Column
The Last of Us Part 1

The Last of Us is te duur, maar dat lees je niet in de review

Het is jouw geld

Geschreven door Erik Nusselder op
Moet de prijs van een game worden meegenomen in een review en het bijbehorende cijfer? Deze lastige discussie barstte deze week in alle hevigheid los, ook intern op de redactie van Gamer.nl.

Het korte antwoord is: nee, wij vinden van niet. We kunnen immers niet in de portemonnee van onze bezoekers kijken. Wat veel geld is voor de een, is voor de ander een schijntje. Jij moet misschien weken sparen om een spel van 80 euro te kopen, terwijl iemand anders dat lachend betaalt, als de game maar goed genoeg is.

Gratis is beter

Games zijn kunst, roepen wij gameliefhebbers maar al te graag, dus dan moeten we ze ook als kunst beoordelen. Een schilderij wordt niet ineens mooier als een stelletje kunstverzamelaars hebben besloten om er meer geld op te gaan bieden. Een game wordt ook niet beter of slechter als het prijskaartje verandert.

Dat zou namelijk een rare en onwerkbare boel worden. Stel je voor dat de prijs van een game zou meewegen in het cijfer. Dan zou een game dus beter worden als hij goedkoper is. Gaat een spel in de aanbieding, dan verdient hij plotseling een hoger cijfer. Dat valt toch niet te verantwoorden? En moeten we free-to-play-games dan altijd een goed cijfer geven? ‘Het is niet zo’n beste game, maar ja, hij is gratis’?

The Last of Us Part 1

The Last of Us

De discussie over prijs laaide weer op door de release van The Last of Us Part 1, een remake die de tien jaar oude game helemaal intact laat, maar er veel mooiere graphics, een betere kunstmatige intelligentie en andere zaken op plakt. Ik zou dat zelf een remaster noemen, maar dat is weer een andere discussie. De game ligt hoe dan ook voor 80 euro in de winkels met technisch gezien minder content, omdat de multiplayer eruit is gesneden.

Dat prijskaartje schiet veel mensen in het verkeerde keelgat. ‘Het was sympathieker geweest als het 40 of 50 euro was geweest’, hoor je vaak. Of: ‘Ik wacht wel op een uitverkoop’. En ook: ‘Waarom krijgt die game zulke hoge cijfers, als het dezelfde game is met minder content en een hogere prijs?’.

Het antwoord op die vraag is eigenlijk simpel: daarvoor hoef je alleen maar onze review van Lars te lezen. Daarin wordt precies uitgelegd wat de game zo goed maakt, hoe groot het verschil in graphics is met de voorgaande edities en wat voor impact dat heeft op de spelervaring. 

The Last of Us Part 1

Er staat ook duidelijk in voor wie deze remake wel de moeite waard is, en voor wie niet. “Beoordelen we deze remake dus vanuit het perspectief van een oude, doorleefde rot, dan is de toegevoegde waarde ten opzichte van het origineel of diens remaster uit 2014 nihil.” En: “Bekijken we de remake vanuit het perspectief van de jongere, meer onbevangen generatie, dan is dit hun kans om onbezoldigd te genieten van deze moderne klassieker.”

Dat de game weinig toevoegt voor ervaren spelers die het al een keer hebben meegemaakt, maakt de game niet slechter en haalt het cijfer dus niet naar beneden.

Wacht eens even: waarom is het cijfer dan lager dan tien jaar geleden, toen The Last of Us nog een 9,5 scoorde? Je recenseert games nou eenmaal niet in een vacuüm. De tijd is verder gegaan. The Last of Us is nog steeds een fantastische game, maar reviewer Lars zag aspecten waarin deze release nog beter had kunnen zijn, bijvoorbeeld door gedateerde puzzels en omgevingen aan te pakken of gameplay-elementen van TLOU 2 over te nemen. Was dat gebeurd, dan was het cijfer ongetwijfeld hoger geweest.

Jouw taak

Onze taak als recensent is om zo goed mogelijk op te schrijven wat een game inhoudt, wat de sterke punten zijn en waar de ontwikkelaar steken heeft laten vallen. We omschrijven de spelsystemen, zodat jij als lezer kunt inschatten of je de game leuk gaat vinden. En we vertellen je wat we er zelf van vonden en wat voor gevoel we erbij kregen.

Daarna is het aan jou om te bepalen of je de game wilt kopen, of niet. Het beoordelen van het prijskaartje is niet onze taak, maar die van jou. Jij bent de baas over jouw portemonnee.

The Last of Us Part 1

Dat allemaal gezegd hebbende: het is je goed recht om deze game veel te duur te vinden. Je mag je onvrede daarover ook zeker kenbaar maken, zolang je niet gaat schelden of boos gaat zitten doen. Boos worden over een videospelletje is meestal niet aan te raden.

Die hoge prijs is dan vervelend, omdat je de game waarschijnlijk wel graag wilt spelen, maar de uitgave voor jezelf niet kan verantwoorden. Daar komt die woede en/of frustratie vandaan. Er is iets uitgekomen dat je wilt spelen, maar dat gaat nu niet. Maar goed, zo is het leven. Ik vind een Ferrari ook een prachtige auto, maar ik zal er nooit in rijden omdat ik hem te duur vind.

