Column

Waar waren de games tijdens Koningsdag?

Koningsdag is niet meer wat het is geweest

Geschreven door Lars Cornelis op
Afgelopen Koningsdag liep ik weer over de rommelmarkt van Maastricht. Dat doe ik eigenlijk ieder jaar wel, maar ieder jaar spot ik minder games. Ze zijn er nog wel: een verdwaalde Call of Duty deel zoveel hier, een stapeltje Fifa’s daar. Kortom: niet echt iets dat de moeite waard is. Het lijkt haast wel alsof de games op zijn.

Een paar jaar terug trof ik nog een SNES in uitstekende staat aan, inclusief een stapel games, waaronder Super Mario Kart, Super Mario World, F-Zero en Donkey Kong Country 2. Niet bij nadenken, gewoon meteen inpakken die hap! Ook in andere jaren ging ik altijd wel naar huis met een game of twee. Metal Gear Solid en Tony Hawk Pro Skater 2 in verrassend goede staat, culthit Warpath: Jurassic Park, die pc-versie van GTA: San Andreas met dat toffe hardcover boekje; het zijn heus geen zeldzame of extreem waardevolle schatten, maar wel leuke hebbedingetjes voor in de collectie.

Tastbare herinnering

Juist dat maakt de rommelmarkt zo leuk. Ik kom een vergeten game tegen waar ik warme herinneringen aan koester en ga naar huis met een tastbaar verlengstuk van die herinneringen. Thuis start ik ze even op en denk ik “Oh ja, dat was vet.” Vervolgens verdwijnen deze games in de kast, maar ik kan er tenminste af en toe naar kijken. Toch ben ik bang dat ik steeds minder vaak met een leuke score terugkom op Koningsdag.

Oude games en consoles raken immers ooit écht op. Ze gaan kapot, raken verloren, of verdwijnen in de privécollecties van verzamelaars zoals ikzelf. Steeds minder exemplaren belanden dus op kleedjes tijdens Koningsdag. Tegelijkertijd speelt digitalisering een rol. Enerzijds omdat we sinds de Xbox 360 en PlayStation 3 met z’n allen steeds meer digitale games kopen en dus minder kunnen doorverkopen, anderzijds omdat games hun herkenbaarheid zijn verloren.

Die games zoals Metal Gear Solid en GTA: San Andreas kon ik van ver al op de kleedjes spotten, omdat die omslaghoezen op mijn netvlies staan gebrand. Ze zijn door de jaren heen iconisch geworden. Ik ken ze van bij vrienden, heb ermee in mijn handen gestaan bij de Bart Smit of Free Record Shop, of ben misschien ooit mijn eigen exemplaar wel kwijtgeraakt. Zo’n fysieke connectie kan soms bijzonder sterk zijn. 

De geur van boekjes

Ik durf te wedden dat als je in de jaren 90 of eerder bent opgegroeid, je herinneringen hebt aan een spel dat je op de achterbank in de auto van je ouders al hebt uitgepakt. Gewoon om de disk of cartridge te bewonderen en door het boekje te bladeren. Wie herinnert zich niet die geur van boekjes? Het is dan ook niet zo gek dat mijn liefhebbershart een klein sprongetje maakt als je dan ineens zo’n game op een kleedje zag liggen. Zo’n herinnering is mij die paar euro wel waard.

Door de digitalisering is die fysieke connectie verdwenen. Boekjes zijn al veel langer een uitstervend verschijnsel, maar zelfs van favoriete games als Death Stranding en Halo Infinite kan ik me nauwelijks voor de geest halen hoe het doosje eruit ziet. Ik ken hooguit de thumbnail in het menu van de console – en zelfs die wil nog weleens veranderen na een update of seizoen. Maar ach, door diezelfde digitalisering hoef ik Death Stranding of Halo Infinite dan ook niet zo snel te verwachten op de rommelmarkt.

Ik zal wel oud zijn inmiddels, maar ik vind dat toch een beetje zonde. Een stukje beleving gaat zo verloren. Ik ben heel erg blij dat mede dankzij de inspanningen van Microsoft en straks ook het nieuwe PlayStation Plus-abonnement zelfs klassiekers van meer dan twintig jaar oud gewoon toegankelijk zijn, maar het is wel wat kil en emotieloos om zulke games gewoon digitaal uit de virtuele winkel te plukken. *Klik* en de game staat op je console.

