Column
Summer Game Fest

Summer Game Fest was ook zonder verwachtingen teleurstellend

Een cringeverjaardag met belegen kaas en eenheidsworst

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
Ik vond het ergens wel verfrissend dat Geoff Keighley voorafgaand aan zijn Summer Game Fest-presentatie liet weten dat er vooral beelden getoond zouden worden van reeds aangekondigde games. Het was misschien een beetje een domper, maar het voorkwam in elk geval hoge verwachtingen. Want als er iets voor teleurstelling zorgt, dan is het dat wel.

Lees hier al het nieuws van Summer Game Fest

Hoe kan het dan dat ik toch zo teleurgesteld was? Misschien ligt het aan mij. Misschien vind ik games niet meer zo leuk als vroeger. Heb ik er überhaupt nog wel interesse in? Het zijn dit soort vragen die je jezelf gaat stellen als vrijwel iedere aankondiging een zure nasmaak achterlaat. 

Gelul in de ruimte

Ik denk dat het toch door Geoff Keighley komt. Hij was vooraf een goede manager van de verwachtingen, maar aan het begin van de show liet hij zich toch weer kennen als ‘gaming enthusiast’. Hij vond het zo mooi dat zijn show, die fysiek gehouden werd in Los Angeles, niet platformgebonden was. Summer Game Fest is geen Xbox Showcase, geen Nintendo Direct en geen State of Play: het is van alles wat en daarmee volgens Keighley ook voor ieder wat wils.

Ergens had hij gelijk. Ik kijk best uit naar die beat ‘m up-game met de Turtles en de Delicious Last Course-uitbreiding voor Cuphead is het uitgelezen moment om dat spel dan eindelijk eens op te pakken. Als Dead Space-fan laat The Callisto Protocol me ook niet compleet onberoerd, maar toch kreeg ik er nou niet écht zin in. Wat me vooral is bijgebleven is hoe weinig me echt is bijgebleven. In de ruimte kan niemand blijkbaar horen dat er nog veel meer ontwikkelaars bezig zijn aan een survivalgame in de ruimte, waardoor we de komende tijd ineens weer drie of vier van dat soort spellen krijgen. The Callisto Protocol, de Dead Space-remake, Routine, en Fort Solis. Het voelt alsof al mijn enthousiasme voor dit genre gelijk weer door een gat in de luchtsluis is weggezogen. 

The Callisto Protocol
Routine

De duistere kant van de game-industrie

In een show van bijna twee uur kun je zoveel kanten van de game-industrie laten zien, maar ik zag toch weer verdacht veel geweren, met als dieptepunt de veel te lange gameplaydemo van Call of Duty: Modern Warfare 2. Ik snap dat de ontwikkeling daarvan niet ineens geannuleerd kan worden en dat die spelreeks nu eenmaal zo heet, maar had deze presentatie echt niet zonder dit gekund? De vluchtige shout-out naar de ontwikkelaars van Replaced, dat vanwege de oorlog in Oekraïne vertraging op heeft gelopen, voelde heel hol nadat er vlak daarvoor bijna een kwartier uitgebreid werd stilgestaan bij de zoveelste oorlogverheerlijkende first-person shooter.

De bedenker van The Callisto Protocol, Glen Schofield, benadrukte op het podium nog hoe belangrijk Geoff Keighley voor hem en andere ontwikkelaars is (geweest), omdat hij hun harde werk altijd zo in de spotlight zet. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar ik snak inmiddels naar een lichttechnicus met een frisse blik. Iemand die verder durft te kijken dan de zoveelste duistere shooter, of het nu isometrisch, first-person, third-person of misschien stiekem helemaal geen actiegame is (zoals Stormgate).

Zelfs Marvel’s Midnight Suns, nota bene een tactische rpg van Xcom-maker Firaxis met kaartelementen, werd onthuld aan de hand van een gritty trailer, muzikaal begeleid door Metallica. Zelden was het een verademing om ineens met klimaatverandering geconfronteerd te worden in Highwater, tot ook in die trailer de geweren kwamen bovendrijven.

