Column
assassin's creed valhalla

Valhalla klinkt vooral als meer Assassin’s Creed

En ik ben er klaar voor

Geschreven door Erik Nusselder op
Ubisoft wist ons deze week lang aan het lijntje te houden. En dat allemaal om de setting te onthullen voor de nieuwste Assassin’s Creed, terwijl die allang was uitgelekt. Ach, het was in ieder geval vermakelijk.

Kunstenaar Kode Abdo, ook wel bekend als Bosslogic, trapte woensdag af met een livestream waarin hij de omgeving voor het nieuwste deel in de langlopende serie in elkaar knutselde. Hij begon met een leeg canvas, maar al gauw werd duidelijk waar het heen ging. Een woeste zee met boten, een vernield kasteel met vechtende mensen: dit ging over vikingen. Dat was niet zo moeilijk te gokken, aangezien de geruchten over deze setting al maanden de ronde deden.

Het werd een livestream van maar liefst acht uur. Om twee uur ‘s middags begon ik vol goede moed met kijken, maar op een gegeven moment heb ik de stream maar naar mijn telefoon verplaatst, om af en toe een blik op te werpen tijdens het gamen (ik bedoel ‘thuiswerken’). Mijn aandachtsspanne is tijdens die acht uur wild op en neer gegaan, van ‘verveling’ naar ‘bewondering’ naar ‘mind blown’, en weer terug.

Aangezien de chat was gevuld met spoilers voor The Last Of Us 2, heb ik niet echt meegekregen hoe de kijkers reageerden. Zelf vond ik het een prachtige manier om iets aan te kondigen. Het duurde de hele dag, je kon het lekker als behangetje op de achtergrond aanzetten, en uiteindelijk rolde er een bijzonder kunstwerk uit. Het was misschien nog leuker geweest als er iemand commentaar bij had gegeven, een beetje suffig en Bob Ross-achtig. Maar goed, daarvoor hadden we onze eigen stream met Lucas en Cody.

Domper

Het enige minpunt is dat die ellenlange stream eindigde in een grote domper. Met zoveel kijkers en zo’n lange aanloop, dacht ik dat er een enorme climax zou komen. We kregen uiteindelijk alleen de onthulling van de naam en de mededeling dat de volgende dag een trailer gedropt zou worden. Ja hallo, na acht uur kijken had ik op zijn minst direct die trailer verwacht.

Het verschijnen van de trailer op donderdag voelde daardoor een beetje vlak. Het was een prachtig filmpje, maar duidelijk cgi, zonder enige gameplaybeelden. Ik voelde dat er eigenlijk een E3-persconferentie bij hoorde om naar te verwijzen, maar die gaat natuurlijk niet door. De trailer bevatte geen informatie, die moesten we later uit een persbericht vissen.

Ja hallo, na acht uur kijken had ik op zijn minst direct die trailer verwacht.
assassin's creed valhalla

Zo lezen we dat je weer kunt kiezen uit een mannelijk of vrouwelijk personage en dat de game eind dit jaar uit moet komen op zowel de huidige als de nieuwe generatie consoles. Ook zijn er wat vernieuwingen te bespeuren: je kunt als viking nederzettingen bouwen in Engeland, met twee wapens tegelijk vechten en grote rooftochten uitvoeren.

Waarschijnlijk denk je nu hetzelfde als ik: huh, is dat nieuw dan? Ik kon me eerlijk gezegd niet herinneren of je al met twee wapens kon vechten, en een rooftocht klinkt als wat ik al de hele tijd doe in die games: grote hordes vijanden afslachten. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Valhalla ongeveer hetzelfde zal doen als voorganger Odyssey. Vikingen staan bekend om hun boten, dus ongetwijfeld gaan we weer rondvaren in een gigantisch stuk van de wereld, met overal om ons heen missies van wisselende kwaliteit.

Videogame-achtige videogame

Dat klinkt misschien negatief, maar niets is minder waar. Ik hou van Assassin’s Creed Odyssey. Het is zo ongegeneerd een videogame. Een lijst met doelen om te voltooien, een reeks xp-metertjes om te vullen en een zooi loot om te vergaren. Het is bezigheidstherapie, maar dan op een gigantische schaal in een epische omgeving.

Het begint dan ook gelijk weer te kriebelen. Van mij hoeft er helemaal niet veel vernieuwd te worden. Diezelfde game, met een paar extraatjes, in een groot vikingjasje? En dan ook nog een extra mooi jasje, door de nieuwe generatie consoles? Prima, kom maar door!

assassin's creed valhalla

Het enige probleem is alleen dat ik Odyssey nooit heb uitgespeeld. Ik weet het, ik heb inmiddels anderhalf jaar de tijd gehad, maar het is typisch zo’n game die na veertig uur ineens in mijn backlog belandt. Daar kom ik later nog wel aan toe, denk ik bij mezelf, maar dat komt er dan nooit meer van. Laat staan dat ik de vele tientallen uren aan extra content die het afgelopen jaar is toegevoegd, ooit zal voltooien.