Nee, geef mij dan toch maar het door een mensenmassa heen wurmen, handjeklappen om de prijs en dan lekker naar huis. Hup, een oude console uit de kast trekken, aansluiten, en even wegdromen bij de herinneringen aan vroeger. Volgend jaar struin ik dan ook gewoon weer de rommelmarkt af, in de hoop die ene persoon te treffen die bij het uitmesten van de zolder op een doos spellen voor de Game Boy, PlayStation 1, of andere archaïsche retroconsole is gestuit.  

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: PlayStation Plus, GTA 6 en Nintendo Switch Sports Wat spelen we dit weekend? 30 april en 1 mei
7

Reacties op: Waar waren de games tijdens Koningsdag?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Stingeling

  • 30 april 2022 08:18
  Hier had ik het ook over toen ik met mijn vriendin over de markt in Maastricht liep woensdag. Het is een uitstervend verschijnsel.

  We stonden wel te kijken van de bizarre zooi wat mensen hebben bewaard en proberen te verkopen. Bv een vieze oude beschadigde bedpan… Serieus? Ik zou het nog niet durven aanraken.

  Ik mis het verschijnsel van boekjes bij de games wel tegenwoordig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 30 april 2022 08:34
  Dat fysiek mis ik met name vanwege anticipatie. Ik moest als kind reizen naar het centrum om daar wat te kopen in de Future Zone (Rotterdam). De reis terug was dan om het doosje en boekje te bestuderen. Tijdens eerste opstart, installeren of gewoon voordat je nog kon spelen, wist je alles wat je kon verwachten en welke units het beste waren tegen welke vijanden, vooral met RTS.

  Ik mis dat wel. Maar door de komst van zoveel games tegenwoordig op zoveel platformen. Gecombineerd met digitalisering. Tja. Het kan niet anders heh.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 april 2022 09:49
  Je kan die dingen wel vinden op een marktplaats of zo, ik was vroeger als kind altijd op zoek naar he-man, transformers of gi joe en ik vond altijd iets vet waar ik jaren plezier van had. Nou liep ik met mijn kinder langs de markten en enenige wat ik zag was goedkope troep of spullen wat men niet eens op marktplaats kwijt kan. En dat is nu koningsdag je spullen proberen kwijt te raken die je het rest van het jaar niet kwijt kan. En met games veel mensen ruilen hun spellen denk ik in bij een gamemania als er een deal is of retro games verkopen via een marktplaats.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ego8

  • 30 april 2022 11:31
  Fysieke games sterven inderdaad steeds meer uit en dat vind ik ook zonde. Heb een aardige collectie PC games maar eigenlijk alles is van voor 2015 en het leeuwendeel van voor 2010. Steeds vaker dunnere of geen boekjes, op het eind zelfs geen disc meer maar enkel de code om te activeren digitaal.

  Sinds recent wel met PS4 en Xbox Series X aan de gang gegaan, hier wel wat fysieke games gekocht maar eigenlijk allemaal enkel een disc (of twee) en een verdwaalde flyer. Voor handleidingen of boekjes krijg je hooguit te lezen waar deze digitaal te vinden zijn. Enige grote meerwaarde hier is nog dat deze ten minste door te verkopen zijn, in tegenstelling tot PC games die allemaal aan een digitaal account (Steam, Epic, Origin, etc.) gekoppeld zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 30 april 2022 11:40
  Ik mis het ook hoor, sterker nog: games opspeuren was de voornaamste reden voor mij om naar de vrijmarkt te gaan. Vooral Gameboy Advance games waar je echt klassiekers die nog steeds super speelbaar zijn voor een paar euro scoren. Sommige van mij favoriete games komen van zo'n kleedje. Ze verdwijnen alleen wel echt al wat langer. Ik koppelde het toen aan de opkomst van Gamemania in Nederland waardoor je niet meer tot koning(s/inne)dag hoeft te wachten om van je meuk af te komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 1 mei 2022 08:12
  Ik denk dat mensen te goed weten dat het waarde heeft en het liever verkopen via marktplaats. Daar staat het vol games dus dat het er 'niet meer is' slaat vooral op de koningsmarkten.

  Dit geldt voor veel items overigens, je ziet vooral elke keer de zelfde meuk voorbij komen op zo'n markt.

  Als er al goede games liggen hebben de hunters dit er al lang en breed uitgevist.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 mei 2022 16:24
  Tja ik was er dit jaar vroeg bij maar echt veel games heb ik niet gezien. Battlefield 1 voor 1,50 voor een maat gekocht evenals Let's Sing Queen in seal met microfoon voor 5.

  Verder heel veel DVD's en een leuke stapel Blu-Ray.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.