Ik hoor zelf ook bij de mensen die The Last of Us Part 1 te duur vinden. Ondanks dat het een van mijn favoriete games ooit is en ik de remake er prachtig uit vind zien, is 80 euro me te duur om hetzelfde spel nog eens te ervaren. Maar goed, ik heb hem wel besteld. Zo hypocriet ben ik dan ook wel weer. Het spel krijgt namelijk zulke goede cijfers.

Dit artikel delen:

Lees meer

Anderhalve minuut aan God of War Ragnarök-gevechten Wat spelen we dit weekend? 3 en 4 september
54

Reacties op: The Last of Us is te duur, maar dat lees je niet in de review

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Don Carpaccio

    • 3 september 2022 08:26
    Ik koop dure PlayStation games, ik koop dure Xbox games, ik koop dure Nintendo games en ik koop dure PC games.

    EDIT: Ik hoop echt dat mensen die een abonnement nemen (vaak diegene die commentaar geven op de prijzen) eens beseffen dat dit keuzes zijn. Geen verplichtingen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    dc_ree

    • 3 september 2022 08:39
    Ik heb hem op de ps3 en ps4 en zal hem vast ook ooit ervaren op ps5 (die moet nog komen, na de verhuizing). Ik vind het een hele toffe game en speel hem graag nog een keer. Hetzelfde geldt voor Shadow of The Colossus, die zou ik ook zo nog een keer kopen en spelen. Ik heb die al twee keer op ps4 gespeelt. Hopelijk ook ooit op ps5.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    PietS.

    • 3 september 2022 08:48
    Eens. Prijs hoort, net zoals sommige andere randzaken, niet meegenomen te worden in reviewscores. Een review gaat immers over de game zelf.

    Een sidenote over de prijs mag en kan natuurlijk wel altijd gemaakt worden, maar mag w.m.b. geen invloed hebben op het cijfer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • lightyears

    • 3 september 2022 09:25
    Vreemde keuze. Prijzen horen mijn inziens zeker wel meegenomen te worden in reviews. Hoe kun je anders cijfers geven en die nog met elkaar vergelijken? Hoe kun je nou verwachten dat een developer met een klein team die een game aanbiedt die maar 19 euro kost dezelfde prestaties levert als van een game van een groot team die de game voor 69 aanbiedt. Als je als grote ontwikkelaar de financiele ruimte hebt om met 4x zoveel mensen aan een game te werken zou de game eigenlijk toch ook wezenlijk beter moeten zijn dan de game van een klein team. Of anders toch op zijn minst 4x zo lang moeten duren. Gaan we straks goedkope games lage cijfers geven omdat ze kort duren of minder uitgebreid zijn? Als je prijs niet meeweegt en andere zaken wel dan zou ik ook stoppen met het geven van cijfers want dan zijn cijfers ook appels met peren vergelijken. Allerlei zaken hangen met elkaar samen. Of je weegt ze allemaal mee of weegt ze allemaal niet mee.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • HansK

    • 3 september 2022 10:05
    @lightyears Dus lengte van een game zou ook meegenomen moeten worden in een review? Portal, een game die als onderdeel van The Orange Box destijds niet duur was, is een betere game dan AC Valhalla, die 70 euro kost. Portal ben je in 2-3 uur doorheen, terwijl je na 80 uur nog steeds triviale sidequests aan het afronden bent in Valhalla.

    Mijn inziens zou een game altijd op zichzelf moeten worden beoordeeld, los van ontwikkelaar, lengte of prijs. Er zijn talloze voorbeelden van kleine developers die kleine games maken die vele malen beter zijn dan de AAA vehikels van de grotere developers. Maar andersom kun je er ook een boel noemen. Het zijn allemaal appels wat mij betreft, of allemaal peren.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Goodieman

    • 3 september 2022 18:47
    @lightyears helemaal met je eens. Bij elk ander product dat reviews krijgt is prijs een factor. Waarom zou dat bij games niet het geval zijn? Je hoeft niet op mijn bankrekening te kunnen kijken om te beoordelen of de prijs/kwaliteit van een game in verhouding staat tot de prijs van andere games die je kan kopen. Een game van 30 euro heeft andere standaarden dan een game die 2x zo duur is. Dat is bij games zo, auto's, hotels, enz enz. Vreemde keuze van Gamer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Luigi1985

    • 3 september 2022 09:40
    Hmm ik vind de prijs van de game altijd wel een bijzonder vraagstuk. Waar kijk je naar? Hoeveel geld heeft de ontwikkelaar er in gepompt om de game zo te maken? Of kijk je naar het aantal uur dat je er plezier aan beleefd? Ik kijk meestal naar het laatste en dan maak ik een afweging.

    Stel een game is slechts vier uur lang, dan zou ik m niet snel voor een bedrag hoger dan 10-15 euro kopen, maar als je er een uur of twaalf over doet en het is echt een topper, dan betaal ik gerust 50-60 euro.

