Vrouwelijke gamers hebben een lange weg te gaan

Vrouwelijke gamers hebben een lange weg te gaan

Een paar jaar geleden stond er een postbode bij mij voor de deur met een pakketje van een gamewinkel in zijn handen. Met een grote glimlach overhandigde hij mij het pakketje en zei hij dat ik mijn broer er veel plezier mee moest wensen. Ik nam het pakje aan en gaf aarzelend aan dat het voor mij bedoeld is. De postbode keek mij vol verbazing aan, verbeterde zich, wenste mij er veel plezier mee en liep weer weg.

Niet alleen heb ik geen broer die ooit gamer had kunnen zijn, de rest van de familie die ik wél heb houdt niet eens van videogames. Ik ben de enige gamer in mijn familie. Al sinds ik een kleuter ben, ben ik verknocht aan videogames en ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen.

Het ontstaan van een stereotype

Toch krijgen vrouwen nog vaak vreemde blikken wanneer ze over hun hobby praten. Dat komt omdat er nog steeds het stereotype heerst dat gamen een ‘mannending’ is. Dit komt met name door de marketing die vooral in de jaren negentig werd toegepast. Het kwam toen zo’n beetje neer op ‘voor mannen, door mannen’.

Tracey Lien legt het ontstaan van gamemarketing uit in haar artikel No Girls allowed. In dat artikel spreekt Lien met mensen die betrokken waren bij de marketing van games in de jaren 70, 80 en 90. In No Girls Allowed wordt duidelijk dat in de jaren 70 en 80, de begindagen van videogames, er nog niet echt werd nagedacht over specifieke doelgroepen van de games die ontwikkeld werden. Spellenmakers deden wat ze leuk vonden en brachten het uit, voor iedereen die er interesse in had. In de reclames van spellen waren toen ook nog vrouwen en meisjes te zien.

Centipede-advertentie uit 1981

Dit veranderde in 1983 met de videogamerecessie. Rond die tijd werd de markt overspoeld met slechte, afgeraffelde games, waardoor mensen hun interesse in games verloren. Nintendo was één van de bedrijven die de game-industrie uit het slop trokken met de release van diens Nintendo Entertainment System. In diezelfde periode begon ook de gerichte marketing op een mannelijk publiek. Met de videogamecrash nog vers in het achterhoofd, wilde Nintendo weten wie hun games eigenlijk speelden en besloten ze dat te gaan onderzoeken via onder andere toernooien en de lancering van het magazine Nintendo Power. Uit dat onderzoek kwam één ding naar voren: jongens en mannen speelden meer videogames dan vrouwen. Na dat onderzoek begonnen Nintendo en andere bedrijven met specifieke reclames gericht op mannen en jongens.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

De marketing bleef een lange tijd op (jonge) mannen gericht, tot de Nintendo DS en Wii uitkwamen in 2005 en 2006. Toen kwamen er weer vrouwen en meisjes in de reclames voor. Wel was het zo dat de vrouwen in de reclames vooral op de achtergrond te zien waren. Het zusje, moeder en oma die meespelen op de console of het klasgenootje die achter de jongens Nintendogs zit te spelen. Pas in de laatste jaren proberen uitgevers en ontwikkelaars ook vrouwen weer in voorgrond van de marketing te betrekken. Is dit erg? Ja en nee. Aan de ene kant is het een feit dat jongens vroeger over het algemeen meer interesse hadden in games dan meisjes, dus het was niet meer dan logisch dat gamebedrijven daar hun marketing op richtten. Aan de andere kant heeft dit voor een stereotype gezorgd waar vrouwelijke gamers nog steeds last van ondervinden.

Nog altijd onzichtbaar

De marketing van games en diens doelgroepen zijn enorm verbreed in de afgelopen jaren. Toch krijgen vrouwen met name in de online gaming gemeenschap krijgen nog te maken met een groep die ze er het liefst niet bij willen hebben. Een kleine groep mannelijke gamers doet er alles aan om vrouwen en andere minderheidsgroepen buiten te sluiten. Deze groep wordt ook wel de Toxic Gaming Community genoemd. Dit is een term die aan een groep gamers is gegeven die alle verandering in de gaming community willen voorkomen. Deze groep heeft het gevoel dat vrouwen (en bepaalde minderheidsgroepen) hun gemeenschap willen binnendringen en veranderen.

Deze groep is vooral in de online gaming-gemeenschap te zien. Een goed voorbeeld hiervan is de streamer Cupcake. Zij kreeg in een stream te maken met mannelijke gamers die haar uitscholden tijdens een potje Overwatch. Toen ze de opmerking maakte dat zij al het werk moest doen, kreeg ze van haar teamgenoten te horen dat ze haar bek dicht moest houden en dat ze maar achter het aanrecht moest gaan staan om boterhammen te maken in plaats van te gamen.

Deze streamer is niet de enige die met dit soort opmerkingen te maken krijgt. Zelf ben ik geen fan van online games, maar in mijn omgeving hoor ik nog altijd regelmatig verhalen van vrouwen die dit soort opmerkingen naar hun hoofd geslingerd krijgen terwijl ze online aan het gamen zijn. Ook YouTuber en streamer Spawntaneous beaamt dit in haar serie

Watch on YouTube

: “Mensen geloven mij niet wanneer ik vertel dat ik de nodige shit te horen krijg in Rainbow Six Siege omdat ik een vrouw ben. Soms is het grappig, maar meestal is het goor.”

Sommige vrouwen besluiten stil te blijven tijdens een potje om dit soort reacties te ontwijken of zelfs online games in het algemeen ontwijken. Vrouwen die wel wat van zich laten horen, krijgen vaak de schuld wanneer het potje slecht gaat. Het tegenovergestelde kan ook: uitgelachen worden wanneer iemand wordt ingemaakt, omdat het andere team een vrouwelijke speler heeft.

