Column
assassin's creed

Vlieg op met je seizoensfestivals in singleplayergames

Blijf met je vingers van mijn universum af!

Geschreven door Harry Hol op
Stel je voor: je leest een vuistdikke fantasyroman, bijvoorbeeld In de Ban van de Ring, en halverwege sla je de bladzijde om en zie je in grote letters staan: “Het is kerst in de Gouw! Ga snel terug naar hoofdstuk drie, waar je tijdelijk een aantal extra bladzijden kunt lezen!” Gelukkig gebeurt dit niet, want dat zou vreselijk irritant zijn. Waarom valt Assassin’s Creed: Valhalla me dan wel op deze manier lastig

Ik heb een zwak voor Assassins Creed-games. Vooral hun nieuwe incarnaties sinds Origins zijn fantastische werelden om doorheen te dwalen. Ik heb ook mateloos veel respect voor het team dat zulke enorme gedetailleerde werelden tot in de kleinste details inricht, puur voor mijn persoonlijke vermaak. Ze geven me wat ik het liefste wil in games: een eigen universum waar ik op mijn eigen tempo mijn eigen verhaal kan beleven.

Het was ook de reden dat ik verliefd werd op Morrowind, Oblivion en Skyrim. En The Witcher 3. En Zelda: Breath of the Wild. Het spelen van zo’n grote openwereld-rpg voelt voor mij alsof ik een nieuwe werkelijkheid in stap, net zoals de bemanning van de Enterprise avonturen beleeft in het Holodeck. Maar dan met werkende veiligheidsmaatregelen en zonder het risico dat een van de personages opeens echt bewustzijn gaat ontwikkelen en de dokter gijzelt. Ik dwaal af, sorry.

Een eigen universum dus, en vooral een universum zonder deadline. Deadlines heb ik al genoeg in mijn leven. Dat artikel moet ingeleverd worden, die reportage moet voor half vijf gemonteerd, dat mailtje moet echt vandaag en die melk moet op voor het over de datum is. In het echte leven moet van alles en ook nog eens op tijd. En je krijgt er geen eens achievements voor!

assassin's creed

Vakantie

Daarom is een openwereld-rpg voor mij een soort ultieme vakantie. Recentelijk heb ik Breath of the Wild weer eens opgepakt. Ik had alle vier de titanen al verslagen, bezit het Meesterzwaard en zou in principe kunnen beginnen aan de eindstrijd tegen Ganon. Maar dat hoeft niet. Ik doe dat ook niet. Ik trek de bergen in, ik zoek ingrediënten voor drankjes, ik kijk of ik nog ergens een tempel heb gemist. Het spel laat me lekker mijn gang gaan en niemand jaagt me op, zelfs al staat het lot van Hyrule op het spel.

De reden dat ik weer BotW (en een aantal andere oudere games) oppak, is omdat ik vorige maand in Assassin’s Creed Valhalla opnieuw werd geconfronteerd met een van mijn grootste irritaties: een ‘actueel festival’. De makers van Valhalla, dat zich zoals je ongetwijfeld weet afspeelt in het jaar 873 en waar jij als stoere Viking Engeland binnenvalt, vonden het noodzakelijk om een kerstfeest te organiseren. En dan niet als logisch onderdeel van het verhaal - dat zou nog prima zijn. Het Yule-festival stamt uit de oudheid, werd gevierd door de Germanen en is later door het Christendom gekaapt en omgebouwd tot het kerstfeest dat we nu kennen. Genoeg materiaal om een historisch interessant plot omheen te bouwen.

Maar nee, de reden dat plotseling Yule werd gevierd in Valhalla, was omdat ‘in het echt’ ook de kersttijd was aangebroken. Het spel hield er totaal geen rekening mee dat ik even naar mijn nederzetting reisde om wat nieuwe gebouwen neer te zetten met de buit van mijn raid. Mijn terugkeer triggerde ongevraagd ‘nieuwe content’. Opeens moest ik naar een tussenfilmpje kijken, was mijn nederzetting zonder mijn wensen versierd, waren er minigames en bleken er wapens en cosmetische spullen te winnen die alleen tijdens het festival verkrijgbaar waren.

Net zoals de steden in World of Warcraft in december volhangen met versiering, ging Valhalla zonder mijn toestemming opeens mmo’tje spelen.

Spuug

Hier zijn heel veel dingen mis mee. Om te beginnen voelde Valhalla opeens niet meer als mijn universum. Het was (spuug, kots) een live service game geworden. Want net zoals de steden in World of Warcraft in december volhangen met versiering, ging Valhalla zonder mijn toestemming opeens mmo’tje spelen. De echte wereld drong door in mijn persoonlijke universum. En niet alleen dat: het spel wilde me blijkbaar ook nog eens aan het werk zetten. Want ik wilde toch wel die tijdelijke spullen verdienen met een handvol irritante minigames? Leuk toch? Die extra service die alleen mogelijk is dankzij de live verbinding en de servers?