    Ik denk dat je m niet perse als beoordelingspunt moet meenemen, maar je kan het wel benoemen. Bijv. de game heeft een korte duur maar kost slechts 20€. Of: als je de game nooit gespeeld hebt, dan is 80€ gemakkelijk te rechtvaardigen voor deze top game.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mart1n

    • 3 september 2022 09:50
    Ik kijk vooral naar hoeveel geld ik heb ;) ik heb laatst Saints Row gekocht en die had ik niet veel langer gespeeld of leuker gevonden als de prijs een tientje was geweest. @Luigi1985

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Lavalera

    • 3 september 2022 10:10
    @Luigi1985 dit is ook zoals ik het zie. Prijs heeft voor mij geen invloed op een cijfer maar ik kijk wel naast cijfer naar prijs en duur van een spel. Dus ik vind ook wel dat het benoemd mag worden maar het hoeft geen invloed te hebben op de review.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mart1n

    • 3 september 2022 09:48
    Blijft ook lastig. Saints Row kreeg dan weer een 8 meen ik, voornamelijk omdat het leuk was terwijl het verouderde spelsystemen zijn en vol bugs zat. Dus wat Erik zegt klopt wel, de reviewer moet benoemen wat het is (of wil zijn) en hoe goed of leuk dat dan is. En of die daar dan een cijfer op moet plakken weet ik niet. Ik lees de review en het cijfer vind ik niet het meest interessante.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Snoop213

    • 3 september 2022 09:52
    Erik blijven we elke dag The last of us remake artikelen schrijven. Schrijf dan een artikel over remasters en remakes in het algemeen. Want ik vindt deze vraag straks eerder te rechtvaardigen bij de ports die Nintendo wil uitbrengen van Windwaker HD en Twilight Princess HD. Daar vindt ik dat je wel een kritisch artikel aan mag wijden want ik miste een artikel over bijvoorbeeld die Mario trilogie.. Dat mag ook over The last of us remake alleen daar hebben we zo zoveel artikelen aan gewijd.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    PietS.

    • 3 september 2022 10:32
    @Snoop213

    Mochten TWWHD & TPHD naar de Switch komen (incl. enkele QoL verbeteringen?) en dan gebundeld voor €60,- verkocht worden (zoals de roddels -waar je nooit met zekerheid vanuit kunt gaan- voorspellen), dan vind ik dat niet duur. Als beide games standalone verkocht worden voor €60,- per stuk, dan kan ik het begrijpen als mensen daarover zullen gaan klagen. Echter zal ik ze -als enorme Zelda simp- gewoon op dag 1 in huis halen.

    Je betaalde met SM3DA €20,- per game. SM64 had veel beter gekund, maar SMS & SMG waren het geld, wat mij bereft, wel waard. Het was wel tof geweest als Nintendo ze ook los aangeboden had. Dat dan weer wel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Snoop213

    • 5 september 2022 13:01
    @PietS. Ik vond ook dat Sunshine en vooral Galaxy beter hadden gekund. Uit de laatste zou het verwijderen Motion Controls al een fikse verbetering zijn geweest. Nu ben ik ook op het grafische gedeelte na niet onder de indruk gameplay wise van the last of us. Dus niet alleen Nintendo slaat de plank mis.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    PietS.

    • 5 september 2022 13:45
    @Snoop213

    Mwa. Ik vind hoe meer control opties hoe beter. Ik heb alles met knoppen besturing uitgespeeld en geen problemen gehad. SM64 was gewoon veel te karig imo.

    En ieder bedrijf slaat de plank inderdaad weleens mis.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Snoop213

    • 5 september 2022 14:31
    @PietS. Nou na mijn wetens had je bij Mario Galaxy nog steeds bewegings controls in de remaster versie? Maar kan mij vergissen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    PietS.

    • 5 september 2022 16:20
    @Snoop213

    Nope. Je kan de hele game uitspelen zonder motion controls en dat heb ik dan ook gedaan. Motion controls zijn wel beschikbaar, indien gewenst.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Snoop213

    • 5 september 2022 16:34
    @PietS. Nou dan heb ik die instelling over hoofd gezien haha want als ik mij van ster naar Ster wilde richten heb ik echt de pro Controller moesten richten. Maar heb ik niet goed gekeken. Was dat niet puur in handheld modus Piet? Want ik lees echt online dat je echt de Controller moet bewegen. Sorry mensen trouwens voor de off-topic maar ben gewoon nieuwsgierig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    PietS.

    • 5 september 2022 17:05
    @Snoop213

    Ik heb me misschien verkeerd verwoord. Je kunt de hele game uitspelen (Bowser verslaan) zonder motion controls, maar er zijn inderdaad missies waarbij motion controls benodigd zijn. Echter heb je in de Switch versie bv. ook een knop voor de spin-attack, die je in de Wii versie niet had, dus je kunt het einde halen zonder motion controls te gebruiken.

    Excuses voor de verwarring.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 3 september 2022 11:48
    @Snoop213 als jij erop blijft klikken, dan blijven wij ze schrijven!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mmo-veteran

    • 4 september 2022 01:58
    @ErikNus haha nice

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.