Ik hou mezelf voor de gek

Die gedachten zitten helemaal achterin mijn brein, bedolven onder hype voor een nieuw deel. Wat is het toch een slimme zet geweest van Ubisoft om Assassin’s Creed niet meer jaarlijks uit te brengen. Voor de casual fan als ik, is het lang genoeg geleden om weer zin te hebben in een frisse omgeving en de minpunten te zijn vergeten. Ondertussen kan Ubisoft de die-hard fans prima een jaar bezig houden met DLC.

In het verleden raakte ik de serie helemaal zat. Ik heb Syndicate bijvoorbeeld nooit gespeeld, ook al hoorde ik er veel goede verhalen over. Ik kon mezelf er niet meer toe zetten. Nu ben ik helemaal aan boord voor een nieuw deel, en kan ik mezelf bijna laten vergeten dat ik de vorige halverwege heb weggelegd. Noem mij maar Erik de Viking!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Assassin's Creed Valhalla en next gen-presentaties Zo wijzig en beveilig je het wachtwoord van je Nintendo Switch-account
22

Reacties op: Valhalla klinkt vooral als meer Assassin’s Creed

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ErikNus

  • 2 mei 2020 09:50
  @niqomipa zeker niet https://youtu.be/gZESrpAZA5g

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 2 mei 2020 11:04
  @niqomipa oei.. deze dan ook niet gezien? https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Erik_the_Viking

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 2 mei 2020 11:26
  @niqomipa haha, niks dan liefde ❤❤❤

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 2 mei 2020 12:43
  hahah alles is beter dan de naam wickie de viking …… als we het toch hebben over generatie kloven :-( …. denk niet dat er hier nog veel mensen zijn die gelijk weten wie ik bedoel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 2 mei 2020 13:50
  @ravw 1 van mijn favorieten in mijn kindertijd! pff ik word oud 😆

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 2 mei 2020 15:53
  @wazp hier het zelfde :-) ik keek er toen ook graag naar …… zo als Sandokan, maar sommige herinneringen moet je behouden en niet terug kijken nu … daar gaat je goede herinneringen ………

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LifeIsJustAGame

  • 3 mei 2020 11:55
  @ravw haha, ik denk dat je je vergist. De serie is weer opnieuw uitgebracht en opgepoetst. Mijn kinderen zijn er ook gek op! ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 3 mei 2020 21:31
  @LifeIsJustAGame Wat, Sandokan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LifeIsJustAGame

  • 4 mei 2020 00:26
  @kr1z Nope, wickie de viking

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 2 mei 2020 12:47
  "Het begint dan ook gelijk weer te kriebelen. Van mij hoeft er helemaal niet veel vernieuwd te worden. Diezelfde game, met een paar extraatjes, in een groot vikingjasje? En dan ook nog een extra mooi jasje, door de nieuwe generatie consoles? Prima, kom maar door!"

  Ik kan mij hier in vinden. Odyssey toverde mij echt om tot een completionist. Ik vermaakte me met alle forts wegwerken, looten en dergelijke. Genoeg om geen eens een fuck om het verhaal te geven.

  Uiteindelijk de map volledig gecleared met 123 uur op de teller. Ik heb dan ook echt niks meer te doen in Odyssey en dus ook vrijwel nooit opgestart. Wat nu? Hetzelfde doen met Origins die ik uitgespeeld had op 54%?

  Gedaan en daar was ik stukken sneller klaar mee en het was minder leuk dan bij Odyssey. Het leek me toen een leuk (en gestoord) idee om het bij de hele franchise te doen. Beginnend bij ac1 en door tot origins. Of dus; tot en met Syndicate, de enige die ik nooit eerder gespeeld had door ook AC-moe toendertijd.

  En gek genoeg werd ik tijdens Syndicate weer AC-moe. Komt het door mn completionisme? Ik was het toen niet.

  Wat ik hier wil zeggen is dat voor mij AC een rpg maken waarschijnlijk de beste keuze ooit was geweest. Nu krijgen we weer een base die we mogen upgraden. We mogen zelf bepalen wanneer de hood op mag. Dat en veel meer. Hebben we 'crowdblending' en dichtbevolkte steden echt zo hard nodig?

