Als je dacht dat ze in de Christelijke hoek alleen maar theefeestjes hielden bij Tante Jacoba... dan heb je dat half goed. Tantetje heeft namelijk iets te verbergen in haar wijnkelder: een development studio. Deze week hoorde we de eerste geluiden van Digital Praise, een gamedeveloper met een achtergrond waar je amen tegen zegt. Het wachten is op hun eerste halleluja moment, en de volgende stap in de biz.

Kijk, als ik een schoonzwemmer was, dan interesseerde het me in principe weinig wat er zich in de toekomst van mijn tijdverdrijf afspeelt. Water is tenslotte maar water en behalve dat m'n badmuts nog elegantere patroontjes zal krijgen maak ik me niet veel zorgen. In de huidige situatie als gamend tuig is dat wel anders. Het spaargeld jankt als ik mijn systeem weer upgrade, de allerlaatste plastic doos m'n bureau siert of een speciaal handheld fonds aanleg in mijn sokken la. Wat er ook gebeurt in de toekomst, ik moet er klaar voor zijn. Dat dwingt je tot je dagelijkse afstruin routine, op zoek naar die shit waar je op zal moeten wachten. Nou ja, wachten. Discussiëren, toejuichen en afzeiken. Speculeren is ook geweldig vind je niet? Copyright door sarcasme, 2004.

Maar in essentie ben je natuurlijk niet alleen gamer, je hebt nog een leven (niet teveel grinniken, dank u). In dat miezerige bestaan kom je dingen tegen als RFID. Alias: Radio Frequency Identification. Een extra korte uitleg zou zijn: zodra jij een winkel binnenstapt leest het systeem je favoriete muziek van je persoonlijke chip en knalt die door de speakers. Een apotheker weet waar jij allergisch voor bent zodra je door de deur loopt, het kapstokhaakje in de garderobe van de Koreaanse Kok registreert je maaltijdkeuze, zulk soort dingen. Denk eens na wat dit kan betekenen voor jou, de nerd. Een game promoten op een manier die wordt aangepast aan zijn gebruiker. Ben je een FPS geek? Meer gore voor jou in je demo kereltje. Dus wij geilen op een verhaallijn? Wij focussen de trailer wel op het plot, geen punt. De brainstormsessies kunnen nog even doorgaan.

Het is allemaal wachten op die alien die ons de nieuwe innovaties voorkauwt, maar onderzoeksbureaus kunnen er gelukkig ook wat van. Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat het voor je mentale welzijn bevorderlijk is als je elke dag minstens vijf minuten nadenkt over je toekomst in twintig jaar. En hoezeer ik het vorige onderzoek naar het boer gedrag van de Nederlander onder telefoongesprekken toch iets meer humoristisch verantwoord vond, is dit ook zeker een aanrader.

Zit ik nog achter het beeldscherm over pakweg vijf jaar? Mezelf kennende zeg ik hoopvol en volmondig: ja. Is de rest van de wereld dan ook nog gefocussed op hetzelfde? Een twijfelachtige: nee. Natuurlijk, onze hobby zit in de lift. Sinds kort kan ik zelfs een gesprek hebben over F.E.A.R. met mijn groenteboer. De groei is geweldig, dagelijks krijgen we meer en meer leden in ons groepje van wannabe rejects. Maar als we kijken naar het verschil tussen de kwaliteit en kwantiteit van games, dan vraag je je toch af of we het nog lang volhouden als mainstreamers. Worden we ooit weer... dare I say it: underground?