Column
Consoles

Staat de console-industrie op het punt om te kantelen?

Final round, FIGHT!

Geschreven door Erik Nusselder op
Sony staat met haar PlayStation 4 zo ver voor op concurrent Microsoft, dat de console-strijd deze generatie al lang en breed is beslist. Ze lijken ook de beste papieren te hebben voor de volgende cyclus, of kunnen de kansen toch nog keren?

Ik ken heel veel mensen met een PlayStation 4 en maar weinig mensen die er ontevreden over zijn of een overstap naar Xbox overwegen. Met games als God of War, Marvel’s Spider-Man en Horizon: Zero Dawn heeft Sony volgens velen de beste exclusives, en ook in de toekomst lijkt dat voorlopig zo te blijven met bijvoorbeeld The Last of Us 2. Nou is Europa sowieso meer een PlayStation-minded regio, maar ook wereldwijd is Sony veel succesvoller dan Microsoft. Alle genoemde games krijgen ongetwijfeld ook een vervolg op de volgende generatie, en als je die wilt spelen, moet je toch bij PlayStation blijven.

God of War

De kanteling

En toch denk ik dat de zaken er over anderhalf jaar heel anders voor kunnen staan. Al is het maar omdat dat historisch nou eenmaal zo gaat. Wie de ene generatie nog een grote jongen is, wordt de volgende ronde gedecimeerd. Sony was heer en meester met haar PlayStation 2 en blies de concurrentie weg, al was het maar doordat die console ook nog eens fungeerde als dvd-speler. Voor hun volgende console werd de ontwikkelaar een beetje arrogant en ze hingen het gigantische prijskaartje van 600 euro aan de PlayStation 3. In een interview gaf het bedrijf aan dat je meer uren zou willen werken om de console te kunnen kopen. De PS3 ging daardoor stroef van start en moest zijn meerdere erkennen in de Xbox 360. Uiteindelijk wist de console veel terrein in te halen, maar alleen doordat Sony er enorm hard aan trok en een schier oneindige stroom exclusives uitbracht.

Een paar jaar later onderging Microsoft hetzelfde lot. Na het succes van de 360, kreeg het bedrijf het schijnbaar hoog in de bol en was alleen een console niet meer genoeg. De Xbox One moest een alles-in-een entertainmentsysteem worden, die bovendien altijd online moest zijn om je games af te kunnen spelen en verplicht met Kinect kwam, omdat die cruciaal zou zijn voor de console. Sony zette daar juist een nederige houding tegenover en gaf aan alles te doen voor games en gamers, precies wat klanten wilden horen.

Overigens is het natuurlijk een simplificatie om deze strijd tot twee consoleboeren te beperken. Nintendo speelt zo zijn eigen rol in de industrie, maar volgens mij concurreert de Switch nauwelijks met de andere twee apparaten. Nintendo gooit hoge ogen met de hybride console, maar doet ontzettend zijn eigen ding en spreekt een heel andere doelgroep – of een ander deel van het gamer-brein – aan.

Joy-Cons

Verhoudingen van nu

Zo arrogant als na de PlayStation 2 is Sony volgens mij nog niet, maar de openheid en gretigheid is er wel een beetje vanaf. Wie zo ver voor staat op de concurrentie, kan het kennelijk veroorloven om af en toe een consument-onvriendelijke beslissing te nemen. Zo werd PlayStation Plus duurder, terwijl het aantal ‘gratis’ games dat je krijgt terugliep van zes naar twee per maand. Ook stelde Sony zich halsstarrig op rond cross-play, en lijkt de focus op kleinere ontwikkelaars een stuk minder. Waar Sony een aantal jaar geleden nog meerdere onafhankelijke ontwikkelaars op het podium trok tijdens E3-presentaties, is daar nu alleen nog plek voor de blockbusters – al hield het bedrijf dit jaar niet eens een persconferentie op de belangrijkste gamebeurs van het jaar. Maar ze zijn denk ik niet zo ver heen dat ze nog 600 euro gaan vragen voor hun volgende console.

Toch lijkt de geschiedenis zich een beetje te herhalen, want het is nu Microsoft die zich nederig opstelt om gamers voor de volgende generatie binnen te halen. Ze kopen links en rechts nieuwe studio’s, met Double Fine als nieuwste aanwinst. Er zijn goede deals als Game Pass, een abonnement waarop je al hun nieuwste games direct kunt spelen. Daar sluiten ze ook heel wat deals voor af met indie-studio’s, zodat je ook die games gelijk op Game Pass kunt proberen. Hun streamingdienst xCloud, waarmee je je eigen games naar elk gewenst apparaat kunt streamen, wordt gratis. En ze werken vriendelijk samen met Nintendo voor bijvoorbeeld cross-play, en gaven de ontwikkelaars van Cuphead zelfs toestemming om de game naar de Switch te brengen.

