij the Last of us

  En als ik de elementen moet becijferen.

  Verhaal 9.0 goed verhaal met mooie heftige maar emotionele momenten.
  Gameplay 7.0 het werkte goed maar het was te eentonig.
  Grafisch 9 geen 10 want ik vond sommige characters toch echt minder mooi eruit zien. En vind het jammer dat nog steeds vijanden identiek eruit zien
  Muziek een 9.5 echt geweldig.

  Game totaal een 9.0.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JeffreyB

  • 28 juni 2020 00:29
  Ik ben het bijna met geen 1 punt in dit artikel eens. waarschuwing voor spoilers
  De manier hoe Joel word vermoord slaat nergens op, het is namelijk erg duidelijk een hinderlaag maar op een of andere manier is Joel ineens vergeten dat die bestaan, iets dat zeer vreemd is omdat hij in het eerste deel een minder duidelijk hinderlaag gelijk herkend. Abby is naar mijn mening 1 van de slechts geschreven personen in de serie, ze proberen zo hard om ervoor te zorgen dat je om haar geeft. Maar hoe meer ik de game speelde hoe meer ik een hekel aan haar kreeg ze doet mij soms zelfs denken aan een seriemoordenaar, omdat ze totaal geen spijt toont voor wat ze doet zelfs niet als ze mensen die ze goed kende vermoord zonder enige aarzeling in het einde van de game.

  Ellie is idd niet een puur goed persoon maar ze toont in tegenstelling tot Abby berouw voor wat ze doet. De game probeert de hele tijd te zeggen dat de wereld hard is en dat daarom Joel is vermoord, dit is best logisch maar verloor bij mij zijn geloofwaardigheid als je op het einde ineens probeert de wereld minder hard te laten lijken door Abby te laten leven. Vooral omdat Abby naar mijn mening een slechter persoon is dan Joel, Joel geeft namelijk heel erg om de mensen die dicht bij hem staan en doet alles om ze te beschermen ook all is dat soms op een niet zo goede manier. Dit kan je niet zeggen van Abby die totaal niets geeft om de mensen om haar heen en zelfs de mensen die om haar geven in gevaar brengt alleen voor haar eigen gewin. En ja Ellie vermoord een paar van haar vrienden maar die vrienden zijn in die positie gebracht door Abbys egoïstische houding, en nee dat praat het moorden van Ellie niet goed maar zij doet dit alleen als laatste redmiddel omdat ze haar aanvallen inplaats van luisteren.

  Ik was persoonlijk redelijk teleurgesteld in de game, maar er zijn ook goede momenten maar helaas zijn die bijna allemaal in de vorm van flashbacks. persoonlijk zou ik de game een 6,5 geven dat is voornamelijk vanwege hoe goed de game eruit ziet en sommige gameplay aspecten die erg goed werken, ook is de voice acting erg goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kenikjou?

  • 28 juni 2020 01:58
  Hier sluit ik me bij aan. Zoals ik ook al aangaf was mijn grootste kritiek op deze game Abby. En hoe frustrerend het was om zoveel tijd met haar te moeten spelen. Wie wilt met Abby spelen, terwijl je verwacht dat de game om Joel/Ellie draait./@JeffreyB

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.