Column

Voorspel: Elden Ring is een game zonder seks over seks

Try finger, but whole

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Of je Elden Ring nou speelt of niet, je hebt waarschijnlijk al een hoop gehoord over de moeilijkheidsgraad, de vrijheid en de bazen. Maar hoe zit het met seks? Seks speelt geen enkele rol in deze game en toch draait alles er om.

(Waarschuwing: in dit artikel vind je lichte spoilers voor Elden Ring, maar niet meer dan dat je in de eerste uren van de game kunt tegenkomen)

Als je in Elden Ring voor het eerst in de grote wijde wereld stapt, vertelt het allereerste personage dat je tegenkomt: "Jammer joh, je hebt geen vriendin." Of nou ja, hij zegt dat je 'maidenless' bent. Maar dat komt toch op hetzelfde neer.

De games van FromSoftware staan niet bepaald bekend om seks. De spellen zijn duister, somber, moeilijk en vaak behoorlijk vies, maar niet sexy. Hoewel het mij niets zou verbazen als ik enkele monsters tegen zou komen die in de modder van een duister moeras met elkaar de liefde zouden bedrijven. Traag en slijmerig.

Nee, in Elden Ring bestaat de meeste seksuele spanning uit het op de knieën gaan voor een vrouw die je daarna een innige omhelzing geeft. Geen aanraking om opgewonden van te raken, maar eentje die letterlijk je levensbalk doet krimpen. 

Elden Ring

Pot boy

Hier en daar zijn wel toespelingen te vinden. Al snel kom je in Elden Ring Alexander The Iron Fist tegen. Dat klinkt als een imposante baas waar je tientallen keren tegen vecht en sterft voordat je eindelijk als overwinnaar uit de bus komt, maar dat is niet zo. Alexander wordt ook wel liefkozend Pot Boy genoemd. Het is een pot met armen en benen die vastzit in de grond.

Als je zijn roep om hulp beantwoordt stelt hij: "Just give a good smack from the rear, with something nice and big." Je hoeft je geen zorgen te maken dat je hem daarmee pijn doet, want hij zegt goed getraind te zijn. Sla je hem van achteren met je zwaard, dan roept hij "Ah!" totdat hij uit de grond floept met een "Ahhh!".

Als ik de reacties op sociale media mag geloven, ben ik niet de enige die meer ziet in deze interactie dan een pot die vastzit in de grond en een klap van een zwaard nodig heeft. 

Try finger, but whole

Toch zijn het vooral de spelers die seksuele toespelingen toevoegen aan de game. In Elden Ring kun je, net als in de vorige games van FromSoftware, berichtjes achterlaten in de wereld. Deze liggen verspreid over de grond en raak je aan om te lezen. Soms verschijnt dan het spook van de speler die een specifieke beweging maakt. Bijvoorbeeld om te wijzen naar een richting waar je heen kunt lopen.

Maar overal waar je de mogelijkheid toevoegt om content te plaatsen, wordt het seksueel. Dat is in Elden Ring niet anders. Elke keer als er een lijk op de grond ligt, kun je daarnaast een bericht verwachten zoals 'try finger, but whole'. Een bericht dat in praktisch elke FromSoftware-game wel terugkeert.

Iemand schrijft 'if only I had a lover', terwijl die de praise the sun-emote doet tegen een muur aan, waardoor het lijkt alsof het gat in de muur verandert in een glory hole. Een ander schrijft 'chest ahead' als er een vrouwelijk personage te zien is, of 'rump ahead' als iets lijkt op een kont.

elden ring

In een gebied waar twee harnassen naast elkaar staan, staat het bericht 'Try two handing'. Je hoopt dat het gaat om een groot wapen dat je met twee handen moet gebruiken, maar nee: het spook van de speler spreidt zijn armen, waardoor het lijkt alsof hij de twee heren in de harnassen een handje helpt. 

Elden Cockring

Ik heb Elden Ring een tijd lang offline gespeeld. De Xbox-versie had rond release wat netwerkproblemen en sindsdien had ik de game niet meer afgesloten vanwege het handige Quick Resume. Toen ik eindelijk de game eens opnieuw opstartte en online automatisch werd ingeschakeld, veranderde de wereld plots van een koude, enge, seksloze plek naar een speelveld vol hitsige krijgers.

Het zijn dus de spelers die Elden Ring seksueel maken, maar niet alleen in berichten. Eerder hebben we geschreven over Buttplug.io, een manier om games met buttplugs tezamen laten werken. De maker van Buttplug.io heeft zich nu op Elden Ring gestort: "Je wil Elden Ring in je kont en wij zijn toegewijd om dat mogelijk te maken."

Het resultaat is een update, waarmee de buttplug trilt bij elke keer als je wordt geraakt in Elden Ring. Dat werkt zo. Zelfs een cockring werkt met de game, met de vanzelfsprekende naam Elden Cockring. 

Sigaretje opsteken

Maar er is nog iets anders: Elden Ring is een game zonder seks dat eigenlijk over seks gaat, en dat zit diep geworteld in het ontwerp van de game. Ik weet niet hoe jullie spelen, maar ik vind Elden Ring onwijs spannend. Als ik het speel zijn mijn spieren gespannen, is mijn hartslag hoog en mijn ademhaling snel.