Cuphead

Glazen bol

Of dat genoeg is om de strijd om de consument gelijk weer om te draaien, weet ik niet. Microsoft maakt veel beslissingen die mij consument-vriendelijk lijken, maar tot nu toe vind ik dat ze te weinig must-play games hebben. Met de eerder genoemde Sony-exclusives heeft de PlayStation 5 straks alsnog een hele dikke streep voor. Bovendien is Microsoft niet de enige die op nieuwe studio’s aast: deze week ging nog het gerucht dat Sony graag Alan Wake-maker Remedy wil kopen.

Ik weet niet eens of Microsoft de strijd om meest verkochte consoles wel per se wíl winnen. Met diensten als Play Anywhere en Game Pass lijkt het erop dat ze vooral willen dat je in het Xbox-ecosysteem terecht komt, of dat nou op een Xbox-console is of op een ander apparaat.

Uiteindelijk ben ik ook maar een enthousiasteling met een glazen bol, dus wie weet wat er gaat gebeuren. Maar het lijkt mij wel duidelijk dat de volgende generatie een spannende strijd zal opleveren. Niet alleen omdat Sony en Microsoft elkaar het leven zuur gaan maken, maar ook omdat Google als nieuwe speler de boel komt opschudden. De maanden in aanloop naar de nieuwe consoles worden ongelooflijk belangrijk, wanneer de uitgevers hun visie voor de toekomst uitleggen en gamers beslissen welke console hun geld verdient. Ik kan in elk geval niet wachten: wie er ook wint, dit soort concurrentie zorgt altijd voor mooie momenten en spannende nieuwe technologie.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Laatste columns op Gamer.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: GTA 6 wellicht in Vice City en Switch is half miljoen keer verkocht in Benelux Mogelijk nieuwe afbeeldingen Switch Mini gelekt
38

Reacties op: Staat de console-industrie op het punt om te kantelen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 6 juli 2019 09:49
  Ik snap die console wars niet.
  Het gaat toch niet om wie de meeste verkoopt? Het gaat er toch simpel om hoeveel denkt elke bedrijf op zichzelf te verkopen en hoeveel verkopen ze werkelijk.
  Oftewel maken ze winst zoals de verwachting dan hebben ze toch al gewonnen. Er word echt altijd gepraat alsof Sony iedereen verslagen heeft maar zo werkt dat in bedrijven niet. Als Microsoft meer winst maakt dan verwacht dan hebben ze net zo goed ook gewonnen.
  Dat ps4 de meest verkochte is maakt de rest toch niet ondergeschikt.
  Dat een Milka misschien meer chocolade verkoopt dan Chocolonely maakt dat andere toch niet meteen de verliezer. Ieder bedrijf bepaalt haar eigen doel. Ongeacht wat de concurrentie doet.
  Dus ik vind niet dat de ps4 perse winnaar is. Beter zou je kijken naar winstverwachting en werkelijke winst en dan procentueel kijken wie voor zichzelf de meeste extra winst maakten. En diegene is de winnaar in mijn ogen. Hoewel elk bedrijf dat goede winst maakt op zichzelf ook winnaar is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 6 juli 2019 10:10
  @watashi wa maurice desu. Ik zou weleens willen weten hoeveel PSN leden er zijn en hoeveel live/gamepass leden er zijn. Ik denk dat daar het meeste geld mee te verdienen is. Kijk maar naar netflix of Spotify die hebben elk over de 100 miljoen leden x een 10tje🤤 per maand

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 6 juli 2019 11:52

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 6 juli 2019 14:48
  @casualkiller kan aan mij liggen maar ik zie niet de actieve leden maar het geld ligt denk wel het meeste in service zoals PSN en live dat blijkt wel weer. Bedankt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 6 juli 2019 11:36
  @watashi wa maurice desu. ik snap je punt, maar uiteindelijk maak je ook meer winst als je meer consoles verkoopt… ik denk dat Microsoft maar wat graag óók 100 miljoen Xbox One's had verkocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 6 juli 2019 17:57
  @ErikNus