  Ik weet er wel een antwoord op: Valhalla, ik ben er klaar voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 2 mei 2020 13:25
  Ik ben na elk deel uitgespeeld te hebben ook afgehaakt toen Syndicate uitkwam. Echt compleet AC-moe. Odyssey heb ik veel bij een vriend die écht compleet leip is van de serie meegekeken, en heeft een positievere indruk op me achtergelaten. Ik was zelf nog druk in de weer met vooral Zelda BotW dus tijd voor zo'n grote vergelijkbare game was er niet echt. Misschien dat ik deze weer eens een kans ga geven, de setting spreekt sowieso aan. Of ik er de tijd voor ga vinden vraag ik me af, aangezien ik gisteren voor het eerst met Skyrim in de weer ben geweest, de VR-versie welteverstaan met alle dlc erbij. Het heeft nu al een flinke indruk achtergelaten en het zou zomaar kunnen dat het de rest van het jaar alleen maar Skyrim VR is wat de klok slaat, aangezien Skyrim voor mij nog iets helemaal nieuws is..:) We'll see…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 2 mei 2020 13:43
  @clandestine666 Hoe vind je Skyrim VR? Leek me wel geinig maar iets te wonky, als een afterthought. Ben uiteindelijk voor Asgards Wrath gegaan sinds dat geen nageslacht is van een bestaand spel maar volledig met VR in gedachten is gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 2 mei 2020 13:53
  @Millman7 Tof tot nu toe! Grafisch kan het op de PS4 Pro nog goed mee, zeker voor VR begrippen. Ik heb na veel geklooi ook de voor mij meest prettige besturing gevonden nu het voelt snel en responsive aan, ik gebruik de Moves. Maar eigenlijk moet alles nog echt beginnen, zit er maar een handjevol uurtjes in..:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 2 mei 2020 18:02
  @clandestine666 Naast de standaard AC games zou een kortere beleving zich ook goed lenen voor VR waarbij je wapens en schild zelf hanteert. Lijkt me echt heel tof, er zijn al meerdere VR games die dit gebruiken alleen meestal van niet hoge grafische kwaliteit of verhaal.

  Heb je ook gelijk je workout voor de dag gehad na een uurtje spelen :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 2 mei 2020 13:49
  Naja de setting heeft Ubisoft eigenlijk zelf al lang geleden "gelekt" door de overduidelijke easter egg in the division 2 ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 2 mei 2020 18:48
  Ubisoft doet eindelijk eens wat geen een ontwikkelaar gedaan heeft.
  Een mega open wereld viking spel. Ik droom hier al jaaaaaren van.
  Laat de mensen maar negatief zijn.
  Ik ben blij!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 2 mei 2020 19:56
  Ik vond Origins echt tof, sriekem 1 van mijn favoriete games aller tijden. Er zijn legio betere games, maar ik geniet van de gameplay loop en de nieuwe RPG-achtige opzet houd me geïnteresseerd.. en dan die wereld.. echt oprecht prachtig!

  Ik heb afgelopen jaren meermaals zin gehad aan AC, maar niet genoeg zin om aan Odyssey te beginnen. Die was er gewoon te snel. Nu ben ik wel klaar voor een nieuw avontuur, de hoeveelheid tijd tussen Origins en deze is wat mij betreft perfect voor AC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 2 mei 2020 21:14
  Het grootste probleem van origins en odessey is dat het voor mij teveel afwijkt van het 'oude' assassins creed gevoel.
  De laatste 2 games waren te arcade bij een gebrek aan een beter woord.
  Ik hoop ook dat ze nu terug gaan naar het oude gevoel maar ik ben bang dat het weer een slechte witcher rip off word

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 2 mei 2020 22:41
  @Fred6er ik heb dus precies hetzelfde. Ik pakte laatst deel 3 weer op en dan mis je het "oude" Assassin's Creed gevoel toch wel een beetje. Ik heb me heel erg vermaakt met odyssey, maar het voelt me toch iets te veel als een the Division met paarden en zwaarden, zoals redelijk wat Ubisoft spellen de laatste tijd. Denk aan constant (zeldzame)loot, levels etc. Voor mijn gevoel lag de focus ook niet heel erg meer op het Assassin gedeelte. Als zij het stealth gedeelte nou even lekker uitwerken zodat jij je echt een eindbaas voelt, zou toch wel heel vet zijn. Ipv dat iemand een te hoog level is etc. En allemaal toffe steden vol met content ipv steeds een grotere maar leeg aanvoelende map. Toch denk ik niet dat we dat met dit deel gaan krijgen maar ongeacht dat, kijk hier toch wel naar uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 3 mei 2020 10:41
  @niqomipa Ik vind als rpg Oyssey een prima en vermakelijk spel. Echter wat voor mij de kern van Assassin's Creed is en wat het voor mij uniek maakte was het klimmen, het gevoel krijgen dat je echt een badass assassin was, de brotherhood, het nu bijna symbolisch de kap op doen, het stealthy en klimmend je weg ergens naar binnen banen om vervolgens je doelwit uit te schakelen en weer veilig weg te zien komen. Die hele kern is er nu wel uit eigenlijk. Ik moet wel zeggen dat de eerdere delen nooit perfect waren, het stealth gedeelte hadden ze voor mijn gevoel nooit helemaal juist gekregen en ook side quests en zij activiteiten waren nooit echt super boeiend. Maar als je dan dat heerlijke klimmen van bijvoorbeeld unity vergelijkt met nu is dat zo'n grote stap terug. Het hele assassin gedeelte lijkt nu vooral bijzaak te zijn. Als nieuwe ip vind ik dat ubisoft een prima rpg zou hebben, maar als Assassin's Creed vind ik het iets te veel afwijken van wat het ooit zo uniek en interessant maakte.

  Toch kijk ik heel erg uit naar het nieuwe deel. De setting spreekt me heel erg aan, ook vond het mythologische gedeelte in de vorige 2 spellen super tof en daar zit nu genoeg potentie in. Wel zou ik het super vet vinden als ze die focus van de eerdere delen op het klimmen en de assassin kant wat meer terug zouden kunnen brengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.