Constant die anticipatie van wat kan komen. En dan de lange gevechten waar je zweethandjes van krijgt en compleet wordt uitgeput, met uiteindelijk dat enorme gevoel van release als je een baas verslaat. Dat voelt toch alsof je daarna even een sigaretje moet opsteken? Dat is heel wat voor een game die zo goed is en je zo in zijn greep houdt, dat als je eenmaal start je voorlopig geen seks meer hebt. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Soedesco opent eerste kantoor buiten Nederland AMD wil hoge ogen gooien met DDR5-overclocking op Zen 4-cpu's
14

Reacties op: Voorspel: Elden Ring is een game zonder seks over seks

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Mailbox

  • 13 april 2022 14:06
  Ehh, oke, wtf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MarkSpillie

  • 13 april 2022 14:24
  Haha Leuk column!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 13 april 2022 15:01
  Haha sjezus man, ik heb Elden Ring nog niet eens geprobeerd of mn sigaretten zijn al op! XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellspawn

  • 13 april 2022 15:25
  Ik heb Elden Ring geprobeerd, mij nog veel te moeilijk. Ook al wordt de game als meer toegankelijk beschouwd dan de andere soulslike games van From Software. Ik heb er geen geduld voor. Maar wat ik gezien heb, is mijns inziens niet direct terug te voeren op seksualiteit. Dat er seksuele toespelingen in zouden zitten, dat verbaast me niks.

  De mens is een wreedaardig en seksueel wezen, dus van alles en nog wat kan in het volwassen contact seksualiserend zijn. Elden Ring vormt daar geen uitzondering op, zo lijkt me. Het is maar net hoe je het ziet en benadert. Dat heeft ook met jezelf als mens te maken. Zolang het in games vrij onschuldig is en blijft, heb ik er geen moeite mee. Ik zie de humor er wel van in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 13 april 2022 16:20
  @Hellspawn Op welk punt ben je afgehaakt? De game is zeker niet makkelijk, maar gooit (zeker in het begin) best wel vaak een vijand in je pad waarvan het niet de bedoeling is dat je deze al aankan. Een goed voorbeeld is de gouden knight de eerste keer dat je de open world in gaat.

  In theorie kan je die idd al meteen verslaan, maar hij dient vooral als leermoment dat je later terug kan komen voor pittige vijanden of complete gebieden. Omdat de wereld zo (belachelijk) groot is, kan je vaak genoeg omkeren als je merkt dat je underleveled bent.

  Ik zit nu op 90 uur, en vond DarkSouls games echt helemaal niets, maar vind dit fantastisch. Zal je zeker aanraden hem nog een kans te geven. Bij moeilijke stukken speel ik hem daarnaast in co-op, hoewel de spirit ashes een alternatief zijn om wat extra support te krijgen bij een moeilijk stuk of boss battle.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellspawn

  • 13 april 2022 18:39
  @WvA Ik ben een aantal uren met Elden Ring aan de slag gegaan. Maar ik word nerveus van het steeds maar sterven, en de mijns inziens oneerlijke manier waarop je soms het onderspit delft. Wanneer je neergaat, blijft de vijand op je inhakken, waardoor je niet eens kunt opstaan. Ik heb eerder Sekiro geprobeerd, ook een ramp voor mij. Ik denk dat ik beter maar helemaal niet meer aan dit soort games moet beginnen. Het genre irriteert me gewoon teveel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 14 april 2022 10:20
  @Hellspawn Hm, ik snap wel wat je bedoeld. Overigens kan je daar wel wat tegen door door meer in bepaalde stats te investering (die ook voorkomen dat je uberhaupt neervalt). Maar als je het een paar uur hebt geprobeerd kan je wel een redelijke inschatting maken of je hier in wil investeren inderdaad. Jammer!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 13 april 2022 22:02
  @Hellspawn
  Als je gauw genoeg naar een farmplek gaat early game. Kan je paar avondjes farmen en ben je zo lvl 70.

  Als je daarna even opzoekt waar de volgrnde betere farmplek zit hark je al gauw miljoenen binnen en kan je op een redelijk normale manier door t spel heen.

  Ik ben zelf afgehaalt omdat ik niet vsn farmen houd, en dat t eigenlijk gewoom broken is dat t de game zo makkelijk maakt.
  Tuurlijk bossfights zijn nog wel pittig, maar een stuk beter te behappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Frezzle

  • 13 april 2022 17:50
  Bij iedere collumn van Erwin denk ik dat het niet waanzinniger kan en toch flikt hij t iedere keer weer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SirFunkenstein

  • 13 april 2022 20:09
  Wat een slappe Column.
  Met deze benadering kan je dit verhaal copy/pasten op Mario bros, Grand tourismo 1 t/m 7, Kirby, starwars LEGO, Tetris etc etc. ofwel elke game die er bestaat.

  Inclusief anticlimax…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 14 april 2022 12:09
  Wtf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 14 april 2022 14:49
  Leuke invalshoek maar een beetje vergezocht allemaal als je het mij vraagt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Reson.nl

  • 15 april 2022 14:33
  Lekker over cockrings, kontgaten, trios en pijpen praten op een game website waar ook kinderen komen.

  Lekker bezig, Erwin!

  En vervolgens nul verantwoordelijkheid nemen maar comments verwijderen.

  Dit is een game website, praat gewoon over games ipv je woke ideologie hier te verspreiden. Daar komen mensen hier niet voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 19 april 2022 16:54
  Holy F, ik zie deze "colum" nu pas en wtf cringe.

  ten eerste is pot boy (ik kom op heel wat plekken van het internet maar nog nooit deze term voor jarhead voorbij zien komen… (ik zit dan ook niet op twitter)) WEL een eindbaas.

  Ten tweede ,stop alsjeblieft met colums schrijven, ga lekker op twitter woke zijn en stop met deze onzin op een gamesite te plaatsen. Hoe laag gaat deze website zakken ? Is er echt niemand bij de redactie die zegt: doe maar niet deze keer, of durven ze niet uit angst om gecanceled te worden? goddamn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.