Geen echte gamer?

Uit een recent onderzoek van Newzoo blijkt dat op dit moment bijna de helft van alle gamers vrouw zijn. De ‘toxic gamers’ hebben daar echter ook al een antwoord op: vrouwen zouden geen échte gamers zijn. Toen ik op de middelbare school zat en een groep jongens aan het praten was over games, besloot ik mij ook in het gesprek te mengen. Toen de jongens aan mij vroegen wat voor games ik speelde en ik als antwoord Nintendo-games gaf, kreeg ik een hele tirade over mij heen. “Ja, jij speelt zeker alleen maar Just Dance en denkt meteen dat je een gamer bent!” Of een andere variatie met een Mario-game of Candy Crush erin verwerkt.

“Ja, jij speelt zeker alleen maar Just Dance en denkt meteen dat je een gamer bent!”

-

Toen ik deze opmerking hoorde, besloot ik mij terug te trekken, want ik wist dat ik toch niet serieus genomen zou worden in het gesprek, maar waarom werd dit altijd tegen mij gezegd en niet tegen mannelijke Nintendo-gamers? Vrouwen hebben net als mannen verschillende smaken in games. Het is sowieso raar dat er ook rond een aantal games.

Nog een lange weg te gaan

Gamen is echt niet meer een typisch mannending te noemen. Vrouwen vormen bijna de helft van alle gamers en worden ook steeds meer bij de marketing betrokken in vergelijking met de jaren negentig en begin 2000. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat vrouwen volledig geaccepteerd worden in de gamegemeenschap. Vooral binnen de toxic gaming community doet men er alles aan om vrouwen en andere minderheidsgroepen buiten te sluiten. Hopelijk gaat die groep ooit inzien dat de strijd die ze voeren eigenlijk om niets gaat, want uiteindelijk willen al gamers hetzelfde: goede games spelen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Daar komt dan wel bij kijken dat Overwatch-spelers over het algemeen ook wel echt het IQ van een waterballon hebben.

0

@Millman7 Onderschat de waterballon niet.

0
test

Het ergste vind ik vaak niet eens de reacties van "oh je zal wel geen echte gamer zijn". Maar vooral het idiote gedrag van sommige gamers als ze er achter komen dat een bepaalde gamer vrouwelijk is. Ik speel al jaren erg veel mmo's en heb daar echt de meest vreemde en soms ook gewoonweg enge dingen meegemaakt. Met als extreme uiterste meerdere medespelers in guilds waar ik in heb gezeten die gewoon liever niet bekend maakten dat ze vrouw zijn en daarom ook liever niet op voice chat komen. Omdat ze gewoon echt lastig gevallen worden door medespelers die denken dat ze de ware hebben gevonden.

0

@darkmanwls Ik speelde WoW en daar was de guild leader een vrouw. Die kreeg ook wel is wat dingen naar de hoofd gegooid maar die wist hoe ze er mee om moest gaan en het zijn vaak onschuldige domme grappen. Als jij als persoon een klein beetje met beide schoenen op de grond staat moet je wat commentaar van onzichtbare mensen best wel moeten handellen. Zij had dus wel het respect van de mensen in de guild en grapte gewoon mee met de mensen.

0
test

@Shinjite dingen zeggen als "deal er maar mee/je moet er maar tegen kunnen" en ook "het is vaak onschuldig" vind ik veel te makkelijk en zorgt er juist voor dat er nooit wat gaat veranderen. Die tijd is nu gelukkig wel geweest.

0
test

@Shinjite Er is een groot verschil tussen een onschuldig grapje en gewoonweg stalking en/of sexisme. Het gaat ook echt niet alleen maar om opmerkingen of grapjes. En wat heeft respect er mee te maken? Dus als je geen respect hebt van anderen is het ok om iemand lastig te vallen? Als je niet weet waar je over praat, praat er dan niet over. Of zeg gewoon "Ik kan hier geen oordeel over geven want ik weet er te weinig van"

0
test

@Shinjite Jezus niet iedereen kan dat er zijn pakweg een klein aantal mensen die dat kunnen. Ik was er ooit een van maar de laatste tijd kan ik het ook niet meer aanhoren. Elke gaming community heeft shitty mensen. Ik speelde laatst R6 in de eerste ronde speelde ik akali en ik probeerde iemand neer te schieten met mijn pistool maar dat ging compleet mis. Werd meteen keihard geflamed en meneertje dacht dat hij het beter kon en ging zonder een kill meteen dood. Dezelfde ronde had ik 3 kills en aan het eind van de match had ik de meeste kills. Die persoon heeft na mijn 3 kills meteen zijn bek gehouden en ik heb hem niet meer gehoord de rest van de match. Het maakt niet uit welke spel ik speel of het nou R6, RL of COD is elke spel heeft genoeg toxic mensen en het is niet meer om aan te horen.

0
test

@Shinjite Ik denk dat elke gamer wel eens ervaringen online heeft die echt niet oke zijn. Bedenk nu dat je BOVENOP al deze ervaringen je ook nog eens een extra dosis krijgt puur vanwege je geslacht. Dat heeft niets te maken met op beide schoenen staan, dat is gewoon kut. Ik ben op een gegeven moment gekapt met DOTA omdat die community gewoon echt te toxic voor woorden is. Ik moet er niet aan denken hoe dat was geweest als ik daar bovenop ook nog eens een vrouw was geweest en die bullshit er ook nog eens bij had gekregen.

0

Aanbevolen voor jou