Ik chargeer uiteraard. Dat doe ik graag om mijn punt extra duidelijk te maken. Natuurlijk was er genoeg anders te zien. Je kon veel van het animeblok zeggen, maar duister was het niet. En die character creator van Saints Row zag er goed uit, net als Street Fighter 6 en Neon White. 

Mosterd na de maaltijd

Het was alleen tekenend dat de meest interessante games pas kwamen toen Keighley en iedereen daar in LA de zaal hadden verlaten. Na Summer Game Fast was online nog Day of the Devs te zien, georganiseerd door iam8bit en Double Fine. In een tijdsbestek van een uur werd ik herinnerd aan Schim, die Nederlandse game waarin je van schaduw naar schaduw springt. Ik ontdekte A Little To The Left, een spel waarin je letterlijk spullen goed legt. En ik werd op slag verliefd op Animal Well, een prachtige, pixelige metroidvania.

Maar ik zag vooral veel aandoenlijke mensen die de aandacht veel meer verdienen en ook veel harder nodig hebben dan de makers van de nieuwe Call of Duty. Draai het eens een keer om. Geef het hoofdpodium aan een Schim, een A Little To The Left of Bear & Breakfast. Laat die ontwikkelaars eens uitgebreid aan het woord. Alleen dan toon je écht de universele aantrekkingskracht die gamen heeft. Dat doe je niet met de donkere drab van de zoveelste Call of Duty. Daar kan geen spotlight tegenop.   

Dit artikel delen:

Lees meer

Wat spelen we dit weekend? 11 en 12 juni A Little to the Left is een puzzelgame waarin men orde schept
28

Reacties op: Summer Game Fest was ook zonder verwachtingen teleurstellend

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Snoop213

  • 10 juni 2022 15:29
  Ik ben het helemaal met je eens. Ik krijg altijd een beetje jeuk van Geoff zijn praatjes die hij vooraf heeft. Nu hopen dat Microsoft zondag laat zien hoe het wel hoort. En dat hopelijk Nintendo het volgende week ook beter doet dan deze nietszeggende show.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 10 juni 2022 16:56
  @Snoop213 Zou je dan niet eens naar een dokter gaan? Lees vooral dat je van veel dingen jeuk krijgt. Dat is niet goed hoor!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 10 juni 2022 17:11
  @Ryme Hahaha plus 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 10 juni 2022 15:32
  Vooral de tweede helft was ietsje minder. Maar gezien de huidige staat van de industrie en het feit dat we geen verwachtingen moeste hebben, was het nog best geinig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 10 juni 2022 15:42
  @MikkelE30 Maar als je dan te weinig hebt. Dan kun je toch beter zeggen ik sla een jaartje over. Want hij weet Xbox doet een eigen event die laat weinig zien. Waarschijnlijk houd Nintendo ook eigen event. Sony bewaart waarschijnlijk de rest ook voor eigen event. Ubisoft, EA en Warner kiezen voor de uitgebreide gameplay een eigen stream of hun eigen momenten in het jaar. Dan is het misschien gewoon beter om te zeggen we houden deze show niet. Dan wat hij nu doet en dat is 3x achter elkaar door de mand vallen. Want nu gaat denk ik een groot gedeelte denken die Summer game fest die slaan we wel over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lavalera

  • 10 juni 2022 15:55
  Ik herken me echt ontzettend in je commentaar. De eerste helft was niets anders dan Horrors en shooters en oh Horror shooters. Een film aankondiging van The Rock, ik dacht ff dat ik per ongeluk weg gezapt had, maar het was echt de game fest show. Call of duty was echt 10 minuten of zo, was tussendoor al wat anders doen en toen ik terug kwam was het oh nog steeds CoD? Veel te veel gepraat ook tussendoor. Ze hebben ruim 15 minuten aan die lui van Naughty dog gespendeerd. Ik had eerst nog zoiets van oh nog iets top na Last of us, maar nee dus. Het enige wat zon beetje niet een shooter was in de eerste helft, was de RTS game van de voormalig blizzard employees en die hadden een trailer waarvan ik dacht: huh dit een rts? wat heeft dit er mee te maken? De 2e heft begon iets beter maar daar miste ik ook de echte wow momenten