Dit alles gaf me het gevoel dat mijn fantasie werd afgenomen. Tot het festival was ik een Viking op avontuur. Door het festival was ik een bezoeker geworden van een pretpark. Een klant van Ubisoft, in plaats van een avonturier in een andere wereld.

assassin's creed

Bovendien - en dit vind ik onvergeeflijk in een singleplayer-rpg - geeft zo’n festival je een keiharde deadline op de echte kalender. Daardoor denk ik meteen: laat maar. Ik speelde dit spel juist om deadlines even te vergeten. Ik wil niet ook nog in mijn agenda zetten dat ik nog even als Viking een paardenrace moet winnen voor het niet meer kan.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen seizoensgebonden inhoud voor online games. Games waarin ik een ervaring deel met andere spelers hebben immers al een directe link met de werkelijkheid. Kerstversiering in Fortnite of een Halloweenskin in Rocket League is prima, daar maak ik me niet druk om. Hetzelfde geldt voor unieke games zoals Animal Crossing. De charme van dat spel is juist de verbinding met de echte tijd, waardoor je alternatieve leven op het eilandje echter aanvoelt.

Maar mijn singleplayeruniversums? Daar moeten de live server-monsters vanaf blijven! Dit is mijn wereld. Mijn tijd. En mijn verhaal. Dus probeer je ook niet in mijn echte agenda te wurmen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: De toekomst van last-gen & Pokémon Legends: Arceus Wat spelen we dit weekend? 15 en 16 januari
16

Reacties op: Vlieg op met je seizoensfestivals in singleplayergames

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Erwintjuh

  • 15 januari 2022 10:05
  Super! Helemaal, 100000% mee eens. Ik heb onlangs odyssey uitgespeeld en was blij nu eindelijk echt next gen verder te kunnen met AC. ik was nog maar net bezig met het inrichten en plannen van mijn eigen nederzetting en BAM sneeuw, gebouwen die in moet bouwen, mensen die in niet ken die me lastig vallen en nog erger: Hele lokale sneeuwval. Dit is toch honderd keer erger dan die lootboxen die je tenminste nog kan negeren. Of in AC al die walgelijke lelijke overpowered skins die je voor alles kan kopen. Dit is veel erger, want dit kan ik niet negeren. Ik kan het niet uitzetten. Echt een ellende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRock

  • 15 januari 2022 10:05
  The Most Electrifying Man op Gamer.nl kan zich hier wel redelijk in vinden wat je schrijft idd. Het haalt je totaal uit je beleving als ze ineens kerstlampjes en kerstmutsen hebben in bijv. een game die zich afspeelt in 1263 ofzo. Het zou toch simpel met een vinkje aan/uit moeten kunnen in het opties menu.

  Als ze het wat subtieler doen kan The Rock het juist waarderen. Er staat The Great One iets bij van Arkham Asylum met die Calenderman, die op een aantal bijzondere dagen in het jaar iets extra’s vertelde. The Great One is niet helemaal zeker of dit zo was, maar anders zou het prima kunnen, maar tijdens kerst een versierde gevangenis. Maar dan wel zoals het serieus zou zijn, dus een beetje sober, in het geval van zo’n game. Dat voegt wel echt iets toe. Maar zo’n hele kermis is inderdaad heel irritant en haalt echt de beleving een stukje weg voor The Rock ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 15 januari 2022 10:36
  Wat over Assassin’s Creed: Valhalla hier geschreven wordt klinkt wel heel slecht inderdaad… Waarom zou je als developer op zo'n wijze afbreuk willen doen aan je nu juist zo zorgvuldig en geloofwaardigd opgebouwde wereld?
  Je mag toch verwachten dat zo'n professionele, gerennomeerde developer toch wel de basisprincipes van world building en storytelling kent en ook de mensen daarvoor in huis heeft, maar blijkbaar zijn ook zulke verwachtingen te hoog gegrepen?

  In spellen als Animal Crossing is het inderdaad heel natuurlijk dat de real-life feestdagen of varianten ervan op eigen wijze gevierd worden. Maar ook bij dat soort spellen kun je dat niet altijd doen; het spel moet dan wel echt in voldoende dingen op het echte leven lijken, al dan niet gekarikaturiseerd, en de feestdagen moeten zo er op natuurlijke wijze ge-integreerd kunnen worden.
  Bij bijvoorbeeld een lifesim in een onherbergzaam land in de prehistorische tijd, waar je een nieuwe stam moet cultiveren met een eigen kalender, kun je zulke feesten bijvoorbeeld ook niet zomaar invoeren en die mensen een (machinaal vervaardigde) kerstmuts opzetten; je moet de speler dan juist de eigen feesten al dan niet laten ontwikkelen, met uitsluitend de resources die de stam vergaard heeft.