  Dat wel. Maar als ze in hun verwachting hadden dst dat er maar 10 miljoen zouden zijn dan zijn ze dus enorm succesvol.
  Elk bedrijf wil veel verkopen. Maat om goed en succesvol te zijn hoef je niet de marktleider te zijn toch?
  Dat ze daarentegen graag 100miljoen willen verkopen is logisch maar de vraag is niet wat se graag als are droom willen, maar hoe realistisch zijn ze in hun bedrijfsvoering geweest kwa aantallen,
  Ik denk nog steeds dat een bedrijf wast dubbel aantal heeft verkocht beter heeft gepresteerd dan een bedrijf wat maar 10% meer verkocht.
  Daar ben ik eerder benieuwd Nasr cijfers van verwachting en werkelijkheid dan enkel simpel wie de meeste had.
  Want wie de meeste had is vrij zwart wit gezien, ik vind het zaakje wat genuanceerder.

  Maar je hebt wel gelijk hoor, ik keur je stukje ook niet af. Maar ik bedoel dat ik ook benieuwd ben naar welk bedrijf het het beste deed in hun verwachtingen. Wie presenteerde het beste boven hun eigen verwachtingen,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 6 juli 2019 18:50
  @watashi wa maurice desu. Ik denk dat als een bedrijf de helft minder producten verkoopt dan vorige keer, en de helft minder dan een concurrent met een zeer vergelijkbaar product waar ze de vorige keer nog meer of evenveel van verkochten, je er best vanuit kunt gaan dat ze teleurgesteld zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 6 juli 2019 14:08
  @watashi wa maurice desu.
  Xbox heeft ongeveer de helft minder consoles verkocht deze generatie ten opzichte van de vorige én ten opzichte van PlayStation deze generatie. Terwijl ze bij de vorige generatie nog min of meer gelijk geëindigd waren.

  Een bedrijf als Microsoft wil altijd nummer één zijn. Reken maar dat ze bij Microsoft diep teleurgesteld zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 6 juli 2019 09:54
  Pure kracht wint het als console zijnde gewoon niet van de ander als deze andere wel gewoon alle interessante games in huis heeft.

  Voor mij persoonlijk zijn het de first party games die mij doen besluiten naar welke console ik ga. Door deze reden alleen sla ik Xbox gewoon direct over, zij hebben namelijk niet of weinig games die mij wat boeien. En als deze er wel tussen zitten, dan word het voor mijzelf nog eens heel makkelijk gemaakt, want deze komen ook gewoon naar de PC (mijn hoofd platform voor games).
  Er is dus voor mij gewoon geen enkele reden waarom ik een Xbox zou moeten halen, ondanks dat ik het wel een vet apparaat vind om te zien. En dan is er sinds kort ook nog eens een Games Pass die werkt voor de PC. Een, wat mij betreft, goede implementatie van een Netflix voor games.

  Bij Xbox/Microsoft vind ik vooral Age of Empires tof, Forza en Halo. Deze laatste is dan ook de enige serie waar ik van baal dat ik hem niet heb kunnen spelen, maar ook daar komt verandering in, nu de HD/remake collectie ook naar de PC komt. FPS games speel ik bij voorbaat al niet op een console (ook geen Killzone), omdat ik gewoon niet overweg kan met een controller op dat gebied.

  God of War, Uncharted, The Last of Us, Horizon Zero Dawn, Spider-Man, Days Gone en nog een aantal andere games en franchises die (nog) niet verder zijn ontwikkeld, zijn allemaal games die graag wil (blijven) spelen, mochten het echte franchises worden/zijn.

  Een Nintendo heb ik altijd wel gehad voor op reis. Zo heb nu ook al een tijdje een Switch en alhoewel ik er nog maar 4 games voor heb, vermaak ik mij er nog altijd mee. Nog steeds bezig met Zelda waar ik eindelijk plezier uit haal, Mario Kart, Mario Odyssey en sinds twee dagen terug Mario Maker 2. En ik kan nog uitkijken naar de Pokemon games die er zijn en nog gaan komen, Super Smash Bros, Luigi's Mansion en Fire Emblem om er er een paar te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 6 juli 2019 10:06
  Ik zou het niet meteen afdoen als arrogantie van Sony om een console van 600 euro op de markt te zetten. De PS3 was een enorm krachtige console. Een veel grotere stap van PS2 naar PS3 dan we nu gehad hebben met PS3 naar PS4. Daarbij verkocht Sony de PS3 ook nog eens met verlies.
  Ik heb veel liever een duurdere console die langer mee kan, dan een iets krachtigere console die na een paar jaar alweer een upgrade krijgt als Pro versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • St3ve