  Uiteindelijk had dit allemaal binnen een uurtje gekund en hetgene wat getoond had kunnen worden had interresanter gehad. Nee het was een slechte show en ik heb geen enkel moment tijdens de show ook maar WOW dit is echt geweldig gehad. Ik hoop dat as zondag een stuk beter wordt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 10 juni 2022 16:01
  @Lavalera Je zou bijna zeggen slechter dan gisteren kan bijna niet. Maar gezien de eerdere showcases die zitten strak in elkaar weinig gelul en gewoon van de ene naar de andere game zoals het hoort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 10 juni 2022 16:16
  Was een betere show dan die van de E3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  redsd

  • 10 juni 2022 16:42
  Mooi gesproken, de indie games geven veel meer fantasy dan de meeste triple aaa games. Helaas krijgen ze inderdaad te weinig aandacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 10 juni 2022 17:04
  @redsd de echte triple a games hebben we nog niet gezien. Die komen zondag met de Xbox showcase en denk dat in september Sony ook nog wel komt met de showcase

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 10 juni 2022 17:54
  De indy games zijn echt bagger zeg bah. The last of us heeft alles in 1 klap goed gemaakt voor mij al vind ik de prijs van 79.99 super overdreven en hadden een voorbeeld van gta 5 kunnen nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 10 juni 2022 18:37
  @san5324 Yeah fuck indies. Lets go cashgrabs!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tyranus

  • 10 juni 2022 19:15
  @san5324

  Voor een remake van een remaster van een game 80 euro.. zou niemand moeten kopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 10 juni 2022 23:37
  @Tyranus praat voor jezelf :) ik plaats deze game in mijn top 5 van beste games die ik ooit gespeeld heb.

  Metal gear solid en zelda ocarina of time staan ook in deze lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tyranus

  • 11 juni 2022 01:13
  @san5324 Miss top 20 , maar zeker niet waard om 2 a 3 keer te kopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 11 juni 2022 11:45
  @san5324
  "beste games die ik ooit gespeeld heb"… dus, even opnieuw, waarom betaal je er dan €80 voor? Als je het toch al hebt gespeeld, dan neem ik aan dat je het nog steeds in bezit hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 11 juni 2022 15:53
  @Ardyn nope niet meer nee… ik vind deze game dat bedrag waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 11 juni 2022 18:01
  @san5324
  Dat kan best, maar om de indie games dan bagger te noemen. Originaliteit en productiewaarde maken voor mij de prijs waardig. De productiewaarde en met name de originaliteit van deze remake zijn nagenoeg bijna 0.
  Ze hebben de performances van deel 1 genomen met de assets van deel 2 en hebben dat aangevuld. Meer dan dat is het, tot dusver, totaal niet.

  Als dat ook alles is, is de game niet eens €40 waard voor mij. Maak er dan liever €20 van.
  Dat zeg ik als iemand die de game al 5 keer heeft gespeeld en zeker in een Top 10 zou plaatsen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 12 juni 2022 01:01
  @Ardyn bagger, zwaar zwaar bagger.. Een game over iemand die overleden was.. En de gameplay had niets daar mee te maken.
  Dat soort nonsense (hippie shit) kan ik niet serieus nemen op de Ps5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 12 juni 2022 12:14
  @san5324
  Dan snap je denk ik niet heel goed wat indie precies is…
  Games als Cuphead, American Arcadia, Fort Solis, Witchfire, Highwater… dat zijn bijvoorbeeld allemaal indie games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.