  Echt, sommige developers…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 15 januari 2022 11:01
  Ben ik de enige die Kratos met een kerstmuts wil zien :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mole28

  • 15 januari 2022 11:04
  Leuk dat stukje over het holodeck ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 17 januari 2022 12:13
  @mole28 Dank :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • musicplatoonthuis

  • 15 januari 2022 11:35
  Gelukkig, ik was al bang dat ik de enige ben die hier een hekel aan heeft :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 15 januari 2022 13:39
  het Yule festival is awesome. hopelijk doen ze het dit jaar met kerst ook weer. hopelijk doen ze de Ostara ook weer dit jaar

  AC vahalla ( geldt ook voor AC odyssey ) is GaaS done right

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 15 januari 2022 15:16
  @coola

  Tja we hadden niet anders verwacht van jou :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 16 januari 2022 07:45
  @coola

  Maar wat vind je van wat de schrijver zegt? Kan je het je voorstellen en zou Ubisoft dat beter/anders kunnen doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 15 januari 2022 15:24
  Wat betreft het artikel : AMEN.

  En helemaal juist, maar helaas heeft Valhalla niet alleen gefaald voor mij op dit gebied, je speelt een boring Viking (hoewel de mannelijke versie nog enigszins gaat) waar naar mijn mening totaal geen Viking gevoel in zit.

  Daarnaast de irritante dingen om een huisje binnen te komen, een huis gemaakt van stro en hout waar zelfs de boze wolf niets meer van heel laat zijn irritant, het klimwerk wat matig in elkaar steekt tegenover Origins en Odyssey.

  Verder is Valhalla een leuke game maar ik vond het jammer dat ze een Viking game moesten maken vanwege de populariteit vanwege de Viking Serie.

  Hopelijk komt er in de volgende AC game weer een enorm sterk character, mooiste zou zijn als ze Kassandra terug halen, zelfs als je kijkt naar de Crossover DLC, die van Kassandra was zo sterk en goed en geniet je van om erna die van Valhalla op te starten en tot de ontdekking komt dat deze gewoon in het niet valt van wat je ervoor gespeeld hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 15 januari 2022 19:10
  Inderdaad heb je bakken met uren gespendeerd om een geloofwaardige wereld te bouwen ga je het naar de kloten helpen met kerst mutsen. Dan ben je echt dom

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 16 januari 2022 08:40
  Het wordt tijd dat grote open wereld rpg's in first person met de PSVR te beleven zijn. Het niet beschikbaar zijn van dit soort games voor de eerst psvr (behalve skyrim) maakt dat ik de kat uit de boom kijk voor ik een psvr2 koop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 17 januari 2022 10:49
  Klinkt een beetje alsof iemand kool is zijn sok heeft gekregen deze kerst ;-) Maar even serieus, er word hier geen kerstfeest gevierd zoals in het artikel gesuggereerd word met cadeaus geven en een kerstboom optuigen en mooie lampjes ophangen. Het is een Joelfeest, een feest dat gevierd werd in de winter tijd. Ik vind het wel mooi dat ze juist hebben gekozen voor een historisch feest ipv de zoveelste kerst content die je al veel krijgt bij de Multi Massive Online games. Maar goed, het is dus duidelijk dat niet iedereen even blij is met extra gratis content die maar tijdelijk is en je nergens toe verplicht. Het is niet alsof je nu het spel niet verder kan spelen ofzo…

  en.wikipedia.org/wiki/Yule

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 17 januari 2022 17:51
  @Ryme

  Sowieso dat mensen nu denken dat eivor rond kerst met een kerstmuts rond loopt en er hedendaagse versieringen in de game te vinden zijn lopen als een schaap me tegen de hetze van Assassin's Creed en hebben de game zelf geen een keer aangeraakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 17 januari 2022 10:51
  Persoonlijk stoorde ik me er niet heel erg aan. Maar dat komt denk ik ook omdat ik me vooral focus op de main story en alle bijzaken zoals tijdelijke events etc links laat liggen. Minigames en (tijdelijke) gear / cosmetische items ben ik niet of nauwelijks mee bezig. Dat heb ik mezelf afgeleerd omdat ik anders dit soort games nooit uitspeel ivm tijdgebrek. Ik ben nu al heel erg overpowered dus waarom zou ik nog betere gear willen hebben? Ik vond het dan ook wel gezellig en een leuke verrassing dat er feest gevierd werd in m'n nederzetting. het is me niet eens opgevallen dat ze kerstmutsen dragen. Alleen wel apart dat er heel plaatselijk sneeuw lag…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.