Waar veel websites aan het eind van het jaar terugblikken op het afgelopen jaar, kiezen wij er bij Gamer.nl voor om vooruit te blikken. De afgelopen week hebben jullie hopelijk genoten van de Top 100 van 2008, waarin de honderd games waar wij voor 2008 het meest naar uit kijken, op een rij worden gezet. De publicatie van een nieuwe Top 100 is ook een mooie kans om eens terug te kijken naar de lijst van het jaar ervoor. Zaten we met onze verwachtingen in de buurt van de praktijk, of hebben we een aantal games grondig verkeerd ingeschat? En zijn al die games in de lijst voor 2007 eigenlijk al uitgekomen, of staat de helft dit jaar ook weer in de lijst? Een kort overzicht.

De stijgers: Army of Two en Super Smash Bros.

Het eerste wat opvalt is dat uitgevers zich steeds beter aan de opgegeven releasedata lijken te houden. Van de 100 games in de lijst van 2007, zijn er maar liefst 73 in 2007 op de markt gekomen. Wanneer dit ook voor de lijst van 2008 geldt, dan staat ons in ieder geval een mooi jaar te wachten. Van de 27 games die 2007 niet gehaald hebben, zijn er 21 dit jaar opnieuw in de lijst terug te vinden. Sommige daarvan zijn flink gestegen in de lijst, zoals Army of Two, Battlefield: Bad Company en Super Smash Bros. Brawl. Meer informatie, screenshots en een release die dichterbij is gekomen, zorgen ervoor dat de anticipatie voor die games alleen maar is toegenomen. Andere games zijn echter zo vaak uitgesteld, dat ze op de lijst gezakt zijn. Too Human, Spore en Dark Sector zijn op lagere posities terug te vinden, dan het jaar ervoor.

De dalers: Dark Sector en Too Human

De zes titels die er vorig jaar nog in stonden maar dit jaar niet meer, zijn om uiteenlopende redenen in 2008 niet in de lijst opgenomen. Van sommige titels is het lot nog ietwat onzeker, waardoor we er niet op durven gokken dat ze in 2008 op de markt komen. Denk hierbij aan City of Metronome, Indinana Jones en Earthworm Jim. Andere games hebben enigszins onze interesse verloren, zoals Simon the Sorcerer 4, Afrika en Rogue Warrior. En Jeanne d'Arc zal helaas nooit meer in Europa op de markt komen, als het aan Sony ligt.

Verdwenen: Jeanne d'Arc en Rogue Warrior

Van de games die wel zijn uitgekomen in 2007, hebben we het grootste deel aardig ingeschat. De games in de top tien zijn stuk voor stuk toppers gebleken, met uitzondering van Assassin's Creed en Blue Dragon, hoewel beide games zeker hun liefhebbers hebben en zeker het spelen waard zijn. Een spel dat vrijwel iedereen in 2007 nog te hoog inschatte was Lair, dat bij ons op nummer 40 was beland. Ook Kane & Lynch had met zijn 21e positie wel een paar plekjes omlaag gemogen.

Te hoog ingeschat: Kane & Lynch en Lair

In de hoogste regionen van de lijst staan ook nog een paar titels die zijn uitgelopen tot behoorlijke flops. Het gaat hier opvallend genoeg om titels van Russische makelij, zoals Dawn of Magic, Silverfall, Ancient Wars en Maelstrom. Misschien een voorteken voor de Russische titels die dit jaar zijn opgenomen in de lijst, zoals King's Bounty, White Gold en Precursors? We zullen het volgend jaar zien, wanneer we ongetwijfeld terugblikken op de lijst van 2008. Dit terwijl jullie net te weten zijn gekomen dat we voor 2009 Duke Nukem Forever bovenaan het verlanglijstje hebben staan.

De flops van 2008: Precursors en King's Bounty?