De overgang naar de nieuwe generatie voelt voor mij niet helemaal lekker. Natuurlijk, het was heerlijk om dat ultra-krachtige apparaat in huis te halen en aan de slag te gaan met de nieuwste en grafisch indrukwekkende games – al ging uiteindelijk het meeste van mijn tijd naar Resogun. Nu het eerste enthousiasme is weggeëbd en de releases voor mijn nieuwe kastje al maanden zijn opgedroogd, voel ik me een beetje naar. Alsof ik schouderophalend in een snoepwinkel sta waarin ik niks lekkers kan vinden.

Afscheid nemen bestaat niet

Geen probleem, zou je zeggen, dat hoort nou eenmaal bij de lancering van een nieuw systeem. Er zijn wat aardige launch-titels waar je je even mee kunt vermaken en daarna moet je geduld hebben. Je oude consoles zijn niet ineens gestopt met functioneren, dus daar kun je gewoon nog terecht voor je game-behoeftes. Daar ligt nu echter juist het probleem. Ook op de oude vertrouwde consoles zijn de goede releases flink schaars.

Spellen waarvoor je je oude consoles nog paraat moet hebben zijn bijna op één hand te tellen. Binnenkort komt South Park: The Stick of Truth uit, en eerlijk is eerlijk, die ziet er voor een South Park-fan als ik ontzettend leuk uit. Ook Dark Souls 2 staat op het punt van uitkomen, een game waarmee je ongetwijfeld weer tientallen uren vooruit kan. Maar daarna? Daarna kun je die apparaten bijna wel gaan inpakken en op zolder opbergen. Het enige waar je nog op kunt wachten is de remake van Final Fantasy X (ik zal niet zo snel een remake spelen) op de Playstation 3. Helemaal in 2015 kun je die console dan misschien nog eens van zolder halen voor Persona 5.

Het helpt ook niet dat de titels die de afgelopen maanden zijn uitgekomen voor de last-gen machines, en waar ik ook echt naar uitkeek, over het algemeen zo tegenvallen. Bovenaan mijn lijstje teleurstellingen staat Lightning Returns: Final Fantasy XIII, die de trilogie waar ik best positief tegenover stond met een doffe klap afrondt. Ook Castlevania: Lords of Shadow 2 stelt teleur, wat me nogal verraste na het ijzersterke eerste deel. We moeten helemaal terug naar Gran Turismo 6 om iets te vinden waarvoor je echt je last-gen console nog nodig had.

De geschiedenis herhaalt zich

Was het tijdens de overgang naar de vorige generatie dan zo anders? In het geval van Microsoft: niet echt. Het Amerikaanse bedrijf liet de originele Xbox als een baksteen vallen toen de nieuwste telg eenmaal was gelanceerd. De geschiedenis herhaalt zich nu dus: de 360 heeft zo'n beetje na Gears of War: Judgment al geen interessante exclusive meer gehad. Zelfs qua third-party content komen er na deze maand weinig titels uit die exclusief voor last-gen zijn. Een groot verschil is wel dat de 360 voor mijn gevoel écht in een grote klap de nieuwe generatie inluidde met HD-graphics en interessante games. Dit keer is de nieuwe console in ons land nog niet eens uit of Microsoft lijkt al afscheid te hebben genomen van de vorige.

Sony pakt de zaken normaal gesproken iets anders aan. De grote kaskraker God of War 2 kwam bijvoorbeeld uit op de Playstation 2 toen de opvolger al in de winkels lag. Misschien was het voor de zakenlui in Japan een slimmere zet geweest om die naar de nieuwere console over te hevelen om meer interesse voor het nieuwe product te genereren. Sony wil hun oudere kastjes echter langer ondersteunen en klanten laten zien dat hun producten lang mee gaan. Ook Persona 4 kwam pas rijkelijk laat, twee jaar nadat de Playstation 3 al was gelanceerd.

De Persona-serie gaat dat trucje dus in ieder geval herhalen, maar waar is onze God of War 2? Waar is de knallende afsluiter van een generatie die ons zo veel moois heeft gebracht? Waar is die grote hit die iedereen wil spelen? Het lijkt er op dat we dat grote afscheid vorig jaar al hebben gehad, al hebben we er toen niet zo bij stil gestaan. The Last of Us, GTA V, BioShock Infinite: dat waren de laatste grote knallers op onze oude apparaten. Ik wou dat ik dat toen geweten had, dan had ik er misschien meer van genoten. Of ik had een paar van die pareltjes bewaard tot dit jaar, zodat ik nu niet zo weemoedig naar mijn oude consoles hoefde te staren.