  • 9 juli 2019 14:54
  @Nuage Dit snap ik ook niet.
  600 euro is veel geld. Maar de PS2 kwam met 1500 gulden op de markt. Waar ik heb destijds gekocht heb na de eerste price drop naar 1200 gulden. Dit was geen bundle. Dus extra controller en 1 GAME en hoppa 1350 gulden verder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GRDavies

  • 6 juli 2019 11:01
  Persoonlijk vind ik het niet boeiend óf ik wel of niet de console van de 'winnaar' thuis heb (nu of in de toekomst). Ik snap het wel het principe van wij tegen de rest is van nature zo ingebakken in alle facetten van het leven (en dus bijvoorbeeld ook in je keuze van console, de meesten hebben maar tijd en geld om er 1 aan te schaffen en te gebruiken).

  Ik denk dat ik er een beetje hetzelfde insta als Nuage, Je wilt een console die lang omarmd wordt door de gaming industrie en die krachtig genoeg is om weer een paar jaar (minimaal 5?) er tegen aan te kunnen gaan. Ik vermoed dat zowel Sony als Microsoft dat vast wel gaan bewerkstelligen en dan komt de keus gewoon aan op de vragen die echt (zouden moeten) boeien zoals "Ben ik een SP of een multiplayer? En in het laatste waar spelen m'n vrienden op" of "Wie heeft de betere exclusives of betere abodiensten?". Ik heb zelf een Playstation 4 en daar uitermate tevreden over, maar bijvoorbeeld de Gamepass en backwards compatability van de XBox, dat zou ik ook graag zien op mijn playstation. Misschien iets voor de PS5?

  Voorlopig denk ik dat ik alsnog bij kamp Sony blijf en misschien zelf een day one purchase, maar wie weet wat Microsoft gaat inbrengen, nieuwe ronde, nieuwe kansen, toch? Wat betreft Google Stadia, daar heb ik grotere twijfels over of ik daar voor ga. Eerst de kat uit de boom kijken :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 juli 2019 13:39
  @GRDavies helemaal met je eens nieuwe ronde nieuwe kansen. Heb zelf een xbox one x en ps4 pro maar door gamepass ga ik toch day one voor xbox denk ik en komt een ps5 bij er ook in maar denk niet meteen day one.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 6 juli 2019 11:17
  Dit zijn zulke domme artikelen. Dat zelfs een gamesredactie denkt dat het om het aantal verkochte consoles gaat, is toch wel schrijnend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 6 juli 2019 11:34
  @denver Ik beschouw als journalist graag hoe de industrie ervoor staat, ja. Of hoe de strategische keuzes van bedrijven uitpakken en wat die zeggen over de toekomst van de industrie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 juli 2019 16:51
  @ErikNus Je beschouwt jezelf als journalist? Hoeveel nieuws heb je gebracht? 97% van deze website bestaat uit vertaalde nieuwsartikeltjes van internationale sites die wél nieuws brengen. Gamer heeft nog nooit een scoop gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 8 juli 2019 00:03
  @denver Wat doe je hier dan nog? inplaats van dat gejank op mensen die hun werk doen. Ga dan naar een van die sites.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 8 juli 2019 18:32
  @MelvinChowder Ik kom hier vanwege exact die reden: een samenvatting van het internationale gamenieuws, lekker in mijn moerstaal. Maar laten we echte journalisten die actief nieuws maken niet beledigen door de knulletjes die het internet afspeuren naar artikeltjes om te vertalen ook journalisten te noemen. Of kom met scoops, zodat andere sites als bron Gamer.nl opgeven. Want dán pas is het nieuws. Nu is het gewoon simpelweg vergaren; iets waar je echt geen journalistiek voor gestudeerd hoeft te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 8 juli 2019 00:17
  @denver gamenieuws inderdaad niet. Daar is in Nederland niet echt geld voor. Dat betekent niet dat ik niet vanuit journalistiek oogpunt deze columns schrijf (meestal dan).

  Maar fijn dat je het hier zo naar je zin hebt 🥰

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Buzzard

  • 8 juli 2019 13:31
  @ErikNus Hij mag best wat kritiek hebben. Meeste nieuwartikelen is gewoon copy/paste. Daarom is het ook goed dat je met met een eigen column af en toe komt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.