Als rasechte multiplatformer speel ik mijn games op de console die ik er het fijnst bij vind passen. En voor Colin McRae is dat, ondanks dat het een retegeschikte consolegame is, toch de PC. M'n blik klaarde dan ook op toen ik las dat Codies een PC-demo had uitgebracht van deze nieuwe rally racer. Eindelijk een tryout voordat de game lang en breed in de winkels ligt en al bijna in de budgetbak is beland. Want zo fantastisch is het niet meer met de demo's en de hoeveelheid ervan gesteld.

Ik kan me goed herinneren dat het zo'n vijf á acht jaar geleden heel anders was. Dan waren demo's soms een half jaar voor de release van een game te downloaden en zat je die paar levels, bij gebrek aan meer, eindeloos uit te spelen. Zo kan ik me de eerste demo van Soldier of Fortune nog herinneren, waarvan ik het demolevel zeker dertig keer heb gespeeld. En ondanks dat de missionbriefing natuurlijk telkens hetzelfde was, veranderde je voor jezelf steeds het doel. Speel bijvoorbeeld het level uit met alleen headshots. Of leg zoveel mogelijk tegenstanders tegelijk neer met een enkel schot uit de shotgun. Zo kon een goede demo je minimaal een paar dagen zoet houden.

Die tijden lijken helaas voorbij. Zo lijkt het alsof er veel minder demo's worden uitgebracht en we het maar moeten doen met trailers en plaatjes. Zijn gamepublishers af en toe bang dat we met de demo het spel niet hoog genoeg waarderen? En dient een demo tegenwoordig alleen om de massa maanden na release alsnog over de streep van aankoop te trekken? Een slechte demo kan immers ook de wouldbe-kopers van een game doen besluiten om een spel toch niet aan te schaffen. Dus wil je als game-uitgever dat risico lopen?

Het valt mij in elk geval op dat games waarvan de game-uitgever denkt dat het toch een absoluut succes gaat worden, zelden of pas na de release een demo krijgen. Met de nieuwe franchises of degene die een come-back maken is dat vaak heel anders.

Overigens gaat bovenstaande niet helemaal op en verwachten we van Crysis twee demo's voor release, maar het is een gevoel dat me bekruipt. Misschien ben ik een zeur die vroeger alles beter vond. Ben ik de enige die denkt dat het is gedaan met die goeie ouwe demo tijd?

PS. terzijde: als iemand grafische tunetips voor DIRT heeft, dan hoor ik het graag. Zelfs met 7900 in SLI is die demo nog retetraag in High kwaliteit. Spijtige zaak dat Codies de tijd niet heeft genomen een systeemdetectie in te bouwen.